Pentru conducerea administraţiei locale din Tetoiu proiectele care au prioritate sunt: apa, canalizarea, drumurile, iar şcolile au prioritate zero. În interviul acordat cititorilor Impact real primarul localităţii Tetoiu, Lucian Antonie a prezentat proiectele pe care le are în derulare pentru localitate. Când se vor putea face branşările la reţea de apă şi canalizare şi de ce consilierii PSD se opun proiectelor propuse de administraţia locală, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat în această perioadă?
Lucian Antonie: Eu cred că sunt foarte mulţumit. Desigur, din punctul meu de vedere, şi spun asta fiindcă localitatea Tetoiu se numără printre puţinele administraţii locale din judeţ care au primit finanţare pentru cinci proiecte. Pentru toate cele cinci proiecte s-au alocat 130 de miliarde de lei. Acest aspect este o mare bucurie pentru noi, dar necesită un volum mare de muncă. Prin această finanţare ni s-a aprobat extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 22 de kilometri şi extinderea sistemului de apă pe o lungime de 5 kilometri. Pe lângă aceste proiecte privind extinderea utilităţilor necesare comunităţii, infrastructura educaţională se va moderniza prin anveloparea ambelor şcoli din satul Ţepeşti şi construirea unui grup sanitar la grădiniţa din satul Nenciuleşti. Pe lângă aceste cinci investiţii am mai depus două proiecte, pentru asfaltarea drumurilor comunale interioare. Unul dintre ele prevedea modernizarea pe o lungime de 4 kilometri şi construirea a două poduri, iar celălalt era pentru modernizarea drumurilor de interes local pe o lungime de 12 kilometri. Pe lângă aceste proiecte extrem de necesare, am mai depus un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal cu lămpi economice şi amenajarea unei pieţe comunale. În total am avut un portofoliu de nouă proiecte.
Impact real: Sunteţi susţinut de Consiliul Local?
Lucian Antonie: Sunt foarte supărat pe Consiliul Local, deoarece majoritatea sunt „Gică-contra”. Nu am susţinere în Consiliul Local, iar ei pun umărul la regresul comunei. De partea mea am doar trei consilieri din unsprezece, în timp ce opt sunt contra mea. Ba nu vor să voteze una, ba nu vor să voteze alta. Aveam patru consilieri liberali, dar unul dintre ei a trecut de partea cealaltă, chiar dacă este din acelaşi partid cu mine. Am făcut o şedinţă să-l dau afară pe respectivul, dar în final am considerat că este mai bine să las loc de bună ziua, dar nu a meritat, pentru că a doua zi domnul consilier a uitat.
Impact real: Ca un dascăl care se află în fruntea administraţiei publice locale, aţi oferit în fiecare an câte o excursie gratuită pentru copii. Anul acesta unde au mers copiii din Tetoiu?
Lucian Antonie: Nu am putut anul acesta să le ofer copiilor premii aşa cum i-am obişnuit. Eu m-am ocupat de copiii acestei localităţi, în sensul că am dat bani pentru a-i premia la sfârşitul anului şcolar: pentru locul I, suma de 150 de lei, locul II – 120 de lei, locul III -100 de lei, 80 de lei pentru cei care s-au calificat la olimpiade şi 70 pentru menţiuni. Anul acesta domnii consilieri au aprobat aceste sume la jumătate, şi nu ştiu care a fost motivul. Acest lucru l-am făcut fiindcă am observat că, an de an, copiii fiind motivaţi, calitatea învăţământului începuse să crească. Tot în anii trecuţi, fără să mai ţin cont de copiii premianţi am organizat şi excursii cu autocarul în judeţul nostru, în judeţul Gorj sau în Sibiu. Aceste excursii au fost susţinute în totalitate de primărie. Şi anul acesta am avut bani prevăzuţi pentru patru autocare, astfel încât să meargă 200 de copii în excursie, dar consilierii nu au fost de acord, aprobând doar două autocare, aşa că în excursie au mers doar 80 de copii. De fiecare dată în excursie copiii aveau şi o masă gratuită la preţ de meniul zilei, dar, din nu ştiu ce motiv, consilierii au tăiat întreaga sumă alocată. Eu am înţeles că domnii consilieri vor să se răzbune pe primar, dar întreaga răutate se răsfrânge către copii, care nu au nici o vină.
Impact real: În ce stadiu sunt investiţiile din localitate?
Lucian Antonie: Am făcut recepţia la grupul sanitar de la şcoala din satul Băroiu, un proiect care se derulează cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL -2. La proiectul de extindere a alimentării cu apă şi de canalizare am terminat studiile de fezabilitate. Am semnat contractul de întocmire a proiectului tehnic pentru cele două proiecte: apă şi canalizare şi s-a încheiat contractul pentru proiectul tehnic pentru cele trei şcoli: grup sanitar la Nenciuleşti şi anveloparea la Şcoala Ţepeşti, pentru ambele locaţii. Acum, dacă am bani, prin această rectificare de buget, 3 miliarde de lei îi voi direcţiona pentru aşa-numitul gaj, în aşa fel încât să putem obţine buldoexcavatorul cu fonduri europene, prin AFIR Craiova, pentru care am semnat contractul de finanţare prin GAL Berbeşti. Acum, dacă noi avem partea de cofinanţare, în cel mai scurt timp putem să luăm utilajul.
Impact real: Când se vor putea face branşările la reţeaua de apă şi canalizare?
Lucian Antonie: Reţeaua de apă este finalizată şi recepţionată. În prezent suntem în faza de aşteptare în vederea predării sistemului către Apavil. În situaţia aceasta branşările gospodăriilor la reţea le va face tot Apavilul. Avem la primărie înregistrate peste 200 de cereri şi, pe zi ce trece, cetăţenii sunt tot mai interesaţi, vor sa aibă şi ei apă la robinet. La proiectul de canalizare, pentru cei 8 kilometri încă se mai lucrează, iar investiţia se va finaliza la finele acestui an. În prezent se lucrează la construirea staţiei de epurarea care va trebui să aibă capacitatea de a deservi sistemul de canalizare pentru întreaga localitate, adică pentru aproximativ 22 de kilometri.
Impact real: Funcţia pe care o deţineţi le oferă oamenilor posibilitatea de a vă judeca. Vă este teamă că, deşi nu încălcaţi legea, aţi putea fi ţinta unor anchete?
Lucian Antonie: Toate achiziţiile le facem pe SEAP, să fie transparenţă şi să nu mă acuze nimeni de nimic. Nu am fost acuzat de nereguli în administraţie până acum şi nu vreau să mi se întâmple nici acum, mai ales că mai am câţiva ani până la pensie şi vreau să dorm liniştit pe perna mea, fără grija zilei de mâine. Dacă eu sunt curat degeaba sunt suspiciuni, aşa cum se crede despre noi, primarii, că suntem nişte hoţi. Atâta timp cât eu mă ştiu curat, nu mi-e frică de nici o bănuială. Nu semnez nici o hârtie „ca primarul”, chiar dacă sunt de profesie învăţător. Îmi fac timp şi citesc fiecare document înainte de a-l semna. Cu toate acestea sunt conştient de faptul că aş putea greşi, nu este exclus. În Consiliul Local nu am majoritatea, iar consilierii sunt împotriva proiectelor noastre, nu înţeleg că investiţiile pe care le propun sunt în favoarea comunităţii. Pun suflet în tot ce fac, sunt foarte meticulos şi, aşa cum lucrez pentru gospodăria mea, aşa lucrez şi pentru comună. Practic m-am ataşat de localitatea aceasta ca de propria gospodărie, şi în felul acesta am o satisfacţie a muncii mele.