Ionel Dragu este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, fiind în funcţie de 17 ani. Secretul menţinerii sale în fruntea administraţiei locale din Măldăreşti poate fi definit prin seriozitate, încredere şi dorinţa de a realiza ceva pentru comunitatea sa: „Important este să îţi doreşti să faci ceva pentru localitate şi să asculţi părerile şi nevoile oamenilor, şi numai după aceea să te apuci de lucrul acela. Trebuie să ştii să îi faci să prindă încredere, şi nu poţi fără rezultate. Oamenii sunt sătui de promisiuni, ei vor fapte, iar dacă văd că ai început ceva, că vrei să faci ceva folositor pentru comunitate, normal că te vor susţine în continuare. Important este să încerci să mulţumeşti cât mai mulţi, să cunoşti nevoile lor. Într-adevăr, nu ai cum să-i mulţumeşti pe toţi, dar este important să vadă şi să simtă că ai făcut tot ce a depins de tine pentru a-i ajuta.”, a spus primarul din Măldăreşti.
Alimentarea cu apă, finalizată pe jumătate
• Deşi peste 200 de gospodării beneficiază de apă curentă, primarul Dragu a întocmit un nou proiect care vizează alimentare cu apă şi canalizare în toată comuna
Poate cea mai importantă realizare, chiar dacă numai pe jumătate, este alimentarea cu apă a localităţii, finalizata încă din anul 1996. Primarul nu a reuşit, în ultima perioadă, să facă o extindere a alimentării cu apă. Totuşi, Ionel Dragu are speranţa că, în acest mandat, va finaliza această investiţie atât de importantă pentru localnici: „Dacă ar fi să fac o enumerare în timp, aş începe cu alimentarea cu apă demarată în 1990 şi finalizată în 1996, care este o lucrare de maximă importanţă pentru populaţie. Nu este executată în toată comuna, doar în proporţie 40%, deoarece nu am avut posibilitatea să facem mai mult. Lucrarea a fost începută printr-o extensie de la alimentarea oraşului Horezu şi asta a fost capacitatea de apă pe care putea să o furnizeze Horezu pentru numărul de locuitori aferent.”, a precizat Dragu. Alimentarea cu apă este pentru cătunele Ciupa, Treapt, Măldăreşti – Centru şi Mucăleşti. De-a lungul anilor, primarul susţine că s-au mai făcut mici extensii, iar în momentul de faţă, alimentarea cu apă, însumând 14 kilometri lungime, are 200 de beneficiari abonaţi. Lucrarea este concesionată la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apa Vâlcea: „Noi, făcând parte din acea asociaţie împreună cu încă 50 de localităţi din judeţul Vâlcea, am predat întreg amplasamentul, întreaga investiţie la ADI Vâlcea. Ei o au în administrare, ei fac contractele, ei montează apometrele şi încasează banii. Pe acest traseu s-au racordat peste 95% dintre gospodării.”, a concluzionat, referitor la acest subiect, Ionel Dragu. Totuşi, primarul a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru alimentare cu apă în toată localitatea, deoarece, de-a lungul anilor, investiţia s-a degradat: „Săptămâna trecută, am fost la Ministerul Dezvoltării şi am semnat contractual de finanţare pentru proiectul tehnic de apă şi cel pentru canalizare. Este o lucrare nouă, nu mai vrem să facem extinderi, deoarece lucrarea este prăbuşită, mâncată de rugină. După ce vom avea proiectul tehnic gata, vom scoate la licitaţie lucrarea şi sperăm ca anul viitor să intrăm şi noi pe lista de priorităţi, în ceea ce priveşte investiţiile, a actualului Guvern.”, a precizat primarul.
Ionel Dragu: „Am acordat o importanţă deosebită reabilitării drumurilor”
Primarul susţine că a acordat o mare importanţă reabilitării drumurilor comunale şi construirii mai multor podeţe, absolut necesare în anumite zone. Când a venit la primărie, singurele drumuri asfaltate erau DN 67 Horezu – Tg. Jiu, care străbate localitatea Măldăreşti pe o distanţă de 2,5 kilometri, şi DN 65C, Horezu – Craiova, pe o distanţă de 6 kilometri: „Am dat o maximă importanţă lucrărilor de modernizare a drumurilor comunale şi de execuţie a podurilor şi podeţelor. Până în 1990, din reţeaua totală de 47 de kilometri de drumuri naţionale judeţene, comunale şi săteşti de pe raza comunei Măldăreşti aveam asfaltat doar drumul naţional 65C, Horezu – Craiova, acesta străbătând localitatea de la nord la sud, pe un traseu având o lungime de 6 kilometri, iar în capătul de vest al localităţii, pe traseul Horezu – Târgu Jiu, DN 67 străbate localitatea pe o distanţă de 2,5 kilometri – drum asfaltat. Erau sub zece kilometri de drumuri asfaltate din totalul de 47 de kilometri şi, de aceea, am dat o maximă importanţă lucrărilor de modernizare a drumurilor comunale. Într-o primă etapă am pietruit, iar apoi am ajuns la standardele de asfaltare pe aceste tronsoane de drum.”, a precizat social-democratul Ionel Dragu. Ulterior, prin diverse proiecte, prin programul SAPARD 2000 – 2004, prin Programul Ministerului Dezvoltării şi prin Legea 577/97, Dragu a reuşit să modernizeze în continuare prin asfaltare DC139 Măldăreşti – Horezu pe o lungime de 1,5 kilometri. Lucrarea a fost sistată din cauza lipsei de fonduri, iar de curând primarul a organizat o nouă licitaţie, pentru cel de-al doilea tronson de drum, pe o distanţă de 2,4 kilometri, în care este prevăzut şi un pod: „Acum am semnat contractual de finanţare pentru DC139 Măldăreşti – Horezu, de 2,4 kilometri, în care este prevăzut şi un pod de 60 de metri lungime, am primit două miliarde de lei vechi şi vom începe cu podul. Este o lucrare de un milion de euro.”, a mai spus Ionel Dragu. În privinţa DC140, dintr-o lungime totală de 5,250 kilometri, administraţia locală din Măldăreşti a modernizat 3,5 kilometri, iar prin programul SAPARD a fost modernizat drumul Măldăreşti – Măldăreştii de Jos – Roşoveni, care făcea legătura cu satul Roşoveni, considerat de primar ca fiind „de o maximă importanţă, deoarece aici va fi următoarea extensie a satului Măldăreştii de Jos, pe o lungime de 3,6 kilometri”.
Primarul Dragu, total dezamăgit de modul în care Guvernul Ponta alocă bani pentru proiecte
În luna aprilie, programele de dezvoltare s-au reunit într-unul singur: Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Despre acest program, ministrul Liviu Dragnea a declarat că „nu este un alt Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Este vorba de un program care reuneşte trei acte normative prin care se finanţau, din partea a trei structuri centrale, acelaşi tip de lucrări în administraţia locală”. Faptul că noul Guvern Ponta a reunit toate programele de dezvoltare într-unul singur îl nemulţumeşte pe primarul Ionel Dragu. Acesta susţine că, prin această măsură, proiectele vor avea o altă prioritizare: „Cel mai mult mă nemulţumeşte hotărârea de a aduce toate proiectele la Ministerul Dezvoltării, de a le controla. S-a făcut de fapt o centralizare a proiectelor, iar acest lucru nu este unul benefic. Fiind toate băgate în aceeaşi oală, există o altă ierarhizare acum.”, a precizat primarul.
Ionel Dragu: „Au trecere tot proiectele primarilor PDL”
La ultima şedinţa a Adunării Generale a Asociaţiilor Comunelor din România (ACoR), care a avut loc, recent, în Capitală, ministrul Liviu Dragnea i-a anunţat pe toţi primarii prezenţi că, pentru următorii doi ani, Guvernul USL şi-a stabilit ca obiectiv doar finalizarea lucrărilor contractate şi numai după ce acestea se vor încheia, Executivul va finanţa noi investiţii. Primarul din Măldăreşti susţine că această decizie nu este tocmai corectă, fiind o măsură care favorizează proiectele începute de guvernarea PDL, a primarilor democrat-liberali, care au avut atunci trecere: „Mai nou, Ministerul Dezvoltării spune că nu va finanţa nici o lucrare nouă, ci că le va termina pe cele deja începute. Aici este problema, acele proiecte din anii anteriori sunt cele care au avut trecere la fostul Guvern PDL şi, ca urmare, noi fiind atunci de altă culoare nu am avut acces, iar acum Guvernul Ponta al nostru susţine tot proiectele demarate de opoziţie. Este o decizie bună faptul că nu vor să se înceapă lucrări multe şi care să rişte să nu primească fonduri, dar, în schimb, ne afectează pe noi.”, a adăugat alesul PSD.
Primarul rămâne fidel PSD-ului
Chiar dacă, uneori, nu este de acord cu modul în care acţionează „mai-marii” săi de la nivel central, primarul din Măldăreşti susţine că partidul din care provine, PSD, este cel care i se potriveşte cel mai bine. Deşi s-a perindat pe la mai multe formaţiuni, se gândeşte să-i rămână fidel pe viitor partidului din care face parte: „Sunt din anul 2000 în PSD. Consider că m-am mutat de prea multe ori, am fost iniţial la PNL, PD şi apoi la PNŢ, iar din 2000 sunt la PSD. Nu mă gândesc să trec la alt partid.”, a precizat primarul. Chiar dacă se simte tot în opoziţie cu guvernarea, Ionel Dragu a atras fonduri pentru a realiza ce şi-a propus în comună, iar anii pe care i-a petrecut la cârma administraţiei locale l-au ajutat să îşi facă relaţii, indiferent de culoarea politică a guvernului din momentul respectiv: „Chiar dacă banii, uneori, s-au dat pe criterii politice, nu pot să mă plâng, deoarece, de-a lungul anilor, au fost la guvernare numeroase partide şi tot am reuşit să atrag fonduri pentru comuna pe care o administrez. Aproape tot timpul, partidul la care eram în acel moment era în opoziţie, deci niciodată nu am fost favorizat de culoarea politică.”, a concluzionat primarul comunei Măldăreşti.