Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Locuitorii din Muereasca vor avea apă la robinet

Introducerea reţelei de alimentare cu apă în localitatea Muereasaca este noua investiţie finalizată de administraţia locală. Cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării, lucrările pentru introducerea reţelei vizează îmbunătăţirea calităţii, dar şi creşterea gradului cu servicii în zonă pentru locuitorii din Muereasca. Primarul Ion Ungureanu este mulţumit că a reuşit, după patru ani, prin intermediul fondurilor de la stat să aducă un plus de calitate vieţii în una dintre cele mai frumoase comune din judeţ, declarând că a încheiat o primă etapă a acestui mare proiect. Urmează racordarea gospodăriilor la sistem: „Am semnat procesul verbal la terminarea lucrărilor privind investiţia de aducţiune cu apă în comuna Muereasca, după ce au fost finalizate lucrările în urmă cu două săptămâni. Această investiţie va îmbunătăţi viaţa locuitorilor din comuna pe care o am în grijă din 2004. În perioada următoare, pentru a putea să facem branşamentele gospodăriilor şi să le putem da în administrarea SC Apavil este necesar să obţinem autorizaţia de funcţionare de la ABA Olt, Agenţia de Mediu, de la ISU şi de la Direcţia de Sănătate Publică, şi abia apoi putem încheia contractul de predare către ADI Apa Vâlcea. Nu am făcut branşări tocmai din această cauză, să nu avem probleme cu oamenii, iar totul să decurgă în mod ordonat. Reţeaua de apă are o lungime de 19 kilometri, iar proiectul s-a derulat cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării. Din anul 2013 ne tot chinuim, dar într-un final am reuşit să finalizăm proiectul, chiar dacă au fost întârzieri la decontarea lucrărilor”, declară Ion Ungureanu, primarul localităţii Muereasca. Astfel, foarte curând, locuitorii din Muereasca nu vot mai fi nevoiţi să scotă apă din fântână, deoarece au fost finalizate lucrările la reţeaua de apă potabilă, iar branşările gospodăriilor vor începe din primăvara anului viitor.

 

Întreaga localitate trebuie să beneficieze de apă

Pentru că apa curentă le-ar uşura mult traiul sătenilor, printre proiectele de dezvoltare a localităţii pe care primarul Ion Ungureanu le-a finalizat se numără şi aducţiunea de apă din comună. Primarul spune însă că ar mai fi nevoie de vreo 2 kilometri de extindere a reţelei de alimentare cu apă, astfel încât la fiecare gospodărie din Muereasca să curgă apă la robinet: „Iniţial, când am depus proiectul era prinsă toată localitatea, dar comisia tehnică de atunci nu ne-a aprobat finanţarea, cu condiţia să mai scădem puţin din sumă, şi atunci am renunţat la cei 2 kilometri pentru zona respectivă, urmând ca ulterior să facem extinderea. Proiectul îl avem pregătit şi urmează să încercăm pe fonduri europene să obţinem finanţare, şi să facem extinderea la reţea, pentru a acoperi şi zona respectivă. Dacă pe fonduri europene este imposibil, ne îndreptăm spre O.G. 28. Din câte am înţeles, ar mai fi o posibilitate, din economiile rămase în urma licitaţiilor, să se formeze un fond de rezervă şi de aici să prindem finanţare. Întreaga localitate trebuie să beneficieze de apă la robinet”, explică primarul.

 

Ion Ungureanu bate palma cu Ministerul Dezvoltării

Primarul Ion Ungureanu a depus la Bucureşti avizele şi documentele necesare în vederea accesării Programului Naţional pentru Dezvoltare Locală II, urmând ca, până la finalul lunii decembrie să fie semnate şi contractele de finanţare pentru proiectele sale cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Proiectele depuse la minister vizează modernizarea prin asfaltare a drumului comunal 171, precum şi construirea unui pod în satul Muereasca de Sus: „Tot cu bani de la Guvern vom face asfaltarea a 2 kilometri de drum comunal şi construirea unui pod în satul Muereasca de Sus. Documentaţiile au fost depuse la Ministerul Dezvoltării şi, probabil, în perioada imediat următoare, ar trebui să semnăm contractele de finanţare, apoi să trecem la procedura de achiziţie publică în vederea încredinţării şi derulării lucrării la cele două proiecte în comuna Muiereasca. Toate proiectele pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării au fost aprobate. Ne-am dus cu proiecte pertinente, care au în total valoarea de 13 miliarde de lei. Este o valoare mică, dar, în acelaşi timp, sunt mulţumit că avem spre finanţare drumul judeţean, lucru de care sunt interesat”, a declarat primarul.

 

Canalizarea, proiect în aşteptarea finanţării

În paralel cu acest proiect, de introducere a reţelei de alimentare cu apă în localitate, primarul din Muereasca a încercat să obţină finanţarea de la Guvern şi pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Proiectul este depus în aşteptarea finanţării din 2013: „Localitatea Muereasca nu este prinsă în master planul judeţului. Din şedinţele pe care le-am avut în cadrul ADI Apa Vâlcea vor mai fi şi alte tranşe de plăţi, şi probabil se vor abţine alte fonduri de la Uniunea Europeană sau fonduri guvernamentale, şi atunci vom fi şi noi incluşi, sau, dacă avem norocul să derulăm în continuarea proiectului privind alimentarea cu apă şi investiţia privind canalizarea, tot prin O.G. 28, ar fi foarte bine. Am depus proiectul în urmă cu patru ani la Ministerul Dezvoltării, ca un proiect integrat, în care era prinsă alimentarea cu apă, dar şi înfiinţarea sistemului de canalizare. Proiectul s-a împărţit însă în două tranşe, în prima fază alimentarea cu apă, iar în cea de-a doua fază canalizarea. Vom şti mai exact care este situaţia atunci când vom merge cu procesul verbal la terminarea lucrărilor privind alimentarea cu apă şi o să vedem dacă va fi continuată lucrarea privind înfiinţarea sistemului de canalizare. Proiectul de canalizare nu a fost depus la Ministerul Dezvoltării pentru că, iniţial contractul avea denumirea „Înfiinţare reţea de apă şi reţea de canalizare în comuna Muereasca”. Normal ar fi să existe continuitate, întrucât documentaţia a fost depusă acum patru ani. Proiectul de înfiinţare a sistemului de canalizare este pe o lungime de 12 kilometri. Nu am prins întreaga localitate, fiindcă sunt anumite zone mai accidentate din cauza situaţiei geografice a localităţii. Acolo se merge pe ideea că fiecare cetăţean trebuie să aibă fosă septică şi posibilităţi de vidanjare”, a subliniat primarul din Muereasca, Ion Ungureanu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.