Sistemul de apă al comunei Mihăeşti este predat în vederea administrării către operatorul regional Apavil, iar lucrările de înfiinţare a reţelei de canalizare pentru întreaga localitatea se vor derula prim master-planul judeţului. Primarul spune că, din cauza tarifului practicat de operatorul judeţean de furnizare a apei şi canalizării, care este destul de mare, raportat la veniturile populaţiei, cetăţenii nu sunt interesaţi să aibă reţea de canalizare: „Preţul pe care îl plătim cu toţii pentru aceste servicii este mare, mai ales raportat la venituri. Mulţi dintre localnici au fose septice în curte, iar alţii preferă vechea toaletă din fundul curţii. Cu toţii se tem de costurile lunare suplimentare. Noi am atras cu greu fonduri în localitate pentru înfiinţarea reţelei de apă. De când am predat sistemul de apă Apavilului calitatea apei este foarte proastă.”
Urmează curăţenia de primăvară la Mihăeşti
Fiecare primăvară înseamnă pentru administraţia comunei demararea acţiunilor de igienizare şi înfrumuseţare a localităţii. Astfel, o dată ce vremea frumoasă va permite curăţarea şanţurilor, a trotuarelor, a spaţiilor verzi, dar şi continuarea acţiunii de împodobirea a trotuarelor cu platani, se va da stratul campaniei de primăvară. Acestea sunt principalele acţiuni gospodăreşti pe care le vor întreprinde lucrătorii din cadrul primăriei, împreună cu cetăţenii localităţii, o dată cu venirea primăverii. Şi în acest an, primarul Constantin Bărzăgeanu şi-a propus să îi ambiţioneze pe localnici, astfel încât fiecare să demonstreze cât îi pasă de aspectul comunei. Primarul va adresa un apel tuturor cetăţenilor, de a se implica în mod activ, alături de angajaţii primăriei, în această acţiune. „Îmi exprim speranţa că efortul echipei de la primărie va fi sprijinit de toţi cetăţenii comunei, atât prin ajutorul pe care ni-l vor da în susţinerea acţiunii noastre pentru păstrarea curăţeniei, cât mai ales prin renunţarea la unele gesturi, adică la aruncarea deşeurilor pe domeniul public sau pe cursul râurilor. Astfel, voi încerca întotdeauna, prin exemplul echipei noastre din primărie, să determin implicarea cât mai multor cetăţeni în astfel de acţiuni. Consider că doar prin efortul meu personal voi responsabiliza oamenii să devină mai sensibili la ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător. Curăţenia de primăvară implică decolmatarea şanţurilor şi a rigolelor din faţa gospodăriilor, văruirea capetelor de pod, a stâlpilor şi copacilor aflaţi pe domeniul public, dar şi curăţarea arborilor a căror coroană împiedică traficul. Îmi place ordinea, curăţenia şi disciplina şi îmi doresc acelaşi lucru şi pentru localitatea noastră. Nu avem voie să degradăm mediul natural şi să depozităm necontrolat deşeurile de orice fel. Aş vrea ca toţi cetăţenii din Mihăeşti să fie un exemplu şi pentru alte comunităţi”, a ţinut să precizeze primarul Bărzăgeanu.
Drumurile comunale vor fi asfaltate printr-o tehnologie nouă
Reprezentanţii administraţiei publice din comuna Mihăeşti au în lucru mai multe proiecte ce sunt în beneficiul locuitorilor. Aşa cum a precizat, primarul Constantin Bărzăgeanu are planuri mari şi pentru acest an, unul dintre proiectele sale de suflet fiind asfaltarea drumurilor comunale. Pe lângă proiectul depus cu fonduri europene, va mai pregăti documentaţia unui nou proiect în vederea finanţării cu bani de la stat, pentru o nouă tehnologie neconvenţională în domeniul construcţiilor şi reabilitării drumurilor de pământ. Procedeul se bazează pe o enzimă de stabilizare a solului folosită pentru obţinerea unui drum rutier circulabil pentru orice tip de autovehicule: „Noua tehnologie care se bazează pe o enzimă de stabilizare a solului ne-a fost prezentată de dl. Dobrinescu ca fiind o metodă folosită în ţări din întreaga lume, recunoscută ca fiind cea mai adecvată soluţie pentru astfel de drumuri şi, totodată, una care protejează mediul înconjurător, având capacitatea de a păstra rezistenţa la deformare a şoselei, chiar şi pe vreme umedă. Astfel, vom pregăti documentaţia unui nou proiect în vederea finanţării cu bani de la stat pentru această nouă tehnologie neconvenţională”, a declarat primarul. Tot pentru modernizarea drumurilor comunale cu bani din bugetul local se vor aloca fonduri pentru asfaltarea unui kilometru de drum comunal în zona Mânăstirii Govora.
Un milion de euro, fonduri atrase la Mihăeşti
Pentru că localitatea are încă multe probleme care nu pot fi rezolvate din fonduri proprii, primarul şi-a propus să atragă în localitate atât bani guvernamentali, cât şi fonduri europene. Astfel, în acest an va demara un proiect depus pe Măsura 7.2. prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru un drum de 7,7 kilometri. Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie este încheiată, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi vizează asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, dar şi amenajarea pe o lungime de 14 kilometri a rigolelor şi construirea de poduri şi podeţe de acces la gospodării, pe ambele laturi ale drumului. Faptul că actualul primar a reuşit să atragă fonduri europene pentru comunitatea de la Mihăeşti este un lucru important întrucât, pentru implementarea acestor noi utilităţi vor fi cheltuiţi foarte puţini bani proveniţi din taxele şi impozitele plătite de localnici, iar comuna se va dezvolta şi în următorii ani, într-un ritm susţinut: „În prezent avem un proiect cu fonduri europene, pentru asfaltarea drumurilor comunale. În perioada aceasta urmează ca declarăm entitatea câştigătoare, după care semnăm contractul de execuţie. Apoi stabilim cât trebuie să aloce Primăria Mihăeşti din valoarea de cofinanţare a proiectului, dar vom întreba inclusiv Consiliul Judeţean. În situaţia în care nu vom primi sprijin din partea Consiliului Judeţean ne vom împrumuta, vom face credit la Trezoreria Statului sau la Bancă, să putem demara lucrările proiectului”, mai afirmă primarul.