Absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică, specializat în Administraţie Publică (semn că administraţia nu se mai face după ureche), Viorel Radi este primarul localităţii Buneşti din anul 1996. Prin realizările din timpul mandatelor sale se justifică aprecierea de a fi „unul dintre cei mai activi primari din judeţ”. Întreprinzător din fire, primarul Radi susţine că oamenii săi din localitate merită să beneficieze de toate condiţiile necesare pentru a le uşura nivelul de trai şi că nu poate pleca de la cârma localităţii fără să depună toate eforturile în acest sens. Încă din anul 1997, s-a realizat alimentarea cu apă a satelor Buneşti, Titireci, Fireşti, Răpăneşti, Teiuşu; canalizarea pentru satele menţionate şi staţia de epurare a apelor menajere; asfaltarea DC 168 – Buneşti-sat şi a DC 158 Buneşti-Teiuşu; construirea unei punţi pietonale în punctul „Treime”; reparaţii generale la Şcoala cu clasele I-VIII Buneşti şi reabilitarea căminului cultural; reabilitarea iluminatului public; executarea de trotuare pe DN 67 (Răpăneşti – Buneşti); balastări de drumuri comunale; s-au construit gabioane (coşuri de nuiele sau din sârmă umplute cu pământ sau cu pietriş, care servesc la apărarea malurilor de valuri) pe Pârâul Buneşti; construirea unei clădiri lângă sediul Primăriei cu destinaţia „laborator de apă”, s.a.
Din 1996, de când a câştigat pentru prima oară Primăria comunei Buneşti, Viorel Radi s-a remarcat prin faptul că a reuşit să asigure toate utilităţile necesare localnicilor, astfel încât aceştia sunt dispuşi să îi dea posibilitatea exercitării unui nou mandat, cel de-al cincilea. Mereu a dorit să demonstreze că se poate face ceva bun pentru comuna Buneşti, indiferent de culoarea politică. Chiar dacă partidul din care face parte a fost în opoziţie, în timpul mandatelor sale, localitatea a căpătat o altă înfăţişare. Tot ceea ce a realizat în comună s-a datorat echipei din Primărie, fără de care obiectivele propuse nu ar fi putut lua contur, dar mai ales cu sprijin financiar primit de la Consiliul Judeţean: „Toate aceste reuşite au fost posibile prin efort financiar local, conjugat cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar, mai ales, prin atragerea de fonduri europene şi prin accesarea unor proiecte de finanţare. Acest lucru a fost posibil doar printr-o concentrare de efort în această direcţie a mea, în calitate de primar, a unor funcţionari publici din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Munca în echipă a dat rezultate bune la nivelul administraţiei locale.”, a precizat primarul Radi.
Modest din fire, Viorel Radi a demonstrat că ştie care sunt atribuţiile unui administrator local. Datorită interesului oferit funcţiei pe care o deţine, comuna Buneşti beneficiază, în prezent, de aproape toate serviciile publice specifice unei localităţi urbane: drumuri reabilitate, canalizare, apă curentă, cablu TV, internet, asistenţă medicală, şcoli, grădiniţe, bibliotecă etc., fapt care conferă localităţii un statut cât mai apropiat de standardele specifice ţărilor civilizate din Uniunea Europeană: „Pe oameni nu-i interesează dacă primarul în funcţie este la putere sau în opoziţie şi nici cum reuşeşte să obţină fonduri pentru a-şi duce la bun sfârşit promisiunile. Ei vor să vadă realizarea promisiunilor.”, afirmă primarul.
Canalizare pe 80% din suprafaţa comunei
Primarul Radi susţine că proiectul pentru canalizare prevedea 18,5 kilometri, mai exact canalizarea pentru toată comuna, mai puţin două sate, unde casele sunt răsfirate. De asemenea, se observă reîntoarcerea tinerilor pe meleagurile natale, lucru care îl bucură pe primarul comunei: „Mai avem două sate unde nu avem canalizare şi nici nu cred că se va introduce foarte curând, pentru că sunt foarte puţine gospodarii. Văd că tinerii încearcă să revină acasă şi mai ales în aceste două sate, unde sunt foarte puţine case, eu o să fac un drum pe Programul 577, în valoare de 30 de miliarde. Sunt foarte bucuros pentru că se încearcă acest aspect, de revenire a tinerilor în localitate. Şi la ora aceasta se lucrează acolo la asfalt, iar pentru canalizare o să mai vedem.”.
Toate drumurile au fost asfaltate
Poate cea mai importantă realizare a primarului Viorel Radi a fost asfaltarea tuturor drumurilor din comună, fără de care localitatea pe care o administrează nu ar fi reuşit să înflorească. Şi în momentul de faţă se lucrează intens la asfaltarea drumurilor, lucrări pe care primarul doreşte să le finalizeze până la alegeri. În 1996, comuna nu avea nici măcar un centimetru de asfalt, iar primarul a reuşit, cu eforturi uriaşe, să reabiliteze drumurile, un lucru indispensabil pentru comunitate: „Despre infrastructură pot să spun că este aproape finalizată la noi în localitate, doar că am băgat apa şi canalizarea şi s-a mai spart asfaltul, iar apoi a necesitat lucrări de refacere. Prin proiecte am realizat infrastructura pe DC 151, DC 165, DC 167 la care se lucrează şi facem şi piste pentru biciclişti. În prezent, lucrăm la DC 165 şi DC 167, fiecare drum având o lungime de 2,5 kilometri, aprobată deja. DC 167 se ridică la valoarea de un milion de euro, iar Drumul Comunal Buneşti – Păuşeşti Măglaşi la 30 de miliarde. În vara trecută am asfaltat şi DC 167 B, am asfaltat toate străzile laterale drumului naţional. În satul Buneşti am asfaltat toate uliţele cu bani din bugetul local şi cu sprijinul Consiliului Judeţean. În satul Teiuş am a avut o problemă la DC 158, dar am câştigat un proiect pe Măsura 3.2.2. D, proiectul este eligibil şi urmează să semnăm contractul cu cei de la PNDR şi să începem lucrările de reabilitare. Avem unele zone unde alunecă terenul, pentru că aici am avut mici probleme de alunecări de terenuri şi a trebuit să construim ziduri de sprijin. Proiectul prevede reabilitarea pe o lungime de un kilometru şi se ridică la o valoare de 38 de miliarde de lei vechi.”, a mai precizat primarul.
Bază sportivă cu teren sintetic la Buneşti
Pe lângă numeroasele proiecte derulate pe infrastructură, la jumătatea anului 2009, la Buneşti, a fost inaugurată o bază sportivă multifuncţională de tip II, cu teren sintetic, situată în vecinătatea sediului Primăriei. Valoarea investiţiei a fost de zece miliarde de lei vechi. În prezent, se lucrează la o a doua bază sportivă: „Am construit două baze sportive, unice în judeţul nostru: una s-a finalizat în anul 2009, într-un timp foarte scurt, de două luni, iar în prezent lucrăm la cea de-a doua bază sportivă, proiect depus pe Ordonanţa 7. În momentul de faţă, aşteptam finanţare: vestiarele le-am construit, este realizată în proporţie de 50%, noi am depus cofinanţarea, dar termenul de finalizare este decembrie 2012. La baza sportivă construită avem alăturat o sală de fitness, dar, pentru că nu am mai putut angaja personal şi trebuie specialişti în domeniu, am mutat-o în alt sediu, şi în locul ei am făcut o bibliotecă. Am avut un proiect de bibionet, unde vin în fiecare zi copii. Acest proiect ne-a asigurat patru calculatoare, inclusiv întreţinerea lor,”, a mai precizat primarul. În momentul de faţă, primarul Radi susţine din bugetul local două echipe de fotbal care activează la Liga a V-a, în cadrul AJF Vâlcea: Viitorul Buneşti şi Căpşunarii Buneşti, fapt care demonstrează pasiunea primarului pentru sport.