Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Localnicii de la Diculesti asteapta apa si canalizarea

Comuna Diculeşti a fost reînfiinţată la 15 aprilie 2004, prin voia cetăţenilor, desprinsă din fosta comună Făureşti. Oamenii au hotărât prin referendum reînfiinţarea acestei localităţi şi l-au ales încă de atunci ca primar pe Sabin Cupăreanu, care a avut un aport deosebit la reînfiinţarea localităţii şi la dezvoltarea ei ulterioară. Încă de la primul mandat, acesta s-a remarcat prin faptul că a reuşit să câştige respectul consătenilor şi este acum la al patrulea mandat. Primarului i se potriveşte de minune zicala românească „omul sfinţeşte locul”, iar ambiţia care îl caracterizează pe primarul Cupăreanu îl situează pe unul dintre primele locuri într-un top al primarilor vâlceni, practicând un management eficient în domeniul administraţiei publice locale. Lipsa apei şi a canalizării sunt însă principalele neajunsuri din localitate.
Sediu modern al primăriei
Ambiţios, primul om al comunei şi-a susţinut întotdeauna proiectele cu tărie pe lângă reprezentanţii administraţiei judeţene şi centrale, motiv pentru care a reuşit să obţină fonduri suplimentare pentru localitatea sa. Datorită interesului oferit funcţiei pe care o deţine, comuna arată, în prezent, ca o localitate urbană. Sub conducerea lui Cupăreanu, începând cu anul 2004, în comună au fost construite sau renovate mai multe edificii. Astfel, a fost construit un modern sediu al Primăriei şi Consiliului Local Diculeşti, imobil care adăposteşte şi Biblioteca Locală Diculeşti, reînfiinţată la data de 15.09.2004. Bun administrator al treburilor publice specifice comunei Diculeşti, Sabin Cupăreanu urmăreşte cu asiduitate îndeplinirea obiectivului fundamental pe care şi l-a propus, şi anume modernizarea localităţii în fruntea căreia se situează prin decizia electorală a consătenilor săi.
Dispensar modern pentru locuitori
Conducerea primăriei s-a implicat în modernizarea dispensarului medical din comună, care a fost renovat, astfel încât medicul care deserveşte această instituţie să se simtă atras de localitate şi de cetăţenii acesteia. Unitatea este dotată cu aparatură modernă, pentru ca oamenii să fie trataţi aşa cum trebuie. Mandatul 2008-2012 al primarului Sabin Cupăreanu este plin de realizări, alesul reuşind să se întreacă pe sine şi demonstrând că administraţia locală este pentru el cea de-a doua casă. Asfaltări de drumuri, parcuri de odihnă şi recreere, cu locuri de joacă şi spaţii de agrement, baze sportive, modernizarea căminelor culturale, construirea de biserici, dar şi modernizarea tuturor şcolilor şi a grădiniţelor din comună şi dotarea cu mobilier şi centrale termice figurează printre marile reuşite din acest mandat.
Realizări importante în infrastructura rutieră
Experienţa vastă acumulată, lucrurile bune făcute pentru comunitate, capacitatea şi dorinţa de a continua şi a finaliza proiectele începute sunt argumente care l-au propus pe Sabin Cupăreanu pentru un nou mandat la Primăria Diculeşti. Reabilitarea infrastructurii rutiere, care era la pământ, a fost unul dintre obiectivele prioritare ale primarului. Conducerea primăriei localităţii s-a ocupat de modernizarea căilor de transport din localitate. Astfel, a fost modernizat şi asfaltat pe o suprafaţă de 2,5 kilometri Drumul Judeţean 643 B, care face legătura cu localitatea Valea Mare. Primarul a ţinut, de asemenea, să precizeze că acest lucru s-a datorat Consiliului Judeţean, implicit prin ajutorul preşedintelui Ion Cîlea.
Au fost pietruite drumurile comunale Budeşti, pe circa 1,8 kilometri, Bărăceşti, pe 1,5 kilometri, Mâţoieşti, pe o distanţă de 1,6 kilometri, Cocaină, pe o distanţă de un kilometru, Afumaţi pe o distanţă de 2 kilometri, Colelia pe o distanţă de 1,7 kilometri, Bârzani, pe o distanţă de 1,5 kilometri. De-a lungul căilor de acces au fost amplasate coşuri de gunoi, astfel încât comuna să fie mai curată, iar instituţiile şi satele au fost marcate cu indicatoare luminoase, gen „Şcoala Băbeni Olteţu”, sau „Satul Budeşti”. La intrarea în localitate au fost montate panouri luminoase, care marchează hotarele localităţii.
„Printre realizările din ultimul mandat, cărora li se subordonează şi cele din mandatele precedente, se numără reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor din satele Budeşti şi Diculeşti, dar şi a Drumului Judeţean 643, până la limita cu localitatea Valea Mare.”, a spus Cupăreanu. De asemenea, în ultimul mandat, 2008-2012, am reuşit construirea unui drum în cătunul Bărcani-Cimitir, reabilitarea şi modernizarea arterelor de drum în tot cătunul Bârzan (satul Băbeni-Oltetu), dar şi reabilitarea şi modernizarea drumului din cătunul Bârzan II (Mahala). Importantă a fost şi construirea unui drum prin satul Diculeşti (cătunul Mâţoieşti), care face legătura din DJ 643 (Pod Oaca) cu cimitirul şi drumul din cătunul Mâţoieşti, a fost o prioritate a mea în ceea ce priveşte infrastructura rutieră.”, a mai adăugat primarul. Şi prevenirea alunecărilor de teren a stat în atenţia lui Sabin Cupăreanu în timpul mandatelor sale. Astfel, în ultimii ani a construit o rigolă ranforsată pentru prevenirea alunecărilor de teren din cătunul Mâţoieşti.

Comuna Diculeşti, fără apă şi canalizare
Pentru primarul comunei Diculeşti, tot ceea ce a realizat în localitatea pe care o administrează nu înseamnă un lucru spectaculos, ci mai degrabă consideră că face parte din traiul normal, omenesc, pe care orice localnic ar trebui să îl aibă. Om modest, primarul speră ca, în viitor, dorinţele localnicilor să nu rămână la stadiul de „vise”, ci să se împlinească cât mai repede posibil. În acest sens, Sabin Cupăreanu va face tot posibilul pentru ca oamenii să fie mulţumiţi, să le demonstreze că nu degeaba l-au votat mandat după mandat, în număr tot mai mare. Prim-gospodarul din Diculeşti consideră că orice localitate ar trebui să fie o carte de vizită a judeţului, pentru ca, atunci când poposesc pe meleagurile sale, chiar şi oamenii care vin pentru prima dată să fie mulţumiţi de serviciile care li se oferă şi să aibă toate condiţiile necesare unei şederi „normale”. Un singur lucru lipseşte comunei pentru a întregi caracteristica de localitate europeană: sistemul de apă şi canalizare. În prezent, cetăţenii nu beneficiază de aceste utilităţi. Social-democratul Cupăreanu susţine că, în viitorul apropiat, situaţia se va schimba: „Faptul că nu am reuşit să accesez proiectul pe Măsura 3.2.2., care cuprindea atât apă, canalizare, cât şi asfaltarea unor drumuri de interes local a fost un mare dezavantaj pentru mine. Dacă reuşeam, atunci nu mai eram nevoit să cheltuiesc bani din bugetul local pentru asfaltări şi să aştept până în perioada aceasta fără apă şi canalizare în comună. Aceasta a fost situaţia, am avut ghinion şi a trebuit să depunem proiectele separat. În momentul de faţă avem depus un proiect la Ministerul Mediului, în valoare de 68 de miliarde de lei vechi, şi aşteptam cererea de finanţare. Săptămâna viitoare, voi semna contractul de finanţare. După ce voi semna contractul, voi scoate la licitaţie lucrarea, iar în maximum doi ani, locuitorii vor avea apă şi canalizare.”, a declarat Sabin Cupăreanu.
Astfel, execuţia proiectului privind alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate în satele Băbeni, Olteţu, Budeşti, Diculeşti şi Colelia reprezintă o prioritate în noul mandat.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.