Sunteţi aici: Pagina principală // Economie

Localitatea Pausesti Maglasi are un potential turistic important

Manastirea Saracinesti curteComuna Păuşeşti Măglaşi, situată în Subcarpaţii Olteniei, pe albia pârâului Olăneşti,  într-o zona înţesată cu vestigii dacice face parte din arealul Buridavei care, cândva, avea aşezări centrale lângă Ocnele Mari şi aşezări marginale, care cuprindeau întreaga zonă. Localitatea oferă, datorita poziţionării sale geografice, un potenţial turistic important, cu pajişti înflorite pe sub poalele codrilor, cu sate vesele, cu vai străbătute de cele două ape limpezi Cheia şi Olăneşti, care se unesc pe teritoriul comunei Păuşeşti-Măglaşi. Prima atestare documentară a localităţii datează din 1453, printr-un act redactat de Vladislav al II-lea voievod, din cuprinsul căreia reiese că moşia Păuşeşti a fost întărită boierilor Stan şi Vladimir, care o stăpâneau încă de pe vremea lui Basarab. Printre obiectivele turistice aflate pe teritoriul comunei se află câteva lăcaşe de cult, cum ar fi Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Coasta, construită la 1778, Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Păuşeşti Măglaşi, cătun Chicioara, precum şi Conacul Oromolu, din satul Vlăduceni, un ansamblu de arhitectură care datează din secolul al XIX-lea.
De asemenea, pe drumul care duce spre Olăneşti, în satul Valea Cheii se afla Mânăstirea Sărăcineşti, monument istoric cu o însemnătate aparte. Mănăstirea este întemeiată în perioada 1687-1688 de boierul Tănase Sărăcinescu şi episcopul Ştefan de Râmnic. Biserica mânăstirii are haramul „Adormitrea Micii Domnului” şi a fost construită pe locul unui schit mai vechi, care data din vremea voievodului Mircea cel Bătrân. Mănăstirea a fost desfiinţată de comunişti în anul 1959 şi reînfiinţată după decembrie 1989. Pictura interioară a mânăstirii este cea originală, datată acum 400 de ani. La 1939 este atestat pe lângă Mânăstirea Sărăcineşti un bâlci care se ţine anual, la 15 august, La Sf. Maria Mare.
Alexandru Dediu: „De ani buni mă lupt cu morile de vânt, pentru salvarea Mânăstirii Sărăcineşti”

La apelurile disperate ale primarul, reprezentanţii Ministerului de Cultură dau neputincioşi din umeri. Încă de la începerea primului mandat, Alexandru Dediu şi-a dorit reabilitarea Mânăstirii Sărăcineşti, declarată monument istoric de mare valoare, construită în 1688. Lăcaşul se află în continuare într-o stare de degradare avansată şi are nevoie urgentă de reabilitare. Primarul spune că a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Culturii, în speranţa de a obţine fondurile necesare reabilitării, dar, la apelurile sale disperate, reprezentanţii ministerului dau de fiecare dată din umeri: „Mă lupt şi astăzi pentru reabilitarea Mânăstirii de la Sărăcineşti. În continuare se promovează proiecte în vederea restaurării pentru monumente istorice de Categoria I, adică doar pentru monumentele istorice din mediul urban. În situaţia în care vom găsi oportunitatea accesării fondurilor europene vom face acest lucru, nu înainte de a cere acceptul episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru că mânăstirea este sub tutela lor. Pe mine nu mă interesează acest aspect, în măsura în care localitatea intră în sintagma „Păuşeşti-Măglaşi – localitate turistică”, spune primarul. Prioritatea lui Alexandru Dediu a fost introducerea Mânăstirii Sărăcineşti în circuitul turismului monahal din România, lucru realizat o dată cu înfiinţarea unui centru de informare turistică în zonă. „Mânăstirea Sărăcineşti, o adevărată comoară a judeţului Vâlcea, este monument istoric şi trebuie urgent reabilitată, altfel o pierdem. Cu fiecare anotimp, lăcaşul se deteriorează într-un ritm accelerat. Dacă nu reuşim să ne păstrăm dovezile încă vizibile ale istoriei noastre, cu siguranţă ne vom degrada şi noi. Am discutat cu specialişti şi încercăm să facem un proiect, pe care îl vom depune pe fonduri europene. Este o zonă frumoasă aici, şi merită investit, mai ales că suntem vecini cu o staţiune balneoclimaterică de renume: Băile Olăneşti. Lăcaşul este minunea zonei noastre, şi vreau să nu-l pierdem. Până acum câtva timp, aici era un cămin de bătrâni, iar clădirea se află în patrimoniul bisericii. Are o arhitectură deosebită, aşa că voi face toate eforturile pentru ca lăcaşul să devină cel puţin la fel de atractiv ca şi Mânăstirea Cozia”. Primarul a reuşit să întocmească un proiect în vederea reabilitării lăcaşului de cult, dar s-a izbit de birocraţia specifică României. Mânăstirea dispune şi de zece locuri de cazare, iar în pridvor se află mormântul Episcopului Ştefan al Râmnicului, cel care a pus piatra de temelie la acest locaş. În acest sens, primarul susţine că îşi doreşte o valorificare a obiectivului, la cel mai înalt nivel: „Vreau ca Mânăstirea Sărăcineşti să fie valorificată la adevărata sa valoare, şi să devină o atracţie pentru pelerinii din toată ţara”, a afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.

Căminul cultural, aproape de reabilitare, după opt ani de aşteptare

Căminul Cultural din localitate a fost construit în anul 1962, fiind o clădire impunătoare, care, pe atunci, trezea admiraţia vizitatorilor. Are o sală de cinematograf, săli de festivităţi, bibliotecă, discotecă, dar şi o sala pentru nunţi şi hore. În această instituţie, înaintea anilor 1989 îşi desfăşura activitatea unul dintre corurile valoroase ale judeţului, care cuprindea peste 100 de corişti. Spre dezamăgirea primarul, clădirea aşteaptă de peste opt ani să fie reabilitată. Este, însă, un proiect major, care nu poate fi realizat decât din fonduri europene, deoarece valoarea sa este foarte mare. „Avem depuse două proiecte la Compania Naţională de Investiţii, pentru reabilitarea căminului cultural, dar şi pentru construirea unei săli de sport la şcoala din centrul comunei, depuse încă din 2009 şi declarate eligibile. Vestea bună este că, după opt ani de aşteptare, clădirea va intra in reabilitare. Am primit de la Ministerul Dezvoltării şi de la Compania Naţională adresă că investiţia a fost aprobată, urmând să fie scoasă la licitaţie. Astfel, în funcţie de termenele licitaţiei, şi dacă avem noroc să nu fie contestaţii, putem să ne apucăm de lucrări. Este un proiect la care am ţinut tot timpul, pentru că imobilul dispune de o sală de cinematograf foarte frumoasă, de o sală de evenimente cu o capacitate de peste 500 de locuri, de o bibliotecă şi de alte două încăperi spaţioase, destinate desfăşurării diverselor activităţi culturale. Este un obiectiv al meu, pe care trebuia să-l finalizez, mai ales că este o locaţie care trebuie reabilită urgent. În cadrul proiectului sunt prinse lucrările de reabilitare, modernizare, consolidare şi dotare a locaţiei cu mobilier şi aparatură. Mă lupt pentru această investiţie încă din anul 2009. După opt ani de aşteptări, i-a venit sorocul”, a mai precizat prim – gospodarul din Păuşeşti Măglaşi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.