Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Legea achiziţiilor publice, subiect de discuţii în cadrul ACoR

În cadrul Adunării Asociaţiei Comunelor din România au fost puse în discuţie teme diverse, care vizează modul de conducere a administraţiilor locale.

Cea mai importantă problemă administrativă discutată a fost cea legată de fondul de rulment, care a fost înjumătăţit de Guvern. Prezent la întrunire, primarul din Slătioara, Sorin Romcescu spune că, în acest sens s-a primit promisiunea că se va da o ordonanţă de urgenţă pentru restituirea banilor şi pentru a permite extinderea cheltuielilor din aceste fonduri pentru plata salariilor, mai ales că multe dintre primării nu au asigurat fondul de salarii până la finele anului.

O altă problemă care s-a discutat a fost schimbarea abordării şi propunerii cheltuirii fondurilor publice în mod eficient prin modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, primarii făcând referire la principiul promovat de Comisia Europeană – Best Value for Money, adică obţinerea celui mai bun raport preţ-calitate. Modificările cerute de primari în acest sens pot ajuta raportul tehnico-economic şi ar aduce un echilibru între cost şi calitate. Astfel, criteriul de atribuire „preţul cel mai scăzut” ar trebui să fie eliminat, cu reglementări în cazuri specifice, în care nu este oportună aplicarea acestuia. Primarul Sorin Romcescu a afirmat că, în cazul unui proiect, în momentul în care se merge pe preţul cel mai mic, fiecare încearcă să găsească cel mai ieftin produs şi de calitate scăzută. În situaţia aceasta au de suferit administraţiile locale, multe dintre ele fiind puse în situaţia de a nu a mai finaliza proiectele mari, tocmai fiindcă banii ofertaţi nu corespund realităţilor, iar investiţiile se transformă în himere: „La Adunarea Asociaţiei Comunelor din România ACoR sunt prezenţi de fiecare dată miniştri, secretari de stat, reprezentanţi ai Guvernului şi fiecare primar poate ridica problemele din administraţie, în vederea rezolvării. Una dintre cele mai importante probleme a fost legată de legea achiziţiilor publice, fiindcă ne confruntăm cu mari probleme din cauza principiilor impuse în cadrul legislativ. În acest sens se încearcă modificarea legii achiziţiilor fiindcă o achiziţie care durează foarte mult timp îngreunează realizarea obiectivelor pe care le are fiecare localitate, de multe ori fiind situaţii care duc la pierderea contractelor. Cel mai grav este criteriul de atribuire al proiectului, respectiv, preţul cel mai mic. Din experienţa pe care o am în administraţie este ilogic acest cost. Lucrările unui proiect se fac în urma unor studii făcute de specialişti, iar, dacă aceşti specialişti spun că lucrarea face 10 lei, cum poate cineva să spună că el va reuşi să o facă pentru 5 lei? Din această cauză preţul cel mai mic nu este întotdeauna cel mai concludent. În situaţia aceasta trebuie verificată seriozitatea firmelor, oferta tehnică cu care se prezintă şi, cu toate acestea, nu trebuie să mai acceptăm să facem o lucrare la jumătate de preţ. Am avut situaţii în care ofertanţii au venit cu preţ sub 50% din valoarea reală a proiectului, iar aşa ceva nu trebuie să mai acceptăm. În situaţia aceasta, constructorul nu poate să menţină echilibru între cost şi calitate, iar primarul răspunde în faţa legii. Pe de altă parte şi comunitatea are de suferit. Noi am avut noroc să lucrăm cu firme serioase, iar împreună am dus la bun sfârşit toate proiectele din localitate, lucrările finalizându-se cu calificativul de „foarte bine”, a precizat primarul din Slătioara, Sorin Romcescu.

 

Casa de Cultură „Dinu Săraru”, finalizată

Lucrările de modernizare a Casei de Cultură „Dinu Săraru” din Slătioara s-au finalizat.

Este una dintre investiţiile cu care administraţia locală se poate mândri de acum înainte, aşa cum, de altfel, o vor face şi locuitorii acestei aşezări, fiindcă rezultatul este o clădire care arată ca o bijuterie.

Proiectul de reabilitare a Casei de Cultură „Dinu Sărau” din Slătioara a făcut parte din programul naţional de reabilitare şi modernizare a infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul rural. Proiectul a fost susţinut de Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). Lucrările de modernizare şi reabilitare au fost ample, începând de la acoperişul casei de cultură, sala de spectacole, birouri, spaţii destinate activităţilor culturale şi grupuri sanitare. Tâmplăria din lemn a uşilor şi ferestrelor a fost înlocuită cu cea de tip termopan, a fost schimbată şi modernizată instalaţia electrică, în acelaşi timp a fost montată şi instalaţia termică, pentru asigurarea unui climat plăcut în incinta clădirii. De asemenea, pardoselile, care până nu demult erau din ciment acum sunt acoperite cu gresie, iar acolo unde până mai ieri trona un parchet învechit, acesta a fost înlocuit complet: „În prezent suntem în implementarea Măsurii 7.6. prin AFIR, în vederea dotării Casei de Cultură cu tot ce înseamnă birotică, calculatoare, mobilier pentru sala de spectacole şi pentru sala de cinema, cu aparatură de ultimă generaţie 3D şi instalaţii moderne de sonorizare. După finalizarea acestui obiectiv vom amenaja întreaga zonă cu alei pietonale, gazon, băncuţe şi arbori. Prin acest proiect vom schimba întregul centru al localităţii începând de la Casa de Cultură până la primărie. Pentru că în această zonă sunt toate locaţiile modernizate: şcoală, grădiniţă, căminul cultural, baza sportivă, vom închide acest cerc printr-un parc decorativ. Acest obiectiv îl vom realiza cu bani atraşi prin GAL şi cu fonduri alocate din bugetul local. Întreaga zonă intenţionăm să o inaugurăm anul acesta”, a subliniat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.