Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Laurentiu Coca: „Sunt convins ca USL va obtine toate fotoliile de parlamentari la Valcea”

Motivul pentru care Laurenţiu Coca îşi doreşte un nou mandat de senator pe acelaşi colegiu electoral unde a câştigat alegerile în anul 2008 este reprezentat de dorinţa acestuia de a face tot ce îi stă în putere pentru a apăra şi promova interesele vâlcenilor din sudul judeţului şi, implicit, nevoile cetăţenilor români. Faptele îl recomandă pentru un nou mandat, iar meritele dobândite în cei patru ani de muncă în Parlamentul României îl clasează pe primul loc în ierarhia senatorilor PSD la amendamente făcute la bugetul de stat. Pentru că îşi doreşte mult mai multe lucruri pentru vâlceni, Laurenţiu Coca va candida pentru un nou mandat, de această dată, din partea alianţei USL. Cum cataloghează activitatea sa în Parlament la sfârşitul primului mandat, dar şi ce a întâlnit nou în această campanie electorală, aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Trăgând linie, cum aţi defini mandatul 2008-2012, în Colegiul Sud? A fost greu, a fost uşor, a fost satisfăcător sau aveţi regrete?
Laurenţiu Coca: Eu spun că a fost un mandat foarte greu, ţinând cont că în toată perioada aceasta am fost în opoziţie, ne-am bătut şi am luptat de fiecare dată cu aberaţiile fostei puteri, ale Guvernelor Boc şi Ungureanu, care s-au remarcat printr-o incompetenţă crasă, care au atentat la demnitatea cetăţeanului român, care au umilit toate categoriile profesionale, guverne care au avut ca strategie economică tăierea, amputarea veniturilor cetăţenilor României. Este greu să fii parlamentar atunci când o majoritate îşi permite după o sută de ani să închidă un spital, – şi mă refer la spitalul din localitatea Bălceşti; să închidă şcoli, să nu finanţeze două paliere importante, de esenţă, ale unui popor şi ale unei ţări, şi aici fac referire la sănătate şi educaţie. Ar fi multe de spus în acest sens.

Impact real: Cum speraţi să fie cel de-al doilea mandat, având în vedere că aţi avut de înfruntat multe piedici, şi asta doar pentru că sunteţi membru al unei formaţiuni politice care a fost în opoziţie aproape tot mandatul?
Laurenţiu Coca: Sper să nu mai trăiesc şi eu, ca parlamentar în opoziţie, umilinţa hoţiei în Parlament, umilinţa schimbării voturilor, umilinţa aranjamentelor şi a strategiilor făcute asupra unor colegi din opoziţie să treacă la putere. Ca vicelider al grupului senatorial din Senat sper să mă pot uita în ochii cetăţenilor şi să le spun că am şase legi care îmi poartă numele, că sunt pe locul trei în ierarhia senatorilor români la iniţiative legislative, sunt pe primul loc în ierarhia senatorilor PSD la amendamente făcute la bugetul de stat, şi este vorba aici de 115 amendamente care fac referire exactă şi punctuală la problemele judeţului Vâlcea şi, în cea mai mare măsură, a problemelor din sudul judeţului. Cetăţenii să aibă încredere că îi voi reprezenta cu demnitate în continuare în Parlamentul României, să aibă încredere că voi fi loial în primul rând cetăţenilor noştri, militanţilor, primarilor şi, în general, binelui care se poate face în această ţară.

Impact real: Ce părere aveţi despre electoratul vâlcean? Este uşor impresionabil, este manipulabil, este sceptic atunci când vine vorba de politicieni?
Laurenţiu Coca: Eu cred că electoratul vâlcean ştie ce are de făcut, electoratul vâlcean nu este interesat de numele candidatului, vâlcenii vor vota USL pentru că au simţit în cele şase luni că Guvernul Ponta ne apără interesele şi suntem convinşi că, în următorii ani de guvernare, nu va curge lapte şi miere în România, dar vreau să vă spun că viaţa cetăţenilor acestei ţări va fi mai uşoară şi nu vor mai fi umiliţi, indiferent de profesia pe care o au. Eu sunt sigur că electoratul vâlcean va discerne binele de rău, pentru că are o inteligenţă nativă deosebită. Dacă adversarii noştri politici nu aveau nimic de ascuns şi dacă se mândreau cu activitatea lor politică, economică, dacă erau mulţumiţi de ce au făcut pentru această ţară, nu apelau la strategii de schimbare a numelui, a culorii. Ce înseamnă candidat nou, suntem la pachet? Chiar dacă scrie candidat nou, sunt cei care au creat o perdea în faţa aceloraşi oameni care vor să conducă ţara. Aceştia sunt Elena Udrea, Vasile Blaga, Emil Boc, oamenii regimului Băsescu, ca să nu mai vorbim că unul dintre cei mai bogaţi oameni din această ţară are tupeul, dar şi inconştienţa, ca să nu spun nesimţirea să creadă că poate să devină primul-ministru al acestei ţări. În condiţiile în care un şomer ia 480 de lei, Videanu să fie primul-ministru al acestei ţări? Nu cred că vâlcenii şi electoratul din sudul judeţului mai doresc asemenea oameni în fruntea ţării. Haideţi să ne aducem aminte cine a condus ministerele acestei ţări: nişte oameni pe care cetăţenii nu-i cunosc. Mai ştie cineva unde a fost ministru Fuia, Pogea? Aceştia întotdeauna au fost paravan pentru Anca Boagiu, Roberta Anastase pentru Elena Udrea şi pentru ceilalţi.

Impact real: Despre Colegiul de Sud, Drăgăşani-Bălceşti, ce ne puteţi spune?
Laurenţiu Coca: Este un colegiu eminamente agricol, iar de când Daniel Constantin este ministrul Agriculturii au crescut subvenţiile în agricultură, ceea ce nu s-am mai întâmplat de zece ani. Avem în program refacerea sistemului de irigaţii, reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24 la 9%, cu condiţia ca 15% să se întoarcă la producător, în momentul în care prezintă factura. Aici sunt două aspecte: un ajutor dat agricultorului, dar şi un fapt real, care duce la reducerea evaziunii fiscale. Actualul ministru al Agriculturii împreună cu primul-ministru Victor Ponta au înfiinţat în marketuri un colţ al produselor româneşti.
După cum bine vă aduceţi aminte, în viziunea noastră economică, am spus mereu că este nevoie de un minister al fondurilor europene, al afacerilor europene. Ce au făcut cei care şi-au bătut joc de banii României, care trebuiau să aducă bunăstare acestei ţări? Au furat efectiv această idee, au înfiinţat ministerul, dar nu i-au dat nici un instrument prin care să realizeze, să urmărească şi să se ocupe de atragerea fondurilor europene. Noi suntem pentru un minister cu puteri totale, nu trebuie să-l lăsăm pe domnul Orban să se ducă să-l roage pe Fuia, pe Flutur sau mai ştiu eu pe cine dintre foştii miniştri să-i arate proiectele, aşa cum se întâmpla până acum. Trebuie să dăm putere şi instrumente acestui minister şi domnul ministru Orban să realizeze, să urmărească şi să atragă fonduri europene. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a confirmat printr-o activitate profesională deosebită că a adus bani europeni pentru proiecte europene importante, ducând judeţul pe locul cinci în ţară. De exemplu, pârtia de schi de la Vidra pe fonduri europene costa 17,9 milioane de euro, a intervenit «doamna» ministru Udrea şi l-a luat pe ministerul domniei sale, aşa că şi acest la proiect s-a ajuns la 35,9 milioane de euro. Îi întreb pe cetăţenii acestui judeţ: cum ne vom descurca să plătim această sumă? Am renunţat la bani europeni ca să dăm bani din buzunarele cetăţenilor, bani guvernamentali pe un proiect care de la 17,9 milioane de euro a ajuns să coste 35 de milioane de euro, ceea ce cred că este inadmisibil. Eu nu cred că există un exemplu mai elocvent la nivelul judeţului Vâlcea, deşi sunt foarte multe în care să demonstrăm că fostul Guvern a făcut tot posibilul să-şi atragă bani pentru clientela politică. Pe dânşii nu i-a interesat niciodată cetăţeanul, i-a interesat numai ce au ei de făcut, clica lor şi clientela lor politică.

Impact real: Ce aţi întâlnit nou în această campanie electorală? Aţi întâlnit şi elemente care nu au mai fost în celelalte campanii?
Laurenţiu Coca: Multă sărăcie. Să nu uităm că România este pe primul loc la gradul de sărăcie din Uniunea Europeană. Acesta este un lucru nou, cu care nu ne putem mândri şi pe care trebuie să îl îndreptăm şi prin votul din 9 decembrie: să dăm un blam acelor partide care, efectiv, şi-au bătut joc de ţară şi de cetăţenii lor.

Impact real: Ţinând cont de faptul că peste o săptămână vor avea loc alegerile parlamentare, care este pronosticul dumneavoastră pentru judeţul Vâlcea şi, dacă se poate, un procent naţional?
Laurenţiu Coca: Eu am convingerea că la Vâlcea vom ocupa toate fotoliile de parlamentari, aşa cum, la nivel naţional, ne vom duce la peste 60%.

Impact real: Ce ne puteţi spune despre contracandidaţi?
Laurenţiu Coca: Le urez succes contracandidaţilor, este o competiţie, iar ca fost sportiv îmi respect adversarii: cel mai bun dintre noi să câştige.

Impact real: Aveţi emoţii pentru 9 decembrie?
Laurenţiu Coca: În orice competiţie ai emoţii.

Impact real: Vă rog să transmiteţi un mesaj pentru vâlceni…
Laurenţiu Coca: Mesajul meu pentru vâlceni este: nu-i mai lăsaţi pe cei care v-au făcut rău, pe cei care şi-au bătut joc de vieţile dumneavoastră, de părinţii sau copiii dumneavoastră să acceadă la putere. Fiecare vot contează, iar un vot dat USL-ului este un vot pentru fiecare cetăţean.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.