Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Lalosu, administratie locala blocata de luptele politice

primarieNicu Constantin a ajuns în fruntea administraţiei locale din Laloşu în urma unei lupte acerbe, care continuă şi acum, blocând, în mare parte, activitatea administraţiei locale. Cei nouă candidaţi pentru fotoliul de primar s-au bătut în vara anului 2012 pentru obţinerea celei mai înalte funcţii într-o primărie plină de datorii, cu numeroase nereguli şi cu o situaţie care, în privinţa modernizării, bate pasul pe loc. După o luptă politică încrâncenată, funcţia i-a revenit reprezentantului PDL, care a câştigat la numai câteva voturi în faţa candidatului USL. Despre Nicu Constantin, noul primar al comunei Laloşu, am aflat că a lucrat, după terminarea liceului, la Electroputere Craiova şi, chiar dacă nu are studii în administraţie, se vede capabil să dezlege neregulile din Primăria Laloşu şi să îndrepte comuna spre direcţia modernizării: „Am terminat liceul şi am lucrat 12 ani la Electroputere Craiova, apoi am venit la Vâlcea şi am locuit în municipiu trei ani. Lucra în acea perioadă numai soţia, dar ulterior mi-am înfiinţat o societate aici, în comună, un magazin. În 2000 mi-am deschis şi un atelier de tâmplărie.”, a povestit primarul Nicu Constantin. Alesul PDL mai afirmă că poziţia strategică a magazinului pe care îl deţine peste drum de primărie îl făcea să vadă în fiecare zi neregulile care se întâmplau la instituţie.

Nicu Constantin: „Am candidat cunoscând toate neregulile din primărie”

Nicu Constantin povesteşte că, în urmă cu şase ani, a susţinut un alt candidat al PDL şi de aici au pornit neînţelegerile între el şi fostul primar al comunei, Ion Toma. Faptul că, în urma scrutinului din anul 2008, a obţinut o funcţie de consilier l-a ajutat să înţeleagă cu adevărat ce se întâmpla în primărie, sub conducerea lui Ion Toma: „În 2012, persoana pe care o susţineam eu nu a avut tupeu să candideze din partea PDL, ci a trecut la USL şi, neavând cine să intre în competiţie de la PDL, am candidat eu. Şi am făcut acest lucru ştiind toate problemele pe care le avea primăria. M-a ajutat foarte mult şi faptul că am fost consilier doi ani şi am văzut aceste gropi negre, care nu credeam că sunt chiar aşa în realitate, dar m-am simţit şi mă simt în stare să trec peste ele.”, a spus primarul. Cu regret, Nicu Constantin spune că şi-ar fi dorit să candideze şi el din partea unui partid care se afla la guvernare, sau în urmă cu şapte-opt ani, când se dădeau mai mulţi bani către primării.

Primăria are, în continuare, conturile blocate

Când a ajuns primar, cele mai mari dificultăţi au fost în ceea ce priveşte registrul agricol, şi atunci Nicu Constantin a luat decizia de a angaja un inginer, deşi primăria are conturile blocate: „Problemele pe care le-am întâmpinat atunci când am ajuns primar au fost registrul agricol şi fondul funciar, care nu există la noi. Tot ce se făcuse până atunci nu era bine documentat, a trebuit să chem o doamnă inginer şi să-i fac un contract de prestări servicii, deoarece nu puteam să angajez.”, a afirmat alesul PDL.

Potrivit spuselor primarului Nicu Constantin, banii primiţi în 2012 de la Consiliul Judeţean nu-l ajută nici măcar să asigure salariile angajaţilor, fără a se mai pune problema de investiţii: „Am primit 2,6 miliarde de la Consiliul Judeţean pe tot parcursul anului şi numai cheltuielile cu salariile sunt patru miliarde. Staţia de apă are un consum de 1,3 miliarde, pentru consum şi angajaţi, iar noi facem încasări de 300-400 de milioane de lei vechi.”, a declarat primarul.

Primarul, bătut de un angajat de la staţia de apă

Nu numai probleme de ordin financiar a găsit Constantin Nicu în momentul instalării în funcţie, ci şi dificultăţi în ceea ce priveşte comportamentul unora dintre angajaţi. Primarul povesteşte cum unul dintre angajaţi «i-a cărat câţiva pumni» în momentul în care s-a dus să-l tragă la răspundere pentru terenul pe care îl foloseşte ilegal, teren care se afla în proprietatea primăriei. Respectivul localnic, angajat pe post de paznic la staţia de apă, avea o relaţie bună cu fostul primar Toma. Când s-a văzut nevoit să mai scadă din personalul pe care îl avea pentru respectiva staţie de apă, primarul a decis îndepărtarea acestei persoane. Simţindu-se vizat, acest angajat a intrat în concediu medical şi, conform spuselor primarului, nici până în momentul de faţă nu i-a prezentat vreun document în acest sens: „Până de curând, am avut patru angajaţi, iar printr-o hotărâre de Consiliu Local s-a decis să rămână doar doi, dar ceilalţi doi care se simţeau vizaţi au intrat în concedii medicale. Unul dintre aceştia este şi foarte recalcitrant. În momentul în care m-am dus la el, la magazin, mi-a dat câţiva pumni, am şi certificat medico-legal, depus la Procuratura de la Bălceşti. A fost confirmată agresiunea, individul a sărit cu fundul pe maşina primăriei şi mi-a înfundat capota, lucru pentru care i-am deschis dosar de daună.”, a povestit primarul.

Spaţiul primăriei, deţinut ilegal de localnicul agresor

Primarul povesteşte cum, în urmă cu cinci ani, Primăria Laloşu i-ar fi dat în concesiune societăţii fiului său, Î.I. Creţu Cosmin, acest spaţiu, cu obligaţia contractuală de a plăti chirie. Potrivit spuselor lui Nicu Constantin, timp de patru ani, acest localnic nu a plătit nimic, a făcut câteva prelate pe lângă această clădire, modificări realizate în nume propriu şi care nu pot fi luate în considerare, ca o posibilă compensare. Primarul povesteşte cum tatăl acestuia, agresorul, a ajuns să pună stăpânire pe spaţiul respectiv: „Eu nu am cum să-i scad chiria, pentru că obligaţia este între societate şi primărie. Chiria este de 50 de lei lunar pentru un total de 2.000 de metri pătraţi. Din ianuarie 2013, această întreprindere individuală nu mai are autorizaţie de funcţionare. Tatăl său s-a prelevat de acest contract de închiriere, a obţinut de la fiul său o procură şi acum în acest spaţiu funcţionează o altă societate, Î.I. Gheorghiţă Marinela. Au obţinut avizele de funcţionare probabil în urma unei confuzii, deoarece Gheorghiţă Marinela deţine o proprietate peste drum de spaţiul primăriei în care funcţionează societatea respectivă. Acolo era o fostă şcoală, iar acum, conform unei hotărâri de Consiliu Local şi a strategiei mele de dezvoltare, am aprobare să deschid un telecentru şi încă un spaţiu pentru copii, plus un punct sanitar pentru cetăţenii din Olteţani şi Berbeşti. Dacă el şi-a închis societatea, logic este că s-a încheiat şi contractul.”, a declarat primarul. Situaţia conflictuală dintre cei doi a pornit de la faptul că respectivul avea o relaţie foarte bună cu fostul primar: „Conflictul dintre noi a pornit de la faptul că el a oprit într-o zi toată staţia de apă pentru a face o reparaţie în cartierul Ţigănie, deci nu îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu, pentru că trebuia să oprească doar tronsonul afectat. Omul avea ceva personal cu mine de la început, el era cu fostul primar.”, a conchis Nicu Constantin.

Primăria, singura construcţie realizată cu acte în regulă
Motivul pentru care Nicu Constantin a renunţat la funcţia de consilier local, în anul 2010, s-a datorat tocmai acestor nereguli. Alesul PDL afirmă că sediul primăriei a fost singurul obiectiv realizat de fostul primar în condiţii legale: „În anul 2006, în comuna Laloşu au început anumite lucrări, primăria fiind singura construcţie realizată cu acte în regulă, deşi nici la aceasta nu s-a făcut fosă septică, puţ forat sau clădire pentru centrală termică. Am fost consilier doi ani, în ultimul mandat, iar, după aceşti doi ani am plecat, deoarece nu am mai suportat neregulile şi ilegalităţile la care ne supunea Toma şi nu ne-am mai prezentat, astfel că a urmat dizolvarea Consiliului Local.”, a spus primarul PDL.

2,5 miliarde pentru un simplu gard

Firma Isihia Impex a început mai multe lucrări în comuna Laloşu în 2006 şi a primit banii pentru lucrările realizate la primărie, deşi, potrivit spuselor noului primar, nu le-a executat în totalitate. Cu toate acestea, pretinde sume enorme de la administraţia locală: „Această firmă a avut lucrări de renovare la şcoală de 20 de miliarde, dar şi construirea unui gard la Şcoala Laloşu, pentru care s-a facturat suma de 2,5 miliarde, totul pentru un simplu gard, pe o lungime de 120 de metri. Ulterior, aceste lucrări au fost anulate de ANRMAP. În anul 2011, printr-o simplă recunoaştere de către primar, firma aceea a obţinut în instanţă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru o sumă de 8 miliarde de lei vechi. În 2012, ANRMAP a constatat că nu s-au întrunit condiţiile licitaţiilor şi a propus spre anulare licitaţiile suspecte, iar Curtea de Apel Bucureşti a anulat aceste acte adiţionale, care însumau cele 8 miliarde.”, a povestit democrat-liberalul. În anul 2012, când s-a schimbat primarul, Nicu Constantin susţine că a fost pus în dilema de a plăti nişte lucrări care, ulterior, fuseseră anulate: „Nu a existat nici o factură în 2012. În anul 2013, acest constructor revine cu nişte facturi, pentru lucrări făcute din 2008. Am refuzat facturile şi i-am spus să-mi arate unde a făcut gardul din Laloşu. La ora actuală, suntem în instanţă, ne judecăm la Judecătoria Bălceşti, iar pentru anularea facturilor suntem la Tribunalul Dolj.”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.