Primarul susţine că optimismul cu care a venit la primărie, cu gândul de a realiza ceva pentru comuna în care s-a născut, a scăzut o dată cu trecerea timpului. Faptul că nu a avut datorii la preluarea funcţiei nu l-a ajutat prea mult: „Eu am venit cu un elan deosebit şi, când am văzut că încep să se împotmolească cu banii, mi-am dat seama că lucrurile sunt dificil de realizat. M-am gândit că, dacă tot nu am datorii ca alţi primari care au preluat primăriile cu arierate, voi reuşi să îmi duc la îndeplinire cu brio proiectele. Se pare că tot cei care au avut datorii au fost mai câştigaţi, pentru că au scăpat prin ordonanţele care s-au dat de-a lungul ultimului an de arierate şi au rămas şi cu ceva făcut pentru comunitatea pe care o conduc. Noi nu am avut nici arierate, dar nici proiecte în curs de derulare, însă eu mă gândesc să nu fac totuşi datorii.”, a spus Lixandru. Primarul nu este adeptul datoriilor, ba chiar susţine că, dacă nu va mai candida peste trei ani, preferă să lase primăria fără arierate: „Guvernul Ponta nu va mai permite această elasticitate în ceea ce priveşte stadiul lucrărilor şi peste trei ani nu se ştie dacă voi mai candida sau nu, măcar să nu las eu, la rândul meu, primăria cu datorii. Dacă pot face ceva vizibil pentru localitate în aceşti ani, bine, dacă nu, măcar să nu las pe umerii altui primar ceea ce eu nu am fost în stare să realizez şi, în plus, şi datorii.”, a completat primarul. Acesta recunoaşte că, în mare parte, a candidat la această funcţie datorită oamenilor din comună, care l-au îndemnat, cu gândul că va reuşi să realizeze ceea ce alţii nu au putut: „Oamenii m-au îndemnat să candidez, tot cu gândul că voi face mai mult decât au făcut ceilalţi. Acest lucru mi l-am propus şi eu.”.
Căminul cultural are nevoie de reabilitare
Fără îndoială, clădirea cea mai impunătoare din comuna Lădeşti este Căminul cultural din centrul localităţii. Potrivit afirmaţiilor primarului, edificiul are nevoie de o reabilitare substanţială. În ultimii ani s-a reuşit reabilitarea acoperişului, dar o modernizare ar fi necesară şi pentru partea interioară. Pentru ca acest lucru să fie posibil, primarul Lixandru spune că ar fi necesari aproximativ 5 miliarde de lei vechi, bani de care nu dispune la bugetul local: „Avem doar un cămin cultural, de mare valoare. Nu pot spune că ar fi degradat în totalitate, dar necesită o reparaţie. A fost făcută deja o reparaţie la acoperiş, dar mai trebuie renovate sala de spectacole şi partea exterioară a clădirii. Am avea nevoie de aproximativ 5 miliarde de lei vechi pentru a-l reabilita. Încă nu am întocmit nici un proiect. Un plan se face foarte uşor, dar nu am identificat până acum sursa de finanţare. Poate din anul 2014 va apărea vreun program de reabilitare a obiectivelor culturale. Era o discuţie să facem proiectul şi să-l depunem la Compania Naţională de Investiţii, dar ulterior am aflat că nici acolo nu mai există fonduri. Nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să vedem pe ce program am putea să depunem proiectul.”, a spus Lixandru. Despre evenimentele culturale, primarul Lixandru ne-a spus că acestea lipsesc, iar cele familiale sunt desfăşurate de oameni în propria gospodărie: „Evenimentele nu pot să spun că le ţinem acolo. Până în prezent, nu am avut nici unul, oamenii îşi fac nunţile acasă, în curte, iar căminul nu este prevăzut cu un spaţiu atât de mare încât să organizăm astfel de evenimente. Dacă am vrea să îi punem şi centrală termică, termopane sau izolaţie termică şi grupuri sanitare interne, este posibil să ne ducă undeva până la 10 miliarde de lei vechi. Cred că tot din bugetul local trebuie să îl facem, şi anul acesta să realizăm cel puţin exteriorul.”, a mai adăugat primarul.
În comună există o sală de sport modernă
• Aceasta este situată în imediata apropiere a Liceului Teoretic Lădeşti şi a fost realizată prin Agenţia Naţională de Investiţii
Un proiect despre care primarul Lixandru spune că a fost realizat în mandatul fostului primar este amenajarea unei săli de sport moderne la Liceul Teoretic Lădeşti. Investiţia a costat 550.000 de lei şi a fost realizată prin Agenţia Naţională de Investiţii Bucureşti. Sala este amenajată cu nivel de practică sportivă, cu teren de handbal şi tribună, având o capacitate de 150 de locuri: „Liceul arată bine, iar sala de sport a fost realizată de Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu Agenţia Naţională de Investiţii. Avem în jur de 450 de elevi care studiază la această şcoală. Mai avem doar o grădiniţă în care învaţă 20 de copii în satul Cermegeşti. Transportul elevilor se face cu un microbuz şcolar. Am mai avut încă două şcoli, care au fost închise. Am avut noroc pentru că nu s-a întâmplat şi la noi ca în alte comune, să fie modernizate şcolile şi apoi închise.”, a mai spus primarul.
La Lădeşti s-ar putea construi o bază sportivă modernă
• Terenul de sport este dat în concesiune deputatului UNPR Constantin Mazilu, care a promis amenajarea unei baze moderne.
Se pare că primarul Marcel Lixandru nu va mai aştepta, aşa cum au făcut-o predecesorii săi, ca deputatul Constantin Mazilu să se hotărască să modernizeze terenul care i-a fost concesionat în urmă cu mulţi ani. „Am purtat, zilele acestea, o discuţie cu domnul Mazilu şi mi-a spus că va începe în curând lucrările. În acest an vreau ca lucrările la baza sportivă să demareze, indiferent că le va iniţia dânsul sau o vom face noi. În cazul în care investiţia va fi realizată de Constantin Mazilu, noi nu vom contribui cu bani de la bugetul local. I-am pus deja la dispoziţie terenul, care este concesionat pe 49 de ani. Dacă nu se grăbeşte sau dacă nu are bani să modernizeze, vom recurge la rezilierea contractului şi va trebui să vedem de unde putem obţine cele 6-7 miliarde de lei vechi pentru a construi o bază sportivă modernă.”, a declarat alesul din Lădeşti. Terenul pus la dispoziţia lui Constantin Mazilu se află în imediata vecinătate a târgului săptămânal din comună, iar până în prezent a fost defrişată zona, însă nu au demarat lucrări vizibile pentru amenajarea unei baze sportive.
Centru de Asistenţă Medico-Socială la Lădeşti
Cu ani în urmă, în comuna Lădeşti a existat un spital comunal, unde oamenii din localităţile învecinate veneau să-şi vindece rănile corpului, dar şi cele ale sufletului. Erau medici cunoscuţi şi căutaţi, dar, chiar dacă în sistemul sanitar tehnologia a avansat, spitalul a rămas la fel, neinvestindu-se în clădire. Cu timpul, Spitalul comunal din Lădeşti a început să se degradeze, pentru că fondurile s-au împuţinat. Cum secţiile au devenit, în concepţia guvernanţilor, “nerentabile”, începând cu anul 2006, Spitalul din Lădeşti s-a transformat în Centru de Asistenţă Medico-Socială, primul de acest gen din judeţul Vâlcea. Astfel, locul a devenit un fel de „rai al săracilor”, unde aceştia pot să-şi aline suferinţa, primind îngrijiri medicale. Centrul se află acum în subordinea Consiliului Judeţean. Potrivit primarului din Lădeşti, centrul este o unitate medico-socială tot cu statut de spital, unde pacienţii sunt trataţi bine: „Aici sunt internaţi bolnavii cronic, cu probleme sociale. Aici sunt primiţi bolnavi pe care nu are cine să-i îngrijească acasă.”.
Zeci de bătrâni, pe lista de aşteptare
La începutul anului în curs, la Centrul de Asistenţă Socială erau înregistrate numeroase cereri peste capacitatea unităţii medicale. De mulţi ani, cele 50 de locuri sunt ocupate în totalitate. Potrivit spuselor directorului centrului, singura soluţie pentru a face faţă cererilor este de a renova corpul de clădire în care a funcţionat cândva maternitatea. Inclusiv deputatul Constantin Mazilu l-a asigurat pe directorul centrului de sprijin pentru întocmirea unui proiect de modernizare a maternităţii cu fonduri europene. De asemenea, primarul de la Roeşti a obţinut finanţare pentru un alt centru cu o capacitate de 10 locuri, pe care doreşte să-l alipească în viitor celui de la Lădeşti. Sperăm ca eforturile factorilor implicaţi să fie recompensate şi, astfel, bătrânii din zonă să-şi poată petrece ultimii ani în condiţii normale şi nu să aştepte luni întregi să se elibereze un loc.
Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie
Ladesti, localitatea fara datorii, dar si fara proiecte
Postaţi pe: |