Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Lacusteniul s-ar putea uni cu Zatreni sau Balcesti

primarie2În condiţiile în care, în urmă cu zece ani, comuna Lăcusteni s-a desprins din Zătreni, primarul Marin Puchin îşi dă seama că, în contextul economic actual, când fondurile europene se accesează mai uşor în asociere sau de localităţile mai mari, nu poate exclude posibilitatea ca, în viitor, comuna pe care o gospodăreşte să se unească din nou cu Zătreniul sau chiar să intre în subordinea oraşului Bălceşti, aflat în apropiere. Comuna Lăcusteni este aşezată în sudul judeţului, la 100 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, şi a fost înfiinţată, în actuala componenţă, prin reorganizarea comunei Zătreni, în aprilie 2004.
În prezent, comuna Lăcusteni este formată din cinci sate: Lăcustenii de Sus, Găneşti, Contea, Lăcusteni şi Lăcusteni de Jos. Fiu al satului, absolvent al Facultăţii de Matematică şi profesor, până în 2004 la catedră, director de şcoală şi de cămin cultural, Marin Puchin a fost factorul decident în reînfiinţarea comunei Lăcusteni, în anul 2004. Cu o dorinţă nemărginită şi sprijinit de nume pregnante ale judeţului în demersul propus, actualul primar al comunei Lăcusteni şi-a văzut împlinit visul, acela de a avea o comună independentă. În 2004, a luat fiinţă comuna Lăcusteni şi, tot din acelaşi an, Puchin ocupă funcţia de primar: „Comuna Lăcusteni a fost de sine stătătoare, până în anul 1968. Am beneficiat de sprijinul fostului prefect, Mircea Perpelea, şi, ulterior, al lui Aurel Vlădoiu, care m-au ajutat în demersul meu, de reînfiinţare a localităţii. Nu aveam nimic, era o clădire cu trei camere ale CAP-ului. Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii am luat-o de la zero. Am pregătit alegerile din 2004 şi, potrivit unui sondaj, a reieşit faptul că doar eu mă puteam înhăma la o astfel de situaţie.”, a declarat primarul Puchin.
Social-democratul nu era străin de politică, fusese consilier local din 1992 la Zătreni, comună de care s-a desprins Lăcusteniul. În prezent, face echipă cu viceprimarul Ştefan Dascălu, care a fost alături de el încă de când a preluat frâiele administraţiei locale şi au făcut împreună o echipă puternică: „Am fost consilier local din 1992 la Primăria Zătreni, nu eram chiar străin nici de politică şi nici de administraţie. Am beneficiat de ajutorul unui băiat cu care am colaborat, şi a mers pe aceeaşi parte cu mine. În prezent, formăm o echipă, viceprimarul este un om deosebit, cu o reputaţie foarte bună în comună. Ne-a prins foarte bine faptul că am fost amândoi de la PSD.”, a mai adăugat primarul Puchin.

Apă şi canalizare de 2,5 milioane de euro

Marin Puchin a reuşit încă din primii ani de la venirea în funcţie ceea ce alţi primari nu au putut, deşi aveau mulţi ani de experienţă în spate: să acceseze un proiect european important. Puchin a fost unul dintre cei 11 fericiţi primari care au reuşit să obţină finanţare pe Măsura 3.2.2. a POR. Obiectivul proiectului, alimentarea cu apă şi canalizare pe o distanţă de 14,8 kilometri, a „aranjat” 92% din populaţie în ceea ce priveşte aceste două utilităţi: „Nu ştiam, în primii ani, că pot să realizez lucruri şi altfel decât cu munca oamenilor din comună, şi aici mă refer la accesarea de proiecte. În primul mandat, abia înveţi cu ce se mănâncă administraţia, iar în al doilea am început să accesez şi eu proiecte. Am reuşit să accesez un proiect european de 2,5 milioane de euro, care cuprinde alimentarea cu apă şi canalizare pe 14,8 kilometri. Am mai avea de extins reţeaua în zone izolate, unde sunt două-trei case răzleţe, dar 92% din populaţia localităţii Lăcusteni beneficiază de acest sistem, le trece coloana de apă şi canalizare pe la poartă. Avem deja, până la ora actuală, branşate 300 de gospodarii.”, a mai spus social-democratul.

Apa de la Lăcusteni nu este potabilă
Marin Puchin: „Ne luptăm să predăm sistemul la Apavil”

După finalizarea proiectului de alimentare cu apă şi canalizare, marea dorinţă a primarului Marin Puchin este ca sistemul să fie preluat de operatorul regional Apavil. Acest lucru nu va putea fi posibil până când nu va fi achiziţionată o staţie de tratare, deoarece apa din comuna Lăcusteni are o concentraţie dublă de amoniu. Primarul a primit însă promisiuni de la preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, că îl va sprijini cu fondurile necesare achiziţionării unei astfel de staţii de tratare: „Canalizarea funcţionează, dar întâmpinăm o mică problemă, pentru că noi intenţionăm să o predăm operatorului regional Apavil, sistemul fiind foarte bun. Este o vină poate şi a mea că nu am ştiut la momentul respectiv, când am făcut studiul de fezabilitate, să vedem calitatea apei. Am demarat proiectul fără să ţinem cont de acest aspect şi acum, când trebuie să îl predăm la Apavil, am observat la probele acestea, pe care le-au făcut dânşii, că apa are o concentraţie dublă de amoniu. Trebuie o staţie de tratare a apei, care nu a fost prinsă în proiect. Constructorul este nevinovat, deoarece proiectantul spune că aşa a fost prevăzut în studiul de fezabilitate. Suntem însă pe drumul cel bun, deoarece avem promisiuni de la Consiliul Judeţean că ne vor sprijini cu fonduri pentru achiziţionarea unei staţii de tratare, în maxim 30-40 de zile. Valoarea este de 40-50.000 de lei.”, a specificat în legătură cu acest subiect primarul din Lăcusteni.

Primarul nu este de acord cu centrele sociale
Primarul din Lăcusteni şi-a conturat foarte bine obiectivele pe care vrea să le realizeze pentru consăteni. Construirea unui centru social la Lăcusteni nu-l încântă pe primarul social-democrat, ba, din contră, Puchin este împotriva unui astfel de demers. Aducerea bătrânilor într-un astfel de centru îi îndepărtează de familie, iar locuinţele acestora riscă să intre în paragină: „Nu accept să fac un centru social, eu nu sunt adeptul acestor instituţii la nivelul unei localităţi. Sunt o mulţime de localităţi care au făcut centre sociale şi stau cu ele închise, deoarece nu au bani. Eu îi cunosc foarte bine pe oamenii din comună. Sunt mulţi tineri care îşi lasă părinţii, apoi se interesează de azil, dar eu nu vrea să fac asta. Mai bine le găsesc o femeie de aici, din sat, pe care să o plătească, să aibă grijă de mama lui, şi în felul acesta nu mai pleacă nici acea persoană în străinătate să aibă grijă de bătrânii altora. Astfel, bătrânul mai are grijă şi de casă, şi de grădină, nu este lăsată în paragină locuinţa. Aş avea şi eu vreo şase-şapte cazuri.”, a precizat primarul Puchin.

Dispensarul medical, primul obiectiv realizat

Primarul a avut în vedere, încă din primul mandat, ca activitatea medicală să se desfăşoare în condiţii optime. Astfel, în 2007 a dat în funcţiune dispensarul medical din comună: „Am avut grijă de acest aspect, a fost una dintre priorităţile mele încă de când am venit în funcţie. Chiar dacă medicul nostru vine doar de două ori pe săptămână, deoarece îşi mai desfăşoară activitatea şi la Zătreni, nu sunt probleme. Medicul poate locui aici, când este cazul, există amenajat un apartament cu toate dotările, iar pe soţul doamnei doctor l-am angajat la primărie, la Achiziţii Publice, tot din dorinţa de a-i stabiliza aici, în comună. Am amenajat şi o farmacie, dar nu prea a mers. Nu sunt probleme din punct de vedere sanitar şi al îngrijirii bolnavilor.”, a mai spus Puchin.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.