Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

La Tetoiu, depopularea lasă satele pustii

Aşezate între ape şi codri seculari, într-un cadru pastoral deosebit, cele şapte sate al localităţii Tetoiu suferă din cauza tranziţiei postdecembriste. Dacă, înainte de Revoluţie, în fiecare sat exista câte o şcoală, astăzi la Tetoiu mai funcţionează o singură şcoală, la centru, doar grădiniţele rămânând deschise. În ultimii ani, cei mai mulţi tineri au luat calea Occidentului, întorcându-se acasă doar din când în când, de dorul bunicilor. Îmbătrânirea populaţiei şi depopularea comunei se vede cel mai bine în şcoli, pentru că numărul elevilor scade an de an. Cei care termină gimnaziul se îndreaptă către liceu pentru ca mai apoi să plece în lume, după un loc de muncă mai bine plătit, pentru că în zonă industria lipseşte cu desăvârşire, iar agricultura, ocupaţia de bază cândva este practicată astăzi doar pentru subzistenţă. Primarul spune că cea mai veche şcoală înfiinţată în comună a fost şcoala din satul Tetoiu, în anul 1857, care a funcţionat la început într-un local închiriat, iar apoi, datorită numărului mare de copii, comunitatea a ridicat câte o locaţie în fiecare sat.

 

Copiii vor avea condiţii bune în şcoli

Pentru conducerea administraţiei locale din Tetoiu proiectele care au prioritate sunt: apa, canalizarea, drumurile, iar şcolile au prioritate zero. În localitate, pe lângă şcoala din centru mai funcţionează în prezent o singură şcoală şi cinci grădiniţe. Primarul spune că, pentru cele două locaţii are finanţare printr-un proiect pe care l-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea lucrărilor de construire a grupurilor sanitare interioare, anveloparea şi racordarea locaţiilor la reţeaua de apă curentă. La Tetoiu fondurile guvernamentale sunt aşteptate ca „pâinea caldă”, pentru modernizarea locaţiilor, în aşa fel încât şi copiii din Tetoiu să se poată bucura de şcoli cu dotare corespunzătoare, cu accesorii şi grupuri sanitare în interior. De altfel, acestea sunt condiţiile normale pe care orice unitate de învăţământ ar trebui să le ofere: „Referitor la proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea şcolilor avem prinse pentru anvelopare cele două şcoli, din satul Ţepeşti, ambele fiind şcoli de centru. Pentru acest obiectiv avem finanţare guvernamentală printr-un proiect pentru izolare termică. În curtea şcolii sunt două locaţii: şcoala nouă, dar şi corpul vechii şcoli. În localul nou sunt amenajate sălile de clasă şi grădiniţa, iar în clădirea veche sunt laboratoarele şi o sală de sport. Pentru că acest local vechi este o paragină, am solicitat fonduri la Ministerul Dezvoltării”, a declarat primarul.

 

Lavoarul improvizat în lighean şi toaleta din spatele curţii vor deveni istorie

După cum ne-a relatat primarul din Tetoiu, fondurile care vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării sunt aşteptate „cu sufletul la gură” fiindcă vor putea pune stop, în sfârşit, condiţiilor improprii pentru învăţământ. Copiii de grădiniţă din satul Nenţuleşti nu au nici acum toaletă şi apă curentă în clădirea în care fac primii paşi în sistemul naţional de învăţământ. La fel trebuie să se descurce şi dascălii care muncesc aici. Necesitatea unui mobilier modern, lipsa apei curente, dar şi a izolaţiilor, acestea sunt doar câteva dintre problemele întâlnite în şcolile şi grădiniţele din Tetoiu:

„Pentru grădiniţa din satul Nenciuleşti avem de asemenea un proiect cu finanţare, depus la Ministerul Dezvoltării, deoarece aici grupul sanitar este construit la aproximativ 50 de metri de sala de clasă şi este foarte greu pentru micuţi, ştiindu-se faptul că cea mai lungă perioadă din anul şcolar este iarna şi, când sunt ploi sau zăpadă, aceşti copii de numai trei ani sunt nevoiţi să parcurgă peste 50 de metri prin zăpadă până la grupul sanitar din curtea şcolii. Este inuman, an de an copiii sunt aşteptaţi în aceleaşi condiţii primitive. Eu sunt cadru didactic şi mereu am fost nemulţumit de faptul că grădiniţa are grup sanitar în curte, iar copiii vin cu sticla de apă de acasă. Mai este un lavoar cu robinet unde în fiecare dimineaţă se pune apă cu găleata, însă acestea vor fi date uitării”, declară primarul Lucian Antonie.

 

Reclamaţia unui cetăţean a dus la închiderea grădiniţei din satul Budele

Grădiniţa din satul Budele are apă curentă şi dotările necesare desfăşurării procesului educativ, dar primăria a fost nevoită să închidă această locaţie anul trecut, în urma unor sesizări înaintate către Inspectoratul Şcolar de un cetăţean deranjat de faptul că în satul lui sunt prea puţini copii de grădiniţă, faţă de câţi prevede legea: „Motivul pe care persoana respectivă îl invocă este numărul mic de copii de la această grădiniţă, fiind foarte deranjat de acest aspect. În urma sesizărilor, Inspectoratul Şcolar a aplicat legea şi ne-a închis locaţia, însă, după un an, am reuşit să redeschidem uşile acestei locaţii. În acea perioadă am menţinut grădiniţa din satul Nenciuleşti, unde avem numărul de copii prevăzut de lege, cumulându-i cu cei din satul Budele. A fost greu fiindcă, aşa cum am spus, la grădiniţa din satul Nenciuleşti nu este apă curentă, iar grupul sanitar este în fundul curţii, la o distanţă de peste 50 de metri de şcoală. În condiţiile acestea merg micuţii de doar trei ani, iarna, la temperaturi de minus douăzeci de grade, la aşa-zisul grup sanitar. Mai mult, întreaga comunitatea din Tetoiu solicită ca în fiecare sat să funcţioneze câte o grădiniţă. Din păcate, cei care reclamă nu văd în fiecare zi numărul de copii prevăzut de lege. Printr-o Hotărâre a Consiliului Local am reuşit să redeschidem grădiniţa legal, fiindcă legea spune că, în locaţiile unde nu există numărul de copii impus se vor acoperi cheltuielile pentru funcţionarea acelei grădiniţe. Noi am decis să suplimentăm fondurile din bugetul local, lucru care s-a şi întâmplat, la Tetoiu”, a declarat primarul Lucian Antonie.

 

Comunitatea aşteaptă utilităţile

Primarul localităţii spune că oamenii din Tetoiu îşi doresc să se rezolve cât mai repede problema utilităţilor. „Comunitatea vrea asfalt pe drumuri, poţi să le faci tot ce-i posibil, să le pui toate la punct, dar dacă nu ai infrastructură, nu ai făcut nimic. Noi chiar pe infrastructură suntem deficitari. Eu le-am explicat cetăţenilor că sunt localităţi cu primari de 25 de ani, care, în tot acest timp au demarat proiecte pentru apă, canalizare şi au turnat asfalt pe drumuri. Eu am abia 5 ani, nu am cum să fiu egal cu un primar care are 25 de ani la primărie, dar oamenii nu mai au răbdare, s-au săturat de promisiuni. Vor mai repede apă, canalizare şi asfalt pe drumuri, dar trebuie să mă înţeleagă, pentru că nu puteam să torn asfalt acum pe drumuri, pentru că, unde se fac săpături de canalizare, se distruge asfaltul.

Proiectele pentru asfaltarea drumurilor sunt depuse la Ministerul Dezvoltării, au număr de înregistrare, deci sunt în aşteptare în vederea finanţării. În final, va fi aceeaşi suprafaţă acoperită de apă şi de reţeaua de canalizare, adică acelaşi număr de kilometri. În primele proiecte am avut 28 de kilometri de apă şi 8 de canalizare, iar acum avem 4 kilometri de apă şi 22 de kilometri de canalizare.”, spune Lucian Antonie.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.