• Anul acesta, Ziua Copilului va fi sărbătorită cu fast
Anul acesta, la Popeşti, de Ziua Copilului, primarul Constantin Şerban va inaugura Centrul de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc. Drept urmare, 20 de copii proveniţi din familii dezbinate sau cu o situaţie financiară precară se vor bucura de serviciile Centrului de zi, unde vor beneficia de o masă caldă la prânz, dar şi de consiliere din partea cadrelor de specialitate. Proiectul a avut o valoare de 100.000 de euro, bani care au fost alocaţi de Guvern, prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar 11.000 de euro au fost fonduri asigurate din bugetul local. Personalul centrului va fi format din educatori, asistenţi sociali şi un îngrijitor. Sustenabilitatea centrului va fi asigurată doar cu fonduri din bugetul local: „Anul acesta, la Popeşti, Ziua Copilului va fi sărbătorită cu fast: vom inaugura Centrul de zi pentru copiii
care provin din familii defavorizate. Lucrarea a început în anul 2010 şi abia acum am reuşit să o terminăm, pentru că s-a întâmplat minunea ca, după licitaţie, constructorul să dispară, fapt care a determinat ca finalizarea să depăşească cu mult termenul stabilit în contract. A fost o poveste cu chin, dar am reuşit să realizăm această investiţie şi sunt foarte mândru de ea. La Popeşti, problemele familiale din comunitate apar în mare parte pe fondul sărăciei, iar acum pot fi abordate în mod corespunzător, atât timp cât există aceste servicii eficiente. În acest centru vor fi primiţi copiii cu probleme în familie, după terminarea programului şcolar. Aici li se va acorda atenţie în vederea rezolvării temelor la materiile şcolare, plus posibilitatea servirii unei mese calde. Va fi un mediu sigur de îngrijire, consiliere şi evaluare. Mâncarea va fi asigurată de o firmă de catering, deoarece clădirea nu este prevăzută cu bucătărie.”, a completat alesul UNPR, Constantin Şerban.
Proiectele sociale, în atenţia primarului
Un alt proiect social aflat în implementare la Popeşti vizează o categorie aparte, cea a persoanelor cu nevoi speciale. Şi acest proiect este la un pas de finalizare. Implementarea proiectului pentru realizarea unui centru multifuncţional de servicii sociale, în cadrul Programului Operaţional Regional, „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, se va face în luna august. Investiţia prevede realizarea unui centru multifuncţional de servicii sociale în comuna Popeşti, satul Curtea, iar lucrările au vizat amenajarea unei clădiri aflată într-un stadiu avansat de degradare. Proiectul are ca obiectiv prevenirea şi combaterea violenţei în familie, asigurarea serviciilor de consiliere psihologică pentru victimele violenţei în familie, care pot depăşi astfel situaţiile de criză, dar şi activităţi de informare şi orientare, precum şi consiliere juridică.
„În prezent, se lucrează la Centrul multifuncţional de servicii sociale în satul Curtea, destinat persoanelor cu probleme. În această locaţie vom amenaja un cabinet medical, unde îşi va desfăşura activitatea, o dată pe săptămână, medicul nostru, dar şi un birou unde un angajat al primăriei va elibera adeverinţele necesare cetăţenilor din sat. Medicul va încerca să doteze cabinetul cu un ecograf, iar noi vom veni în sprijinul său cu utilităţile. Proiectul se derulează prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, cu fonduri europene, având o valoare de 250.000 de euro. Lucrările au început în luna martie, iar termenul de finalizare este august 2015. Este un proiect important pentru noi, iar, în momentul în care acesta va prinde contur, va avea un impact pozitiv asupra comunităţii locale din Popeşti. Va contribui la incluziunea socială a categoriilor vulnerabile, la integrarea sau reintegrarea socială a beneficiarilor, la creşterea calităţii vieţii acestora şi la asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la astfel de servicii.”, a concluzionat primarul Şerban.
Evitarea inundaţiilor este pe lista de priorităţi
Primarul comunei Popeşti are în desfăşurare mai multe proiecte de investiţii care au drept scop îmbunătăţirea dezvoltării locale. Deşi întâmpină multiple probleme, Constantin Şerban este optimist şi face tot posibilul pentru a duce la bun sfârşit aceste proiecte. Cu ajutorul fondurilor europene, conducerea comunei încearcă să reducă zonele cu risc de inundaţii, prin demararea lucrărilor conform proiectului „Construirea infrastructurii de prevenire a inundaţiilor pe pâraie interioare, în comuna Popeşti”, care trebuia finalizat până la data de 17 iunie 2015. „Este unul dintre cele mai importante proiecte ale localităţii, care vizează evitarea inundaţiilor, aflat pe lista mea de priorităţi.”, spune primarul. Şerban mai afirmă că, pentru demararea noii investiţii în comuna pe care o administrează, a obţinut o finanţare de 1,5 milioane de euro, bani care sunt alocaţi în conturile primăriei din
fonduri europene pentru regularizarea apelor din torenţi şi drenarea unor zone din localitate. Va fi o investiţie deosebit de necesară, care ar trebui realizată nu doar în zonele afectate de alunecări de teren, dar care, deocamdată, bate pasul pe loc: „Avem un proiect pentru regularizarea torenţielor, cu finanţare europeană, iar constructorul nu se apucă de treabă, chiar dacă avem în cont 26 de miliarde din luna octombrie, iar termenul de finalizare este 17 iunie. Mai este o lună până la finalizare şi ei abia dacă au început. Sper ca acest constructor să realizeze şi să analizeze situaţia. Lucrarea se va executa pe o lungime de circa 20 de kilometri. Aproape toate zonele din Popeşti au fost incluse în acest proiect.”, a spus primarul Şerban.
Lucrările pentru remedierea pagubelor din primăvara anului trecut sunt în toi
Alesul UNPR a amintit că, la finele anului 2014, a primit de la Bucureşti fonduri pentru remedierea pagubelor din primăvara anului trecut, produse de calamităţile naturale.
Astfel, în conturile Primăriei Popeşti au fost alocaţi 17 miliarde de lei vechi pentru construirea celor două poduri luate de viitură şi balastarea drumurilor distruse de ape. „Pentru că niciodată nu cer mai mult decât am nevoie şi pentru că mie nu îmi place să mă complic cu „prostiile”, de fiecare dată reuşesc să rezolv problemele legate de localitate, la uşile la care bat. Astfel, construim în prezent cele două poduri distruse în urma calamităţilor din primăvara anului trecut, unul în punctul „La Safta” şi al doilea în satul Moara Veche. Vechile poduri au fost construite pe structură din lemn, iar acum le facem să dureze 100 de ani. Din valoarea totală primită pentru situaţii de urgenţă, 8 miliarde de lei vechi au mers spre construirea celor două poduri şi 8 miliarde sunt destinate pentru refacerea drumurilor comunale. Astfel, toate drumurile din comună vor fi amenajate cu macadam, iar rigolele vor fi
reabilitate acolo unde sunt probleme, astfel încât să se poată circula în condiţii optime în comună.”, a mai precizat primarul.