Primăria şi Consiliul Local al localităţii Mihăeşti acordă o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ din comună, astfel încât noul an şcolar să debuteze fără probleme. Având în vedere noile reglementări în domeniul învăţământului, toate şcolile din localitate au autorizaţie de funcţionare. În acest sens primarul Constantin Bârzăgeanu a precizat că, în aceste zile se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar: „”În conformitate cu atribuţiile ce revin ca şi administraţie publică şi cu recomandările făcute de către inspectorul şcolar se depune tot efortul pentru a crea cele mai bune condiţii copiilor noştri în noul an şcolar. Este îmbucurător faptul că la toate cele trei şcoli se demarează acţiunea lucrărilor de igienizare a sălilor de clasă. Din acest punct de vedere microbuzele care asigură transportul copiilor sunt în perfectă stare de funcţionare, s-au făcut verificări la vidanjările de la fose, pentru că nu vreau să avem surprize aşa cum s-a întâmplat la alte şcoli din judeţ. Tot ce putem face este să dăm o mână de ajutor în vederea igienizării, pentru problemele care apar în şcoli nu este problema primarului, ele sunt reprezentate de un director coordonator care trebuie să răspundă de problema şcolilor şi a elevilor. Într-adevăr, şcolile au în buget alocaţi bani de la Inspectoratul Şcolar, primăria vine în sprijinul unităţilor de învăţământ deoarece ştiu că aceste fondurile sunt insuficiente, copiii sunt ai noştri şi trebuie să avem mare grijă de ei, iar şcolile sunt mândria mea. Cu actualul directorul al şcolii am o relaţie de colaborare foarte bună. În principiu, nu am avut niciodată discuţii contradictorii extreme cu cineva, pe care să nu le aduc într-un final la înţelegere, nici cu colegii, nici cu colaboratorii şi cu atât mai puţin, cu nici un cetăţean nu m-am certat niciodată” afirmă primarul .
Investiţii importante în infrastructura educaţională
În localitate funcţionează trei şcoli: şcoala din satul Măgura care are şi statut juridic, şcoala din satul Buleta, şi cea din Govora Sat. La capitol dezvoltarea infrastructurii educaţionale în localitate s-au construit din temelii două grădiniţe moderne, cu fonduri de la Banca Mondială. Primăria mai are de achitat valoarea lucrărilor în vederea amenajării spaţiilor de agrement pentru copii care s-au făcut la ambele grădiniţe, achiziţionarea şi montarea centralelor termice, racordarea la utilităţi, împrejmuirea. Noile locaţii au fost ridicate după un proiect tip la nivel naţional şi are spaţii generoase în sălile de curs, grupuri sanitare proprii pentru fiecare dintre grupe şi pentru educatori, dotate cu toalete adecvate, chiuvete şi chiar cu duşuri, spaţii pentru personalul auxiliar şi pentru depozitarea alimentelor. Totodată, „micuţii” beneficiază de mobilier, jucării şi materiale didactice, iar, în curtea exterioară, datorită primarului, este amenajat un adevărat „rai al copilăriei”, un minunat spaţiu de joacă. Noua unitate de învăţământ, ridicată în centrul comunei, pe locul unde, în urmă cu puţin timp, copiii învăţau într-o locaţie mult prea veche, care stătea să cadă, învaţă de doi ani două grupe de preşcolari. Proiectul locaţiilor s-a concretizat în urma zecilor de drumuri bătătorite de primar pe la uşile ministerelor, deoarece copiii din satele Govora şi Buleta nu aveau grădiniţă. Astăzi, ambele locaţii sunt mândria primarului: „Fiecare proiect este important pentru mine, pentru fiecare în parte pun suflet. Aceste două unităţi de învăţământ sunt proiectele mele de suflet îmi place să le văd pe fiecare. Am pus flori, steaguri, bannere, camere de supraveghere interioară şi exterioară, apă caldă, au toate utilităţile. Am făcut toate aceste lucruri cu scopul de a-i atrage pe copii şi am reuşit. Înainte de a deschide porţile acestei locaţii am ascultat dorinţele copiilor, desenând pe fiecare perete personajele din desenele animate îndrăgite de ei”, a mai precizat primarul Constantin Bârzăgeanu.
Socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg
Planul primarului era ca, una dintre grădiniţele construite prin Banca Mondială să poată avea program prelungit. Proiectul a luat, însă, o altă destinaţie, deoarece una dintre condiţiile impuse în contractul de finanţarea este ca, timp de cinci ani, să nu se modifice destinaţia proiectul: ” De când aceste proiecte erau în faza de documentaţie mi-am propus şi am promis, că cel puţin una dintre ele va deveni grădiniţă cu program prelungit. Pentru acest lucru, ambele grădiniţe le-am dotate cu mobilier adecvat unei grădiniţe cu program prelungit, cu scopul ca la timpul oportun să le pot direcţiona fără nicio problemă, şi cât se poate de repede către acel program. Însă, deocamdată nu se poate face această modificare deoarece, proiectul a avut finanţare prin fonduri europene, iar una din condiţii impuse de Banca Mondială a fost să nu schimbăm destinaţia proiectului timp de cinci ani, altfel pierd finanţarea şi trebuie să suport cheltuielile. Le vom schimba destinaţia de funcţionarea după cinci ani ca şi grădiniţe cu program prelungit deoarece avem solicitări din partea mămicilor. Înainte de a se deschide noua grădiniţă din satul Buleta erau 20 de copii, în prezent, pentru noul an şcolar sunt înscrişi aproximativ 70 de copii, sunt două grupe şi am emoţii că nu încap. Părinţii nu îşi mai duc copiii la grădiniţele din oraş, i-au înscris la grădiniţele din localitate deoarece condiţiile, gradul de confort, igiena, personalul sunt la nivelul la cerinţele pe care orice părinte şi le doreşte pentru copilul lui. Din acest punct de vedere m-am implicat personal, inclusiv la desenele interioare, la achiziţionarea mochetei, a mobilierului, a jucăriilor, la amenajarea spaţiului de joacă din curtea grădiniţelor. Tot ce a făcut am căutat să fie atractive pentru „micuţii” noştri şi de ai convinge pe părinţi să nu-i mai ducă la oraş. De fapt, preocuparea noastră pentru elevii şi pentru tinerii din comună este una deosebită, deoarece ei reprezintă viitorul nostru, al tuturor” mai spune primarul.
Lucrările pentru extinderea reţelei de apă bat pasul pe loc
Comunitate din satul Govora Sat aşteaptă de peste trei ani finalizarea lucrărilor de extindere la reţeaua de apă. Sistemul de apă al comunei Mihăeşti este predat în vederea administrării către operatorul regional Apavil, iar lucrările extinderii reţelei de apă din satul Govora Sat se fac de un constructor subcontractat de Apavil, aflat în prag de faliment. ”În toată localitatea există apă la robinet, doar comunitatea din satul Govora Sat aşteaptă cu sufletul la gură finalizarea lucrărilor la extinderea reţelei de apă. Pentru mine apa din satul Govora Sat este durerea cea mai mare. Pe această cale îmi cer scuze deoarece se lucrează în această zonă de trei ani pentru extinderea reţelei de apă pe o lungime de 5 kilometri. Sistemul este predat Apavilului, dar se lucrează cu viteza melcului. Firma subcontractată de Apavil nu are putere financiară, nu au personal, iar contractul nu se poate rezilia. Când reprezentanţii firmei respective sunt traşi la răspundere vin două zile la muncă apoi alte trei zile stau acasă”, mai declară primarul Bârzăgeanu.
Proiect cu dublă finanţare
„Pentru canalizare am un proiect pentru satele Gurişoara, Scărişoara şi Vulpuieşti pe care l-am depus şi care are un punctaj de 60 de puncte în vederea finanţării, problema este că cei de la AFIR Craiova nu ne-au aprobat definitiv situaţia pentru faptul că-l avem prins şi în master planul judeţului şi devine investiţie cu dublă finanţare. În această situaţie suntem în stand bay până vedem ce decizie ia Apavilul, pentru că, Mihăeştiul nu are un metru de canalizare, dureros de altfel” a declarat primarul.