Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

La Malaia, Sergiu Bogdan a reusit o dezvoltare uniforma a comunei

primarieÎn urmă cu opt ani, destinele localităţii Mălaia au fost preluate de social-democratul Sergiu Bogdan. De atunci, comuna dezvoltat permanent, în mare parte cu propriile resurse şi mai rar cu fonduri alocate de la Guvern sau cu bani europeni. Pentru evitarea oricărei discriminări şi pentru o dezvoltare a comunei uniformă în toate cele trei sate componente: Mălaia, Ciunget şi Săliştea, social-democratul Sergiu Bogdan a reuşit să atragă proiecte menite să rezolve în mare parte problemele mălăienilor: „În cei opt ani, de când sunt primar al acestei localităţi, în toate cele trei sate am încercat, pe cât a fost posibil, să fac câte ceva. Am atras ceva mai multe proiecte în satul Mălaia pentru că este şi satul cel mai mare şi este zona centrală a localităţii. În fiecare sat s-au finalizat investiţii care, în mare parte, au fost finanţate cu fonduri din bugetul local”, este de părere primarul, care a fost ajutat prea puţin de politicieni cu fonduri atrase.

Pentru satul Sălişte s-au alocat fonduri din bugetul local şi bani europeni

Astfel, în satul Săliştea, primarul a reuşit să reabiliteze căminul cultural cu bani europeni, iar şcoala din sat le oferă acum copiilor condiţii optime pentru studiu. În plus, a fost reabilitat şi dispensarul, tot cu bani din bugetul local, iar la reţeaua de apă s-a intervenit cu lucrări care implică refacerea captării sistemului. „Reabilitarea Căminului cultural în satul Sălişte s-a realizat cu fonduri alocate prin Grupul de Acţiune Locală „Casta Traiana”. Tot prin acest GAL am obţinut finanţarea şi pentru căminul cultural din satul Mălaia, dar pentru căminul din satul Ciunget nu am reuşit să găsim o sursă de finanţare, pentru că acesta apărea în acte sub denumirea de complex comercial, şi nu puteam accesa fonduri europene pentru acesta. Abia acum îl avem în proprietatea noastră, după ce am luat Hotărârea de Consiliu Local în acest sens. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a căminului am reuşit amenajarea unui spaţiului pentru funcţionarea unui cabinet medical în incinta Căminului Cultural Sălişte. Tot în acest sat am reabilitat Şcoala cu clasele I-IV, Grădiniţa Sălişte şi am amenajat spaţiul de joacă pentru copii, din curtea şcolii. Aceste investiţii le-am finalizat anul trecut, cu fonduri alocate din bugetul local. La reţeaua de apă am fost nevoiţi să intervenim cu lucrări de refacere a sistemului de captare a apei potabile din punctul ,,Saşa” şi înlocuirea vanelor diferite pe reţeaua de distribuţie, deoarece captarea nu mai făcea faţă, şi trebuia refăcută în totalitate. La capitolul infrastructură am demarat lucrările de extindere în vederea reabilitării trotuarelor pe o lungime de aproximativ 500 de metri, pentru că nu era decât pe o porţiune până la pod, la biserica din sat, pentru deplasarea în siguranţă la şcoală a copiilor, cu scopul evitării oricărui pericol şi refacerea trotuarului existent. Tot în acest sat am reuşit să amenajăm drumul comunal ,,Biserică – Pârâul Voinii” prin balastare şi pietruire şi am alocat din bugetul primăriei cu Hotărâre de Consiliu Local suma de 10.000 de lei pentru refacerea picturii la biserica din sat”, ne-a declarat primarul.

Primăria Mălaia are un sediu nou

Printre cele mai importante lucrări finalizate, în primul mandat, în comuna Mălaia se numără şi sediul primăriei din localitate, care a fost modernizat în întregime. Extinderea sediului vechi, dar şi reabilitarea şi modernizarea fostului spaţiu s-au făcut în aşa fel încât să fie incluse birouri şi grupuri sanitare, dar şi prin montarea şi darea în folosinţă a unei instalaţii pentru încălzirea centrală la sediul primăriei reabilitate: „În 2010 au început lucrările, iar în aprilie 2011 s-a făcut inaugurarea. În mare parte finanţarea fost de la bugetul local. Apoi am început împrejmuirea sediul primăriei cu gard. Tot cu bani din bugetul local, în satul Mălaia, am modernizat trotuarele din centrul satului şi staţia de autobuz, până la strada Pârâul Pleşeneştilor şi partea de trotuar de la societatea comerciala Ovidex până la şcoală”, declară primarul. Tot în primul mandat, social-democratul din Mălaia a reuşit refacerea totală a captării reţelei de apă potabilă situată în punctul ,,Valea Satului”, care a fost calamitată în procent de 100%: „Când am devenit eu primar era un furtun pus în baltă şi de acolo beau apă şi comunitatea şi vacile. A trebuit să refacem captarea de apă potabilă din acest sat”, mai spune social-democratul din Mălaia, Sergiu Bogdan.

Proiecte finalizate în primul mandat

Tot în primul mandat, cu bani de la stat, prin O.G. 7 s-au încheiat lucrările la proiectul în valoare de 32 de miliarde de lei vechi, pentru construirea a patru poduri şi a unei baze sportive moderne în satul Mălaia: „Am preluat acest proiect de la fosta conducere, dar am demarat şi finalizat construirea podurilor peste pârâul Lotru în zona Şcolii Mălaia şi la Ciunget. În satul Mălaia, cu finanţare prin O.G. 7 am finalizat, tot în primul mandat baza sportivă, dar investiţia a fost recepţionată în 2013, în al doilea mandat. Nu sunt persona căreia îi place să se laude, dar sunt lucruri pe care trebuie să le spun, iar, referitor la investiţia în baza sportivă, mălăienii au acum un adevărat stadion, pentru că are în dotare nocturnă, vestiare, tribune şi un gazon de nota zece. Mai mult, clădirea vestiarelor este mansardată, iar la etaj putem avea şapte dormitoare, pe care le vom amenaja. Valoarea lucrărilor a fost de şase miliarde de lei vechi. Această investiţie a fost prinsă pe un alt palier, deoarece ne-a preocupat permanent promovarea sportului, respectiv a fotbalului, la Mălaia”, mai spune primarul.
Fonduri atrase, pentru dezvoltarea satului Mălaia

Primarul spune că, în satul Mălaia a făcut cele mai multe investiţii, deoarece satul reprezintă centrul comunei: „Printre primele proiecte din acest sat se numără lucrările de la şcoala din Mălaia. Grupurile sanitare erau în fundul curţii, aşa că a fost necesar să construim un spaţiu în clădirea şcolii, unde să existe un grup sanitar modern pentru elevi şi cadrele didactice. La capitolul infrastructură, am reuşit asfaltarea străzii ,,Podul Şipotului” şi pietruirea străzilor Valea Satului, Mocirle, Pârâul Pleşeneştilor. S-au construit şi reparat rigole în mai multe zone de pe raza satului Mălaia, iar trotuarele din centrul satului s-au modernizat de la Staţia de autobuz şi până la strada Pârâul Pleşeneştilor. Tot la capitolul infrastructură pot trece şi amenajarea străzii Decindea – Paraci. Am reuşit să refacem în acest sat canalul pârâului ,,Valea Satului”, pe o lungime de 90 de metri, în zona podului de la biserică, pe o lungime de 40 metri şi canalul pârâului Pleşeneştilor, pe o lungime de 50 de metri. A fost reparat şi reabilitat dispensarul Mălaia, care arăta ca după bombardament şi, tot în acest mandat, s-a modernizat şi reabilitat grădiniţa. În curtea şcolii am amenajat un spaţiu de agrement dotat cu leagăne şi tobogane pentru copii. Pentru ambele locaţii s-au făcut lucrări de reabilitare termică, s-a schimbat acoperişul şi interioarele, iar la dispensar am achiziţionat şi montat o centrală termică. La dispensar exista şi o centrală foarte veche, care nu mai dădea randament. Căminul cultural Mălaia a fost dotat cu mobilier începând de la scaune, mese, veselă pentru bucătărie, aparatură de sonorizare cu tot ce este necesar desfăşurării activităţilor culturale şi sociale, iar biblioteca a fost dotată cu biblionet. Cu fonduri din bugetul local am construit staţia de autobuz din centrul satului Mălaia şi fost reparat ,,Monumentul Eroilor”. Ca urmare a desprinderii plăcilor de marmură, acest monument era deja un pericol pentru populaţia din zonă. Cu hotărâre de Consiliu Local au fost reparate toate podeţele de pe Valea Satului, fiind îmbunătăţit iluminatul stradal în toate zonele satului şi a fost reparată magazia de lemne de la Şcoala Mălaia. De asemenea, s-a împrejmuit curtea şcolii cu gard. Începând cu anul 2009 au fost organizate ,,Zilele Mălăii”, care se desfăşoară în fiecare an, în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie. Trebuie să amintesc că, în 2015, cu ocazia organizării ,,Zilelor Mălăii” s-a sărbătorit şi ,,Împlinirea a 500 de ani de atestare documentară” a localităţii. În toată această perioadă, de Crăciun şi de Paşte au fost organizate baluri şi horă populară. Cu bani europenei au fost achiziţionate prin GAL, pentru primărie, un buldoexcavator şi un UTV pentru stingerea incendiilor”, mai afirmă primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.