Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Jos cu pacaliciul! Basescu si ai lui sa se duca dracului!

Protestul foamei.

„Jos Guvernul criminal!” „Traiane eşti dus de vânt, n-ai onoare, nici cuvânt!”Asta au scandat sute de sindicalişti vâlceni, timp de câteva ore în faţa Prefecturii. Nemulţumiţi de măsurile guvernanţilor, oamenii au mărşăluit pe străzi, au plâns şi au dat foc fotografiilor cu chipul lui Băsescu. La Râmnicu Vâlcea, ambulanţa a fost transformată într-un dric, iar un schelet a fost folosit pentru a înfăţişa viitorul intelectual bugetar. Autorităţile n-au avut curaj să iasă în faţa mulţimii furioase, dar sindicaliştii promit că mitingurile vor continua. Începând cu 1 iunie, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală „Meridian” au organizat la nivelul întregii ţări mitinguri de protest.

Sindicaliştii din învăţământ şi sănătate încep să se trezească

Aproximativ 500 de sindicalişti – membrii ai Sindicatului Judeţean al Pensionarilor, Sindicatului Sed Lex, Sindicatului Sanitas, Sindicatului Personalului din Învăţământul Preuniversitar, Confederaţiei Cartel Alfa au protestat, vineri, în faţa Prefecturii Vâlcea, faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Membrii ai sindicatelor de la  Ambulanţă, Învăţământ, Direcţia de protecţie socială, Poliţie, Pensionari, ai sindicatului  Funcţionari Publici, au scandat „Jos Băsescu”, Jos Guvernul trădător, „Jos cu păcăliciul” , „ Noi v-am votat, voii ne-aţi trădat” şi au ars portretele preşedintelui României şi  premierului Boc. Mai mulţi pensionari au fluturat pungi goale şi au atenţionat că, prin reducerea cu 15% a pensiilor, Guvernul îi va lăsa muritori de foame. Participanţii la miting au cerut premierului şi preşedintelui să renunţe la reducerea salariilor şi pensiilor şi i-au acuzat pe cei doi de  laşitate, întrucât „nu au avut curajul să supună referendumului aceste două măsuri draconice”. Solidari, sindicaliştii au cerut într-un glas demisia conducătorilor, menţionând că nu este posibil să fie atât de înjosiţi în propria ţară. „Nu se poate ca o gaşcă de incompetenţi să conducă România! Acest Guvern a furat de la gura tuturor, din bugetul ţării. Nu mai putem accepta să fim conduşi de un prim-ministru care e doar o slugă”, a afirmat Aurel Popescu, liderul vâlcean al Confederaţiei Cartel Alfa.

Băsescu, „Piratul de la Cotroceni”

Timp de trei ore, mulţimea furioasă l-a huiduit pe actualul preşedinte, poreclit „piratul de la Cotroceni”. Sirenele şi fluierele au perturbat liniştea urbei, mai ales când sindicaliştii de la Ambulanţă au mărşăluit pe străzi, pentru a se alătura omologilor săi. Pentru a sublinia starea jalnică în care se află sistemul sanitar, medicii şi asistenţii au îmbrăcat o salvare în doliu, pe care au împins-o pe drum, menţionând pe mai multe afişe că ambulanţa s-a transformat în serviciu funerar. Mai mulţi pensionari ajunşi la capătul puterii s-au aşezat pe scările Prefecturii, iar alţi câţiva au dat foc în faţa instituţiei unor caricaturi cu Boc şi fotografiilor cu Traian Băsescu. „Vom convinge acest guvern să plece! Am zis că e cel mai bun partid, am crezut şi am votat cu PD-L. O să îmi tai gâtul!”, a ameninţat unul dintre pensionari. Un alt bătrân a ajuns la miting cu un steag al României ciuruit. „Am ajuns să trăim în ţara tuturor posibilităţilor, o ţară de slugi, o ţară fără lege”, a scandat Ion Băiaşa, un alt pensionar, fost operator chimist. Sindicaliştii i-au cerut de mai multe ori prefectului să iasă din instituţie, pentru a vorbi faţă în faţă, dar acesta a refuzat, aşteptând încheierea protestului dintr-un birou. Forţe de ordine din rândul Jandarmeriei şi Poliţiei au asigurat desfăşurarea fără incidente a mitingului de la Râmnicu Vâlcea.

Protestul profesorilor, înăbuşit

Protestul organizat de profesori în perioada desfăşurării bacalaureatului a fost înăbuşit de conducerea şcolilor şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Potrivit unor lideri de sindicat din învăţământ, din cauza anumitor presiuni care ar fi venit din partea Inspectoratului Şcolar, bacul s-a desfăşurat normal. „Am avut un caz la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» din Râmnicu Vâlcea, unde câteva profesoare doreau să intre în grevă, dar, deoarece au fost ameninţate cu pierderea postului din toamnă, au cedat şi au renunţat la protest. Dacă ar fi intrat în grevă, colegiul ar fi fost singurul din judeţ unde nu s-ar fi ţinut bacul”, a spus Florin Popa, liderul de sindicat al cadrelor didactice afiliate la Sindicatul de Învăţământ „Spiru Haret”. Mai mult de jumătate din personalul medical s-a aflat de asemenea în grevă săptămâna trecută, peste 2.000 de persoane semnând pentru acordul desfăşurării acestei acţiuni. La grevă s-au alăturat, în semn de solidaritate, şi peste 700 de persoane afiliate la sindicatele reprezentative din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Vâlcea. În total, în judeţ, circa 6.000 de bugetari vâlceni din toate sectoarele au protestat împotriva reducerilor salariale şi a pensiilor.

Poliţiştii vor drepturi mai multe decât infractorii

Majoritatea celor aproape 900 de poliţişti vâlceni au protestat şi ei, cu banderole pe mâini, la serviciu. Cei aproximativ 600 de poliţişti din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi în jur de 270 înscrişi în Pro Lex, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor, invocă nu numai urmările micşorării cu 25% a salariilor, ci şi alte măsuri şi neajunsuri care îi vor afecta. Agentul de poliţie Cristian Carabaşa, liderul Pro Lex Vâlcea se plânge de dotarea precară a poliţiştilor, precum şi de faptul că infractorii au ajuns să aibă mai multe drepturi decât oamenii legii. „Nu mai avem nici măcar cătuşe suficiente”, spune sindicalistul, care a făcut deja demersurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie dat în judecată. Până pe 4 iunie poliţiştii din cadrul SNPPC Vâlcea au lucrat cu banderole la mâini, aşteptând să fie dat publicităţii actul normativ care vizează măsurile de austeritate. În replică, şeful Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, chestorul Ion Stoica a afirmat că le înţelege situaţia, însă jurământul de poliţist trebuie să rămână jurământ şi că, dacă nu le convine, sunt liberi să părăsească sistemul. El a ţinut să dezmintă şi nemulţumirea sindicaliştilor, potrivit căreia nu ar avea cartuşe destule pentru a-şi desfăşura activitatea. Până şi la Direcţia Generală a Finanţelor a fost grevă de solidaritate, dar grevă japoneză. Judecătorii n-au făcut grevă dimineaţa, dar, după prânz, unii dintre ei şi-au adus aminte de protest şi i-au lăsat pe avocaţi şi pe părţile implicate în proces cu ochii în soare, părăsind sălile de judecată. Grefierii în schimb au fost solidari cu greva declanşată de Federaţia Naţională a Sindicatelor  din Administraţie.  Şi angajaţii din Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” s-au solidarizat grevei. Sunt şi instituţii care nu au făcut grevă, respectiv Primăria Râmnicului, APIA, DADR, ITM, AJOFM, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Casa Judeţeană de Pensii. De asemenea, după cum se ştie, fiind instituţii cu caracter militar, la Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă programul s-a desfăşurat normal, angajaţii acestor instituţii neavând voie să facă grevă.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.