Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ivan Jinaru: „Ar fi fost mai usoara candidatura din partea USL-ului”

Ivan Jinaru, primarul comunei Vaideeni, a acordat un interviu cititorilor Impact real prin care povesteşte cum şi-a dat seama că are chemare pentru administraţia publică locală. Deşi nu este susţinut de USL pentru alegerile din iunie, Ivan Jinaru nu-şi pierde speranţa câştigării unui nou mandat, cel de-al treilea, fiind de părere că partidul are un procent şi o influenţă nesemnificativă în comunităţile mici. De asemenea, pe parcursul interviului putem afla şi ce îşi reproşează prim-gospodarul din Vaideeni în anii de mandat ca primar.

Impact real: Aveţi o deviză sub care veţi candida în următorul mandat?
Ivan Jinaru: În 2004 am candidat sub deviza „O primărie la dispoziţia dumneavoastră!”, am considerat că noi, fiind furnizori de servicii legale administrative, trebuie să fim tot timpul capabili să ieşim în întâmpinarea omului, să nu-şi piardă timpul aiurea, plimbându-l de la un ghişeu la celălalt. Probabil, pentru viitorul mandat îmi voi schimba deviza în ceva de genul: „Când căruţa urca dealul, nu e bine să schimbi calul!”, deoarece, în momentul de faţă, avem multe proiecte în derulare care, în viitor, vor face din comuna Vaideeni un punct de atracţie turistică. Există proiecte care se desfăşoară pe durata mai multor ani, nu pot fi terminate într-un mandat sau chiar două.

Impact real: Majoritatea primarilor au construit baze sportive moderne, accesând fonduri europene. V-aţi gândit la o modernizare a bazei sportive din comuna Vaideeni?
Ivan Jinaru: La capitolul sport avem două echipe de fotbal care activează la nivelul Ligii a V-a în cadrul AJF Vâlcea, pe care le susţin cu bani din bugetul local. Am depus şi noi un proiect pe Ordonanţa 7, privind modernizarea bazelor sportive. Din păcate, nu am avut acte de proprietate clare de teren şi proiectul nu a fost declarat eligibil. Terenul este al parohiilor din Vaideeni şi am avut o discuţie în acest sens, dar, din păcate, nu am reuşit să ajungem la un acord şi să facem nişte schimburi de terenuri cu biserica, astfel încât Consiliul Local să devină proprietar. Oricum, în comună avem o sală de sport din 1973, deci tinerii au unde să îşi petreacă timpul liber, ba chiar am modernizat-o cu un covor olimpic, destul de scump, adus din Ungaria.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Ivan Jinaru: Destul de bună, aceste retrocedări s-au făcut chiar în proporţie de 99%. Au mai fost câteva situaţii care nu au ţinut în mod deosebit de noi, adică terenurile au fost ocupate fără să vrea de o obşte şi acum sunt într-un litigiu, este vorba de 6-7 hectare de teren forestier. În cazul terenurilor agricole nu mai avem însă nimic de restituit.

Impact real: Aţi avut alunecări de teren?
Ivan Jinaru: Am avut şi avem. Există alunecări în câteva puncte nevralgice din comună, în satul Mariţa şi câteva prin Recea. Nu am avut situaţii de strămutări, dar au fost afectate câteva clădiri şi căi de acces. Am reuşit totuşi să stabilizăm situaţia.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi în Vaideeni?
Ivan Jinaru: Avem destul de multe. Stăm prost cu plata către aceste persoane, cred că am achitat până inclusiv lună martie anul acesta, dar sumele alocate sunt mici şi nu ne ajung decât pentru vreo şapte luni din an. Persoane care primesc indemnizaţie avem vreo 25, iar asistenţi personali, 18.

Impact real: V-aţi gândit să faceţi ceva pentru crearea de locuri de muncă în localitate?
Ivan Jinaru: Eu cred că în mod deosebit ar trebui să se dezvolte activităţile private. Mi-aş dori să fie mult mai mulţi oameni care lucrează în mediul privat, care să aibă locuri de muncă stabile. Ar fi foarte important acest aspect. Mă bucur că am câţiva tineri care au început nişte afaceri şi sper ca numărul lor să se înmulţească.

Impact real: Din lucrările pe care le-aţi preluat de la fostul primar au fost şi unele nefinalizate, pe care a trebuit să le terminaţi?
Ivan Jinaru: Da, au fost. În primul rând, este vorba despre sistemul de canalizare, deşi, din punctul meu de vedere, soluţia tehnică aleasă nu a fost una fericită, dovadă că sunt numai 5-6 utilizatori.

Impact real: Ţinând cont de faptul că, deşi Partidul Conservator face parte din USL, această alianţă susţine un candidat liberal. Pe fondul acestei nemulţumiri, nu v-aţi gândit să treceţi de la actualul partid la altul?
Ivan Jinaru: Deocamdată nu, dar nu vă ascund că am avut solicitări. Mai ales în anii electorali, primarii sunt ca o fată mare, frumoasă, deşteaptă şi cu zestre, în jurul căreia roiesc o mulţime de bărbaţi. Cred că aceasta este cea mai bună asemănare. Aşa este în această perioadă, suntem curtaţi pe diverse căi, care mai de care cu mai multe promisiuni. În comunităţile mici, influenţa partidului este undeva între 10 şi 15%. Eu sunt de părere că, odată ajuns în funcţia de primar, nu de partid avem nevoie, ci de o echipă cu care să plecăm la drum. Din prima mea echipă au făcut parte doi consilieri care, la alegeri, au pierdut cu peste 100 de voturi, din postura de independenţi. Erau nişte oameni care reprezentau ceva şi nu vă ascund faptul că ar fi fost mai uşoară candidatura din partea USL-ului, dar nu mă deranjează că trebuie să merg şi separat.

Impact real: Cum vă poziţionaţi în sondaje?
Ivan Jinaru: Nu ştiu, eu nu fac sondaje, nu mă interesează. Pe om îl cunoşti de la distanţă dacă te vrea sau nu. La Vaideeni, sondajele de opinie s-au făcut cu antemergători şi nu sunt relevante, iar acest lucru mă enervează. Într-adevăr, sunt printre fruntaşi, nu ştiu dacă sunt pe primul loc, nu mi le-au prezentat şi nici nu mă interesează prea mult. S-ar putea să se fi creat şi o mică obişnuinţă între mine şi cetăţeni, mai ales că, înaintea celor două mandate, am mai avut şi unul de viceprimar.

Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie pentru a finaliza ce v-aţi propus în comună?
Ivan Jinaru: Nu ştiu să vă spun pentru că, în primul rând, nu ştiu ce va mai vrea societatea, până unde evoluează. Acum opt ani îmi puneam problema calculatoarelor pentru şcoli, dar acum nu mi-o mai pun, dar îmi pun în schimb alte probleme. Comuna Vaideeni a avut caldarâm pe uliţe, iar acum nu mai sunt mulţumiţi cetăţenii: vor asfalt. O dată cu evoluţia societăţii, automat, cresc şi pretenţiile oamenilor şi, prin urmare, obiectivele mele ca primar vor fi altele. Cred că nu ne ajunge o viaţă de om să realizăm tot ce ne-am propus. Cu cât ai mai mult, cu atât îţi mai doreşti şi altele. Nu ştiu ce va fi, dar cred că, dacă vom reuşi să facem şi acest sat de vacanţă – Ursu-Ursuleţu – şi vom da de lucru cetăţenilor, nivelul de trai al localnicilor va creşte simţitor. Cea mai mare satisfacţie a mea este când îi văd pe oameni mulţumiţi.

Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Ivan Jinaru: Calitatea principală în acest sens este să ştii să dai „Bună ziua”, ceea ce înseamnă mult mai mult decât un simplu salut, înseamnă şi o disponibilitate la dialog. Aici trebuie să fii în mod deosebit altruist ca să te menţii într-o funcţie publică şi să încerci să fii recunoscător. Dacă un om te ajută, trebuie să-l răsplăteşti, la rândul tău, şi, în egală măsură, faţă de ceilalţi. Pentru a înţelege problema fiecărui cetăţean şi pentru a o putea rezolva, trebuie să te transpui în situaţia respectivă. Dacă reuşeşti acest lucru, succesul vine de la sine. Eu am o vorbă: primul mandat poate fi întâmplător, iar dacă îţi place această funcţie şi îţi faci treaba cu devotament poţi avea rezultate. Am mai declarat şi cu alte ocazii: eu, ca vaideean care are un spirit de patriotism local, consider că este o cinste şi o onoare să fii primar, iar pentru acest lucru funcţia te obligă să nu faci prea multe greşeli şi să încerci să faci cât mai mult bine pentru comunitate. Primul mandat poate fi întâmplător, al doilea este de confirmare, iar, dacă eşti bun, al treilea vine de la sine.

Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat ca primar?
Ivan Jinaru: Da, îmi reproşez că trebuia să fiu mai exigent atât cu personalul din primărie, cât şi cu localnicii. Eu am fost omul care a încercat să se transpună în locul cetăţeanului, să-l înţeleagă, dar au existat cetăţeni care nu au respectat regulile şi meritau sancţionaţi. Totuşi, nu au primit nici o amendă, eu am iertat pe toată lumea, dar pe mine nu mă iartă nimeni, eu am primit multe amenzi, la rândul meu. Cred că aici am greşit, ar fi trebuit să fiu mai exigent.

Impact real: Anul electoral 2012 va fi unul fără emoţii pentru dumneavoastră?
Ivan Jinaru: Nu pot spune că nu o să am emoţii, dar, prin acest al treilea mandat, îmi dau seama dacă oamenii au apreciat munca pe care am depus-o în primele două mandate.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.