Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Ionestiul, fara utilitati din cauza presiunilor politice

În 2008, de când a venit la cârma administraţiei locale din comuna Ioneşti, Constantin Neagoe s-a remarcat prin proiectele ambiţioase pe care le-a demarat imediat ce a preluat fotoliul de primar, de la asfaltări pe bandă rulantă până la modernizarea şcolilor, reabilitări de biserici, precum şi construirea unui nou sediu de primărie, care nu a fost finalizat până în prezent, acestea sunt doar câteva dintre investiţiile cu care se poate lăuda primarul independent Neagoe. Deşi nu face parte din nici o formaţiune politică, a reuşit să ducă la îndeplinire numeroase proiecte. Chimist de meserie, actualul primar şi-a dezvoltat o afacere de invidiat încă din anul 1993, afacere care şi astăzi are succes şi care l-a ambiţionat să nu aplece capul său să stea cu mâna întinsă la cei care conduc destinele judeţului.
Primărie preluată cu datorii
Pornirea în funcţia de primar a fost grea, mai ales că a plecat la drum cu o gaură în bugetul local de 7 miliarde de lei vechi, care reprezenta un împrumut luat de fosta administraţie pentru asfaltarea unui drum. Primarul Constantin Neagoe nu înţelege ce a făcut fostul primar cu această sumă, împrumutată de la BCR, deoarece, în momentul în care Neagoe a venit la primărie nu a găsit nici măcar geamuri la sediul acesteia. Primarul a fost conştient în momentul în care şi-a dobândit această funcţie că va trebui să accepte o administraţie locală şi cu bune, şi cu rele. S-a conformat şi a achitat acest împrumut către BCR în perioada mandatului său. Între timp, investiţiile îndrăzneţe pe care Neagoe le-a făcut în comuna Ioneşti au atras după sine şi numeroase alte datorii.
Interes deosebit pentru şcoli
Primele proiecte pe care primarul Constantin Neagoe le-a demarat când a câştigat funcţia de primar au fost reabilitarea şcolilor. În localitatea Ioneşti sunt cinci şcoli şi două grădiniţe, şi toate au suferit lucrări de modernizare, cu finanţare numai din bugetul local: „Aş vrea să înţeleagă toţi, inclusiv domnul Cîlea, că Primăria Ioneşti nu are prea multe datorii, pentru că din cauza asta mi se pare că fuge de comunitatea de aici. Reabilitarea şi modernizarea şcolilor şi a grădiniţelor au avut finanţare din bugetul local, nu avem nici un leu datorie la nimeni pentru aceste lucrări. Comparativ cu alţi primari, care au o şcoală sau două, noi avem şapte şi toate arată impecabil, cu apă curentă, toalete interioare, încălzire centrală, toate sunt la standardele cele mai moderne”, a precizat primarul. Constantin Neagoe a început acest demers deoarece locaţiile erau într-un stadiu avansat de degradare: „Erau şobolani în clasele de studiu, îşi făcuseră galerii sub pardoseală”. Primarul susţine că şcolile au fost aprovizionate cu lemne: „Când am cumpărat prima dată lemne l-am întrebat pe viceprimar, pentru că nu aveam experienţă, de câtă cantitate avem nevoie pentru o iarnă şi mi-a zis că în jur de 400 de metri cubi, şi aşa am făcut: am cumpărat cantitatea pe care el mi-a zis-o şi mi-au ajuns tot mandatul, asta în contextul în care lor nu le ajungea o iarnă. Avem 465 de copii care merg la şcolile din comună, iar pentru aceşti copii mi-am dorit să aibă condiţii bune pentru a studia”, a mai spus Neagoe.

Război în instanţă cu asfaltatorii de la Strabag
Una dintre comunele vâlcene care stă cel mai bine la capitolul infrastructură rutieră este, fără îndoială, comuna Ioneşti. În cei patru ani de mandat, primarul Constantin Neagoe şi-a propus, pe lângă modernizarea şcolilor, şi asfaltarea tuturor drumurilor comunale. A întocmit şi a depus proiecte, reuşind, în numai câţiva ani asfaltarea a 90% dintre drumurile comunale. Problema principală a administraţiei locale o reprezintă datoriile atrase în urma acestor asfaltări către diferiţi constructori. Până acum câteva luni suma era fabuloasă: aproximativ 120 de miliarde de lei vechi. Primarul Constantin Neagoe stă însă liniştit şi explică fiecare datorie în parte.
Constantin Neagoe: „Primăria Ioneşti nu are arierate”
Orice se poate spune despre primarul independent Constantin Neagoe, mai puţin faptul că nu este un bun întreprinzător şi un afacerist de succes, cel puţin pe plan individual. Prim-gospodarul din Ioneşti susţine că afacerile îi merg bine, ţinând cont de perioada de recesiune, că firma sa produce suficienţi bani încât mai bine de un miliard de lei vechi ajung anual în conturile Primăriei Ioneşti, din bunăvoinţa sa şi a angajaţilor săi. Pe lângă faptul că nu şi-a primit niciodată salariul de la primărie, Constantin Neagoe mai susţine şi faptul că a realizat numeroase investiţii în comună, din buzunarul propriu, „cel din partea dreaptă”, aşa cum îi place să spună. Totul pare lapte şi miere atât pentru comuna Ioneşti, cât şi pentru primarul Constantin Neagoe, pe care facturile de zeci de miliarde nu-l sperie, ba chiar susţine că Primăria Ioneşti nu înregistrează nici un fel de arierate. Primarul Neagoe recunoaşte, în schimb, că cele două ordonanţe de Guvern pentru plata arieratelor l-au ajutat să-şi achite datoriile pe care primăria le avea către diferiţi constructori. Contractul pe care l-a încheiat cu firma Strabag pentru asfaltarea DC 104 şi a altor câteva drumuri care erau cuprinse în proiect i-au dat mari bătăi de cap primarului, care a fost dat în judecată de firma respectivă pentru neplata datoriilor. Neagoe se justifică însă prin faptul că datoriile vor fi achitate în momentul în care vor veni bani de la Guvern, lucru specificat inclusiv în contractual încheiat: „Proiectul a fost aprobat pe O.G. 577, cuprinzând asfaltarea DC 104 şi a străzilor care era cuprinse în proiecte, în valoare de 105 miliarde de lei, cu semnătura şi ştampila ministrului. Am dat drumul la asfaltare, am făcut contractul cu Strabag, iar în contract scria clar: plata se face în termen de 15 zile de la facturare şi de la intrarea banilor în cont de la Guvern sau Consiliul Judeţean. M-au dat în judecată şi am câştigat, pentru că, la capitolul plăţi trebuie să mai aştepte. Am avut 120 de miliarde de facturat şi au mai rămas 50 de miliarde, restul s-au plătit, pentru că au venit bani de la Guvern”, a precizat primarul Neagoe. Mai mult, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, Primăria Ioneşti nu poate plăti penalităţi. Primarul Neagoe susţine că a acţionat inclusiv în judecată firma respectivă, deoarece mai au de asfaltat încă două uliţe şi nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.
Constantin Neagoe: „Domnul Cîlea a fost prea corect cu mine”
Constantin Neagoe susţine că are un respect deosebit pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea care, ori de câte ori a fost posibil l-a sprijinit financiar în proiectele pe care le-a derulat în comuna Ioneşti: „De fiecare dată când au venit bani pe O.G. 577 domnul Cîlea mi-a dat, a fost prea corect cu mine. Eu nu am avut niciodată probleme cu dânsul şi acum, ultima tranşă pe care mi-a dat-o pe H.G. 577 a fost de 17 miliarde de lei vechi”, a mai spus Neagoe. Singura datorie pe care primarul Constantin Neagoe susţine că o are este de 2 miliarde de lei vechi, pentru asfaltarea DC 106 pe o lungime de patru kilometri, a cărui valoare totală se ridică la 8 miliarde de lei vechi. Pentru acest drum, Neagoe a primit finanţare de la Consiliul Judeţean: „Din cele 8 miliarde, cât costă lucrarea am primit de la Consiliul Judeţean Vâlcea 6 miliarde, iar lucrarea este aproape finalizată, dar mai am de plată, aici ar fi singura datorie pe care aş avea-o”, a mai spus Neagoe.

Bază sportivă reabilitata cu bani „aduşi de acasă”
Primarul Constantin Neagoe este un împătimit al sportului. Pasiunea sa principală este vânătoarea, dar, pe lângă aceasta, prim-gospodarul din Ioneşti iubeşte şi fotbalul. În comuna Ioneşti există o bază sportivă care fusese lăsată de izbelişte de fosta administraţia locală. De când a venit în funcţie, primarul Neagoe a prioritizat obiectivele care necesitau investiţii, iar pe lângă şcoli, care au reprezentat prioritatea principală, a avut grijă şi de baza sportivă din localitate. Scopul primarului a fost de a oferi condiţii normale tinerilor din localitate, pentru a-şi desfăşura activitatea. În privinţa bazei sportive, Neagoe a precizat că aceasta a suferit lucrări de reabilitare cu bani din buzunarul propriu, nu din bugetul primăriei. Primarul a promis inclusiv implicare mai mare în consolidarea echipei de fotbal a localităţii: „Stadionul este făcut tot de mine, cu banii mei, nu ai primăriei. Am finanţat construcţia gardului de jur împrejur, pentru teren am adus 250 de kilograme de gazon, cumpărat de mine. Doar tribuna a fost făcută cu bani de la bugetul local. Avem echipa de fotbal Oltul Ioneşti şi vreau să mă implic mai mult, pentru că echipa, în ultima perioadă a fost în cădere. Le-am cumpărat echipament de peste 100 de milioane de lei, dar vreau să readuc o altă mentalitate în echipă, aceea de seriozitate şi muncă. Până acum, toate baremele de arbitraj şi cheltuielile cu echipa au fost suportate din buzunarul meu din dreapta”, a mai spus primarul.
Bisericile au fost reabilitate pe cheltuiala proprie
Cele cinci biserici de pe teritoriul comunei Ioneşti au beneficiat de lucrări de reabilitare din bunăvoinţa primarului Constantin Neagoe, care se declară un om credincios. Primul locaş de cult care a trecut prin mâinile lui Neagoe a fost biserica din centrul comunei. Cât a costat reabilitarea acesteia primarul nu a dorit să ne spună, susţinând că sumele nu sunt importante, când vine vorba de credinţă în Dumnezeu. La biserica de la Fişcălia, primarul a făcut o renovare serioasă: „Am scos pardoseala, s-a făcut recondiţionarea picturilor din interior şi exterior, dar şi refacerea gardului împrejmuitor”, a spus Neagoe. În momentul de faţă, primarul Neagoe investeşte în renovarea bisericii de la Foleşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.