Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ionel Michiu: „Acum, Valcea este galbena din punct de vedere politic”

01 primar stanesti ionel michiuPrimarul comunei Stăneşti, Ionel Michiu, susţine că nu există nici o promisiune electorală care să-l motiveze să părăsească PNL înainte de alegeri, mai ales că are, în prezent, majoritatea în Consiliul Local. Despre încercările PSD şi PLR de racolare, acesta crede că nu vor avea succes, deşi Călin Popescu Tăriceanu are toate şansele să-şi întărească partidul, în urma acestor manevre. În lipsa fondurilor guvernamentale, primarul localităţii Stăneşti mizează pe dezvoltare din bani europeni.

Impact real: Premierul Victor Ponta, împreună cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, au fost, săptămâna trecută, într-o vizita fulger la Oltchim, promiţând chimiştilor că se vor rezolva o parte din datoriile istorice ale combinatului către CET şi alţi furnizori de materii prime. Consideraţi că angajaţii acestei societăţi mai cred în astfel de poveşti?
Ionel Michiu: Vizita domnului Ponta în judeţul Vâlcea a lăsat un gust amar. În primul rând, primul-ministru al României are o funcţie deosebită în statul român, dar şi responsabilităţi în gestionarea problemelor acestei ţări. Dacă voia să vină în vizită la Vâlcea trebuia să o facă publică. Puteam să ne strângem şi noi, cei 89 de primari, să-l aplaudăm, pentru că, aşa cum şi-a făcut publică lansarea la Craiova cu „tam-tam”, când ţara ardea sub cod roşu, tot aşa trebuia să ne fi anunţat şi pe noi. Veneam şi noi la Vâlcea, îl aplaudam şi îi spuneam problemele cu care ne confruntăm. A venit în fugă, neanunţat, a promis şi a plecat. Astea sunt „fumuri” care se risipesc, nu este ceva trainic. Nu au fost nici din partea PSD prea mulţi invitaţi. Au fost prezenţi doar cei câţiva care fac greva foamei prin faţa pavilionului. Cui i-a făcut promisiunea că această societate nu se închide? Consider că este încă o perfuzie. Oltchimul este trecut pe lista neagră, cu scopul de a dispărea, aşa cum s-a întâmplat cu foarte multe societăţi din România, de-a lungul anilor. Se aşteaptă trecerea campaniei electorale, pentru că nu dă bine să se distrugă tocmai acum. După campanie, Oltchimul va fi tras pe linie moartă. Este deja tras pe dreapta, dar ne mai amăgesc unii, pentru a obţine voturi de la vâlceni. Domnul Ponta este conştient că în Vâlcea este blamat de cetăţeni. Acum, Vâlcea este galbenă din punct de vedere politic. PNL are peste 50 de primari, din 89, câţi sunt în judeţ. Cu alte cuvinte, nu are cum să fie roşu. Este galben şi va fi galben, şi acest lucru este normal, pentru că roşu a fost de 25 de ani şi nu s-a făcut nimic în judeţul acesta. Ce obiective importante s-au realizat în aceşti ultimi ani sau ce obiective importante s-au menţinut şi s-au concretizat în judeţul Vâlcea? Nu s-a făcut nimic, totul este distrus. Conducerea PSD Vâlcea nu a reuşit nici măcar să menţină ceea ce a fost, dar să poată vorbi azi de o dezvoltare economică!

Impact real: Credeţi că a treia suspendare a lui Traian Băsescu este posibilă?
Ionel Michiu: În ceea ce intenţionează domnul Tăriceanu are nevoie de electorat, de voturi, iar PNL, PDL şi UDMR se împotrivesc, nu susţin suspendarea, pentru că nu îşi are rostul. Dacă preşedintele mai avea un an sau doi de mandat, poate eram de acord, dar mai are o lună. Pentru ce să fie suspendat, când pleacă oricum? Nu se poate planifica votul pe data de 23 septembrie, iar pe 2 noiembrie referendumul, este cert că aceste acţiuni nu se „pupă” cu ceea ce scrie în Constituţie, aşa că domnul Tăriceanu a greşit calculele. A greşit plecând de la PNL şi încercând să rupă partidul, pentru că nu vor fi primari care să treacă de partea lui, deoarece Tăriceanu ne-a dezamăgit şi s-a dezis de Partidul Naţional Liberal, care l-a consacrat. Uitaţi-vă ce miniştri are: sunt toţi cei care au fost în guvernarea USL. Pentru că au pierdut ciolanul, încearcă să-l recupereze, acestea sunt oportunisme, sunt interese personale. Luaţi-i în calcul pe Chiţoiu sau Gerea, care speră să revină pe posturile de miniştri. Ce au făcut pentru comunitate, pentru ţară, pentru judeţul Vâlcea, luând în calcul că domnul Chiţoiu este chiar vâlcean?

Impact real: Referitor la ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali, consideraţi că legea este prost gândită, şi interdicţia migrării este nedemocratică?
Ionel Michiu: Ordonanţa care a fost dată, referitor la plecarea aleşilor locali, adică migraţia de la un partid la altul, este electorală, pentru că primarul este ales de localitate, nu a fost pus de partid. Ca primar te aleg cetăţenii, nu are nici o influenţă partidul, dar există o susţinere de bază. Orice primar, în orice localitate, candidează în majoritate din partea unei formaţiuni politice, rare sunt cazurile când au fost aleşi independenţi. Din momentul în care a ieşit primar, se termină însă problema că este PSD, PNL, PC sau de la altă formaţiune politică. Primarul este al comunităţii, este primul om care reprezintă localitatea, trebuie să-i primească în comună şi pe cei din PSD, şi pe cei din PNL, pe toată lumea. El trebuie să se distanţeze de politică, să fie cât de cât neutru faţă de partid. De ce se mai dă atunci o ordonanţă pentru a migra la o altă formaţiune politică? Ne promit că ne vor da câte ceva, doar să trecem la ei, dar de ce nu ne-au dat până acum, dacă au avut bani şi fonduri? Să ne finanţeze proiectele care sunt în derulare, să dea liber pentru posturile pe care nu le putem ocupa, conform organigramei. Acum vin şi ne pun condiţia că vom fi ajutaţi, dar, de fapt, nu au cu ce. Sunt minciuni, pentru că, dacă aveau cu ce să ne ajute, o făceau până acum, dar nu a fost aşa. Ce speranţă ar trebui să am eu, că mă vor sprijini de acum înainte, în situaţia în care voi trece la o altă formaţiune politică?

Impact real: Dintre cei care au migrat, mulţi au devenit independenţi, iar câţiva au trecut la PLR. Consideraţi că racolarea primarilor s-a întors ca un bumerang împotriva PSD?
Ionel Michiu: Această ordonanţă a fost gândită cu cap, făcută electoral. PSD împreună cu Victor Ponta şi-au dat seama că nu vor câştiga alegerile prezidenţiale. Şi chiar nu le vor câştiga! Ei sunt speriaţi, au gândit în aşa fel încât l-au tras pe Tăriceanu de partea lor, promiţându-i ceva, un troc politic pentru a rupe voturi de dreapta. Cei nemulţumiţi de noi, dar şi de atitudinea lui Crin Antonescu automat se vor îndrepta către Tăriceanu. Atunci, cu voturile pe care le va aduce Tăriceanu şi cu ale noastre,  doar, doar o ieşi preşedinte Victor Ponta, aici este miza. Tariceanu este cel care câştigă teren, pentru că cei de la PP-DD trec la PLR.

Impact real: Cum vă înţelegeţi cu consilierii locali, şi dacă s-au produs migraţii?
Ionel Michiu: Noi, liberalii, avem majoritate în Consiliul Local. În afară de asta suntem o echipă, nu am avut niciodată vreo problemă. Din contră, i-am apreciat şi îi apreciez, nu am ţinut cont de culoarea politică. Totdeauna am găsit sprijin şi idei, când a fost vorba să facem ceva pentru comună. Nu am avut divergenţe nici în mandatul trecut. Deocamdată, nu s-a înregistrat nici o problemă, dar, indiferent ce va fi, eu voi respecta decizia fiecăruia.

Impact real: Săptămâna trecută, ACL a pichetat sediul Avocatului Poporului, cerându-i lui Victor Ciorbea să conteste legea la CCR. De ce credeţi că Victor Ciorbea tergiversează soluţia în cazul OUG 55, privind migraţia aleşilor locali?
Ionel Michiu: Ordonanţa nu este statutară, pentru că poate să fie atacată la Curtea Constituţională, astfel încât, cei care vor schimba partidul, chiar o să piardă. Deocamdată, această ordonanţă, care este dată în acest sens, nu are toate pârghiile legale. Actul normativ încalcă legea fundamentală, pentru că ordonanţele nu pot viza administraţia locală. Victor Ciorbea nu dă nici un rezultat, nici un răspuns. Avocatul Poporului este ales de popor, nu este numit de primul-ministru sau de Guvernul României. În politică este totuşi posibil orice. Ce merge normal în ţara asta? Din punctul meu de vedere, Ponta pierde teren pe zi ce trece. A început campania electorală, dar face greşeli în fiecare zi. Cea mai bună campanie electorală este să ieşi pe teren, să întrebi omul care sunt problemele lui, ce proiecte are primarul în derulare, care sunt necazurile din respectiva localitate, cu ce poţi să-i ajuţi, unde se blochează
proiectele, nu să te ascunzi de oameni.

Impact real: Aţi fost curtat de alte formaţiuni politice, în această săptămână?
Ionel Michiu: Nu m-a curtat nimeni. Vreau să mă exprim corect: din 89 de primari, pe care îi are judeţul Vâlcea, nu toţi sunt egali, aşa cum nici cele cinci degete de la o mână nu sunt identice. Sunt printre ei oameni care au o linie a lor. Indiferent că eu sunt în opoziţie, mi-am propus să merg până la capăt în programul pe care mi l-am propus şi cu care am mers în faţa cetăţeanului, dar sunt şi primari care joacă la două capete. Eu nu sunt din acest aluat, pot să-mi promită marea cu sarea, eu nu plec, pentru că, atunci când am fost ales, eram la PNL.

Impact real: Consideraţi că susţinerea politică a primarului contează pentru electorat?
Ionel Michiu: Dacă la judeţ ai un partid, o conducere serioasă, de oameni capabili, îţi dă şi ţie un impuls, iar cetăţeanul ştie că liberalii de la judeţ sunt serioşi. Susţinerea politică este cea care te reprezintă în faţa comunităţii şi, dacă mai faci şi majoritate în Consiliul Local, înseamnă că faci echipă, iar aceasta angrenează toate rotiţele. Dacă am fi la limită, aşa cum se întâmplă în alte comune, unde se ceartă pentru că nu au majoritatea, nu merge treaba şi suferă comunitatea.

Impact real: O dată cu unificarea PDL şi PNL, credeţi că ACL este un partid atât de puternic, încât va putea obţine rezultatele scontate în campanie?
Ionel Michiu: Este corect să fie un partid puternic de dreapta, alternativă la partidul de stânga. Într-un stat civilizat aşa este. Lumea va înţelege, pentru că stânga nu a produs nimic, nu se vede nimic palpabil. A fost mai bine pe vremea lui Boc decât este acum cu Ponta. Boc mi-a dat trei miliarde de lei vechi, iar Ponta mi-a luat. Din aceşti bani am cheltuit în jur de 800 de milioane de lei vechi, dar justificat. Aveam datorii şi am făcut lucrări. A picat Guvernul Boc, a venit Ponta şi, într-o noapte, a dat o hotărâre de guvern să ne ia banii. Am fost nevoiţi să-i completăm, chiar dacă i-am cheltuit justificat. Împreună vom fi mai puternici, iar ascensiunea PSD nu va reuşi.

Impact real: Veţi organiza în acest an ziua comunei?
Ionel Michiu: Nu ne-am permis să organizăm nimic, dar, de anul viitor, acest eveniment va deveni obligatoriu pentru noi. Nu am organizat niciodată până acum această manifestare, pentru că nu aveam unde să primesc oamenii, nu era cămin cultural.

Impact real: Aţi reuşit să formaţi un GAL. Care este primul proiect pe care îl veţi accesa?
Ionel Michiu: Da, suntem înscrişi în GAL „Cerna – Olteţu” împreună cu alte 18 comune. Sunt conştient că banii trebuie să vină şi vor veni pe fonduri europene, pentru că guvernarea asta scârţâie, nu sunt bani. Sperăm ca, prin acest GAL, în care suntem membri cu drepturi depline, să dotez primăria cu un utilaj, un buldo-excavator, pe care să-l putem folosi atât pe timp de iarnă, la deszăpezire, cât şi în alte situaţii.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.