Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Vasile: Doar in 2017, comuna Pesceana va avea alimentare cu apa

primar3Ion Vasile, primarul comunei Pesceana a acordat un interviu cititorilor Impact real, prin care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii sale. Când ar urma să beneficieze şi localnicii din Pesceana de alimentare cu apă, dar şi ce proiecte şi-a propus să acceseze în exerciţiul bugetar 2014-2020, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Comuna Pesceana se află în masterplanul operatorului regional Apavil, în urma căruia vă beneficia de alimentare cu apă. Despre ce sumă este vorba, şi când ar urma ca locuitorii din Pesceana să aibă apă la robinet?
Ion Vasile: De când sunt eu primar ne-am înscris în ADI Apa Vâlcea şi suntem prinşi cu 1,5 milioane de euro pentru alimentarea cu apă. La ultima întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, eu i-am ridicat problema ca localităţile unde nu exista nici un metru de alimentare cu apă să aibă prioritate în masterplan. Se pare că vom mai avea de aşteptat, pentru că, am înţeles că prin 2017 vor începe lucrările şi vom avea şi noi alimentare cu apă. Proiectul va fi făcut de operatorul Apavil, dar nu ştim deocamdată care va fi suprafaţa inclusă în acest proiect. Eu am văzut în campania electorală care sunt dorinţele oamenilor: cei de pe drumurile principale îşi doresc alimentare cu apă, iar cei din zonele mai îndepărtate îşi doresc drumuri asfaltate.

Impact real: Putem vorbi de canalizare, în viitorul apropiat, la Pesceana?
Ion Vasile: Localitatea nu se încadrează la canalizare. Noi avem doar 1.600 de locuitori şi, potrivit condiţiilor, pentru a beneficia de canalizare ar trebui să avem o aglomerare de cel puţin 2.000 de locuitori. Am făcut o asociere cu Glăvile şi Amărăşti, pentru a ajunge la 6000 de locuitori şi pentru a accesa fonduri europene, în funcţie de necesităţi. Împreună cu comuna Glăvile am făcut câteva studii pentru alimentarea cu apa, la noi să stea bazinele cu apă şi puţurile, iar la Glăvile staţia de epurare. Acum ne-au dat puţin peste cap. În 2011 ei au făcut un proiect pe măsura 3.2.2., un proiect declarat eligibil, dar fără finanţare, care abia acum li s-a aprobat. Noi am avut depus proiectul de alimentare cu apă pe O.G. 28 şi nu am dat ordin de începere a lucrărilor, cu speranţa că vom prinde mai mult, pe fonduri europene. Proiectul are 17,2 kilometri de alimentare cu apă şi cuprinde zona de centru şi încă
două sate. Anul trecut am primit 1,5 miliarde, dar constructorul a spus că nu se apucă de lucrare cu banii ăştia. Şi, ca să nu-i pierdem, i-am transferat la drumuri, la proiectul care vizează 5,2 kilometri de asfalt. Am făcut acolo lucrări de 4,5 miliarde de lei vechi.

Impact real: Trăgând linie, după trei ani de mandat, sunteţi mulţumit de ceea ce aţi reuşit să realizaţi în comună?
Ion Vasile: Întotdeauna este loc de mai bine. Nu pot spune că a fost greu, a fost bine, şi va fi în continuare. Sperăm să reuşim să demarăm lucrările la alimentarea cu apă în comună, deoarece este o investiţie foarte importantă pentru noi. Încet-încet, le vom face pe toate. Important este acum, pentru noi, accesarea de fonduri de orice fel, dar mai ales europene. Să nu uităm că, atunci când am venit la primărie, am avut sechestru pus pe clădire, pe un grajd, pe maşină şi pe cele 6 calculatoare. Am reuşit, prin Ordonanţa 13, să scăpăm de aceste arierate, mai ales de sechestru. Am preluat primăria cu vreo 10 miliarde de lei vechi datorie. Eu nici măcar nu ştiam că primăria se afla sub sechestru, când am ajuns primar. Ni s-a spus, la momentul respectiv că, dacă nu ne achităm datoriile, riscăm să ne scoată afară, sau să plătim chirie. Au mai rămas aproximativ 3 miliarde de achitat, sumă pentru care ne-am
împrumutat la Trezorerie. Această sumă reprezintă hotărâri judecătoreşti pentru nişte pubele achiziţionate pe vremea fostului primar. Am mai avut datorii şi către o firmă de la Potcoava, vreo 80.000 de lei, dar şi către cei de la Electronics, deoarece fosta conducere a făcut un garaj cu ei. În prezent nu mai înregistrăm datorii foarte mari, am reuşit să le achităm.

Impact real: În general, localităţile din sudul judeţului sunt deficitare la capitolul infrastructură rutieră. Cum sunt drumurile, la Pesceana?
Ion Vasile: În urma unor studii geologice au fost distruse o parte dintre drumurile comunale, datorită utilajelor grele care au tranzitat comuna. Este vorba mai ales despre drumurile de tarla, prin pădure. Am reuşit să aranjez aceste drumuri, care nu mai fuseseră amenajate de 25 de ani. În plus, inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie a anului trecut ne-au măturat majoritatea drumurilor de piatră. Cu ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, Dumnezeu să-l odihnească, am reuşit să aducem piatră de la Costeşti plătind numai transportul, şi să balastam drumurile. Noi nu avem asfalt prea mult prin comună, aşa că ne ajută mult drumul judeţean care tranzitează localitatea. Avem asfalt doar în Lupoaia, Ursoaia şi Negroaia câte puţin, adică un kilometru.

Impact real: De ce PSD, şi nu alt partid?
Ion Vasile: Pe mine m-au contactat cei de la PSD, deoarece aici nu s-a dorit să se facă alianţă. Liberalii l-au susţinut pe fostul primar, care a ieşit pe locul trei, iar oamenii au ieşit în număr mare la vot, ceea ce înseamnă că şi-au dorit nespus schimbarea. Am intrat în PSD cu puţin înainte de a candida la primărie. Nu mai făcusem politică până atunci, ci doar în perioada comunistă, când era o mândrie să ai carnet de partid.

Impact real: Există primari care nu se gândesc de două ori înainte de a trece la un alt partid, atunci când li se oferă sprijin pentru comunitate. Aţi fi dispus să părăsiţi PSD, dacă vi s-ar promite fonduri?
Ion Vasile: Nu cred că aş părăsi PSD. Cine să-mi dea fonduri, PNL-ul? Dacă nu l-a ajutat pe fostul primar, în două mandate, pentru că era liberal, de ce m-ar ajuta pe mine? Cred că ar trebui să existe un echilibru în alocarea de fonduri. Indiferent cine este la guvernare, ar trebui să aloce fonduri în funcţie de priorităţile fiecărei comune, pentru o dezvoltare uniformă a localităţilor. Alţi primari, având mai multe mandate, normal că au făcut mai multe lucruri, în timp ce noi nu avem nici măcar alimentare cu apă.

Impact real: Localitatea este străbătută de DJ 677 A, care arată deplorabil. Ce informaţii aveţi, când va intra acest drum în reabilitare?
Ion Vasile: Aşa este, noi stăm foarte prost la capitolul drumuri şi nici drumul judeţean nu arată foarte bine. Regretatul Ion Cîlea a încercat să facă tot posibilul să mai asfalteze o parte din acest drum, care face legătura între Pesceana şi comunele Şirineasa şi Glăvile. A asfaltat drumul de la Şirineasa până la mijlocul pădurii dinspre Pesceana, dar şi o porţiune de la intrarea în comuna Pesceana. A existat o perioadă, după decesul lui Ion Cîlea, când nu s-a mai făcut nimic. Acum am văzut că au mai plombat pe ici, pe colo, câte o groapă. Am informaţii de la conducerea Consiliului Judeţean şi de la domnul Vălimăreanu că s-ar putea să mai asfalteze o porţiune de 2 kilometri de drum, dar, până nu îi vedem făcuţi, nu ne mai avântăm în declaraţii. De promisiuni suntem sătui cu toţii.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.