Primarul localităţii Pesceana a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care le va implementa, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. Dacă a rămas încrezător în acest Guvern, dar şi cum poate fi stopat fenomenul depopulării satelor, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: La Ministerul Dezvoltării aţi depus un portofoliu de 14 proiecte, iar cinci dintre ele au primit finanţare. Aţi reuşi să depuneţi documentaţiile?
Ion Vasile: Valoarea totală a celor cinci proiecte este de 180 de miliarde de lei. Avem un proiect pentru construirea unei grădiniţe noi, cu program prelungit, în valoare de 24 de miliarde de lei, reabilitarea şcolii, în valoare de 17 miliarde de lei şi modernizarea dispensarului, cu 7 miliarde de lei. Toate documentaţiile sunt depuse, aşteptăm să demarăm lucrările.
Impact real: Ce capacitate va avea noua grădiniţă cu program prelungit, şi cât de eficientă va fi, într-o zonă unde declinul demografic se agravează de la an la an?
Ion Vasile: Pentru construirea clădirii trebuie să demolăm fostul cămin cultural, şi acolo va urma să fie construită o clădire nouă, frumoasă. Din calculele noastre grădiniţa va fi eficientă, pentru că în prezent avem 20 de copii, iar capacitatea locaţiei este de 30 de copii. La această grădiniţă se vor înscrie şi copii din localităţile vecine, ai căror părinţi nu au cu cine să-i lase acasă. Chiar dacă grădiniţa nu va fi ocupată la capacitate pentru început, eu am convingerea că, foarte curând, satele se vor popula, aşa cum au fost odată. Mai mult, doamna directoare este încântată, are deja proiecte şi activităţi în plan pentru a-i atrage pe micuţii din zonă, inclusiv pentru o masă caldă. Împreună ne-am interesat în vederea alegerii unei variante sănătoase pentru copiii noştri. În plan avem să facem şi o cantină unde să putem oferi o masă caldă şi pentru ceilalţi copii, pentru că în sate sunt mulţi copii pentru care singurul pachet a rămas cornul şi laptele pe care îl primesc de la şcoală. Pentru finanţarea acestui proiect vom sta de vorbă şi cu părinţii şi cred că vom găsi sprijin, dar mai întâi trebuie să se construiască grădiniţa.
Impact real: Ce investiţii se vor face la şcoală?
Ion Vasile: La şcoală avem reabilitare, anvelopare şi schimbarea acoperişului. La acest proiect am avut şi o extindere a clădirii pentru amenajarea unei săli de sport, dar nu s-a aprobat. În viitor avem în plan şi construirea unei săli de sport. În acest sens vom încerca să cumpărăm un teren care se află între şcoală şi grădiniţă. Proiecte şi idei avem destule, dar lucrurile merg foarte greu, Compania Naţională de Investiţii mai cere câte o hârtie o dată la trei sau patru luni, aşa, ca să ne mai bage în seamă. O să terminăm acum şi cu proiectele acestea, şi o să mă ocup apoi şi de CNI, în sensul că voi pistona şi voi face potecă la Bucureşti, pentru că aşa merg lucrurile. La CNI avem în prezent un proiect pentru construirea căminului cultural.
Impact real: Ce alte proiecte vor demara anul viitor, în Pesceana?
Ion Vasile: Un alt proiect pe care îl avem finanţat este asfaltarea drumului comunal care duce la Roeşti, li care scurtează traseul spre Valea Pesceanei şi Valea Scundului cu 30 de kilometri, pe care altfel trebuie să-i parcurgem pentru a ajunge la Roeşti. O dată asfaltat acest drum, vom parcurge doar 4 kilometri până la Roeşti. Un alt proiect se referă la construirea a patru poduri peste pârâul Pescena şi Negraia. Cu aceste proiecte pe care le vom demara, Pescaena va fi un adevărat şantier.
Impact real: În ce stadiu este reţeaua de apă şi canalizare?
Ion Vasile: Lucrările la reţeaua de apă s-au finalizat, iar extinderile se vor face prin ADI Apa Vâlcea pentru încă 16 kilometri de apă. Inclusiv reţeaua de canalizare cred că se va realiza foarte repede, pentru că se va reabilita drumul judeţean de la Şirineasa la Creţeni, şi cred să se va introduce înainte de asfaltare. Dintre toate proiectele pe care le-am depus îmi pare rău fiindcă nu s-a finanţat drumul comunal Ursoaia – Lupoaia, pe o lungime de 8,7 kilometri, iar comunitatea este supărată, drumul care s-a finanţat pe o lungime de 4,7 kilometri este de interes judeţean. Noi vom lupta să găsim finanţare în continuare.
Impact real: Care este proiectul pe care vi-l doriţi realizat, în acest mandat?
Ion Vasile: La Pesceana există un târg cu tradiţie, unde vom înfiinţa un abator comunal. În acest sens vom întocmi un proiect cu fonduri guvernamentale la Ministerul Dezvoltării. Astfel, în fiecare zi de târg vor avea loc tăieri. Vom demara un astfel de proiect fiindcă în zonă sunt mulţi crescători de animale, iar numărul lor este în creştere. Mai mult, acest abator care se va construi chiar în târg, va încuraja crescătorii de animale din zonă.
Impact real: Rămâneţi încrezător în acest Guvern?
Ion Vasile: Da, eu fac parte dintre cei care sprijină acest Guvern. Cred că le este teamă fiindcă nu pot să îndeplinească programul de guvernare, dar se va depăşi acest moment.
Impact real: De la fondurile europene v-aţi luat gândul?
Ion Vasile: Noi am încercat inclusiv construirea grădiniţei în acest fel, dar fondurile europene nu sunt şi pentru localităţile mici. Avem prin fondurile europene înfiinţarea canalizării prin ADI Apa Vâlcea. În urmă cu doi ani, împreună cu proiectantul, ne-am dorit ca drumul din satele Ursoaia şi Lupoaia să-l băgăm pe fonduri europene, pe Măsura 7.2., şi când mi-au făcut simularea abia am acumulat 17 puncte din 50, câte aveam nevoie. În ghidurile de finanţare erau nişte condiţii imposibil de atins. Ne condiţiona să avem gară, aeroport sau drum naţional, şi nu ne-am încadrat. În situaţia aceasta ne-am canalizat pentru accesarea fondurilor europene. Ca exemplu, două proiecte le vom încheia anul acesta, respectiv introducerea reţelei de apă şi asfaltarea unui drum comunal pe o lungime de 5,2 kilometri. Din punctul meu de vedere pot spun că fondurile guvernamentale au decurs foarte bine, şi la fiecare deviz de lucrări încheiat am avut banii în contul primăriei.
Impact real: De ce credeţi că sunt condiţiile acestea destul de severe?
Ion Vasile: Pentru modernizarea drumurilor comunale puţine sunt localităţile din judeţul nostru care au reuşit să absoarbă fonduri europene, dar, cu timpul, poate se vor mai uşura aceste cerinţe absurde. Mă gândesc la faptul că, probabil nu sunt suficienţi bani, iar condiţiile sunt puse să nu putem lua fonduri. O altă posibilitate ar fi asocierea mai multor comune printr-un ADI. Cred că, în timp, regionalizarea şi asocierea mai multor comune va fi viitorul.
Impact real: Aveţi încredere în PNDL?
Ion Vasile: Da, fiindcă este singura cale de dezvoltare a localităţii. Mai mult, alocarea fondurilor a funcţionat foarte bine. Proiectul guvernului PSD, „Modernizarea satelor româneşti” chiar funcţionează.
Impact real: Depopularea satelor este un fenomen ireversibil?
Ion Vasile: Au mai venit o parte dintre localnicii plecaţi în străinătate să îşi mai facă modernizare la case, dar cu timpul se vor întoarce, pentru că nu prea au ce face. În localitate au mai venit străini să cumpere terenuri, dar problema este că nu sunt făcute intabulările.