Primarul localităţii Pesceana a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care doreşte să le implementeze în această perioadă, dar şi despre întoarcerea tinerilor în sat. De ce are încredere în programul de guvernare al PSD şi de ce regionalizarea şi comasarea localităţilor nu a fost temă de discuţii în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Ce proiecte veţi depune la Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării?
Ion Vasile: Nu vrem să pierdem această şansă, avem multe proiecte, printre care şi reabilitarea dispensarului. Clădirea este construită în anul 1970 şi prin acest proiect se vor derula lucrările de reabilitare începând de la schimbarea acoperişului, anveloparea clădirii, consolidare, montarea unei centrale termice, dar şi dotarea cabinetului de stomatologie cu aparatură. Pentru că în localitate nu avem reţea de canalizare am depus şi proiect pentru înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 11 kilometri. În acest sens avem studiul de fezabilitate, iar investiţia include reţea de canalizare doar pe drumul judeţean, valoarea proiectului ajungând la 100 de miliarde de lei vechi. În localitate avem reţea de apă, dar ar mai fi nevoie de extinderi pe o lungime de 16 kilometri. Acest proiect de extindere este prins prin ADI Apa Vâlcea. Există finanţări şi pentru modernizarea târgurilor. La Pesceana avem un târg cu tradiţie, pe care îl vom autoriza, inclusiv pentru animale vii, dar şi pentru extinderea spaţiului. Trebuie trasă şi acolo reţeaua de apă şi canalizare, dar se vor construi şi boxe pentru animale. Tot în cadrul acestui proiect vom construi şi un podeţ peste pârâul Pesceana pentru că mai avem un teren peste râu, şi vrem să amenajăm şi acea porţiune.
Impact real: Care este situaţia infrastructurii rutiere din comună?
Ion Vasile: Avem un studiu de fezabilitate depus de trei ani, şi acum sperăm să intre la finanţare. Este o investiţie prin care am făcut două poduri pe situaţii de urgenţă şi au mai rămas de asfaltat drumurile comunale pe o lungime de 8,7 kilometri în satele Ursoaia şi Lupoaia, unde este deja reţea de apă. Şi acest proiect va intra acum la finanţare prin PNDL. Tot prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală se vor finanţa investiţiile privind modernizarea iluminatului public cu până la 650 de lămpi, dar şi extinderea reţelei de iluminat. Concomitent cu toate aceste proiecte lucrăm la documentaţia proiectului de modernizare a primăriei. Un alt proiect include lucrările de anvelopare a clădirii, mansardarea, dar şi amenajarea altor două birouri. Tot în cadrul proiectul va intra dotarea locaţiei cu o centrală nouă şi cu un grup electrogen. Pentru că localitatea nu are cămin cultural, în centrul comunei se va construi un cămin cultural construit prin Compania Naţională de Investiţii. Avem clădirea unei foste şcoli închise, şi aici vom face un cămin. În prezent avem amenajată biblioteca localităţii şi biblionetul, dar le vom muta la etaj, deoarece clădirea se va mansarda şi jos va rămâne căminul cultural. În total sunt 10 proiecte care vor merge pe O.G. 28, pentru care sperăm să avem finanţarea promisă.
Impact real: Pentru toate cele zece proiecte există şi partea de cofinanţare?
Ion Vasile: Primăria plăteşte numai studiile de fezabilitate, iar consultantul pune o sumă modică pe care o va recupera din proiectare, sumă care, de fapt este eligibilă, şi se plăteşte prin Ministerul Dezvoltării. Acesta este marele avantaj acordat de Guvernul Grindeanu, puls că, dacă doamna Sevil Shhaideh îşi va respecta promisiunea ca toate administraţiile locale să aibă un buget generos, noi ne vom putea gospodări şi vom putea plăti studiile de fezabilitate.
Impact real: Ce părere aveţi despre programul de guvernare al PSD?
Ion Vasile: Am încredere în acest Guvern. Tema programului este sub genericul „să modernizăm satul românesc”. Sper să ducem la capăt toate aceste făgăduieli, eu sunt optimist. Sunt proiecte încurajatoare pentru toate domeniile, iar PSD are un program care va scoate ţara la liman. Vom avea un boom economic în toate domeniile, se va înregistra o creştere excepţională. Am convingerea că problemele îşi vor găsi rezolvarea la nivelul Guvernului, astfel încât îmbunătăţirea actului administrativ şi dezvoltarea satului românesc să fie una sănătoasă. Sunt încrezător atât în determinarea noastră de a susţine problemele fiecărei localităţi, cât şi în capacitatea celor din Guvern de a fi deschişi la rezolvarea acestora, dacă ţinem cu toţii la acest program.
Impact real: Credeţi că tinerii plecaţi se vor mai întoarce în sat?
Ion Vasile: România va exploda, iar tineretul se va întoarce acasă. Şi, ca exemplu, fiica mea şi-a făcut o fermă de prepeliţe şi vrea să se întoarcă în sat. Se va autoriza, apoi va trebui să caute piaţă de desfacere, şi nu mă îndoiesc de faptul că va găsi piaţă. A contactat deja câteva supermarketuri şi restaurante. Eu sunt om de afaceri, şi ca primar sunt primul gospodar, dar încerc să-i ajut pe cei pe care îi văd atraşi de ceea ce fac şi să-i atrag alături de mine. În prezent îi ajut pe toţi cei din sat, pentru că mi-ar fi drag să-i văd că mă şi copiază. Ca tinerii să se întoarcă noi, cei de aici trebuie să le dovedim că se poate. Eu am venit din mediul de afaceri şi se spunea că, dacă vrei să dai faliment, trebuie să lucrezi cu satul. Acum nu mai este aşa. Când am avut licitaţia la proiectul de înfiinţare a reţelei de apă abia s-au prezentat la licitaţie trei firme, comparativ cu licitaţiile pe care le-am avut în ultima perioadă, unde s-au înghesuit foarte multe firme. Am încredere în doamna Sevil Shhaideh şi în Liviu Dragnea, datorită lor avem apă acum în localitate. Acum, mai mult ca niciodată, cred în promisiunile pe care ni le-au făcut, altfel nu îşi făceau atâta campanie.
Impact real: Cadastrarea terenurilor este şi ea trecută în planul dumneavoastră?
Ion Vasile: S-a pus în discuţie şi situaţia cadastrării terenurilor pentru terenurile extravilane, în sensul de a rămâne tot la preţul de 60 lei pe imobil. Sunt mai multe variante: una este să ne dea Ministerul Dezvoltării 1,5 miliarde de lei cu încredinţare directă, tranzacţia fiind exceptată de la Legea 98, a achiziţiilor publice. În caz că terminăm banii se mai poate încredinţa o sumă, dacă respectiva firmă solicită bani în plus. Din 2020 este posibil să nu se mai dea subvenţii pentru terenurile agricole, dacă nu sunt cadastrate. Discuţia a rămas că, în situaţia în care începem din buget şi depunem documentaţii ni se dau banii înapoi sau aşteptăm să aloce ei fonduri. Eu am vorbit în judeţ cu vreo trei firme, dar nu se înghesuie nimeni, din cauza preţului mic.
Impact real: Ce proiecte v-aţi propus să realizaţi din bugetul local?
Ion Vasile: Cu bani din bugetul local am în plan construirea a două podeţe. Am luat două platforme metalice de la CFR şi am mai făcut trei poduri, iar acum lucrăm la cel de-al patrulea pod, şi mai am unul pe care-l vom construi anul acesta, din bugetul local. Eu voi prinde şi un alt proiect, pentru construirea de poduri pe O.G. 28, dar nu sunt sigur şi dacă vom primi finanţare.
Impact real: În cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România s-a pus în discuţie şi tema regionalizării şi comasării localităţilor?
Ion Vasile: Am fost la o şedinţă cu domnul Liviu Dragnea, unde s-a discutat despre comasarea localităţilor, însă doamna Sevil Shhaideh, prezentă şi ea a spun că mai întâi trebuie să se modifice Constituţia, şi cum modificarea nu permite acest proiect nu a intrat în discuţii. Poate se va realiza în viitorul apropiat.