Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Vasile: „Am preluat primaria cu vreo 10 miliarde de lei vechi datorie”

primar3După nouă luni în fruntea administraţiei locale din Pesceana, noul primar social-democrat Ion Vasile susţine că este mulţumit de reuşitele sale, până în prezent. Deşi a preluat primăria cu datorii foarte mari, iar conturile erau blocate, acest lucru nu l-a demoralizat pe noul ales şi a dat dovadă că nu degeaba a fost preferat de cetăţenii comunei să le reprezinte interesele şi să le conducă destinele. Despre relaţia cu aparatul administrativ, dar şi cum va acţiona pentru păstrarea tradiţiilor în zonă aflăm în interviul acordat cititorilor Impact Real.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna pe care o conduceţi?
Ion Vasile: Au venit cei de la Prospecţiuni SA, un important furnizor de servicii geologice şi geofizice, şi ne-au distrus drumurile din cauza utilajelor grele. Este vorba mai ales de cele de tarla, prin pădure. Am reuşit să aranjez aceste drumuri care nu mai fuseseră amenajate de 25 de ani, am defrişat drumurile de tarla, le-am pregătit, dar fără să ştiu că vor veni cei de la Prospecţiuni SA, pe care nu puteam să-i oprim. Au făcut un sondaj pentru gaze naturale şi petrol. Noi nu avem asfalt prea mult prin comună, ne ajută mult drumul judeţean care tranzitează localitatea. Noi avem asfalt doar în Lupoaia, Ursoaia şi Negroaia câte puţin, un kilometru.

Impact real: Aţi preluat primăria cu datorii mari. Despre ce sumă este vorba şi cum s-a ajuns în situaţia de a se pune sechestru pe instituţie?
Ion Vasile: Anul trecut, din cauza unor datorii acumulate în urma achiziţionării unor calculatoare care costau 12.000 de lei, din cauza contractului prost făcut, s-a ajuns la penalităţi de 200.000 de lei şi ne-au pus sechestru pe cont. Am avut sechestru pus pe primărie, pe un grajd, pe maşină şi pe cele 6 calculatoare. Am reuşit anul trecut, cu Ordonanţa 13, să scăpăm de aceste arierate, mai ales de sechestru. Am preluat primăria cu vreo 10 miliarde de lei vechi datorie. Eu nici măcar nu ştiam că primăria se afla sub sechestru când am ajuns primar. Ni s-a spus la momentul respectiv că, dacă nu ne achităm datoriile, riscăm să ne scoată afară sau să plătim chirie. Au mai rămas aproximativ 3 miliarde de achitat, pentru care am depus dosarul pe Ordonanţa 13, să ne împrumutăm la Trezorerie. Această sumă reprezintă hotărâri judecătoreşti pentru nişte pubele achiziţionate pe vremea fostului primar. Mai avem datorii şi către o firmă de la Potcoava, vreo 80.000 de lei, dar şi către cei de la Electronics, deoarece au făcut un garaj cu ei. Majoritatea datoriilor sunt însă preluate de la fosta administraţie.

Impact real: Trăgând linie, după 9 luni de mandat, ce ne puteţi spune? Aţi reuşit să readuceţi administraţia locală pe linia de plutire?
Ion Vasile: Nu pot spune că a fost greu, a fost bine şi va fi în continuare. Sperăm să reuşim să demarăm lucrările la alimentare cu apă în comună, deoarece este o investiţie foarte importantă pentru noi. Încet-încet le, le vom face pe toate. Important acum pentru noi este accesarea de fonduri de orice fel, dar mai ales europene. Ne vom pune pe treabă după ce vom primi bugetul. Micile lucrări le vom face cu bani de la bugetul local, iar pentru investiţiile mai mari vom face proiecte şi încercăm accesarea de fonduri.

Impact real: Care este relaţia cu viceprimarul pe care îl aveţi acum?
Ion Vasile: Viceprimarul Georgian Fulgescu este inginer silvic, se pricepe foarte bine la proiectele europene, dar şi la rezolvarea problemelor legate de fondul funciar. Este un viceprimar tânăr, cred că cel mai tânăr din judeţ. Este ambiţios, energic şi împreună vom încerca să realizăm cât mai multe pentru comuna Pesceana. Vom întocmi proiecte pentru a accesa fonduri europene, poate singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei noastre. În rest, şi cu aparatul administrativ avem o relaţie foarte bună, chiar formăm o echipă. Sunt foarte mulţumit că am reuşi să aducem o doamnă contabil de la Craiova, pentru că aveam descoperit acest post. Cred că, în momentul de faţă, suntem o echipă închegată, care a plecat pe un drum care vizează realizarea unor obiective frumoase pentru localnicii din Pesceana.

Impact real: Personalul este suficient? Aveţi acoperite toate posturile?
Ion Vasile: O mare realizare a mea, ca primar, având în vedere faptul că noi duceam lipsă de contabil la primărie, a fost să luăm pe cineva, prin transfer, de la judeţul Olt, deoarece nu aveam voie să angajăm. Am găsit o doamnă care era dispusă să vină la noi, mai ales că acolo erau trei persoane cu studii în contabilitate. Nu a fost considerat un om în plus, a plecat de acolo şi a venit la noi. Am mai putut să angajăm un consilier personal, şi noi i-am mai trasat şi alte sarcini, pe probleme de fond funciar, pentru că acolo duceam lipsă de personal. Dânsul se pricepea cel mai bine la problemele de agricultură şi cunoaşte oamenii din comună. Principala problemă o reprezintă însă faptul că nu s-au mai dat titlurile de proprietate din anul 2009 la noi în comună. Abia acum începe să se lumineze situaţia. La fiecare două săptămâni ţinem şedinţa de fond funciar împreună cu colegii, unde cetăţenii pot fi prezenţi pentru a-şi spune părerile, nemulţumirile şi, în funcţie de gradul de urgenţă, încercam să-i şi rezolvăm. La nivel de comună, în ceea ce priveşte eliberarea de documente nu stăm bine, dar, ca litigii, este o mână de oameni care, de fiecare dată când se schimbă conducerea, vin să ceară acelaşi lucru din 1990 încoace: ori nu le ajunge terenul ori vecinul s-a băgat peste parcela lor. Unii au dreptate… iar alţii fac abuz.

Impact real: Cum aţi ajuns să candidaţi din partea PSD-ului?
Ion Vasile: Pe mine m-au contactat cei de la PSD, deoarece aici nu s-a dorit să se facă alianţă. Liberalii l-au susţinut pe fostul primar, care a ieşit pe locul trei, iar oamenii au ieşit în număr mare la vot, ceea ce înseamnă că şi-au dorit nespus schimbarea.

Impact real: Cum aţi ajuns la concluzia că este necesară reabilitarea urgentă a bazei sportive din comună?
Ion Vasile: Pentru modernizarea bazei sportive m-am consultat cu tineretul în campanie şi am ştiut ce îşi doreşte: vor să continue cu echipa, să promoveze şi sunt dornici să facă sport. Ne-am gândit întâi să o modernizăm şi apoi să avem pretenţii la a accede într-un eşalon superior. Ne-am dorit ca aceia care compun echipa de fotbal să fie numai tineri de la noi, din comună, nu dorim să aducem din altă parte, aşa cum se practică în alte localităţi. Investiţia s-a realizat cu fonduri locale şi mai avem o firmă de aici, din zonă, ne costă mai puţin. Cred că finalizarea investiţiei ar costa cam un miliard de lei vechi, pe care dorim să o realizăm până pe 21 mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, şi să o putem inaugura. Vom finaliza în curând parterul vestiarelor şi apoi vom începe şi cu acoperişul şi scena, care vor fi din lemn. Mi-ar plăcea să reuşim să accesăm şi noi fonduri pentru amenajarea unei săli de sport moderne, aşa cum este cea de la Suteşti sau Ştefăneşti, dar vom vedea, vom face proiecte şi vom demara şi noi investiţii de mare anvergură, care să dea o nouă faţă localităţii, deoarece suntem cam în urmă.

Impact real: Ştiu că puneţi mult suflet pentru păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor în zonă. A dat roade munca dumneavoastră?
Ion Vasile: Încet-încet, se pare că va da roade. Un pas important l-am făcut prin amenajarea atelierului de creaţie din incinta bibliotecii. Eu le-am promis oamenilor că vom face tot posibilul să păstrăm vii tradiţiile comunei Pesceana. Am cumpărat cu bani proprii inclusiv un război de ţesut, cu gândul că vor exista tineri în comună dispuşi să înveţe aceste taine meşteşugăreşti. Poate, în câţiva ani, ne vom face un brand şi vom participa la fel de fel de expoziţii, pentru a arăta şi celorlalte judeţe că Pesceana reprezintă tradiţia. Deocamdată, vom achiziţiona materiale, vom angaja pe firma primăriei două-trei persoane care să lucreze în acest atelier, iar obiectele lucrate, plăpumi, covoare sau alte accesorii le vom vinde la târgul săptămânal. Este un pas mic, dar important pentru noi: eu le-am promis oamenilor şi vreau să mă ţin de promisiune.

Impact real: În ce măsură credeţi că proiectele pe care vi le-aţi propus au şanse să fie realizate până la următoarele alegeri, peste patru ani?
Ion Vasile: Eu cred că voi reuşi să îmi acopăr programul de campanie în totalitate. Nu le-am promis oamenilor lucruri absurde, ci investiţii realizabile, dacă există dorinţă şi putere de muncă. Eu sunt sigur că vom avea parte de sprijinul domnului Cîlea, care anul acesta va mai reabilita o porţiune importantă din DJ 677 A. În rest, sperăm să fim sănătoşi.

Impact real: De câte mandate credeţi că veţi avea nevoie să realizaţi ce v-aţi propus?
Ion Vasile: La cum stau lucrurile în comuna noastră, cred că de vreo trei mandate. Nu aţi văzut că majoritatea primarilor gospodari au cel puţin trei mandate în comuna respectivă? Sunt proiecte care se derulează pe câţiva ani până la implementare, iar noi avem nevoie de multe în comună.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.