Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Vasile: Administraţia locala nu m-a speriat, nu a fost ceva greu pentru mine

primar3Primarul localităţii Pesceana a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care doreşte să le implementeze în viitorul mandat, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. Ce i se pare imposibil de realizat şi ce l-a determinat să intre în administraţie, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Referitor la infrastructură, cum arătau drumurile comunale, atunci când aţi devenit primar?
Ion Vasile: Noi am refăcut proiectul de asfaltare a celor 5,2 kilometri, iar astăzi avem probleme, deoarece suntem cu firma de construcţii în proces. Noi, ca administraţie publică, nu am putut face nimic timp de doi ani la primărie, deoarece a trebuit să plătim datoriile, şi am avut conturile blocate. Măcar dacă se făcea ceva, nimeni nu avea ce spune, dar una dintre situaţiile penibile a fost când s-au plătit nişte tomberoane în valoare de două miliarde de lei vechi, iar tomberoanele nu erau toate, sau s-a plătit motorină în valoare de 1,5 miliarde lei şi nu se ştia de ce.
Impact real: Când aţi intrat în cursa pentru a ocupa fotoliul de primar, aţi ştiut situaţia în care se afla primăria, la acea dată?
Ion Vasile: Când am preluat frâiele acestei localităţi era sechestru pus pe clădirea primăriei. Fostul primar a achiziţionat nişte calculatoare în valoare de 180 de milioane de lei vechi şi pusese sechestru inclusiv pe clădirea primăriei şi pe un grajd care aparţinea administraţiei locale. Astăzi puteam să stăm cu chirie, dacă nu descurcam iţele. Timp de doi ani nu am făcut nici o investiţie, pentru că toţi banii care intrau trebuia să-i plătim pentru a acoperi datoriile. Mai mult decât atât, nici personal nu era în această primărie. Nu aveam cum să ştiu ceva despre ce putea să fie în interiorul administraţiei locale Pesceana. La început nu aveam nici contabil, iar departamentul agricol şi achiziţii publice era descoperit, în sensul că nu avea decât şapte angajaţi. Abia după trei ani am reuşit să angajez funcţionari publici la departamentul impozite şi taxe, casierie şi un inginer agronom. Adică, după trei ani, lucrurile au început să se mişte, iar astăzi nu mai avem probleme. S-au dat titlurile de proprietate pentru pădurea în suprafaţă de 60 de hectare, mai avem de măsurat aproximativ 30 de hectare, şi finalizăm.

Impact real: Care este situaţia şcolilor din localitate?
Ion Vasile: În localitate mai avem doar o singură şcoală, în care învaţă 130 de copii. În ceea ce priveşte clădirea şcolii, ar mai avea nevoie de construirea unui grup sanitar în incinta locaţiei. În acest sens, avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării. Dacă şi anul acesta se punea în practică bugetul lui „Vîlcov”, îl puteam realiza cu fonduri din bugetul local.

Impact real: Ce proiecte vă gândiţi să accesaţi, prin GAL?
Ion Vasile: Aveam nevoie de modernizarea întregului sistem de iluminat public în sens economic, şi ne-am gândit să accesăm în acest sens fonduri prin GAL. Noi am mai schimbat o parte dintre becurile normale cu lămpi economice, atât cât s-a putut, şi suntem curioşi cât vom plăti ca diferenţă, la factura care va veni. Era o problemă şi una dintre doleanţele cetăţenilor, pe care trebuia să o rezolv. Înainte, becurile din localitate se aprindeau doar de Paşti, altfel nu vedeam becurile aprinse în comună. De când am venit noi la conducerea acestei primării am făcut în aşa fel încât să funcţioneze iluminatul public în fiecare noapte, în fiecare cătun şi pe fiecare uliţă, după un anumit program. Tot prin GAL ne dorim reabilitarea dispensarului uman, deoarece clădirea este serios deteriorată, şi ar trebui demarate lucrări de reabilitare, anvelopare, schimbare a acoperişului şi dotarea locaţiei cu centrală termică. Pe lângă toate acestea, ne mai dorim ca târgul comunal din Pesceana unul cu tradiţie, să fie extins prin autorizaţie cu un târg de animale, pentru că în zona noastră predomină creşterea animalelor, agricultura nemaifiind tentantă, şi asta pentru că oamenii nu-i mai dau importanţă, din cauza porcilor mistreţi care distrug culturile. Statul trebuie să ia o măsură legală în acest sens, şi spun asta pentru că avem cazuri în către porcii mistreţi intră până în curtea cetăţenilor.

Impact real: Ce vi se pare imposibil de realizat?
Ion Vasile: Totul este posibil, atâta timp cât ai bani, pentru că totul plecă de la fondurile disponibile. Proiectele devin reale dacă ai fonduri şi dacă îţi faci o strategie pe termen mediu şi lung. Anul trecut am avut planuri îndrăzneţe cu acel „buget Vîlcov”, dar anul acesta nu ştiu cum va fi, din punct de vedere investiţional.

Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în administraţie?
Ion Vasile: Ambiţia de a face ceva pentru comuna aceasta. În primul rând sunt fiu al acestei comune, şi când mergeam prin ţară, după încheierea contractelor pentru afacerea mea, vedeam cum alţi primari se zbăteau să prindă finanţări, iar, în situaţia în care depindeau de mine, nu mă slăbeau până nu le onoram mai repede promisiunea din contractul încheiat cu ei. Un alt motiv pentru care am ales să conduc destinele acestei localităţi a fost faptul că băiatul meu mi-a călcat pe urme, preluând afacerea şi dezvoltând-o mult mai bine decât mine şi, cu încredere, l-am lăsat pe el să ia deciziile firmei. Atunci am hotărât că este momentul să fac ceva la mine în comună. Ştiu că nu am cuprins proiectele pe care mi le doream, pentru că nu poţi să faci într-un mandat totul: sunt primari de-o viaţă care şi astăzi mai lucrează la reţeaua de apă.

Impact real: Vă avantajează un singur tur de scrutin?
Ion Vasile: Unii spun că actualul sistem electoral de la alegerile locale este unul care avantajează vădit primarii în funcţie, şi că alegerile cu doar un singur tur sunt inechitabile. În campania din 2012 a fost tot un singur tur, şi eram candidat nou pentru funcţia de primar, dar, cu toate acestea am câştigat. Dacă este aşa cum spun unii, acum mă avantajează că sunt primar în funcţie.

Impact real: Aţi avut majoritatea în Consiliul Local, în acest mandat?
Ion Vasile: Am avut patru consilieri, şi doar mai trebuiau doar câteva voturi pentru al cincilea, iar acum avem în plan pentru viitorul mandat să avem opt consilieri. Nu am avut majoritatea în Consiliul Local în acest mandat, dar nici nu au fost probleme mari, doar mici discuţii contradictorii.

Impact real: Veţi candida în continuare din partea sociali democraţilor?
Ion Vasile: A existat la un moment dat un zvon că aş trece la PNL, dar nu fac acest pas, deoarece 60% dintre cetăţeni sunt social-democraţi, am o echipă bună de consilieri PSD şi mă consider un social-democrat, la fel ca şi comunitatea pe care o conduc.
Impact real: Sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi în localitate, din punct de vedere investiţional?
Ion Vasile: În total am construit 11 poduri, am schimbat stâlpii de curent electric, se asfaltează 5,2 kilometri de drumuri comunale şi 17 kilometri de apă se vor finaliza. Am atras fonduri prin O.G. 28 şi pe Situaţii de Urgenţă în valoare de 120 de miliarde de lei vechi, 60 de miliarde de lei vechi pentru infrastructura rutieră, 30 de miliarde de lei pentru reţeaua de apă şi 25 de miliarde pentru situaţii de urgenţă. Sunt optimist că s-a făcut ceva: din tot ce mi-am propus în 2012 nu am reuşit să reamenajez târgul de animale şi reţeaua de canalizare, care, din păcate nu a depins de mine. Aceasta se va realiza prin master planul judeţului. Acum a început campania, cetăţenii văd ce s-a făcut în localitate, iar opoziţia nu are ce zice. Avem comunităţi întregi care nu puteau să treacă decât prin albia râului. Bibliotecarul nostru este din cătunul Dobreşti, şi nu mă puteam duce la el acasă, pentru că îmi era teamă să trec peste punte. Astăzi, în acest sat s-a construit o punte straşnică. Am cumpărat de la CFR nişte platforme de vagon pentru calea ferată şi le-am folosit la construirea acestui pod.

Impact real: Cum vedeţi eficientizarea zonelor sărace ale ţării?
Ion Vasile: Am fost prezent la cea de-a XIX- a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România şi am înţeles că, în cel mai scurt timp, se va face descentralizarea, localităţile mici se vor desfiinţa şi vor rămâne în locul primăriilor agenţii subordonate Prefecturii, adică se va face fuziunea unităţilor administrativ-teritoriale pe baza unor criterii geografice, de suprafaţă, de populaţie şi după nivelul de dezvoltare economică. Astfel, în următorul mandat, localităţile mici vor fi preluate de cele mari ca număr de populaţie. S-a discutat această problemă şi aşa cred că se va şi întâmpla. La întâlnire a fost prezent şi primul ministru, Dacian Cioloş, care a spus ca doar aşa va fi mai eficientă administraţia. Consider că este un pas important spre o dezvoltare mult mai rapidă, deoarece accesarea fondurilor pentru o zonă cu o populaţie mai numeroasă se poate face mai uşor. Ca şi într-o firmă, lucrurile trebuie să meargă în direcţia eficienţei, pentru că sunt localităţi cu 900 de locuitori şi cu un buget 1,5 miliarde de lei, cu care nu poţi să faci nimic.

Impact real: Faptul că veniţi din domeniul afacerilor v-a ajutat în administraţie?
Ion Vasile: Când am venit în această primărie am predat afacerile băiatului meu dar, cu experienţa pe care am avut-o, am reuşit să desfac iţele aici, în primărie. Administraţia locală nu m-a speriat, şi nu a fost ceva greu pentru mine. Sunt omul care nu se plânge, şi asta pentru că nu am timp: tot timpul sunt ocupat cu rezolvarea problemelor.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.