Primarul localităţii Muereasca a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care le va implementa, precum şi despre necesităţile cetăţenilor. Care sunt problemele pe care le întâmpină în administrarea localităţii şi dacă înfiinţarea reţelei de gaze este un proiect luat în calcul, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: După finalizarea lucrărilor de înfiinţare a reţelei de apă ar mai fi necesare extinderi de reţea în localitate?
Ion Ungureanu: Ar mai fi nevoie de extindere într-un singur sat, o investiţie pe o lungime de 2 kilometri. Pentru acest proiect vom găsi sursă de finanţare, astfel încât întreaga localitate să beneficieze de apă la robinet.
Impact real: Regularizarea pârâului Muereasca a adus siguranţă zonei?
Ion Ungureanu: Pentru stoparea distrugerilor provocate de pârâul Muereasca, primăria locală a beneficiat de un proiect prin care s-a regularizat pârâul. Lucrările au început în anul 2008, ridicându-se la valoarea de 9.000.000 de lei şi au fost finanţate prin Proiectul F/P 1579 – Investiţii prioritare în domeniul gospodăririi apelor din România, cofinanţat din surse de la bugetul de stat şi din credite externe. În cadrul investiţiei de la Muereasca s-au executat lucrări de amenajare a albiei pârâului pe un tronson de 10,2 kilometri, între Andreeşti şi Gura Văii, s-au realizat protecţii de mal (4,136 km), gabioane şi ziduri de sprijin din beton ciclopian. Prin acest proiect s-a avut în vedere stoparea alunecărilor de teren din zonă, a eroziunilor produse de pârâul Muereasca şi, practic, s-au pus în siguranţă terenurile agricole, drumurile comunale şi drumul judeţean 658, inclusiv podurile care sunt amplasate pe acesta. S-au executat lucrări privind consolidarea, apărarea malurilor şi, în acelaşi timp, ridicarea talvegului pârâului Muereasca, pentru că, din cauza eroziunii produse de pârâu, nivelul apei coborâse cu aproximativ trei metri. Situaţia a fost analizată de specialişti, care au constatat că aceasta a fost principala cauză care producea alunecările de teren. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de doi ani, finalizându-se în cursul lunii noiembrie a anului 2012. Din cauza configuraţiei terenurilor, dar şi din cauza faptului că drumurile comunale sunt încă pietruire, la fiecare ploaie toate drumurile sunt afectate, se distrug şi trebuie să intervenim, pentru că este afectată structura drumului.
Impact real: Vă gândiţi pe viitor la înfiinţarea reţelei de gaze în localitate ?
Ion Ungureanu: Primăria are aprobat un astfel de proiect, dar aşteptăm avizul favorabil de la Romgaz. Localităţile: Bujoreni şi Mureasca vor fi legate în aceeaşi aducţiune. Totul depinde de solicitările cetăţenilor, dar mai mult de jumătate dintre gospodării ar trebui să fie de acord. Când am introdus sistemul de apă, una dintre condiţiile din ghidul de aplicare era să avem solicitări din partea a jumătate dintre cetăţeni, pentru a avea proiectul eligibil. În primul rând eu a trebuit să merg din casă în casă şi să îi întreb pe fiecare dintre ei dacă îşi doreşte apă la robinet. Şi pentru gaze trebuie să facem un sondaj asemănător.
Impact real: În ce stadiu se află infrastructura rutieră?
Ion Ungureanu: Până acum câţiva ani nici nu se făceau asfaltări pe drumurile cu declivitate de peste 9%, fiindcă se credea că nu se puteau cilindra. Localitatea Muereasca are o declivitate de peste 15% şi nu ni s-au luau în calcul proiectele depuse. Acum au apărut modificări pentru că, probabil, au apărut utilaje mai performante, care permit turnarea asfaltului. Însumate, toate drumurile ar ajunge la 12,4 kilometri. În multe zone, unde pantele sunt foarte mari şi tot timpul când ploua drumurile se distrugeau am turnat beton şi pe zona aceea nu am mai avut probleme. Încercăm să ne pliem conform situaţiilor, dar fondurile pe care le avem pe plan local nu permit întocmirea niciunui proiect, fiindcă numai studiile de fezabilitate şi proiectilul tehnic sunt peste 20 de mii de lei, la care se mai adaugă şi avizele. Nu putem susţine din bugetul local asemenea sume. Când am venit la primărie, în anul 2004, nu am găsit nici un studiu de fezabilitate sau proiect realizat, dar asta nu o ştiu decât eu şi poate câţiva consilieri, şi câţiva oameni de bine.
Impact real: Majorarea salariilor poate bloca activitatea primăriei?
Ion Ungureanu: Salariile le-am mărit în limita bugetului aprobat la începutul anului, cu 200 de lei pentru fiecare salariat, iar salariile la Primăria Muereasca sunt în prezent sub 1500 de lei. Legea a fost dată cu o gândire bună, în sensul că poţi face mărire de salariu doar dacă te încadrezi în bugetul pe care l-ai aprobat iniţial.
Impact real: Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi în administrarea localităţii?
Ion Ungureanu: Anul acesta am întocmit aproximativ şase devize pentru situaţii de urgenţă, pe care le-am prezentat la Prefectură, însă nu ne-a ajutat nimeni cu absolut nimic. Dintre cele două miliarde pe care le are primăria la buget trebuie să plătesc iluminatul public, lemne pentru iarnă, pentru cele două şcoli şi trei grădiniţe, dar şi toate utilităţile pentru buna funcţionare a instituţiilor publice. Mai mult, când sunt calamităţi, noi nu ne mai putem descurca. Ar trebui ca la fondul de rezervă al satului să fie prevăzute astfel de situaţii. Sunt cazuri în care trebuie să folosim utilajele pentru a repara drumurile. Avem norocul că pârâul Muereasaca nu ne-a mai făcut probleme, fiindcă s-a făcut regularizarea şi ţinem cu dinţii să intervenim acolo unde este necesar. La fel, toate podurile sunt nou construite. Şi, „colac peste pupăză”, ieri primesc de la CEZ aviz nefavorabil pentru construirea podului, pe motivul că un stâlp este într-un loc nepotrivit şi trebuie să-l mutăm noi, pe cheltuiala primăriei. Toţi stâlpii din comuna Muereasca şi din toate comunele din judeţ sunt amplasaţi pe domeniul public. CEZ încasează miliarde de lei de la toată lumea pentru că aşa au preluat, iar acum, când vreau să fac un lucru folositor pentru comunitate, dar şi pentru CEZ, fiindcă şi dânşii trec pe drumurile şi podurile pe care le construim, nu sunt de acord. Este mai uşor să îmi dea aviz nefavorabil fiindcă stâlpul încurcă lucrarea, decât să-l mute la o distanţă de trei metri. Soluţie există, trebuie să îmi dea acceptul şi să preiau toate cheltuielile cu privire la modificările de structură din zona respectivă, dar pentru asta trebuie să facem un studiu pe care să-l plătim la CEZ, în valoare de 2000 de lei. Trăim într-o ţară anormală. Documentaţia acestui proiect a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, dar fără acest aviz pe care trebuie să mi-l dea CEZ. O să-l depunem, chiar dacă este nefavorabil, şi îmi iau eu responsabilitatea că mut stâlpul, chiar dacă mutarea acestui stâlp costă peste 100 de milioane de lei, lucru pe care trebuia să-l facă CEZ fără drept de apel. Este adevărat, CEZ şi SGA sunt stat în stat, şi spun asta pentru că noi calculăm debitul apei, iar când vine vorba despre vreun aviz trebuie să plătim.
Impact real: Aveţi echipă pe care vă puteţi sprijini, la primărie?
Ion Ungureanu: Avem acelaşi viceprimar cu care colaborez de 12 ani, şi avem majoritatea în Consiliul Local. La fiecare şedinţă a Consiliului Local le aduc aminte consilierilor că, în momentul când au devenit consilieri au depus un jurământ pe biblie şi pe Sânta Evanghelie, iar preotul vine de fiecare dată să slujească, aducându-ne astfel cu picioarele pe pământ şi arătându-ne că nu suntem de capul nostru pe pământul acesta.
Impact real: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcţia de primar?
Ion Ungureanu: În administraţie trebuie să lucrezi cu drag, să fii ponderat, iar când apar situaţii neplăcute să tragi mai întâi aer în piept de zece ori, şi apoi să spui ce vrei. Trebuie să faci totul cu dăruire, să înţelegi fiecare om care vine cu o problemă la tine, să cauţi să-l ajuţi legal să nu greşească, iar toate acestea presupun foarte multă muncă. Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună.
Impact real: Care este secretul longevităţii dumneavoastră în funcţie, având în vedere că sunteţi deja la al patrulea mandat de primar?
Ion Ungureanu: Eu nu am făcut campanie electorală, deoarece am considerat că am fost de prea multe ori la poarta omului în cei 13 ani, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate. Oamenii discută şi acţionează aşa cum consideră, şi te poţi aştepta la orice oră la diverse surprize. Dacă un primar aflat în funcţie nu munceşte aşa cum s-a angajat şi nu se te ţine de promisiune, va fi taxat de comunitate. Am respectat acest principiu şi, de fiecare dată, am avut rezultate bune. O altă supărare a comunităţii la adresa primarului este în momentul în care se fac lucrările. Înainte de asta toţi cer să se facă, să se construiască, iar când ajungi în dreptul casei lor, cetăţeanul se supără pe primar pentru că merge prin noroi. Abia după ce se finalizează lucrarea îmi strâng mâna şi îşi cer scuze, iar acest lucru contează cel mai mult.