Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu, a acordat un interviu cititorilor Impact real, prin care a explicat în ce stadiu se află lucrările reţelei de apă şi canalizare şi de ce este oportună adoptarea unei reglementări care să prevadă intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere. Totodată, el consideră că blocarea proiectelor de la nivel central afectează dezvoltarea comunităţilor rurale. Şi pentru că, în opinia sa, a fi primar este o funcţie care ţine de responsabilitate, decizia de a candida pentru un nou mandat nu este încă luată.
Impact real: O suprafaţă semnificativă a ţării nu se află în circuitul economic, deoarece nu este înregistrată cadastral, motivul fiind costurile mari. Adoptarea unei reglementări care să prevadă intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere ar putea fi benefică?
Ion Ungureanu: Muereasca este aşezată într-o zonă foarte dificilă. Am lucrat aproape tot timpul la regularizarea pârâului Muereasca, dar, cu toate acestea, tot nu s-a finalizat. Pentru a executa o astfel de lucrare trebuie să ai toate pâraiele cadastrate, inclusiv pârâul Muereasca, şi acest lucru costă foarte mult. Cum bine ştim, în cursul anului trecut s-a încercat adoptarea unei reglementări, care să prevadă intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere, de către senatorul Dan Niţu, dar nu a trecut. Puteam să facem cadastrarea în toată localitatea şi la persoanele fizice, şi la persoanele juridice şi, în acelaşi timp, să punem la punct şi posibilitatea de încasare a impozitelor şi a taxelor locale. Sunt multe situaţii dificile, pentru că oamenii refuză să facă succesiunea sau să-şi facă acte de vânzare-cumpărare, deoarece cadastrarea ar costa mai mult decât valoarea terenului, şi noi rămânem într-o
situaţie incertă. Dacă s-ar realiza prima cadastrare gratuit ar fi minunat nu numai pentru comuna Muereasca, dar pentru întreaga ţară. Atunci am avea şi noi o situaţie clară cu tot ceea ce deţin oamenii pe raza localităţii. Avem păduri pe care, la această dată, le gestionează Ocolul Silvic. Cu toate acestea, îmi este foarte greu să cred că se va întâmpla acest lucru, pentru că sunt interese mari. Cu toţii am văzut cum s-au acaparat mii de hectare de pădure. În momentul în care există o incertitudine faţă de această problemă se pot face diverse manevre. Dacă ar fi existat şi o lege de genul acesta, s-ar fi executat lucrări de cadastrare şi atunci se ştia fiecare bucată cui îi aparţine, iar mişcarea terenului era urmărită şi altfel, nu ca până acum. Ne trezim că avem jumătate din România vândută, din terenurile arabile şi, până la urmă, poate ajungem milogi în
ţara noastră, ceea ce este un lucru grav.
Impact real: Care sunt proiectele pe care vi le-aţi propus în acest an?
Ion Ungureanu: Anul acesta mi-am propus să finalizăm până în luna iulie podul în satul Lunca Steleşti, distrus de ape. De asemenea, avem o investiţie începută în satul Muereasca de Sus, care vizează construirea unei baze sportive, dar care a fost afectată de o alunecare de teren în zonă şi a trebuit să facem şi acolo un efort financiar, pentru construirea unui zid de sprijin şi stoparea alunecării de teren. Abia apoi vom putea reface baza sportivă. De asemenea, având în vedere că în patrimoniul localităţii se află o locaţie, ne-am dori să o reabilităm, astfel încât să creăm un spaţiu cu destinaţie socială pentru comunitatea din Muereasca. Astfel, imobilul va putea asigura adăpost, în situaţii de urgenţă, persoanelor defavorizate. Avem deja monitorizate două familii ale căror locuinţe se află în zone cu risc ridicat de calamităţi, cărora, în caz de nevoie, li se va oferi adăpost. Avem în vedere şi căutarea soluţiilor de finanţare pentru continuarea lucrărilor la reţeaua de apă din zonă.
Impact real: Comuna Muereasca este traversată de un drum judeţean care arată foarte rău. Există promisiuni de asfaltare, de la Consiliul Judeţean?
Ion Ungureanu: Drumul nu a fost prins pentru reabilitare pe nici un plan, probabil, acest drum nu prezintă interes, deşi ajunge până la Mânăstirea Frăsinei, unul dintre cele mai cunoscute şi importante obiective turistice monahale din ţară, emblema judeţului. De acolo, drumul se înfundă şi continuă cu un drum forestier, care merge până în creierul muntelui Buila. După ce vor finaliza alte lucrări, prin alte locuri, o să includă şi drumul judeţean 658 în programul de modernizare. Cert este că, spre nefericirea noastră, configuraţia terenului nu ne avantajează. Este accidentat şi afectat în mare parte de alunecările de teren. Anul acesta, în urma ploilor, au fost multe zone afectate, reactivând multe alunecări de teren şi, din acest motiv, drumul judeţean arată în acest stadiu.
Impact real: Localitatea Muereasca este cunoscută ca punct de atracţie pentru credincioşi. Ce i-ar mai trebui comunei, pentru ca o parte dintre pelerinii care ajung la Frăsinei să se oprească aici?
Ion Ungureanu: Sunt multe de făcut, în primul rând, infrastructura, dar şi apă şi canalizare. Cu fonduri europene am făcut un drum până la hotarul cu staţiunea Olăneşti, care a fost finalizat în urmă cu cinci ani. Din păcate, primarii care au fost pe la Olăneşti nu au înţeles importanţa acestui obiectiv, din punct de vedere turistic. Astfel, proiectul de reabilitare a drumul care traversează satul Şuta, spre Băile Olăneşti, nu a fost dus la bun sfârşit. Pe acest drum vin toţi turiştii de la Olăneşti spre Mânăstirea Frăsinei. Dacă ar reabilita şi Olăneştiul partea lui din drum, pe o lungime de doar un kilometru, s-ar putea veni de la Olăneşti cu maşina, nu pe picioare.
Impact real: Comuna Muereasca este printre localităţile care nu beneficiază de alimentare cu apă. Care sunt motivele tărăgănării unui proiect atât de important pentru comunitate?
Ion Ungureanu: Din 2004, de când sunt primar, proiectul a fost depus pe diverse programe. În momentul când am devenit primar am prins pe fonduri europene finanţarea proiectului de reabilitare a drumurilor forestiere. Nu ştiu din ce motive nici măcar nu era un proiect întocmit pentru apă, când am ajuns eu primar. Din acest motiv, doi ani am muncit să fac documentaţia, proiectul fiind destul de amplu, deoarece zona este cuprinsă de alunecări de teren. Acest aspect ne-a ţinut cel mai mult pe loc, pentru că a trebuit să facem prima dată consolidarea tuturor zonelor pe unde urma să fie introdusă conducta de apă şi apoi să demarăm efectuarea proiectului. Localitatea putea să beneficieze de apă din anul 1997, când, printr-o hotărâre de Guvern, se aprobase finanţarea investiţiei. Cu toate acestea, primarul de atunci nu a mers să semneze contractul de finanţare la Bucureşti, iar astăzi, când investiţia este realizată în
proporţie de 16%, vine Guvernul şi o stopează.
Impact real: În ce stadiu este proiectul reţelei de canalizare?
Ion Ungureanu: Proiectul este realizat, urmărim să apară ghidurile de finanţare europeană, dar, pentru ca acesta să prindă contur, avem puse condiţii, în sensul că, dacă nu există reţea de alimentare cu apă, nu se aprobă planul de canalizare. Deci, dacă nu găsim înţelegere şi nu ne sprijină acest Guvern ca să finalizăm lucrările la alimentarea cu apă, nu vom mai putea realiza proiectul de canalizare.
Impact real: Ce proiecte vitale ar mai trebui demarate în localitate?
Ion Ungureanu: Avem nevoie urgent de apă şi canalizare. În rest, le-am făcut: avem dispensar, şcoli, grădiniţe reabilitate, bază sportivă modernă. În prezent, lucrăm în satul Muereasca de Sus la o bază sportivă cu fonduri din bugetul local. Apoi, vom trece la reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale şi insistăm la Consiliul Judeţean pentru modernizarea DJ 658.
Impact real: Vă gândiţi la o nouă candidatură?
Ion Ungureanu: A fi primar este o funcţie care implică responsabilitate. Îmi place ca, acolo unde sunt, să fac treabă, nu să mă înjure oamenii, să se uite cu „coada ochiului”, având impresia că stau şi mănânc banii statului. Vine un timp când trebuie să te întrebi dacă mai poţi să continui într-o funcţie, şi neapărat trebuie să faci o evaluare. De aceea, acum nu mă pot pronunţa dacă îmi voi mai depune candidatura pentru un nou mandat.