Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Ungureanu: „Nu vad regionalizarea cu ochi buni”

primarPrimarul comunei Muereasca se arată nemulţumit de faptul că administraţia locală funcţionează cu doar şase angajaţi, plus primarul şi viceprimarul. În privinţa regionalizării care urmează să fie făcută în următoarea perioadă, Ion Ungureanu se arată neîncrezător şi consideră că se vor dezvolta mai mult nucleele acestor regiuni. În privinţa regiunii din care va face parte judeţul Vâlcea, primarul liberal speră ca Vâlcea să fie arondat Ardealului şi nu Olteniei. Despre cum reuşeşte să se autofinanţeze şi dacă îi este teamă de o posibilă comasare a comunei sale aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce investiţii aţi reuşit să finalizaţi de curând în localitate şi ce activităţi desfăşuraţi în această perioadă?
Ion Ungureanu: Am avut pe drumul comunal Şuta în lucru un zid de sprijin. Acolo a fost o alunecare de teren care s-a produs în cursul anului trecut, dar, după zbucium şi mai multe insistenţe, am reuşit să obţinem o finanţare de 100.000 de lei. Am făcut un proiect şi am angajat o firmă constructoare, finalizând lucrările acum două săptămâni. Problema este că mai avem de achitat 220.000 de lei, bani pe care îi aşteptăm de la Guvern. Lucrarea a fost finalizată, dar datorăm firmei constructoare aceşti bani. S-a intervenit din fondurile pentru situaţii de urgenţă şi era absolut necesar să redăm drumul în circulaţie şi, în acelaşi timp, să stopăm alunecarea de teren şi să punem în siguranţă zona. Erau şi două gospodării în pericol, dacă nu se făcea acest zid. Important este că s-a realizat conform proiectului existent şi acum mai trebuie să ne achităm doar datoriile faţă de constructor. În această perioadă, ne-am mai ocupat şi de curăţenie prin localitate, de şanţurile colmatate de pe pârâul Muereasca, iar cu ajutorul oamenilor de la Legea 416 am dus lemnele la şcoală, la grădiniţă, la dispensare şi unde a mai fost nevoie.

Impact real: Alimentarea cu apă este prinsă pe un program european. Ce s-a întâmplat cu acel proiect şi ce alte obiective mai erau prinse «la pachet» cu alimentarea cu apă?
Ion Ungureanu: Am încercat să găsim alte variante, deoarece nu avem garanţia că se vor găsi noi surse de finanţare pe Măsura 3.2.2., lucru care s-a văzut până acum. Practic, nu au fost finalizate nici măcar proiectele care au fost demarate acum doi ani pe această măsură. Am ajuns la concluzia că, totuşi, şi la aceste fonduri europene sunt mari probleme, nu prea mai sunt bani şi, din acest motiv, încearcă să găsească diverse motive să nu mai finanţeze lucrările. Acel proiect de 2,5 milioane de euro cuprindea dezvoltarea infrastructurii sub aspectul alimentării cu apă, iar pe zonele respective să modernizăm şi drumurile comunale; era un proiect integrat. De asemenea, noi avem acea tradiţie, „Alegerea de june”, şi doream să achiziţionăm vreo 20 de costume tradiţionale şi mai aveam un „after school”. Aceste obiective erau cuprinse în acel proiect. Ele rămân în continuare valabile, dar trebuie să găsim sursa de finanţare, prin programele de investiţii. Deocamdată, HG 577 este singurul program de investiţii pe care l-a iniţiat Guvernul actual.

Impact real: Guvernul Ponta susţine că priorităţile sunt alimentarea cu apă şi canalizarea în toate localităţile rurale, dar în comuna Muereasca nu există nici apă, nici canalizare. Ce veţi face în acest sens?
Ion Ungureanu: Acestea sunt proiecte pe termen lung, conform protocolului încheiat până în anul 2019, iar acest protocol prevede ca să nu mai existe localitate fără alimentare cu apă sau canalizare până în 2018 şi după acest an să fie dezvoltată şi infrastructura de drumuri comunale şi judeţene.

Impact real: Aveţi încredere că aşa se vor derula lucrurile?
Ion Ungureanu: Încredere nu mai am în nimeni, inclusiv noi, oamenii, ne schimbăm de la o zi la alta. Ca punct de vedere, noi, judeţul Vâlcea, suntem pe primul loc sau pe locul doi în ceea ce priveşte depunerea de proiecte pe HG 577 şi aprobarea acestora pentru a fi scoase la licitaţie. Nu este localitate din judeţul Vâlcea care să nu fi accesat vreun proiect sau să nu fi avut în ultima perioadă măcar o achiziţie publică. Procedeele conform proiectului le-am finalizat, acum depinde de Guvern să ne dea confirmarea. Problema este că economia e la pământ şi nu ştim de unde vor veni banii.

Impact real: Care este situaţia comunei din punct de vedere al personalului administrativ?
Ion Ungureanu: Eu cred că, deocamdată, situaţia comunei, în general, nu este una grea. Am încercat, în primul rând atunci când mi-am restructurat bugetul local, să asigur utilităţile şi salariile. Bugetul nostru este de 240.000 de lei, dar, având în vedere că avem salariaţi puţini, suntem opt cu tot cu primar şi viceprimar, deşi ar trebui să fie 22, am făcut de curând o adresă către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi am solicitat încă două posturi, deoarece doi salariaţi mi-au plecat la începutul anului, unul s-a pensionat şi celălalt a renunţat, din cauza salariului mic. Am făcut o expunere de motive prin care am explicat de ce solicităm acest lucru. Noi, practic, ne desfăşurăm activitatea în condiţii grele, la registrul agricol nu avem nici un angajat, iar atribuţiile sunt numeroase. De mai bine de o lună aşteptăm un răspuns, iar în momentul în care îl vom primi, sper să fie favorabil, organizăm concurs şi mai angajăm încă două persoane.

Impact real: Reuşiţi să vă acoperiţi cheltuielile, în ceea ce priveşte partea de utilităţi şi salariile?
Ion Ungureanu: Da, prin acele sume acordate pentru echilibrarea bugetului local din TVA şi din impozitul pe profit în localitate ne autofinanţăm. Deocamdată, eu am banii necesari, astfel încât să asigur şi iluminatul public. Am avut în vedere şi cheltuielile din anii anteriori, cât mi-a trebuit pentru iluminatul public, pentru încălzirea unităţilor de învăţământ şi a tuturor obiectivelor de interes social din localitate şi absolut toate cheltuielile. Reuşim să ne autofinanţam şi tocmai acest lucru am în vedere, pentru că nu vreau să intrăm în imposibilitate de plată, deoarece următorul pas ar fi arondarea la localitatea vecină. Din câte am înţeles eu, la nivelul judeţului Vâlcea există peste 20 de primarii care ar putea intra în insolvenţă după ultima ordonanţă de guvern, în ceea ce priveşte insolvenţa primăriilor. Eu nu vreau să ajung în situaţia aceasta, mai bine mă strâng în ceea ce priveşte investiţiile, caut sursa de finanţare externă şi încercăm să ne dezvoltăm mai mult pe calea aceasta, prin fonduri guvernamentale sau europene.

Impact real: Cum vedeţi regionalizarea din contextul problemelor pe care le întâmpinaţi în comuna Muereasca?
Ion Ungureanu: Sincer să fiu, eu nu văd regionalizarea cu ochi buni. Practic, competenţa unei regiuni este mult mai mare şi distanţele sunt mult mai mari. Dacă judeţul Vâlcea va fi arondat Olteniei, aşa cum se preconizează, asta ar însemna ca eu să fac drumuri la Craiova atunci când am o problemă de rezolvat. Va rămâne un punct de lucru aici, la municipiu, dar, până la urmă, ni se va transmite că totul depinde de şeful de regiune, adică de cel de la Craiova. Întotdeauna, pentru a reuşi să rezolve o problemă, un primar nu trebuie să stea de vorbă cu subalternii; trebuie să te duci acolo, la sursă, ca să obţii un lucru benefic pentru localitate. Vor apărea cheltuieli în plus, pentru că una este să te duci de la Muereasca la Vâlcea şi alta este să mergi la Craiova. Probabil, au fost şi alţi specialişti înainte şi au analizat că era mai bine împărţirea aceasta, pe judeţe, şi, de ce să nu recunoaştem, a dat randament. România s-a dezvoltat cel mai mult în structura actuală. În plus, în conştiinţa fiecăruia va rămâne nucleul regiunii: dacă sunt din Dolj, trebuie să dezvolt în primul rând Doljul, iar Vâlcea poate rămâne pe plan secundar. Părerea mea este că ar fi mai bine pentru Vâlcea să fie arondată judeţelor din Ardeal. Ca relief ne asemănăm mai mult cu Sibiul, iar ardelenii au alte viziuni, altă educaţie.

Impact real: Aţi fost chemaţi în calitate de primari să discutaţi pe tema aceasta, despre regionalizare?
Ion Ungureanu: Nu am fost chemaţi, nici măcar nu am fost consultaţi. Nu am fost convocaţi să discutăm pe larg despre această regionalizare. Nu ni s-a dat posibilitatea să ne exprimăm punctul de vedere şi cred că nici nu o să procedeze de maniera aceasta, pentru că hotărârile acestea se iau de la nivel înalt, şi probabil calea este trasată din afară, în privinţa aceasta.

Impact real: Care credeţi că este strategia lor?
Ion Ungureanu: Guvernul consideră că prin regionalizare se economisesc bani. Sub aspectul structurilor de conducere, va fi un singur Consiliu Judeţean şi nu vor mai fi atâtea posturi. Eu cred că acestea se vor compensa cu alte cheltuieli, care, probabil, pot fi mult mai mari. Nu vor să accepte faptul că Vâlcea a mai fost arondată cândva judeţului Argeş, iar dezvoltarea cea mai semnificativă s-a realizat numai după aceea, când s-a făcut împărţirea pe judeţe. Ei consideră că vor găsi oameni competenţi care vor dezvolta întreaga zonă cu aceeaşi măsură. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. De exemplu, la noi în localitate, există Muereasca de Sus şi Muereasca de Jos şi întotdeauna a fost o competiţie; de ce este primăria la Muereasca de Jos, când locuitori sunt mai mulţi la Muereasca de Sus şi fel de fel de alte discuţii. În concluzie, eu nu văd această regionalizare cu ochi buni.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.