Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Ungureanu: Munca de primar a devenit o meserie pentru mine

primarPrimarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze în 2016, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în viitorul mandat, cu fonduri europene. Care a fost cel mai dificil mandat şi ce îl determină să intre într-o nouă campanie, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcţia de primar?
Ion Ungureanu: Să faci totul cu dăruire, să înţelegi fiecare om care vine cu o problemă la tine, să cauţi să-l ajuţi legal să nu greşească, toate acestea presupun foarte multă muncă. Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună.

Impact real: Care dintre cele trei mandate a fost cel mai greu?
Ion Ungureanu: Cred că primul a fost cel mai greu, pentru că lucrasem în Cooperaţie, ca preşedinte, şi era o muncă total diferită faţă de administraţia locală şi, implicit, faţă de funcţia de primar. A durat puţin până m-am obişnuit şi până am reuşit să îmi dau seama despre ce este vorba, pentru că altfel vezi lucrurile când nu eşti implicat în munca de la primărie, şi îţi dai seama că nu este chiar aşa cum gândesc unii, nu totul se face cât ai bate din palme, pentru fiecare bănuţ pe care îl cheltui trebuie să ai justificare, iar achiziţiile trebuie să fie cât mai legale, din toate punctele de vedere.

Impact real: În urma derulării proiectelor cu fonduri europene, administraţia locală din Muereasca a plătit până acum vreo corecţie financiară?
Ion Ungureanu: Dacă nu gândeşti de la început proiectul de aşa natură încât să prevezi absolut tot ceea ce presupune o cheltuială stabilită de la început, în proiectul respectiv, mai pot exista astfel de probleme. În devizul general este prevăzut un capitol de cheltuieli neprevăzute, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea ca, în situaţia în care nu a fost prevăzută în proiect o anumită lucrare, atunci se mai poate suplimenta proiectul cu până la 10%. Nu a fost cazul nostru, pentru că întotdeauna am avut consultanţi pricepuţi şi, când au efectuat listele de cantităţi cu privire la materiale, la manoperă şi la lucrările care urmau să fie efectuate, au prevăzut astfel devizul încât să nu avem probleme ulterioare.

Impact real: Pentru noul mandat ce proiecte v-aţi propus să realizaţi?
Ion Ungureanu: În prima fază am avut în vedere lucrările pe care le puteam efectua rapid, cu privire la modernizarea şcolilor, a grădiniţelor sau a drumurilor, pentru că erau foarte multe drumuri de pământ la Muereasca pe care le-am pietruit. A mai fost apoi problema cu sediul primăriei, pentru că nu aveam unde să ne desfăşurăm activitatea. În domeniul sănătăţii am facilitat demersurile în vederea deschiderii unui punct farmaceutic în localitate, am modernizat dispensarele în satul Muereasca de Sus şi am construit un dispensar uman, pentru că nu era la noi un asemenea punct sanitar, venind astfel în sprijinul cetăţenilor din zonă. Era păcat ca oamenii să se deplaseze cinci kilometri, până la dispensarul din centrul comunei. Am reuşit, printr-o colaborare foarte bună cu cei doi medici de la noi din localitate şi cu asistenţii medicali care sunt coordonaţi tot de medicii de familie să avem o colaborare bună, astfel încât şi din punctul acesta de vedere să avem toate utilităţile asigurate, iar serviciile medicale să fie cât mai prompte şi cât mai aproape de cetăţean. Cel mai important proiect a fost regularizarea pârâului Muereasca. Pentru noul mandat, conform strategiei locale de dezvoltare, au rămas de realizat lucrările mari, care necesită fonduri importante. Practic, este vorba despre lucrări pe care este imposibil să le asigurăm din veniturile locale, şi atunci apelăm la fondurile europene. Avem în vedere, în primul rând, alimentarea cu apă, canalizarea şi modernizarea întregii reţele de drumuri comunale şi săteşti. Va fi un mandat greu, iar dacă ar fi să avem noi banii, atunci ar fi mult mai uşor. Din păcate, succesul ţine acum nu numai de noi, ci şi de modul cum vom acţiona în privinţa accesării fondurilor europene. Mă bazez în primul rând pe fonduri europene şi mi-aş dori să terminăm alimentarea cu apă din fonduri de la Guvern, prin O.G. 28. La toate acestea se adaugă munca de zi cu zi, comunicarea cu oamenii, pentru că la primărie nu faci numai canalizare, alimentare cu apă sau drumuri, se face şi administraţie publică locală, sub aspectul că sunt multe alte probleme pe care trebuie să le rezolvi, pe care ţi le ridică fiecare cetăţean.

Impact real: Ce vă determină să vă doriţi un nou mandat?
Ion Ungureanu: Munca de primar a devenit o meserie pentru mine, şi este o meserie destul de grea. În primul rând, trebuie tot timpul să studiezi şi să citeşti legea, să cunoşti toate legile care apar, mai ales pe stare civilă, în domeniul situaţiilor de urgenţă, la Legile fondului funciar, în învăţământ, etc. Problematica este diversificată, şi ea trebuie rezolvată, dar sunt optimist.

Impact real: Ce vi se pare cel mai greu de realizat?
Ion Ungureanu: Mentalitatea pe care o avem este una nu tocmai bună, iar aceste aspect ar trebui să îl schimbăm cu toţii, deşi va fi foarte greu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că, atunci când ieşim în societate trebuie să fim mult mai conştiincioşi şi mult mai rapizi în acţiune şi mai dinamici, mai operativi. Subliniez acest aspect deoarece, în ultima perioadă, suntem într-o stare de aşteptare: toată lumea aşteaptă să schimbe cineva ceva. Trebuie să spun că nu schimbă nimeni nimic, dacă noi nu ne implicăm. Toţi vorbesc că a venit momentul când trebuie produsă schimbarea, dar cine să o facă? Consider că trebuie să ne implicăm toţi, să ne facem datoria acolo unde suntem, pentru că asta înseamnă schimbarea de mentalitate.

Impact real: Zona metropolitană credeţi că mai este un proiect viabil, la ora actuală?
Ion Ungureanu: Deocamdată asociaţia respectivă nu s-a dizolvat, şi poate avem norocul să vină un alt primar la municipiu, cu o altă gândire şi să îşi dea seama că, totuşi, o Zonă Metropolitană pentru Municipiul Râmnicu Vâlcea este benefică, în sensul că se poate obţine, în colaborare cu localităţile din jurul Râmnicului, teren unde se pot amplasa anumite obiective de interes economic sau social şi pentru municipiu, dar şi pentru localitatea respectivă. Putem să dezvoltăm o societate care să facă acest serviciu faţă de populaţie, să facem un drum al mânăstirilor, aşa cum se dorea, adică un drum între Cozia, Călimăneşti, comuna Muereasca, Mânăstirea Frăsinei, Băile Olăneşti, Cheia şi chiar până la Govora, cred că există posibilitatea aceasta. Creându-se această punte de legătură se va evita aglomeraţia de pe DN 7. În plus, este o rută mai scurtă, la care adăugăm farmecul zonei, şi care poate fi transformată într-o zonă de agrement, în timp. Ar fi o cale de acces pentru turiştii care vin la Băile Olăneşti sau la Călimăneşti sau Govora. Noi am reabilitat un drum care face legătura cu Olăneştiul, dar au mai rămas doi kilometri de modernizat, în localitatea Băile Olăneşti, ca să se facă legătura cu drumul forestier pe care noi l-am realizat cu fonduri SAPARD. Este un drum care ar putea face legătura între comuna Muereasca şi Băile Olăneşti.

Impact real: În cele trei mandate, ce proiecte au fost finanţate cu fonduri europene?
Ion Ungureanu: Am avut proiecte privind un drum forestier, pentru că, în zona respectivă, cetăţenii nu prea aveau o cale de acces, pe unde să îşi poată exploata pădurea şi, în acelaşi timp, să aibă acces spre terenurile agricole. Cred că, prin crearea acestor investiţii noi am venit în sprijinul cetăţenilor de la noi din localitate, astfel încât, să le dăm posibilitatea să îşi valorifice materialul lemnos şi produsele pe care le obţin pe terenurile agricole. Lungimea drumul amenajat a fost de 4,5 kilometri. Este un drum forestier care a fost pietrui, şi pe care intenţionăm să-l asfaltăm, după ce trece perioada de cinci ani în care nu avem voie să schimbăm destinaţia, conform contractului încheiat cu AFIR Craiova.
Am intenţionat anul acesta ca, în zona respectivă, să putem elibera autorizaţie de construire unor gospodării, având în vedere că în 2016 trebuie să refacem planul de urbanism general şi să includem ca zonă de intravilan acea zonă adiacentă drumului. Astfel putem da oamenilor posibilitatea să construiască în zonă şi să o dezvolte. Am discutat cu mai mulţi cetăţeni acest aspect, şi majoritatea au considerat că este un lucru destul de bun pentru noi, ţinând cont de faptul că, în localitate, anumite zone sunt afectate de alunecări de teren. Acolo, conform studiilor efectuate cu ani în urmă, sunt zone unde este interzisă construirea de locuinţe, şi atunci creăm posibilitatea să lărgim arealul şi să adăugăm noi zone unde se poate construi. Acest lucru este benefic mai ales pentru tinerii din localitate, care vor să rămână aici şi să-şi construiască o gospodărie. Luând această decizie, avem posibilitatea să eliberăm autorizaţie de construire în zona respectivă.

Impact real: Când se va derula proiectul pentru canalizare?
Ion Ungureanu: Proiectul de canalizare a fost inclus pe O.G. 28 dar, ţinând cont că încă nu au fost aprobată demararea procedurilor de achiziţie publice, vom căuta să obţinem finanţare pentru el din fonduri europene, în perioada 2016 – 2020, încă nu a apărut măsura respectivă, dar, în perioada imediat următoare, adică în cursul acestui an, vom putea să depunem proiecte, astfel încât să obţinem finanţare.

Impact real: În cât timp se va finaliza primăria cea nouă?
Ion Ungureanu: Noi am fost vitregiţi şi din punct de vedere al spaţiului unde ne desfăşurăm activitatea, deoarece clădirea fostei primării era într-o casă naţionalizată, şi imobilul a fost retrocedat în baza Ordonanţei 10. Practic, am rămas fără sediul primăriei şi atunci a trebuit să găsim soluţii, în sensul că am achiziţionat de la Cooperaţie etajul I. Anul trecut, Cooperaţia a vândut şi spaţiul de la parter, pe care l-am achiziţionat tot noi, astfel încât, la această dată, întreaga clădire este în proprietatea administraţiei locale. Anul acesta am vrea să facem o reabilitare totală, inclusiv reîmpărţirea spaţiilor de la parterul imobilului. La parter se va amenaja astfel o sală de şedinţe, un birou pentru persoanele cu dizabilităţi, încă două birouri şi grupuri sanitare, astfel încât să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime.

Impact real: Sistemul de iluminat public funcţionează în toată localitatea, pe timp de noapte?
Ion Ungureanu: Făcând o comparaţie cu anii dinainte de a fi eu primar, acum funcţionează bine. Atunci ardeau două sau trei becuri în toată comuna. Primul pas pe care l-am făcut în acest sens a fost extinderea iluminatului în toată localitatea, astfel încât să asigurăm iluminatul pe tot timpul nopţii, aşa cum este normal. Cu toate acestea, ţinând cont că, în ultima perioadă, sistemul public de iluminat s-a modernizat, au apărut acele leduri mult mai economice ca şi consum de energie, în prezent am intrat în discuţii cu o firmă, iar, în perioada următoare, este posibil să facem şi noi o modernizare a iluminatului din localitate, în aşa fel încât şi comuna Muereasca să fie iluminată noaptea, la costuri minime.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.