Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Ungureanu: Daca un primar nu isi respecta promisiunile, va fi taxat de comunitate

primarPrimarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze în noul mandat, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate cu fonduri europene. Care este secretul longevităţii, dar şi ce le propune acesta noilor parlamentari, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcţia de primar?

Ion Ungureanu: În administraţie trebuie să lucrezi cu drag, să fii ponderat, iar când apar situaţii neplăcute să tragi mai întâi aer în piept de zece ori şi apoi să spui ce vrei. Trebuie să faci totul cu dăruire, să înţelegi fiecare om care vine cu o problemă la tine, să cauţi să-l ajuţi legal să nu greşească, iar toate acestea presupun foarte multă muncă. Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună.

 

Impact real: După finalizarea lucrărilor de înfiinţare a reţelei de apă ar mai fi necesare extinderi de reţea în localitate?   

Ion Ungureanu: Ar mai fi nevoie de extindere într-un singur sat, o investiţie pe o lungime de 2 kilometri. Proiectul iniţial a fost depus pe Măsura 3.2.2. şi a fost eligibil cu 70 de puncte, dar au intrat la finanţare doar cele de la 75 de puncte în sus, astfel că proiectul a fost trecut la Ministerul Dezvoltării, pentru finanţarea prin O.G. 28 şi a intrat în execuţie.

 

Impact real: Când se va derula şi proiectul pentru canalizare?

Ion Ungureanu: Avem studiul de fezabilitate depus la Ministerul Dezvoltării, dar, din cauză că în localitate erau două investiţii: alimentarea cu apă şi canalizarea, care necesitau fonduri foarte mari, comisia de la Ministerul Dezvoltării a decis să finalizăm mai întâi alimentarea cu apă şi abia apoi, în funcţie de fondurile disponibile la Ministerul Dezvoltării să demarăm şi proiectul de canalizare. În prezent suntem prinşi în masterplanul judeţului cu lucrările de realizare a canalizării în localitate. Din discuţiile pe care le-am purtat cu preşedintele actual Robert Schell, după finalizarea alimentării cu apă există posibilitatea ca, din fonduri europene să putem demara lucrarea de canalizare prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Vâlcea. Realizarea lucrărilor de canalizare este foarte greu de executat din cauza reliefului destul de accidentat. Avem, însă soluţii, iar în acest sens deja am stat de vorbă cu specialişti, pentru realizarea unui proiect de canalizare prin vacuum. Asta înseamnă un sistem prin absorbţie, o tehnologie complet nouă. În zonele care sunt mai accidentate şi unde sunt mai multe gospodării, ne-am gândit să venim cu micro staţii biologice. Astfel se va colecta tot ceea ce presupune apă menajeră care se bagă în aceste fose şi urmează să le vidanjăm periodic. Exemplul acesta l-am luat din Austria, unde nu au un sistem centralizat, pentru că şi acolo sunt zone accidentate.

 

Impact real: Bugetul Primăriei Muereasca face faţă planurilor aparatului administrativ?

Ion Ungureanu: Dacă ne implicăm vom reuşi să facem toate aceste lucrări, dar cu răbdare, ţinând cont că lucrările acestea necesită bani mulţi, iar noi, la nivel local nu dispunem de astfel de fonduri, pentru că suntem o localitate cu venituri foarte mici. Bugetul anual al comunei, din taxe şi impozite este de numai 320 mii de lei. Am mai avea nevoie de un milion de lei anual pentru a ne acoperi toate cheltuielile, adică: iluminat public, combustibil la şcoli şi grădiniţe, dar şi salariile. Întotdeauna avem un deficit de peste 640 de mii de lei anual. Tot timpul a trebuit să găsesc soluţii şi, la fiecare început de an caut să îmi fac un buget real, pe baza încasărilor de pe plan local şi mai avem în vedere şi fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale. La începutul lunii noiembrie încep să fac adrese către Ministerul Finanţelor, prin care le aduc la cunoştinţă faptul că ne sunt necesare sumele respective pentru plata salariilor profesorilor, asigurarea tuturor utilităţilor la şcoli şi grădiniţe. Important este că întotdeauna mi-am structurat bugetul astfel încât să am în vedere plata la timp a salariilor, banii persoanelor care primesc indemnizaţia pentru gradul de handicap, a persoanelor însoţitoare, dar şi a persoanelor care primesc ajutoare sociale. Am asigurat aceste fonduri deoarece cu toţii suntem oameni, ne bazăm pe anumite venituri lunare şi am avut în vedere să nu sufere absolut nimeni şi să nu existe situaţii de a nu primi salariile la timp, aşa consider că este omenesc.

 

Impact real: Asfaltarea drumurilor comunale, dar şi a drumului judeţean, sunt lucrări prevăzute în acest mandat?

Ion Ungureanu: Am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea prin asfaltare a întregii reţele de drumuri comunale. Avem întocmit proiectul şi studiile de fezabilitate, dar cum există la minister o comisie care analizează aceste proiecte, formată din specialişti, fiecare pe domeniul lui de specialitate şi s-a decis ca mai întâi să finalizăm reţeaua de apă şi canalizare. Despre drumul judeţean pot să spun că era un proiect la un moment dat la Consiliul Judeţean în care erau prevăzute toate lucrările, inclusiv cele de consolidare, pentru că erau zone care necesitau astfel de lucrări, şi de turnare a unui strat de asfalt. Nu am mai insistat pe acest proiect pentru că mi-am dat seama că, lucrând la introducerea reţelei de alimentare cu apă şi mai apoi la canalizare, drumul se distruge. Firma care realizează lucrările la reţeaua de apă este foarte înţelegătoare, în sensul că au lucrat curat, frumos şi fără să distrugă drumul judeţean, aşa cum s-a întâmplat în alte localităţi din judeţ. Acolo unde au lucrat au cărat pietriş şi l-au tasat, astfel încât drumul să poată fi practicabil. Drumul nu este aşa rău, se poate circula până la Mânăstirea Frăsinei. Au fost refăcute şi porţiunile unde s-au produs în trecut alunecări de teren sau zidurile vechi de peste 50 de ani erau răsturnate de ape.

 

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Consiliului Judeţean?

Ion Ungureanu: Sper să am o relaţie de colaborare bună cu actuala conducere a Consiliului Judeţean, având în vedere că sunt persoana cu care toată lumea s-a înţeles bine, şi trebuie să conştientizăm până la urmă faptul că suntem puşi în aceste funcţii de oameni şi trebuie să lucrăm în folosul oamenilor şi să conştientizăm că, chiar dacă sunt primar şi sunt de o altă coloratură politică trebuie să lucrăm pentru oameni, nu pentru interesul politic. La fel este şi munca preşedintelui Consiliului Judeţean, o muncă reliefată de felul cum arată judeţul. Consider că ar fi o pată pentru judeţul nostru ca în comuna Muereasca drumul judeţean, care se află în administrarea Consiliului Judeţean, să nu arate aşa cum ar trebui pentru că, în zonă, indiferent de anotimp vin foarte mulţi pelerini şi turişti care merg la mânăstire. Drumul nu arată atât de rău, dar eu sper să arate şi mai bine, chiar foarte bine peste trei ani, atunci când vom finaliza lucrările de apă şi canalizare în localitate. În prezent abia am băgat conducta de aducţiune şi de alimentare cu apă şi urmează să facem racordurile. În situaţia aceasta iar se rupe drumul pe ambele sensuri, deci, până nu finalizăm această treabă este clar că nu putem discuta de o asfaltare pe drumul judeţean.

 

Impact real: Pentru pagubele pricinuite în urma inundaţiilor vi s-au alocat fondurile necesare?

Ion Ungureanu: Am avut destule situaţii în care am făcut procese verbale pentru situaţiile care s-au creat la perioadele respective, dar am şi reuşit să le rezolvăm pe majoritatea. Mai sunt vreo două puncte cu probleme pe Drumul Judeţean 658, cele de pe drumurile comunale sunt rezolvate. Pe drumul principal, după câte am înţeles, lucrările sunt prinse în planul de investiţii, dar nu au bani să le realizeze. Nu este atât de urgent dar, cu cât intervii mai repede cu atât te costă mai puţin, şi este bine să intervenim acum.

 

Impact real: În cât timp se va finaliza modernizarea primăriei?

Ion Ungureanu: Am întocmit actul de vânzare-cumpărare, iar clădirea este în prezent în totalitate în proprietatea administraţiei locale. La parter se află o farmacie pe care o vom lăsa să îşi continue activitatea, fiind în interesul comunităţii. Imobilul nu este reabilitat, deoarece nu avem bani. Anul viitor vom aloca eventual fonduri şi pentru modernizarea acestui imobil, pentru că este necesară amenajarea unui birou la parter pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru a le crea accesul cerut de lege.

 

Impact real: Care este secretul longevităţii dumneavoastră în funcţie, având în vedere că sunteţi deja la al patrulea mandat de primar?

Ion Ungureanu: Eu nu am făcut campanie electorală, deoarece am considerat că am fost de prea multe ori la poarta omului în cei 12 ani, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate. Oamenii discută şi acţionează aşa cum consideră, şi te poţi aştepta la orice oră la diverse surprize. Dacă un primar aflat în funcţie nu munceşte aşa cum s-a angajat şi nu se te ţine de promisiune, va fi taxat de comunitate. Am respectat acest principiu şi în această campanie am avut rezultate bune. O altă supărare a comunităţii la adresa primarului este în momentul în care se fac lucrările. Înainte de asta toţi cer să se facă, să se construiască, iar când ajungi în dreptul casei lor şi termini şanţul, cetăţeanul se supără pe primar pentru că merge prin noroi. Abia după ce se finalizează lucrarea îmi strâng mâna şi îşi cer scuze, asta contează cel mai mult.

 

Impact real: Aţi reuşit să vă formaţi echipa de care aveţi nevoie, pentru noul mandat?

Ion Ungureanu: Avem acelaşi viceprimar cu care colaborez de 12 ani şi avem majoritate în Consiliul Local. La fiecare şedinţă a Consiliului Local le aduc aminte consilierilor că, în momentul când au devenit consilieri au depus un jurământ pe biblie şi pe Sânta Evanghelie, iar preotul vine de fiecare dată să slujească, aducându-ne astfel cu picioarele pe pământ şi arătându-ne că nu suntem de capul nostru pe pământul acesta.

 

Impact real: Ce proiecte demaraţi, cu fonduri europene?

Ion Ungureanu: Va demara proiectul de canalizare prin ADI Apa Vâlcea şi asfaltarea drumurilor comunale. De asemenea, am atras fonduri europene prin Grupul de Acţiune Local „Castra Traiana”. Astfel, am reuşit să achiziţionăm un utilaj pentru stingerea incendiilor.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.