Ion Ungureanu, primarul localităţii Muereasca, a mărturisit că, din cauza lipsei de personal la primărie, este nevoit să lucreze chiar el la documentaţiile pentru proiectele pe fonduri structurale. Perseverent din fire, acesta munceşte zi şi noapte la un program la care visează de mulţi ani. Este vorba despre un proiect de aducţiune cu apă şi canalizare în toate satele din Muereasca, proiect pe care ţine cu tot dinadinsul să-l ducă la îndeplinire.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar al localităţii Muereasca?
Ion Ungureanu: Pare surprinzător, dar în prima zi când am venit aici am stat şi am încercat să cunosc modul în care funcţionează această instituţie. În 2004, când am ajuns primar, din a doua săptămână, practic, am fost evacuaţi din clădirea unde funcţionam. Exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind evacuarea sediului primăriei, deoarece acesta funcţiona într-o casă naţionalizată. A fost câştigată în instanţă de cei care au revendicat-o şi era normal să le revină conform legii, aşa că am fost nevoit să îmi găsesc un alt sediu. Mai mult, m-am confruntat încă de la început cu o mare problemă, aceea a lipsei de personal. Când am venit la Primăria Muereasca erau 14 salariaţi, însă, între timp, şase dintre ei au plecat, unii pensionându-se, iar alţii găsindu-şi locuri de muncă mai bănoase. De aceea, de câţiva ani buni, mă ocup singur de proiectele europene, colaborând doar cu două firme de consultanţă. Pot spune că, din 2004 şi până acum, am avut 14 proiecte făcute, dintre care 13 au intrat la finanţare şi sunt terminate. Singurul proiect cu care până acum nu am avut succes este acela depus pe Măsura 3.2.2, de alimentare cu apă, canalizare şi fosă septică în comuna Muereasca. Şi cu toate că, în sesiunea a patra, proiectul a fost declarat eligibil, primind 70 de puncte, nu a avut finanţare.
Impact real: Sunteţi primar al localităţii Muereasca încă din anul 2004. În toţi aceşti ani ce aţi realizat pentru locuitorii comunei pe care o conduceţi?
Ion Ungureanu: Într-adevăr, sunt la al doilea mandat de primar al localităţii Muereasca şi, bineînţeles, am vrut întotdeauna să fac ceva pentru această comunitate. Spun asta pentru că în legislaturile trecute nu s-a făcut aproape nimic. Nu vreau să critic pe nimeni, dar, pe vremea aceea, localitatea noastră nu prea a beneficiat de fonduri pentru realizarea unor obiective importante şi de strictă necesitate pentru locuitori, motiv pentru care, încă din primul moment în care am fost ales primar în localitatea Muereasca, am avut în vedere demararea unor proiecte pe fonduri europene şi pe fonduri guvernamentale. În primul rând, era vorba despre dezvoltarea infrastructurii din localitate, drumuri, şcoli, sănătate, absolut tot ce ţinea de bunul mers al treburilor în localitate, pentru a asigura confortul cetăţeanului. Drumul judeţean era într-o stare deplorabilă. Apoi, am reabilitat biserica de la Muereasca de Sus şi am mai amenajat Căminul cultural. Am ţinut cont de faptul că veniturile localităţii noastre sunt foarte mici, încasările pe care le facem sunt în general din impozite şi taxe locale, iar agenţii economici lipsesc aproape în totalitate din comună Muereasca. Un alt proiect important pentru noi este acela de amenajare a unei baze sportive.
Impact real: Sunteţi mulţumit de fondurile pe care le-aţi primit anul acesta de la Consiliul Judeţean Vâlcea?
Ion Ungureanu: Nu pot să spun că sunt nemulţumit, deoarece sunt conştient de posibilităţile actuale. Ştiu foarte bine că nici Consiliul Judeţean nu a primit atâţia bani de la bugetul de stat pentru a acoperi toate necesităţile comunelor din Vâlcea. Pot spune, totuşi, că pentru comuna Muereasca au fost alocate fonduri, în general pentru Drumul Judeţean 658, care a fost afectat de multiplele alunecări de teren. Erau nişte lucrări necesare şi am avut parte de multă înţelegere din partea conducerii Consiliului. În cursul anului 2009, am stat mai slab în ceea ce priveşte fondurile de la Consiliul Judeţean, însă anul acesta am avut norocul de a primi bani atât pentru bază sportivă, cât şi pentru drumul judeţean de care vă vorbeam mai devreme. Aşadar, nu mă pot plânge… Să dea Domnul ca şi în 2012 să pot beneficia de fonduri măcar ca în anul 2011.
Impact real: Ce i-ar mai trebui localităţii Muereasca pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Ion Ungureanu: În primul rând, le lipseşte alimentarea cu apă şi canalizarea. Din această cauză ţin cu tot dinadinsul să ne fie acceptat proiectul şi să începem lucrările, pentru ca oamenii să aibă apă curentă. E dureros să vezi cum se chinuie să aducă apa pentru consumul casnic tocmai de la Mânăstirea Frăsinei, pentru că au secat fântânile din cauza secetei care parcă nu se mai termină. Am avut noroc să putem beneficia de bunăvoinţa călugărilor de la mânăstire, care ne-au lăsat să luăm apa de la izvoarele lor.
Impact real: Se ştie bine faptul că majoritatea primăriilor din judeţ se confruntă cu mari probleme financiare, motiv pentru care sunt întârzieri mari la plata salariilor şi a asistaţilor social. Dumneavoastră cum vă descurcaţi cu banii la Primăria Muereasca?
Ion Ungureanu: La ora actuală, Primăria Muereasca nu are nici o datorie către salariaţi. Mai avem o mică restanţă la firma care a lucrat la baza sportivă, dar, când vom face bugetul pentru anul 2012, o să avem în vedere şi achitarea acesteia, pentru a nu avea datorii. A mai existat o problemă pe care am avut-o la un moment dat, cu plata salariilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, deoarece banii nu au fost alocaţi de minister de la începutul anului. Anul trecut, nu am avut probleme de acest gen, am reuşit să dăm toţi banii şi la timp. În momentul în care îţi creionezi bugetul, la începutul anului, trebuie să ţii cont că ai angajaţi în primărie care îţi vin la muncă şi trebuie să-i plăteşti. Nu ştiu cum procedează colegii mei, însă eu ţin cont în primul rând de angajaţi.
Impact real: Care este situaţia restituirilor pe fond funciar?
Ion Ungureanu: Pot spune că, la ora actuală, 88% dintre restituiri au fost făcute în baza Legii 247. În 2004, când am preluat Primăria Muereasca, am preluat cazurile cele mai grele. Le-am rezolvat, în cele din urmă, şi le-am retrocedat oamenilor terenurile acolo unde a fost cazul, conform legii în vigoare. În ceea ce priveşte procentul de 2%, care a rămas, este vorba de litigii care se pot rezolva doar prin instanţă. În funcţie de deciziile pe care le primim, noi ne conformăm.
Impact real: Cât de mult simţiţi că i-a afectat criza pe localnici?
Ion Ungureanu: Cred că destul de mult. În fiecare zi iau contact cu cetăţenii, iar aceştia sunt supăraţi, le este parcă din ce în ce mai greu, din cauza secetei, dar, în principiu, oamenii de aici sunt harnici, se gospodăresc cum pot, astfel încât să aibă tot ce le trebuie pentru a duce o viaţă normală.
Impact real: Ce îi reproşaţi fostului primar?
Ion Ungureanu: Nu vreau să-l critic pe fostul primar, probabil, a făcut şi el tot ce a putut sau doar atât a putut. Ideea este că, în perioada mandatului fostului primar, localitatea noastră nu prea a beneficiat de fonduri pentru realizarea unor obiective importante şi de strictă necesitate pentru locuitori. Când am venit la primărie nu am preluat nici un proiect de la acesta care să fie în derulare sau finalizat, iar localnicii aveau nevoie de o mulţime de lucruri necesare pentru a le facilita traiul.
Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat?
Ion Ungureanu: Nu ştiu ce să zic, încă nu m-am hotărât.
Impact real: V-aţi gândit să treceţi de la actualul partid la altul?
Ion Ungureanu: Nu m-am gândit. Eu sunt de părere că, în momentul în care ţi-ai ales un partid, trebuie să mergi cu el până la capăt, indiferent dacă este la guvernare sau în opoziţie. Cei care încearcă să se mute de la un partid la altul înseamnă că nu au un ţel politic sau nu se regăsesc în politică. Celor care au încercat să mă facă să trec la un alt partid le-am spus că, dacă vor să colaborăm, să renunţe ei la partidul din care fac parte şi să treacă la PNL.
Impact real: Care va fi prioritatea din bugetul local pe anul 2012?
Ion Ungureanu: Bugetul local este mult mai mic decât am avea noi nevoie, dar vom încerca să facem în aşa fel încât să ne organizăm cheltuielile, astfel încât să ne ajungă până la sfârşitul anului. O prioritate ar fi achitarea ultimelor cheltuieli pe care le mai avem de dat firmei care a câştigat licitaţia şi a efectuat lucrarea la baza sportivă, apoi să încercăm să evoluăm în intenţia de a introduce apă curentă, care pe zi ce trece devine tot mai necesară pentru localnici. La Muereasca de Jos ne-am propus să facem reabilitarea clădirii casei parohiale, pentru ca oaspeţii să fie primiţi cum se cuvine. La Muereasca de Sus am făcut acest lucru în anii trecuţi şi este necesar şi aici. Sunt bunuri ale comunităţii, iar noi trebuie să le îngrijim, nu să le lăsăm aşa cum le-au lăsat cei dinaintea noastră, de izbelişte, să nu investim în ele, ci să le întreţinem. Avem nevoie de ele să se prezinte la un standard cât mai bun.