Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Toma: Arestarea mea a fost una politica, daca eram de la PDL jucam in papuci

Primarul comunei Laloşu, Ion Toma, afirmă că arestarea sa a fost una politică şi că, în cazul în care accepta propunerile care i-au fost făcute, de a trece în barca puterii, aceasta nu ar mai fi avut loc. Toma a spus chiar şi în faţa judecătorilor că, în cazul în care ar fi fost de la PDL, „ar fi jucat în papuci” în loc să dea explicaţii la DNA.

Impact real: Spuneţi-mi ce proiecte aţi pierdut din cauza faptului că s-a dizolvat Consiliul Local de la Laloşu?
Ion Toma: Sunt primarul comunei Laloşu din anul 2000 şi până în prezent, dar acum nu îmi mai pot desfăşura activitatea din cauza faptului că mi s-a dizolvat Consiliul Local. Am rezolvat problema alimentării cu apă potabilă din trei sate: Laloşu, Potăreşti şi Mologeşti, am realizat şi un drum comunal pe o distanţă de doi kilometri. Din anul 2010, din luna august, nu mai am Consiliu Local, deoarece consilierii nu au mai vrut să se prezinte la şedinţe. Din acest motiv am pierdut fondurile pentru toate proiectele, iar banii pe care îi aveam în conturi pentru proiectele de infrastructură mi s-au luat prin ordinul Prefecturii şi au fost redistribuiţi, fiind folosiţi pentru reabilitarea blocurilor din Vâlcea. Acum stau foarte rău, nu am nici un ban, am pierdut proiecte pe Măsura 322 şi pe 322 D, alimentarea cu apă, canalizare şi asfaltarea drumurilor locale.

Impact real: În ce sens banii au fost redistribuiţi?
Ion Toma: Banii i-a luat prefectul şi i-a dat la reabilitarea blocurilor din Vâlcea. Neavând Consiliu Local pentru a lua hotărâri cu privire la modul cum urmau aceştia să fie folosiţi, banii au fost redistribuiţi. Este vorba despre două miliarde de lei vechi şi alte sume care mi s-au dat şi nu le-am putut folosi. În continuare nu am Consiliu Local, nu am bani de salarii, nu am fonduri pentru handicapaţi, este foarte greu. Am fost reclamat nejustificat la DNA, au venit şi au scotocit pe la sediul primăriei şi la mine acasă, mi s-a dat toată casa peste cap, au venit cei de la DNA şi m-au reţinut acum mai bine de trei luni pentru reabilitarea unei şcoli de 900 de milioane, pe care eu am făcut-o cu doar 500 de milioane de lei vechi. Mi s-a spus că nu am avut actele necesare.

Impact real: Care era structura Consiliului Local, câţi consilieri locali aveaţi şi de ce culoare politică?
Ion Toma: Aveam 11 consilieri, 6 la opoziţie şi 5 la putere, şi totul a început când un consilier PSD a trecut la PDL şi atunci prefectul a vrut să pună viceprimar de la PDL, dar Consiliul Local l-a votat tot pe cel de la PNL. Prefectul ar fi vrut să fie pus un viceprimar de la PDL.

Impact real: Aţi avut o discuţie cu prefectul sau un jurist al instituţiei, vi s-a spus ce se va întâmpla în continuare, care este calea legală de rezolvare a situaţiei?
Ion Toma: La alegerea viceprimarului au participat consilieri judeţeni de la PDL, jurişti de la Consiliul Judeţean, şi şedinţa a durat de la 7 dimineaţa la 11 seara, iar după ce s-au numărat voturile a ieşit tot cel care a fost viceprimar, Nicu Anghel, şi nu cel de la PDL pe care îl voiau ei, Nicu Constantin. Acum, nu mai este nici acela, pentru că nu avem Consiliu Local.

Impact real: Câţi angajaţi aveţi acum la primărie?
Ion Toma: Avem 18 angajaţi, printre care doi şoferi, unul lucrează pe autocarul care transportă elevii la Bălceşti, iar cinci persoane muncesc la alimentarea cu apă, restul fiind salariaţii primăriei. Fondul de salarii este de 30.000 de lei. Până acum am reuşit să mă descurc datorită autocarului care îmi aduce un venit de 10.000 de lei lunar şi taxelor şi impozitelor locale, pe care le-am încasat la timp. Aşa cum am spus, avem un autocar care transportă elevii din comună la liceul Bălceşti. Costul este de 2000 de lei pe lună şi venituri peste 10.000.

Impact real: Cum vedeţi ieşirea legală din situaţia asta?

Ion Toma: Foarte dificilă, aproape imposibilă. Până acum, hotărârea nu a rămas irevocabilă, dar sunt puţine şanse să câştigăm procesul. În două săptămâni de acum înainte ar trebui să se găsească o soluţie de rezolvare, pentru că altfel s-ar putea să fie toate hotărârile anulate, iar angajaţii primăriei să nu mai poată lua salarii decât 15% din bugetul din 2010 şi s-ar putea să fie foarte grav. După ce s-a desfiinţat consiliul au venit şi consilierii de la PDL la şedinţă, şi-au dat seama că nu îşi iau nici ei salariile, nici noi, mai ales că trei dintre consilieri sunt profesori şi au votat bugetul, dar acum s-au anulat toate hotărârile luate. Rezolvarea este una singură: printr-o decizie a prefectului trebuie să se facă alegeri pentru Consiliul Local.

Impact real: Şi în ce fază sunteţi acum, cu această hotărâre?
Ion Toma: Nu  cred că se vor face alegeri, pentru că nu vrea domnul prefect. Vrea desfiinţarea comunei. Comuna noastră are 2400 de oameni, după recensământ. Dacă toate hotărârile se anulează nu mai pot face nici o mişcare în comună, salarii nu pot să mai dau, nu pot să iau impozite, nu pot să iau nimic. Am atacat în instanţă hotărârea prefectului şi aştept rezultatul de la Tribunalul Vâlcea. La Judecătorie am pierdut şi pierdem în continuare, pentru că cei din Consiliul Local nu au mai venit de un an şi două luni, din luna august 2010, la şedinţe.

Impact real: Povestiţi-ne filmul arestării dumneavoastră, cum l-aţi perceput din postura de persoană vizată de această acţiune?
Ion Toma: A fost scandal mare, parcă eram ministru. Arestarea mea am considerat-o o glumă, la început. M-au chemat la Bălceşti procurorul şi cei de la DNA şi m-au întrebat ce fac a doua zi. Le-am spus că am treabă, că sunt chemat la Vâlcea, la Prefectură. Pentru că aveam un proiect de reabilitare a unui pod de discutat. M-au întrebat dacă pot să vin la ora 10.00 la Parchet, la Bălceşti şi am spus că nu pot,dar că ajung pe la 12.00. M-am dus pe la Bălceşti, la dentist, iar apoi, când am ajuns la Parchet, a venit o avocată din oficiu şi mi-a spus că sunt arestat. Eu nu am cerut avocat, pentru că am considerat că nu eram vinovat. Nu a vorbit nimic, am semnat nişte hârtii şi atât. Norocul meu este că am o fată avocat la Slatina şi a trimis un coleg al ei, iar acum am un avocat din Vâlcea. Am stat reţinut 3 zile, iar atunci, dacă îmi dădeau drumul, DNA-ul cerea imediat arestarea pe 29 de zile şi nu se mai putea face recursul, dar am câştigat la recurs. Când am văzut în sală că au venit peste 60 de persoane din Laloşu să mă susţină, cu peste 500 de semnături, am fost emoţionat. În sală nu erau decât apărătorii mei şi oamenii din Laloşu. Îmi era ruşine de ei. Au stat încă două ore la poliţie, până mi-au dat drumul: nu a plecat nici unul. Când a venit avocatul acolo şi a dat 500 de semnături am avut multe emoţii.

Impact real: Ce proiecte mai importante aţi reuşit totuşi să realizaţi, în această perioadă?
Ion Toma: Am modernizat stadionul cu banii atraşi de mine, fără bani de la bugetul local. Echipa de fotbal este în promoţie, am terminat pe primul loc, dar nu am mai avut bani şi nu am mai mers mai departe. În două săptămâni ne mutăm în noul sediu al primăriei, dar tot cu mobilierul vechi, pentru că nu am bani pentru mobilier nou. Am început construcţia în 2007 şi cu fonduri de la Consiliul Judeţean, dar şi cu fonduri de la Consiliul Local. Mai avem de instalat caloriferele şi centrala pe lemne, pentru că gazele nu sunt băgate. Conducta trece prin comună, dar nu am avut bani pentru proiecte. Am pierdut proiecte foarte importante care nu s-au mai realizat, deşi am cheltuit foarte mulţi bani pentru a le depune, am cheltuit zeci de miliarde.

Impact real: Cel care v-a reclamat la DNA şi a făcut să fiţi, până la urmă, arestat ce face acum?
Ion Toma: Stă aici, lângă primărie, face în continuare reclamaţii. Acum a plecat la UNPR, pentru că l-au dat, între timp, afară de la PDL, când au văzut că i-a minţit. Era consilier şi vicepreşedinte la PDL aici, pe plan local. Am în fiecare săptămână reclamaţii de la el.

Impact real: Sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din Vâlcea. Cum aţi reuşit această performanţă?
Ion Toma: În primul mandat am avut şapte consilieri, în al doilea am avut tot şapte, iar acum, în al treilea, nu am mai vrut să candidez, a vrut să mă ia Mitică Dragomir cu el în afaceri şi să nu mai merg la primărie. El îmi spusese să iau 200 de hectare de teren pe aici, pentru că înţelesese că şoseaua rapidă Craiova – Piteşti va trece pe aici, şi puteam face afaceri aici. Am fost un prost. Ştiţi cât mă iubeşte pe mine lumea? Eu am luat mereu amenzi pentru construcţii, pentru că eu nu pot să refuz oameni amărâţi. Dacă vin oamenii la mine eu îi ajut, şi la mine vin amenzile. Dacă am avea şi canalizarea, toţi ar avea buletin de Laloşu. Mai am 3 – 400 de oameni care nu au domiciliul aici, dar, dacă ar avea canalizare, toţi şi-ar face buletin. Am luat cu 360 de voturi mai mult, dar am candidat datorită domnului preşedinte, care a venit la mine acasă şi a spus în glumă că îmi dă foc la casă dacă nu candidez. Dacă luam 200 de hectare eram acum patron cu Mitică Dragomir şi era bine. Eu sunt popular cu lumea, la mine toţi vin şi vorbesc, pe unde merg în localitate oamenii mă ştiu. Am 600 de rromi în comună, nu am nici o problemă cu ei, nu este nici un ajutor social de plătit la Laloşu, doar pensii şi ajutoare de handicap.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.