Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Tarvuica: Nu fac politica, dar cunosc administratia

02 PRIMARPrimarul comunei Făureşti, Ion Ţârvuică, se află în fruntea administraţiei locale de 23 de ani. Consideră că noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, este una echitabilă. Se declară un primar fericit, pentru că, anul acesta, a fost pentru prima dată când a reuşit să cuprindă în buget tot ce şi-a propus. Nu are majoritate în Consiliul Local, iar viceprimarul este PNL. Cu toate acestea, pentru proiectele localităţii, cu toţii formează o echipă.

Impact real: Ce investiţii aţi reuşit să prindeţi în buget anul acesta?
Ion Ţârvuică: În primul rând, am prins salariile personalului administrativ, indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora. Apoi, am alocat bani pentru baza sportivă şi pentru finalizarea arhivei. Un miliard de lei vechi vor merge anul acesta către şcoli. Pentru început, am repartizat 500 de milioane de lei vechi, în vederea reparării sobelor. Din buget, am reuşit să prindem un miliard de lei vechi şi pentru pietruirea drumurilor săteşti. Foarte multe proiecte am prins anul acesta, şi toate acestea datorită noii formule, de alocări de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării. 11.830 de milioane de lei vechi am primit, comparativ cu anii precedenţi, când primeam 170 de mii de lei pentru echilibrarea de buget, sumă care se dădea la începutul anului de la Consiliul Judeţean, pe formula care exista înainte. Este o diferenţă foarte mare, care ne va ajuta. Sunt şi eu, acum, un primar fericit. Mai mult de 2,5 miliarde de lei anual nu se colectau din taxe şi impozite, tot timpul stăteam cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean. Este pentru prima dată când am putut să-mi fac bugetul după necesităţile comunei. Dacă şi anul viitor se menţine tot aşa, demarez un proiect de extindere a reţelei de apă şi canalizare în localitate şi asfaltarea celor doi kilometri de drumuri rămase neareabilitate şi, astfel, voi reuşi să asfaltez toată comuna.

Impact real: Ce proiecte vă doriţi sa accesaţi prin GAL?
Ion Ţârvuică: Facem parte din Grupul de Acţiune Local „Ţinutul Vinului”, şi îmi doresc să accesez fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor. Dar, pentru început, aş încerca să găsesc o posibilitate de finanţare pentru dotarea şcolilor cu centrale termice, pentru că, de la stat, nu văd eu prea curând o astfel de finanţare.

Impact real: Există, în bugetul anului 2015, alocări de fonduri pentru achiziţionarea de mobilier pentru noua primărie?
Ion Ţârvuică: Primăria am construit-o cu bani din bugetul local şi de la Consiliul Judeţean. Am lucrat cinci ani, dar am făcut-o cu cheltuieli minime. Pentru mine, casa mea este primăria. Nu avem mobilier, tot ce avem am adus noi, dar sunt lucruri vechi. Am făcut în aşa fel încât să ne descurcăm. Nu avem voie să achiziţionăm mobilier, dar, poate, vom găsi o sponsorizare. Noi nici maşină nu avem la primărie, eu am o motoretă personală, cu care mă deplasez, seară de seară, pe fiecare uliţă, când trec în control prin comună. Nu am luat maşină pentru că ajunsesem odată să nu avem posibilitatea ca, timp de cinci luni, să dăm salariile la primărie, deci, în această situaţie, nu mi-am permis să-mi iau maşină.

Impact real: Care dintre cele cinci mandate vi s-a părut cel mai greu?
Ion Ţârvuică: Cel mai greu mandat a fost când a fost la putere Guvernul Boc, Udrea, Blaga, toată clica lui Băsescu, pentru că nu am avut bani şi, mai mult de atât, a fost rău când ne-au tăiat salariile; atunci ne-au pus la zid. Ce putea face un salariat la primărie, cu 20 de ani vechime, cu doar 800 de lei? Este o anomalie. Dacă nu se modifică legea bugetarilor, nu vom mai vedea salariaţi competenţi pe la primării, vom căuta pe stradă, dintre cei care au şapte clase, ca să lucreze cât de cât, pentru că nu va sta nimeni cu studii superioare pe un salariu de 1200 de lei.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar?
Ion Ţârvuică: Faptul că nu pot face mai mult. Comuna ar trebui să aibă locuri de muncă pentru tineri, să poată face ceva productiv în localitate. Cel puţin pentru cei care mai sunt încă, ar fi bine să nu mai plece la muncă printre străini, iar cei plecaţi să se întoarcă acasă. Mă macină când îi aud pe părinţi că le este dor de copii.

Impact real: Cum se implică parlamentarii din zonă în problemele localităţii?
Ion Ţârvuică: Îi avem pe Laurenţiu Coca, din PSD, şi pe domnul Mazilu, ales tot din rândul PSD, dar a plecat la UNPR. După aceea, pe la Făureşti nu a mai călcat. I-am susţinut pe cei doi, şi câte voturi a luat primarul de la Făureşti tot atâtea voturi au luat şi dânşii. Domnul Coca a mai trecut prin localitate şi am mai vorbit cu dânsul despre problemele noastre.

Impact real: Cât din oferta electorală cu care v-aţi prezentat în anul 2012 aţi reuşit să onoraţi?
Ion Ţârvuică: Am depăşit-o. Nu am avut prevăzut în ofertă asfaltarea drumului comunal, pe o lungime de 1,5 kilometri, nici finalizarea lucrării de alimentare cu apă. Toate acestea trebuiau finalizate din anul 2016. Cu toate acestea, nu mă voi duce la poarta omului, să-l rog să mă voteze, să-i spun că vreau să fiu primar. Nu am acceptat să-mi zică lumea „domnule primar”, iar eu să le promit că le fac „marea cu sarea”. Nu am putut şi nu pot să mint. Când voi pleca din primărie, vreau ca lumea să mă salute cu respect, aşa cum salut eu, astăzi, fiecare cetăţean.

Impact real: Aveţi majoritate în Consiliul Local? Care este relaţia pe care o aveţi cu viceprimarul liberal?
Ion Ţârvuică: Chiar dacă viceprimarul este liberal, la noi nu există partid, noi suntem într-o unitate, iar Consiliul Local este format din patru consilieri PSD, trei PNL şi patru de la PDL. Nu am majoritatea, dar, la Făureşti, totul se votează cu 11 din 11 voturi, în interesul comunei. Nu există minoritate sau majoritate, noi suntem puşi aici pentru binele acestei comune. Suntem aici cum este în prezent la judeţ, diferenţa este că acolo se „mănâncă”, iar aici se discută problemele comunei.

Impact real: Ce faceţi cel mai bine, politică sau administraţie?
Ion Ţârvuică: 99% administraţie şi doar 1% politică, dar trebuie să spun că, dacă îi „termină” pe cei care ne-au condus înainte, poate ne mai curăţăm. Cei care au făcut rău ţării trebuie să dispară, aşa cu au luat-o pe Udrea să-i ia şi pe Boc, pe Băsescu, Videanu, Blaga, Berceanu, pe toţi cei care au tăiat salariile sau pensiile. Nici unul nu a fost „fată mare”, doar aşa ne vom reveni. Abia apoi vom fi pe făgaşul cel bun. Şi eu puteam să dau proiecte cu încredinţare de unde puteam primi comision de 10%. Dacă eu aveam 10 miliarde de lei doar din comisionul proiectului pe Măsura 3.2.2., astăzi nu mai veneam la primărie, eram şi eu la o staţiune, să mă tratez. În toţi aceşti ani am fost urmărit, interceptat însă, după toate cercetările, am fost felicitat. Am vrut să dorm pe perna mea, acasă, şi asta vreau şi în continuare. Nu îmi trebuie nimic, sunt aici ca să fiu în slujba cetăţeanului cu adevărat, pentru că aşa spune legea, iar, ca să fii în slujba cetăţeanului, trebuie să fii în mijlocul lor, din primărie nu se poate.

Impact real: Care dintre legile intrate în vigoare în ultimii ani v-a afectat cel mai tare activitatea în administraţie?
Ion Ţârvuică: Legea salarizării şi repartiţia banilor pe localităţi.

Impact real: Guvernul Ponta merită să rămână în continuare la guvernare?
Ion Ţârvuică: Consider că acest Guvern este cel mai bun, şi-a făcut o strategie bună, iar Ponta şi Dragnea sunt două persoane capabile, pe un drum bun. Singura problemă pe care trebuie să o mai reglementeze este legea salarizării bugetarilor.

Impact real: Aleşii locali care au profitat de ordonanţa migraţiei politice au emoţii mari, deoarece ordonanţa a fost declarată neconstituţională. Migraţia va fi taxată şi de electorat?
Ion Ţârvuică: De fiecare dată am căutat să las la o parte politicul. Sunt primar de la PSD, am jucat Hora Unirii la Revoluţie şi, de când s-a înfiinţat Frontul Salvării Naţionale, nu am plecat la alt partid. Lumea de aici nu a ştiut că cineva este de la PSD sau PNL, ei au ştiut că primarul comunei votează trandafirii, şi trei trandafiri au votat şi ei. Am avut contracandidaţi de la alte partide, dar au căzut toţi în faţa votului.

Impact real: Când veţi stabili o zi a comunei Făureşti?
Ion Ţârvuică: Nu am avut-o până acum, însă, la anul, cu siguranţă, vom avea. Este încă o promisiune a mea, în faţa electoratului. Îmi doresc, însă, ca, mai întâi, să avem apă, canalizare, asfalt, tot ce avem nevoie, şi apoi putem să şi petrecem.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.