Ion Ţârvuică, primarul comunei Făureşti, nu a avut parte de o situaţie îmbucurătoare privind funcţionarea aparatului administrativ. Bugetul prevăzut pentru anul 2014 este, probabil, cel mai mic din ultimii ani. Cu banii respectivi, social-democratul Ion Ţârvuică va putea asigura salariile angajaţilor primăriei numai pentru trei luni, iar de investiţii nici nu mai poate fi vorba. Câţi bani i-ar mai trebui primarului Ion Ţârvuică pentru funcţionare până la sfârşitul anului, de ce investiţii ar mai avea nevoie în comună, precum şi ce datorii înregistrează la ora actuală administraţia locală din Făureşti aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Aţi reuşit să definitivaţi bugetul? Cum este, comparativ cu cel de anul trecut?
Ion Ţârvuică: Este mult mai slab faţă de anul trecut, deoarece, după formula prevăzută de Finanţele Publice, bugetul comunei Făureşti este de 1,7 miliarde de lei vechi. Ce să fac cu 1,7 miliarde, când eu am avut trei luni restanţă la salarii şi vom mai lua încă trei luni, şi astfel se epuizează banii pe tot anul. Din luna martie, voi rămâne din nou descoperit. Probabil, voi mai încasa din impozite şi taxe 1,5 miliarde, dar gândiţi-vă că numai consumul de apă şi curent costă 100 de milioane de lei vechi lunar, şi nu putem să acoperim aceste sume din încasări. Trăgând linie, cu ce colectăm de la cetăţeni, eu mai pun 100 de milioane lunar din bugetul local. Avem şi restanţe la încasări, deoarece oamenii nu au bani. Acum, am trimis viceprimarul cu alţi angajaţi din primărie să meargă din casă în casa şi să colecteze bani pentru a mai putea acoperi salariile încă o lună, deoarece le-am spus că am făcut viramentele şi nu avem de unde să mai facem rost de alte sume. Doar dacă adunăm nişte bani vom putea să încasăm salariile pentru luna ianuarie. Ne mai trebuie încă trei miliarde de lei vechi pentru a putea funcţiona. Nu ştiu de unde ar trebui să vină aceşti bani, probabil, de la Consiliul Judeţean sau de la Finanţele Publice. Dacă nu vom primi suma respectivă, vom trăi din milogeala şi din încasările de la taxe şi impozite, atunci când vom încasa banii. Degeaba avem noi procent de colectare anual de 70%, când mulţi proprietari de terenuri sunt din alte localităţi, străinaşi. Este foarte greu să îi prinzi pe aici, prin comună.
Impact real: Comuna Făureşti are o populaţie îmbătrânită. Aveţi terenuri nemuncite în localitate?
Ion Ţârvuică: De trei sau patru ani avem aici patru firme care muncesc câte 3-400 de hectare fiecare, astfel încât 90% din pământul comunei Făureşti este muncit. Au contracte de arendare cu oamenii pentru cinci ani. La sfârşitul recoltei le dau câte 600 de kilograme de grâu la hectar, porumb sau contravaloarea în bani, şi le plătesc impozitul pe venit, 16%, iar cetăţeanul achită numai impozitul pe teren aici, la mine.
Impact real: Ce alte datorii mai înregistrează Primăria Făureşti?
Ion Ţârvuică: Alte datorii nu mai avem, decât la firma care ne-a făcut lucrarea pe Măsura 3.2.2, aproximativ 600 de milioane de lei vechi, şi la fondul de garantare 1,2 miliarde. La fondul de garantare, banii sunt reeşalonaţi, 600 de milioane trebuie să-i dau pe 30 martie şi 600 de milioane la 30 iunie 2014. Dacă va putea să-mi dea Consiliul Judeţean cofinanţări plătesc, iar dacă nu, am rugămintea să mai intervină domnul preşedinte încă o dată la Bucureşti, să mă mai păsuiască până la sfârşitul anului. Banii aceştia ar trebui să vină de la Consiliul Judeţean, pentru cofinanţări. Am făcut un împrumut de 10 miliarde, iar fondul de garantare, ca să mă ajute, a plătit banii la BCR şi astfel nu mai dau penalităţi. Acum am rămas însă datori 1,2 miliarde de lei vechi noi către fondul de garantare. În rest am achitat toate datoriile: grădiniţa am plătit-o şi am mai achitat încă opt miliarde pentru cei doi kilometri de asfalt care s-au turnat acum şapte ani. Trebuie să achităm salariile.Aş avea nevoie de încă 3-4 miliarde. Dacă aş fi avut 3 miliarde la buget în loc de 1,7 miliarde, nu mai aveam nevoie de nimic.
Impact real: Totuşi, v-aţi gândit şi la câteva investiţii în următorii ani, pe lângă simpla funcţionare?
Ion Ţârvuică: I-am prezentat preşedintelui Cîlea o notă pe care i-am lăsat-o pe birou, privind strategia de dezvoltare a localităţii, în care am scris că-mi doresc o bază sportivă pentru care am proiect şi 1,2 miliarde în cont, cu teren de minifotbal, handbal, baschet, volei şi tenis. Apoi, este nevoie de extinderea reţelei de apă şi canalizare în comună, în perioada 2014-2020, cu încă 11 kilometri, iar în 2014 ne dorim trei kilometri de apă şi, dacă se poate, să mai asfaltez încă 500 de metri de uliţe comunale. Am scris ce am nevoie, inclusiv problema cu dispensarul medical care trebuie reabilitat. Dacă voi primi măcar câte un miliard la fiecare, ar fi foarte bine. Dacă nu avem bani, nu vom putea întocmi nici proiecte. Din această cauză nu am putut să depun nici proiecte pe Ordonanţa 28, deoarece nu îmi dădeau voie, atâta timp cât aveam în derulare un proiect european.
Impact real: V-aţi gândit vreodată să părăsiţi partidul?
Ion Ţârvuică: Nu, nu mă gândesc la asta, voi rămâne fidel partidului. În plus, la Revoluţie am jucat hora unirii cu cetăţenii din comună şi sunt singurul care mă aflu şi acum la primărie, după atâta timp. Sunt cel mai vechi din judeţ. În schimb, voi pleca la pensie, legal. Cine vrea şi cine consideră că poate să ducă activitatea aşa cum este mai departe sau cine vrea să scoată bani din buzunar poate să o facă. Eu nu am furat şi nu am făcut afaceri cu primăria. Dacă făceam aceste lucruri, aveam şi eu bani şi apoi mergeam mai departe, la cine trebuia, şi mă descurcăm. Am vrut, în schimb, să dorm liniştit, pe perna mea. De ce să mă cert cu domnul preşedinte Cîlea sau cu domnul prefect? Nu ameninţ pe nimeni, aşa cum au făcut alţi primari, nu am de gând să plec nici din partid, dar, dacă nu se uită şi la mine, dacă nu îşi îndreaptă privirile şi spre Făureşti, nu mai are rost să continuu. Nu pot să-mi ţin angajaţii neplătiţi atâta timp. Au fost alegeri locale, de preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost referendumul şi acum vin europarlamentarele. Eu nu pot să le cer oamenilor să muncească degeaba. La alegerile locale i-am făcut campanie domnului Cîlea, nu mi-am făcut mie, pentru că, în cazul meu, nu era nevoie. Eu m-am zbătut pentru dânşii.
Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în localitatea pe care o conduceţi?
Ion Ţârvuică: Stăm destul de bine, am avut noroc cu asfaltarea celor şase kilometri, prin proiectul pe Măsura 3.2.2 a PNDR. În momentul de faţă avem probleme cu DJ 643 A, care arată foarte rău. Am asfaltat drumurile comunale în proporţie de 90%, dar şi anumite uliţe. Dacă m-aţi fi întrebat anul trecut acest lucru, spuneam că este vorba de drumul judeţean pe o distanţă de doi kilometri. Acum, cu sprijinul Petrom, am reuşit să rezolvăm şi această problemă.
Impact real: Privind retrospectiv, care dintre cele patru mandate a fost cel mai dificil?
Ion Ţârvuică: Cred că ultimul, 2008-2012. Sunt supărat că nimeni nu îşi îndreaptă atenţia şi către comuna noastră. Avem doar 1600 de locuitori, care au şi ei nevoi. Mi se rupe sufletul când văd că salariaţii mei nu îşi primesc banii. Aşa cum am mai spus, din martie, vom întâmpina din nou greutăţi mari privind plata salariilor, şi nu ştiu ce să mai fac.
Impact real: Concluzionând, care este cea mai mare neîmplinire a dumneavoastră, ca primar?
Ion Ţârvuică: Dacă despre realizări am vorbit deja, vă pot spune că cea mai mare neîmplinire a mea în calitate de primar este faptul că nu pot face nimic să-i ajut pe angajaţii primăriei în problema salarială. În plus, retribuţiile sunt foarte mici. Deşi ne-au promis o mărire salarială, atât primarului, cât şi viceprimarului, se pare că nu au reuşit să se ţină până acum de cuvânt. Cred că, până la mărirea aceasta, o să ies eu cu picioarele înainte din primărie. Am căutat tot felul soluţii, dar îmi pare rău că nu am putut face mai mult.