Aflat în fruntea administraţiei locale încă din anul 1992, primarul comunei Făureşti, Ion Ţârvuică, a confirmat că funcţia pe care o ocupă i se potriveşte prin faptul că a întocmit proiecte menite să îmbunătăţească nivelul de trai al consătenilor. Cu o experienţă de 46 de ani în administraţia publică, oarecum, „înfrânat” de criza economică, iar, pe altă parte, „faultat”, an de an, cu sume infime, când vine vorba despre alocările de fonduri venite din partea Consiliului Judeţean, primarul a reuşit inclusiv să atragă bani europeni pentru localitate. „Sunt la al cincilea mandat de primar, şi am trecut printr-o perioadă grea. Dacă nu aveam experienţă administrativă, acum, nu era nimic la Făureşti. Bugetul pe care îl aveam an de an, de multe ori nu îmi ajungea nici pentru salarii sau alte cheltuieli strict necesare primăriei.”, a precizat Ţârvuică. Cu toate acestea, ideea pe care s-a mers anul acesta, conform HG 14/2015, respectiv alocarea de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, este una benefică, în opinia primarului, după ce existau primării care nu primeau nimic, ani la rând, pe principiul că fiecare administraţie locală trebuie să aibă doar atât cât să nu „moară”. Primarul Ţârvuică spune că, de data aceasta, s-a mers exact pe ideea de a-l ajuta pe cel mai defavorizat. „Prin noua formulă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, anul acesta, am primit 11.830 de milioane de lei, comparativ cu anii precedenţi, când primeam 170 de mii de lei, sumă care se dădea la începutul anului de Consiliul Judeţean, pe formula care exista înainte. Este o diferenţă foarte mare, care ne va ajuta. Sunt şi eu, acum, un primar fericit. Mai mult de 2,5 miliarde de lei pe an nu se colectau din taxe şi impozite, aşa că tot timpul stăteam cu mâna
întinsă la Consiliul Judeţean. Acum, lucrurile s-au schimbat. Este pentru prima dată când am putut să-mi fac bugetul în funcţie de necesităţile comunei. Dacă şi anul viitor se menţine aceeaşi formulă de calcul, demarez ultimele proiectele pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în localitate şi asfaltarea celor doi kilometri de drumuri comunale rămase neasfaltate.”, afirmă primarul Ion Ţârvuică.
Bugetul din 2015 acoperă, pentru prima dată, toate propunerile primarului
Consilierii locali din comuna Făureşti au votat recent bugetul pentru anul 2015. Potrivit şefului autorităţii locale, Ion Ţârvuică, în acest an, fondurile aflate la dispoziţia administraţiei locale sunt de zece ori mai mari, spre deosebire de anii precedenţi. „Bugetul de anul acesta nu l-am avut niciodată, în cei 23 de ani de când sunt primar, astfel că, pentru prima dată, am reuşit să cuprindem în totalitate necesităţile localităţii.”, a explicat primarul Ion Ţârvuică. Potrivit şefului autorităţii locale, în bugetul anului 2015 în primul rând, s-a reuşit să se acopere integral fondul de salarii al personalului administrativ, indemnizaţiile celor 10 persoane cu handicap şi salariile celor 25 de însoţitori ai acestora. Tot anul acesta, cu bani alocaţi din bugetul local se va reface documentaţia planului urbanistic şi se va apela la serviciile de arhivare specializate, deoarece legislaţia curentă din România obligă companiile să-şi păstreze în format original şi chiar pentru perioade de 50 – 100 de ani, multe dintre documentele oficiale. „În bugetul de anul acesta am prins documentaţia planului urbanistic fără de care nu se poate construi sau să demarăm vreun proiect, termenul fiind de 10 ani, iar la sfârşitul anului 2015 expiră. Acest lucru ne va costa 500 de milioane de lei vechi. Apoi, tot anul acesta, trebuie să finalizăm arhiva, ceea ce ne va costa 200 de milioane de lei vechi. Alte 1,2 miliarde se vor duce către plata hotărârilor judecătoreşti ale salariaţilor din anii 2014 şi 2015.”, a explicat primarul Ion Ţârvuică o parte dintre propunerile bugetului anului 2015.
Primarul este un pasionat al sportului
O altă mulţumire a primarului este faptul că, în localitatea pe care o administrează, tinerii au, în sfârşit, condiţii bune pentru a-şi desfăşura activităţile sportive. Astfel, cu bani chibzuiţi, primarul a reuşit să finalizeze construirea unei baze sportive moderne. Suma necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei şi se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de lei vechi. Este o bază sportivă multifuncţională, dotată cu gazon sintetic, nocturnă, teren de fotbal, handbal, volei şi tenis. Investiţia este finalizată în prezent, dar, în urma lucrărilor executate, primăria mai are de achitat către constructor suma de 500 de milioane de lei vechi, bani pe care şeful autorităţii locale, Ion Ţârvuică, îi are prevăzuţi în bugetul anului 2015. „Sunt foarte mândru, deoarece tinerii din comuna Făureşti au un teren al lor, pe care pot desfăşura competiţii sportive.
La Făureşti sunt copii extrem de talentaţi atât la fotbal, la handbal sau pur şi simplu la sporturi individuale, iar lipsa unui teren amenajat corespunzător le îngrădea posibilitatea de a le arăta tuturor calităţile. Acum, la sfârşit de săptămână, vin la noi tineri şi din localităţile vecine să joace volei, tenis sau fotbal. Nu mai avem echipă de fotbal în localitate, vrem s-o reînfiinţăm, se numea Flamura Făureşti. În afară de această bază sportivă, avem în localitate şi un teren de fotbal la standardele impuse, pentru care, anul acesta, am alocat un miliard de lei vechi. Cu această sumă se vor finaliza lucrările de împrejmuire a terenului, iar gazonul va trebuie reînsămânţat. Am căutat tot timpul să fie tineretul mulţumit, deoarece şi eu, în tinereţe, am fost pasionat de sport, practicând diverse sporturi.”, a declarat şeful autorităţii locale, Ion Ţârvuică.
Administraţia locală a realizat construirea unei grădiniţe din temelii
În comuna Făureşti funcţionează în prezent o şcoala cu clasele I-IV, una cu clasele V-VIII şi două grădiniţe. Grădiniţa din satul Făureşti este o construcţie nouă, cu fonduri din bugetul local şi cu sprijinul Consiliului Judeţean. Este o locaţie pe care primarul a finalizat-o acum trei ani şi care, astăzi, dispune de toate dotările necesare: apă curentă, canalizare, centrală termică şi grupuri sanitare în interior. „Clădirea a fost la început primărie, atunci când am ocupat eu funcţia de primar, dar am demolat-o şi am făcut o grădiniţă. În prelungirea acestei locaţii am construit şi un spaţiu pentru dispensar, unde cetăţenii din satele Făureşti şi Mărcuşi merg, de două ori pe săptămâna, la medicul de familie, pentru a nu se mai deplasa în satul Mileşti, la o distanţă de 5 kilometri. Tot în această clădire mai am două încăperi, pe care le voi folosi în scopul cetăţeanului, doi salariaţi ai primăriei putând elibera aici actele urgente, de care cetăţenii au nevoie.”, a mai punctat primarul.