Primarul cu 43 de ani de experienţă în administraţia publică din judeţul Vâlcea, Ion Ţârvuică, de la Făureşti, a reuşit să obţină un proiect la care comunele limitrofe încă mai visează. După o lungă perioadă în care a bătut drumurile judeţului şi ale ţării, Ion Ţârvuică a reuşit să-şi adjudece un proiect cu fonduri europene pentru alimentare cu apă, canalizare, asfaltare şi modernizare a căminului cultural din comuna pe care o păstoreşte. Despre cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din zona respectivă, despre realizările din postura de primar, dar şi despre neîmpliniri ne vorbeşte primarul localităţii Făureşti într-un amplu interviu acordat cititorilor Impact real.
Impact real: Am înţeles că aveţi o problemă cu căldura pentru instituţiile locale, anul acesta?
Ion Ţârvuică: Am lemnele neplătite de trei ani pentru şcoli, primărie, pentru căminul cultural, bibliotecă, etc. În total am o datorie de 1,3 miliarde de lei vechi numai pentru lemnele din ultimii trei ani. Şi acum va trebui aprovizionată primăria cu lemne, dar îmi vor mai trebui cel puţin 300 de milioane de lei vechi, pentru că avem centrală şi sunt multe săli.
Impact real: Aţi precizat faptul că există posibilitatea ca, aşa-numita „clasă zero” să se mute la şcoală. Dacă acest lucru se va întâmpla, ce veţi face în legătură cu transportul elevilor?
Ion Ţârvuică: Un microbuz şcolar este binevenit în comună, dar, pe de altă parte presupune numeroase cheltuieli. Atâta timp cât nu sunt bani nici pentru salarii, eu consider că cel mai bine ar fi să stăm pe loc şi să nu solicităm nici un microbuz şcolar.
Impact real: Consideraţi că cea mai bună variantă ar fi ca această „clasă zero” să rămână la grădiniţă ?
Ion Ţârvuică: Fără discuţie, cea mai bună variantă ar fi să rămână la grădiniţă, de fapt acolo unde sunt condiţii. Fie că vor părinţii sau că nu vor unii din aceştia, copiii trebuie să rămână acolo unde sunt condiţii, iar dacă am făcut grădiniţa aceasta în satul respectiv, atunci să rămână acolo. Clasa zero, după cum se ştie, face legătura între grădiniţă şi clasa întâi, şi nu ştiu dacă este bine ac în pauze să stea copiii prin curtea şcolii, în frig, când au la grădiniţă grupuri sanitare interioare şi tot ce le trebuie pentru a-şi desfăşura în condiţii foarte bune activitatea. Vom vedea cum vom rezolva şi această situaţie.
Impact real: Datorită nemulţumirii şi a lipsei banilor pentru comunitate vă gândiţi să părăsiţi partidul ?
Ion Ţârvuică: Nu, nu mă gândesc la asta. Eu voi rămâne fidel partidului. În plus, la Revoluţie am jucat hora unirii cu cetăţenii din comună şi sunt singurul care încă mă mai aflu la primărie după atâta timp. Sunt cel mai vechi din judeţ, am 43 de ani de primărie. În schimb, voi pleca la pensie, legal. La 1 ianuarie 2013 ies de drept la pensie şi, fără supărare, cine vrea şi cine consideră că poate să ducă activitatea aşa cum este mai departe sau care vrea să scoată el bani din buzunar, poate să o facă. Eu nu am furat şi nu am făcut afaceri cu primăria. Dacă făceam aceste lucruri, aveam şi eu bani şi apoi mergeam mai departe, la cine trebuia, şi mă descurcăm. Am vrut în schimb să dorm liniştit, pe perna mea. De ce să mă cert cu domnul preşedinte Cîlea sau cu domnul prefect? Nu ameninţ pe nimeni, aşa cum au făcut alţi primari, nu am de gând să plec nici din partid, dar, dacă nu se uită şi la mine, dacă nu îşi îndreaptă privirile şi spre Făureşti, nu mai are rost să continui. Eu nu pot să îmi ţin angajaţii neplătiţi atâta timp. Au fost alegeri locale, de preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost referendumul şi acum vin cele parlamentare: eu nu pot să le cer oamenilor să muncească degeaba. La alegerile locale i-am făcut campanie domnului Cîlea, nu mi-am făcut mie, pentru că în cazul meu nu era nevoie. Eu m-am zbătut pentru dânşii.
Impact real: Ce se va întâmpla dacă nu veţi primi sprijin din partea Consiliului Judeţean în următoarea perioadă ?
Ion Ţârvuică: În momentul în care nu mă ajută, cu ce trebuie şi nu se uită spre Făureşti, alegerile parlamentare vor fi în pom aici, nu va intra nimeni aici să ia voturi. Voturile la Făureşti se obţin cu ajutorul primarului. Salariaţii primăriei nu vor fi decât cu mine, atâta timp cât sunt eu aici. La referendum am ieşit pe locul opt în judeţ şi cred că asta spune multe, iar totul s-a realizat cu ajutorul angajaţilor din primărie. Fără ei nu se obţinea o prezenta la vot de 81%.
Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Făureşti?
Ion Ţârvuică: Cum se implica? Absolut deloc. Ajutor din partea parlamentarilor a fost zero, deşi au promis destule. Au luat voturi frumoase la Făureşti. Din câte am înţeles, domnul Mazilu ar dori să candideze din nou. Treaba lui, dar să nu vină la Făureşti. I-am ajutat pe parlamentari în trecut şi pe domnul Mazilu, dar după alegeri nu a mai călcat prin Făureşti. Şi-a văzut caii în căruţă, a plecat la UNPR şi nu l-am mai văzut pe aici. Dacă vrea voturi, să vină şi să facă baza sportivă cu banii lui, iar după ce o realizează, o să-i dau 80-90% din voturi. Dacă nu, mai bine ne salutăm şi atât. Ca senator, domnul Coca a mai venit prin comună, dar nu a avut cu ce să ne ajute, nu poate să scoată bani din buzunar, dar măcar el nu mi-a promis. Mi-a zis că, dacă poate face, iar dacă nu, nu. În schimb, domnul Mazilu mi-a promis că îmi asfaltează doi kilometri de drum şi a venit cu multe alte promisiuni neonorate.
Impact real: Care sunt cele mai importante două probleme care necesită rezolvare imediată în comună?
Ion Ţârvuică: Trebuie să acoperim banii de la alegerile locale şi banii împrumutaţi de la BCR, adică 9 miliarde de lei vechi. Dacă până în septembrie, la următoarea rectificare de buget nu voi primi ambele sume, nu voi mai sta nici eu cu mâinile în sân.
Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat pe care i-aţi avut, ca primar ?
Ion Ţârvuică: Îmi reproşez că nu mi-am luat concediu în nici un an, de la Revoluţie încoace, dar, în următoarea perioadă o să îmi iau concediu şi nu o să stau o lună, o să stau un an. Am intrat cu bicicleta în primărie şi cu ea plec: nu am luat nimic de aici.
Impact real: Care este relaţia dumneavoastră, în calitate de primar cu Consiliul Local Făureşti?
Ion Ţârvuică: Avem o relaţie foarte bună şi chiar am sprijinul membrilor Consiliului Local în realizarea anumitor puncte de real interes pentru comună. Şi dânşii sunt de aceeaşi părere referitor la modul în care se prezintă covorul asfaltic al Drumului Judeţean 643 A pe teritoriul comunei noastre, care face legătura între judeţele Olt şi Vâlcea. Am înaintat în acest sens o adresă către conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a fi prinşi în programul guvernamental de reabilitare a celor 10.000 de kilometri de drum din ţară.
Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna pe care o conduceţi?
Ion Ţârvuică: Stăm destul de bine, am avut noroc cu asfaltarea celor şase kilometri prin proiectul pe Măsura 3.2.2 a PNDR. În momentul de faţă avem probleme cu DJ 643 A, care arătă foarte rău. Am asfaltat drumurile comunale în proporţie de 90% şi alte uliţe, dar nu se poate ca de drumul judeţean să nu se intereseze chiar nimeni. Este vorba de doi kilometri, nu este o distanţă foarte mare. Au promis că îl va face Consiliul Judeţean, în colaborare cu cei de la petrol, dar nu trec pe el. Dacă ar circula pe el, aşa cum au trecut pe la Diculeşti şi vedeau că este rău, atunci îl făceau. Acum 32 de ani, drumul acesta a fost betonat de cei de la petrol. Dacă s-ar pune câţiva centimetri de asfalt acum, s-ar rezolva problema. Un strat de bitum dacă pun pe el, nu mai umblă apoi la el 50 de ani de acum înainte.
Impact real: Privind retrospectiv, care dintre cele patru mandate a fost cel mai dificil?
Ion Ţârvuică: Cred că ultimul, 2008-2012. Sunt supărat că nimeni nu îşi îndreaptă atenţia şi către comuna noastră. Avem doar 1600 de suflete care au şi ele nevoi. Drumul judeţean arată foarte rău iar primăria are datorii multe. Mi se rupe sufletul când văd că salariaţii mei nu şi-au mai primit banii de trei luni. Nu ştiu ce să mai fac.
Impact real: Concluzionând, care este cea mai mare neîmplinire a dumneavoastră din acest mandat?
Ion Ţârvuică: Dacă despre realizări am vorbit deja, vă pot spune că cea mai mare neîmplinire a mea în calitate de primar este faptul că nu pot face nimic să-i ajut pe angajaţii primăriei, care nu au primit salariile de trei luni, pe asistaţii sociali, neplătiţi de şapte luni şi pe cei de la Legea 416, neplătiţi de opt luni să-şi încaseze drepturile salariale. Am căutat tot felul de mijloace, dar îmi pare rău că nu am putut face mai mult.
Impact real: Fiind unul dintre cei mai vechi membri ai PSD, în ultimul mandat, când v-aţi aflat în opoziţie, aţi simţit presiuni din partea partidului de guvernământ (PDL) pentru a trece în barca lor?
Ion Ţârvuică: Nu, nicidecum. Toată lumea mă ştie că sunt un om corect şi-i respect pe toţi. Nu voi pleca din PSD niciodată, pentru că aşa îmi este felul, dar nimeni de la celelalte partide nu-mi poate reproşa că nu s-a înţeles cu mine în ceea ce priveşte problemele administraţiei locale.
primare ai distrus totul in comuna aia ma. padurea ai taiato si vanduto. faci legea in comuna,nu dai la oameni drepturile,ii ameninti pe oameni sa voteze cu tine. suntem liberi maaaaaaaaa.