Primarul interimar al comunei Şirineasa, Ion Streinu recunoaşte, într-un interviu acordat Impact real faptul că, după emiterea ordinului prefectului prin care şi-a pierdut mandatul, primarul Dan Săraru nu i-a predat documentele primăriei, astfel încât a fost nevoit să se informeze referitor la proiectele în derulare din arhiva instituţiei. Streinu spune cum vrea să gestioneze localitatea în continuare, cum a concesionat izlazurile comunale şi cum reuşeşte să îi determine pe localnici să îşi plătească impozitele locale. Ce părere are despre guvernarea actuală, şi cum va putea acoperi datoriile localităţii, aflaţi din rândurile de mai jos.
Impact Real: După ce fostul primar al localităţii a pierdut bătălia cu ANI, s-a făcut între dumneavoastră şi el o predare a problemelor locale?
Ion Streinu: Nu s-a întâmplat aşa ceva. În mod normal, trebuia întocmit un proces verbal de predare-primire, dar domnul Dan Săraru nu a dorit acest lucru. În schimb, am ştampila primăriei, dar asta numai pentru că, înainte de a primi ordinul prefectului, fostul primar a plecat în concediu, şi mi-a lăsat ştampila. Conform Legii 215, am fost obligaţi să convocăm Consiliul Local, să le aducem la cunoştinţă faptul că prefectul dăduse ordin de încetare a mandatului, după ce fostul primar a fost declarat incompatibil şi suspendat din funcţie, eu preluând atunci atribuţiile de primar.
Impact Real: Ce anume controlează, în acest moment, la primărie, auditorii Curţii de Conturi? Dumneavoastră aţi solicitat acest control?
Ion Streinu: Nu, controlul ea deja programat, şi cei de la Curtea de Conturi au început verificările din data de 6 octombrie, urmând ca, în zilele următoare, să se finalizeze. Pentru că nu mi s-au predat actele de către fostul primar, am fost nevoit să preiau proiectele din arhivă, dar numai pe cele despre care am ştiut că există, aşa cum a fost cazul proiectului pentru căminul cultural. Pe lângă acesta, eu am promovat un proiect de modernizare şi extindere a sediului primăriei, şi un proiect de extindere a corpului I de la şcoala din centrul localităţii. Nu cred că sunt nereguli foarte mari. Pot fi unele mici neglijenţe, pe care le vom corecta, atunci când vom afla care sunt. Spun asta pentru că, nefiind ordonator de credite în perioada 2012 – 2014, perioadă care este în atenţia celor care controlează, domnul Dan Săraru este chemat să dea explicaţii. Vom vedea ce este de făcut atunci când ni se va comunica raportul, pentru că acesta cuprinde şi nişte măsuri care trebuie duse la îndeplinire.
Impact Real: Preluaţi o ştafetă grea?
Ion Streinu: Am avut o datorie de 6 miliarde de lei vechi, în urma lucrărilor de asfaltare derulate prin O.G.28, unde avem un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale, pe o lungime de 7,18 kilometri. În prezent, datoria urmează să fie achitată, pentru că ne-au venit banii de la Guvern, în acest sens.
Impact Real: Aveţi la primărie o echipă pe care să puteţi conta?
Ion Streinu: Suntem o echipă, dar este foarte greu să ducem proiectele la capăt, pentru că toţi oamenii cu experienţă din primărie au ieşit la pensie, iar funcţionarii de acum ai acestei administraţii sunt tineri. Sunt momente când mai apar unele sincope, dar sper să rezolvăm, în final, aceste lucruri.
Impact Real: În localitate există o echipă de fotbal care se află pe un loc fruntaş, în Liga judeţeană. Cum reuşiţi să o susţineţi financiar?
Ion Streinu: Echipa este mândria noastră, iar susţinerea financiară se face cu ajutorul unui sponsor. Primăria pune le dispoziţie baza şi susţine cheltuiala cu utilităţile, iar, din bugetul local, se alocă o sumă mică. La începutul anului, Consiliul Local a aprobat suma de 90 de mii de lei, dar în această sumă intră şi organizarea Festivalul Căluşul Vâlcean, dar şi alte activităţi cultural-sportive, deci nu toţi banii merg către echipa de fotbal. Anul acesta am cumpărat din această sumă costume pentru căluşari. Pentru echipă, anul acesta s-au alocat aproximativ 300 de milioane de lei vechi. Dacă echipa va câştiga în acest an barajul, intră în Diviza C, Liga a III-a, iar pentru acest lucru va fi susţinută şi din bugetul local, atât cât permite cadrul legal. Sponsorul asigură cantonamentele, echipamentul, deplasările şi inclusiv o masă după meciuri, iar noi plătim arbitrajul şi alte mici cheltuieli.
Impact Real: Care este situaţia izlazurilor comunale din Şirineasa?
Ion Streinu: Conform ordonanţei care a reglementat concesiunea izlazurilor, le-am concesionat celor care au fost interesaţi. În prezent, izlazurile comunale din Şirineasa sunt în administrarea unei asociaţii de crescători de animale din comună, iar concesiunea s-a făcut legal, deşi am avut balamuc mare, pentru că toată lumea era pe lângă lege. Am fost felicitat chiar în şedinţa care s-a ţinut la Prefectură, deoarece am respectat cadrul legal. Am urmărit ordonanţa pas cu pas, cu toate modificările, nu cum au făcut alţii, să închirieze fără să ţină licitaţia. Noi am publicat anunţul şi am făcut chiar amenajament pastoral, pentru că trebuia să se grăbească şi să nu fie pierduţi banii de la APIA. Au apărut apoi nişte modificări legale şi, chiar dacă concesionarii se grăbeau şi erau interesaţi, nu aveau documente care să ateste că au animale. Le-am cerut astfel de lucruri, conform legii şi, până la urmă, am concesionat suprafaţa respectivă Asociaţiei crescătorilor de animale Luncvăţ şi unui crescător individual.
Impact Real: Statul a alocat bani din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului pentru administraţiile teritoriale afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii. Care este situaţia la Şirineasa, după calamităţile din vara lui 2014?
Ion Streinu: Noi am avut atunci puntea din satul Ciorăşti spulberată de furia apelor, fiind afectat şi drumul comunal 118, care face legătura între satul Ciorăşti şi satul Valea Alunişului. Între timp, din cauza lipsei banilor, am improvizat o trecere. Ulterior am fost chemat la Prefectură, să dau o declaraţie pe propria răspundere, cum că această trecere s-a construit. Pentru refacerea podului eram prinşi cu suma de 1,2 miliarde de lei, pe situaţii de urgenţă, dar nu ni s-a alocat nici un leu. O parte din vină a fost şi a noastră, pentru că nu am depus la timpul potrivit expertiza ISU. Am considerat că este suficient un proces verbal de la Comitetul primăriei. La final am aflat c numai cei care au avut expertiza ISU au primit fonduri pentru soluţionarea calamităţilor.
Impact Real: Care este gradul de colectare al taxelor şi impozitelor acum, la final de an? A fost cazul să apelaţi la somaţii?
Ion Streinu: Gradul de colectare este o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru accesarea fondurilor europene, reprezentând un coeficient care se stabileşte în funcţie de gradul de colectare al veniturilor proprii. Eu cred că, la început de an, este normal să îi aduc la cunoştinţă contribuabilului că are şi obligaţii. Până acum, nu am reuşit să ajungem la procentul stabilit de noi, şi am fost nevoiţi să recurgem şi la somaţii. În prima fază am fost şi acuzat de unii cetăţeni care aveau restanţe adunate pe o perioadă de doi sau trei ani, şi care spuneau că din cauza mea trebuie să le plătească. În timp, oameni au înţeles şi au plătit taxele şi impozitele. Dacă, în luna iunie, gradul de colectare era undeva la 40%, în prezent procentul atinge 80%.
Impact Real: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern tehnocrat?
Ion Streinu: Guvernul PSD a lăsat ţara la cheie, şi îmi pare rău că Victor Ponta a cedat. Ponta a fost cel mai bun premier al României, a lăsat ţara într-o situaţie economică mult mai bună decât era în 2012, şi a reuşit să repare „nedreptăţile” din trecut. Pe fondul nemulţumirilor din ultima perioadă din partea cetăţenilor şi-a dat demisia, dar nu cred că trebuia să procedeze aşa. Dacă fiecare dintre miniştrii aleşi să facă parte din noul Guvern ştie cu ce se „mănâncă” funcţia respectivă, trebuie doar să continue măsurile, altfel va fi o răzmeriţă. Şi să îi ferească Dumnezeu de moralitatea bătrânilor care nu au din ce trăi. Consider că Noul Cod Fiscal propus de Guvernul Ponta este un instrument legislativ mult mai bun decât cel aflat acum în vigoare. Ajută economia românească să se dezvolte plătind salarii decente, achitând taxe mai mici şi mai puţine. Puţini oameni sunt patrioţi cu adevărat, şi cei care sunt ajung marginalizaţi. De aceea suntem puşi în situaţia de a admite oameni care acceptă uşor să vândă ţara.
Impact Real: Aveţi în vedere şi modernizarea şcolilor?
Ion Streinu: În localitate mai avem două grădiniţe şi o singură şcoală, dar, pentru corpul A al şcolii trebuie făcută o extindere. Documentaţia proiectului este în derulare. Pentru această investiţie ne dorim să accesăm fonduri europene, însă, dacă nu va exista această şansă, vom realiza lucrările cu bani din bugetul local. Proiectul este în lucru şi s-au făcut deja studiile privind documentaţiile geotehnice pentru construcţii. Investiţia include amenajarea unei biblioteci şi a unei săli de clasă, inclusiv a grupurilor sanitare.