Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Stanescu: „Nu mi-a placut traseismul politic”

Primarul Ion Stănescu este membru al PSD încă din anul 1992, fiind unul dintre fondatorii acestui partid la nivelul judeţului Vâlcea. Cu ce probleme se confruntă comuna pe care o administrează, dacă are vreun contracandidat serios sau dacă alegerile din luna iunie îi provoacă sau nu emoţii vom afla în interviul de mai jos.

Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat pe care i-aţi avut ca primar?
Ion Stănescu: Singurul lucru pe care mi-l reproşez este faptul că nu am avut sprijin politic, pentru că eu mi-am dorit să fac mult mai multe lucruri bune pentru localitate. Fiind în opoziţie, a fost destul de greu să facem rost de bani. Poate, acum, lucrurile se vor schimba în bine şi vom putea face şi noi mai multe pentru comună.

Impact real: Care sunt atuurile dumneavoastră ca primar?
Ion Stănescu: Sunt un om gospodar, iar un primar trebuie să aibă în primul rând acest aspect. Apoi, sunt familist. Îmi place să lucrez cu omul, care, de altfel, este cel mai greu lucru. Oamenii sunt diferiţi, fiecare dintre ei îşi urmăreşte propriul interes, în funcţie de vârstă şi de necesitate. Nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea, dar măcar să încerci să faci ceva pentru majoritatea oamenilor. De exemplu, tinerii vor baze sportive, locuri unde să se recreeze, localuri, iar cei de vârsta a doua vor, în primul rând, utilităţi: apă, canalizare, drumuri etc., în timp ce bătrânii vor în special drumuri sau biserici. Un primar gospodar trebuie să realizeze câte ceva din toate acestea, iar eu consider că mă apropii de acest deziderat. Orice văd la alţii îmi doresc şi eu pentru comuna mea, nu îmi place să fac lucrurile de mântuială.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Ion Stănescu: Cred că baza sportivă, care este finalizată, şi apoi sala de sport – care este construită în 2004 şi este prima de acest gen printre localităţile rurale – sunt proiectele mele preferate. Acum, tinerii au toate condiţiile să facă sport, doar că mai trebuie să şi vrea acest lucru. Ca proiect de suflet pentru viitor este realizarea ubui centru administrativ, care este un proiect personal şi de care vor profita din plin cetăţenii, deoarece vine în sprijinul acestora în mod direct, ca şi celelalte proiecte, de altfel.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Ion Stănescu: În anul 2000, când am ajuns venit în funcţie, cunoşteam neajunsurile din primărie şi am încercat să pun la punct personalul, să-l promovez şi să-l determin să lansăm nişte proiecte. Încet, încet, i-am dat pe brazdă, am făcut un colectiv bun, am pus la punct un compartiment foarte bun pentru a scrie proiecte şi chiar am avut un real succes pe această temă. Am încercat să facem micile reabilitări ale drumurilor la momentul respectiv şi să introducem iluminatul public în localitate. Încă de la primul mandat, m-am gândit la construirea unui locaş de cult.

Impact real: Cum credeţi că sunteţi perceput de cetăţeni?
Ion Stănescu: Cred că sunt perceput bine de cetăţeni. Nemulţumiri mai sunt, dar cei care m-au votat în toate cele trei mandate mi-au dat încredere în mine şi, în continuare, eu am fost aproape de ei şi am încercat să nu-i dezamăgesc. Dacă omul te apreciază, observi acest lucru după cum te priveşte, după cum te salută, respectul îl simţi atunci când te întâlneşti cu cetăţenii. Eu, la rândul meu, am încercat să-i respect pe oameni prin lucrurile care se văd şi prin facilităţile pe care am încercat să le ofer comunităţii şi cred că, până în momentul acesta, le-am arătat că îi respect, dar mai sunt multe de făcut în comună.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi în Suteşti, aveţi bani pentru subvenţii?
Ion Stănescu: Avem 68 de persoane cu dizabilităţi şi ne descurcăm foarte greu, fondurile prevăzute nu sunt suficiente, iar noi ne zbatem zi de zi cu oamenii în acest sens. Omul crede că nu vrei să-l ajuţi, dar întotdeauna noi am fost alături de ei, chiar şi de sărbători am încercat să le aducem un pic de bucurie, atât cât am putut. Plata către aceste persoane este cea mai grea problema cu care se confruntă administraţia locală.

Impact real: Aţi avut probleme cu alunecările de teren?
Ion Stănescu: Am avut, dar nu foarte grave. Am rezolvat problema prin terasare şi pietonare, deoarece existau izvoare unde aluneca pământul. Nu a fost nevoie de strămutări.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Ion Stănescu: Stăm foarte bine în această privinţă. Totul s-a încheiat şi suntem liniştiţi. Mai există câte un litigiu între părţi, dar noi am terminat la acest capitol.

Impact real: Cum staţi cu achitarea taxelor şi impozitelor?
Ion Stănescu: Încasările sunt în proporţie de aproximativ 90%. Indiferent de localitate, este imposibil să nu se găsească câţiva oameni după care trebuie să tragi mai mult pentru achitarea taxelor şi impozitelor. Sunt unii foarte amărâţi, care chiar nu au de unde să plătească, dar, de obicei, bătrânii şi săracii sunt primii care vin să îşi achite obligaţiile. Îi mai scădem în şedinţele de consiliu pe cei cărora, în urma unei analize, constatam că nu avem ce să le luăm, care chiar nu au nimic, dar, în principiu, stăm bine.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi candidat a doua oară?
Ion Stănescu: Am candidat ca să continui proiectele începute, deoarece sunt unele pe care nu le poţi finaliza într-un singur mandat, este vorba de mulţi bani. Am considerat tot timpul că sunt util şi trebuie să duc proiectele mai departe.

Impact real: Ce greutăţi întâmpină cel mai des administraţia locală pentru a putea finaliza un proiect?
Ion Stănescu: Cele mai importante probleme ale comunei sunt reprezentate de schimbările foarte dese ale legislaţiei, care încurcă şi chiar anulează derularea unor proiecte vitale şi perioada destul de lungă de implementare a unora dintre ele. De fiecare dată este nevoie de o grămadă de hârtii pentru începerea unui proiect: de la avize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Se cheltuiesc o grămadă de bani pentru aceste formalităţi care, de cele mai multe ori, nu ne ajută cu nimic, pentru că proiectele nu pot fi finalizate. Bineînţeles, cea mai mare problemă este lipsa fondurilor pentru realizarea obiectivelor necesare comunităţii, care sunt foarte multe.

Impact real: Din lucrările pe care le-aţi preluat de la fostul primar au fost şi unele nefinalizate, pe care a trebuit să le terminaţi?
Ion Stănescu: Da, a fost vorba despre un pod care era la stadiul de proiect şi pe care l-am finalizat. În rest, nu am mai avut altceva.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?
Ion Stănescu: Sunt din anul 1992 în PSD, sunt unul dintre membrii fondatori ai acestui partid şi nu mi-a plăcut traseismul politic niciodată. Consider că, atunci când alegi să mergi cu un partid, mergi cu el până la capăt, indiferent dacă este la guvernare sau în opoziţie. Într-adevăr, când eşti în opoziţie, este mult mai greu să accesezi fonduri guvernamentale, dar ce credibilitate ai tu în faţa oamenilor dacă te dai după ce culoare are partidul care vine la guvernare? Poate merge o dată, de două ori, dar apoi nu mai merge. Nu ai cum să te regăseşti în doctrina tuturor partidelor. Recunosc că am avut oferte, dar le-am refuzat.

Impact real: V-aţi simţit dezavantajat de faptul că la putere a fost PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comuna Suteşti?
Ion Stănescu: Într-adevăr, se putea face mai mult, dar, aflându-te în opoziţie, nu ai cum să ai prea mult de câştigat. Am reuşit să atragem şi aşa fonduri, dar nu suficiente. Eu sunt un om care nu se mulţumeşte cu puţin şi căruia îi place să facă lucrurile cum trebuie, iar pentru asta ai nevoie bani. Nu mi-a plăcut niciodată să stau cu mâna întinsă la unul şi la altul: am încercat să mă organizez în aşa fel încât să fac acel lucru, chiar dacă nu am primit sprijin. De exemplu, pentru şcoli nu am primit nici un fel de ajutor şi totuşi am reuşit să le dotez cu tot ce a fost necesar. Acest centru administrativ la care lucrăm, la fel, este realizat cu bani de la bugetul local, şi nu ne costă puţin. Este vorba de 31 de miliarde de lei vechi. Era, într-adevăr, mult mai simplu dacă primeam şi noi sprijin. Multe lucruri în comună se făceau astfel mai din timp.

Impact real: De ce credeţi că nu s-a afirmat nici un contracandidat serios până în momentul de faţă la Primăria Suteşti?
Ion Stănescu: Eu am ieşit câştigător din primul tur, cu o diferenţă mare de voturi, la toate cele trei mandate. Probabil, s-au gândit să nu mai cheltuie banii degeaba pentru a-şi face campanie. Prin faptul că actuala putere a dat greş, este sigur că USL va câştiga, şi atunci, eu, fiind şi candidatul USL-ului, este greu să vină cineva care să prezinte o nouă politică aici, în comună, pentru că oamenii s-au săturat de promisiuni. Şi faptul că s-a dat legea să se facă un singur tur, să câştigi din prima, indiferent de numărul de voturi, poate şi acest lucru a fost un motiv.

Impact real: Anul electoral 2012 va fi unul fără emoţii pentru dumneavoastră?
Ion Stănescu: Din punctul meu de vedere va fi unul fără emoţii. Mi-ar fi plăcut, în schimb, să candidez separat din partea PSD-ului, dar, până la urmă, am acceptat să candidez din partea USL.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.