Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Sparleanu: “Cu fonduri guvernamentale, mi-ar trebui 15 ani ca sa finalizez proiectele incepute”

primarPrimarul comunei Creţeni, Ion Spârleanu, se arată dezamăgit de fondurile mici care îi sunt alocate de la Guvern pentru proiectele aflate în derulare în comuna sa. Social-democratul susţine că i-ar mai trebui cel puţin trei mandate pentru a finaliza lucrările pe OG 28. Din acest motiv, a fost nevoit să întrerupă două proiecte şi încearcă să le găsească o altă sursă de finanţare. Despre proiectele aflate în derulare, dar şi alte subiecte care vizează viaţa locuitorilor din Creţeni aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Aveţi un proiect de canalizare în desfăşurare pe OG 28. Veţi încerca să accesaţi şi un proiect de extindere şi, dacă da, cu ce bani speraţi să finalizaţi lucrarea?
Ion Spârleanu: Sperăm să terminăm lucrarea anul acesta, deoarece ne dorim să accesăm un proiect pentru extindere, din fonduri europene. Canalizarea se va introduce de-a lungul drumului judeţean, partea centrală, şi urmează ca, pe drumurile comunale, să găsim o variantă care să fie finanţată cu fonduri europene. Problema este că un se poate face extindere de lucrări dacă partea deja începută un este finalizată. Cu fonduri europene putem obţine bani pentru extinderi, dar numai în cazul în care lucrarea este finalizată şi dată în funcţiune. Firma este dispusă să finalizeze lucrarea cu banii constructorului. În sensul acesta, avem sprijin să finalizăm lucrarea până la sfârşitul anului. Recepţia este una dintre piesele de bază pentru accesarea unui proiect de extindere. Sperăm ca, în toamna aceasta, să mai primim ceva fonduri, măcar trei miliarde de lei vechi, cu care să achităm datoriile către constructor. La modul cum decurg lucrurile în ceea ce priveşte lucrările aflate în derulare pe OG 28, cel puţin 15 ani mai am de aşteptat să finalizez lucrările deja începute.

Impact real: Majoritatea primarilor au probleme cu infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna Creţeni?
Ion Spârleanu: Eu credeam că, totuşi, aceste proiecte care au fost licitate pe OG 28 vor fi duse la bun sfârşit, deoarece sunt nişte contracte semnate cu constructorii. În prezent, am renunţat la două dintre ele şi încercăm tot cu fonduri europene să rezolvăm infrastructura. Banii guvernamentali sunt foarte puţini, iar unele unităţi administrativ-teritoriale sunt datoare către firmele care au executat lucrări. Nu este şi cazul comunei Creţeni, totuşi, eu cred că cel mai bun lucru ar fi promovarea unor proiecte cu fonduri europene, în care să fie cuprinsă toată infrastructura fiecărei comune. Altfel, nu cred că se va putea face nimic doar cu fonduri europene. Eu mi-aş dori încă o extindere a reţelei de canalizare cu fonduri europene şi asfaltarea a încă trei kilometri de drum comunal.

Impact real: Viaţa cultural-sportivă este importantă pentru orice localitate. Cum s-a păstrat de-a lungul timpului tradiţia la Creţeni?
Ion Spârleanu: Viaţa culturală este importantă pentru o comunitate din mediul rural. Despre viaţa culturală, noi am întocmit un proiect, care priveşte reabilitarea căminului cultural, de altfel, singurul de pe raza comunei. Proiectul are o valoare de 8 miliarde de lei vechi, şi sper să-l finalizăm până la sfârşitul acestui mandat. Avem un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii, dar se pare că nu sunt bani pentru finanţare. Proiectul a fost declarat eligibil şi sperăm să primim fonduri, deoarece este o locaţie foarte importantă pentru cetăţeni. Are o valoare de 8 miliarde de lei vechi. Dacă tot aţi amintit de tradiţie, noi sărbătorim Festivalul-concurs interşcolar de muzică populară „Pridvorul tinereţii”, care se desfăşoară anual, în luna mai, şi Târgul anual din 8 septembrie. Referitor la viaţa sportivă, pot să afirm că eu sunt un împătimit al sportului, al fotbalului, în special, şi am avut tot timpul, de când sunt eu primar, o echipă de fotbal a localităţii. Sunt puţin dezamăgit că nu am reuşit să finalizăm modernizarea bazei sportive mai repede şi a trebuit să treacă 5 ani ca să terminăm investiţia, dar, din toamnă, putem spune că fotbalul se situează la loc de cinste şi la Creţeni, pentru că vom avea şi condiţiile necesare desfăşurării activităţii sportive. Mai avem şi un teren sintetic la şcoală, deci nu putem spune că tinerii nu au unde să joace fotbal sau handbal.

Impact real: Comuna este străbătută de un drum judeţean. În ce stadiu se află?
Ion Spârleanu: Drumul judeţean este cel care ajunge până în comuna Şirineasa, DJ 677 A, care la noi arată bine. Există câteva probleme la Şirineasa. Domnul preşedinte Ion Cîlea a avut grijă şi de drumul nostru şi, în măsura posibilităţilor, a reuşit să-l întreţină, să arate bine. Eu sunt mulţumit de sprijinul pe care preşedintele ni l-a acordat nouă, celor de la Creţeni, şi chiar aş dori să-i mulţumesc pentru eforturile deosebite pe care le face pentru a împărţi banii către toţi primarii. Fonduri nu sunt nici măcar la nivel naţional, iar acest lucru ar trebui să-l înţelegem. Sperăm ca, totuşi, situaţia să se redreseze şi lucrurile să intre pe un făgaş normal, să primim şi noi finanţări măcar pentru proiectele deja începute şi cele declarate eligibile către finanţare.

Impact real: Anul viitor, veţi da în folosinţă un Centru Multifuncţional de Servicii Sociale. Îşi justifică utilitatea acest proiect?
Ion Spârleanu: Considerăm că este necesar, mai ales că poate atrage şi persoane din altă zonă. Am ales să facem lucrul acesta deoarece anumite cheltuieli am putea să le suportăm şi noi, ceea ce înseamnă personal, dar şi sustenabilitatea utilităţilor. Încercăm să folosim aceeaşi femeie care asigura curăţenia în primărie şi la acest centru sau un asistent medical şi alte persoane de care va fi nevoie, încât să nu facem mai mult de patru angajări. Şi legislaţia în vigoare ne pune piedici: pe de o parte ne dă acces la astfel de proiecte, pe care să le implementăm noi, ca administraţie locală, iar pe de altă parte, nu ne lasă să facem angajări. Cea mai bună soluţie ar fi un parteneriat cu un ONG, vom gândi situaţia în următoarea perioadă. Cert este că noi ne bucurăm că ne dau voie nouă, ca administraţie locală, să plătim sustenabilitatea cu bani de la bugetul local. Vom vedea cum ne vom descurca,
important este să vedem dus proiectul la bun sfârşit. Acest centru trebuie să funcţioneze şi doar cu o persoană, deci cheltuielile sunt aceleaşi, indiferent dacă avem una sau opt persoane. Totul va fi din cheltuiala primăriei, nu vor exista opriri din indemnizaţia lunară a persoanei respective. Vom asigura o perioadă de cazare, premergătoare transferului în altă parte, la un azil sau cămin de bătrâni.

Impact real: Racordarea la sistemul de alimentare cu apă am înţeles că este în procent de 50%. Aveţi cerinţe din partea localnicilor şi în privinţa canalizării?
Ion Spârleanu: Da, avem. Noi trebuie să le oferim toate utilităţile şi să dăm posibilitatea cetăţeanului să aleagă, de aceea sunt eu în funcţie. Este normal să aibă aceste beneficii: apă, canalizare şi drumuri. Va fi costisitor ulterior, dar acest lucru nu mai este o reală problemă. Poate că va ajunge un metru cub de apă la 8 lei, dar, atunci, oamenii vor putea să aibă o baie în casă, să aibă condiţii normale de trăi. Sunt sigur că vor exista branşări destule şi în cazul canalizării. De fapt, acesta este viitorul, trebuie să avem condiţii normale de trai.

Impact real: În privinţa sănătăţii populaţiei care este situaţia în comună?
Ion Spârleanu: Avem un dispensar medical, am reuşit să alocăm fonduri pentru reabilitare în urmă cu doi ani, doar că dispensarul este dat în concesiune medicului pe 25 de ani. Avem, de asemenea, şi unul veterinar, care girează vreo trei localităţi limitrofe. Cred că această parte, sanitară, am acoperit-o în totalitate, nu avem plângeri în acest sens, iar oamenii sunt mulţumiţi.

Impact real: Ce investitori aveţi la Creţeni?
Ion Spârleanu: Avem aici un punct de lucru al Regiei de Drumuri şi Poduri, unde sunt angajaţi 20 de cetăţeni din comună, avem un Agromec unde lucrează cam 10 muncitori în agricultură, o brutărie unde lucrează 40 de localnici şi alte câteva magazine. În rest, populaţia noastră mai lucrează la Drăgăşani, care se află la doar 10 kilometri depărtare.

Impact real: În a doua parte a anului, majoritatea administraţiilor locale rămân fără bani de salarii. Care este situaţia personalului din Primăria Creţeni, în ceea ce priveşte salariul lunar?
Ion Spârleanu: Noi colectam aproximativ trei miliarde de lei vechi anual, ceea ce înseamnă că ne putem asigura salariile, şi cam atât. Nu cred că am putea să ne autofinanţăm, ţinând cont că avem o populaţie de 2.300 de locuitori, după ultimul recensământ. Nu am avut probleme de genul acesta, am încercat să asigurăm în primul rând salariile, apoi să mai facem câte ceva şi prin comună. Numai la sistemul de canalizare am dat din bugetul local 7 miliarde de lei vechi, în ultimii ani.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.