Primarul comunei Creţeni, Ion Spârleanu, are drept obiective principale pentru lunile următoare să finalizeze lucrările deja începute, dar afirmă că PSD-ul va obţine la următoarele alegeri în jur de 70% în localitate. Lucrările de infrastructură sunt, în opinia primarului, prioritare în acest mandat, acestea fiind punctele slabe în mediul rural.
Impact real: Sunteţi la al doilea mandat de primar, în 2008 – 2012. Ce lucrări aţi reuşit să realizaţi până în prezent?
Ion Spârleanu: Am finalizat lucrarea de alimentare cu apă a comunei Creţeni, pe 27 de kilometri. Lucrarea a început în anul 2008 şi s-a terminat în 2009. A fost introdusă conducta de apă pe 27 de kilometri în toate satele. Nu există, la ora actuală, nici un sat sau uliţă fără apă, valoarea lucrării fiind de 3 milioane de lei noi, pe Ordonanţa 7. Tot în 2008 s-a finalizat şi Drumul Comunal 88, pe fonduri europene, prin SAPARD. Drumul leagă comuna Creţeni de comuna Amărăşti pe 3,8 kilometri, valoarea lucrării fiind de 2,5 milioane de lei noi, pe Ordonanţa 7. Au început în 2008 şi s-au finalizat în anul 2009 două poduri: unul este peste pârâul Pesceana, în valoare de 750.000 de lei, şi unul peste pârâul Năgrăpiţa, de 450.000 de lei. Toate aceste lucrări au fost realizate şi prin contribuţia Consiliului Judeţean, care a venit cu 70% din finanţare, iar restul de 30% a fost asigurat de la Consiliul Local. Cofinanţările pentru alimentarea cu apă şi asfaltare au fost asigurate cu sprijinul consilierilor judeţeni, în special prin aportul preşedintelui instituţiei, Ion Cîlea. Am realizat şi reabilitarea terenului de la şcoala generală, dar vom finaliza şi baza sportivă din localitate.
Impact real: Ce proiecte aveţi, în prezent, în derulare?
Ion Spârleanu: Avem mai multe proiecte în derulare, aprobate, şi pentru care urmează să ţinem licitaţiile.
În 2010 – 2011 au fost astfel mai multe proiecte depuse la ministere şi Consiliul Judeţean Vâlcea. Unul dintre acestea priveşte asfaltarea pe 1,5 kilometri a drumului care leagă satele Striminoasa de Creţeni, în valoare de 10 milioane de lei. De asemenea, mai avem canalizarea de realizat parţial, pe Drumrile Judeţene 677 A şi 67 B, a tuturor satelor, în lungime de 17 kilometri, cu valoarea de aproximativ 30 de milioane de lei. Toate proiectele sunt depuse şi la Consiliul Judeţean Vâlcea. La Ministerul Dezvoltării şi Turismului este depus un proiect de asfaltare a drumurilor interioare de interes local, de trei kilometri. În acest caz ni s-a aprobat proiectul şi aşteptăm finanţarea. La Căminul cultural Creţeni, în cursul anului 2012, se va finanţa reabilitarea, în valoare de 800.000 de lei. S-a încheiat contractul în anul 2011 şi se va finaliza şi centrul de zi pentru copii, în valoare de 400.000 de lei, prin Ministerul Muncii şi Consiliul Judeţean.
Impact real: Primiţi sprijin suficient de la conducerea Consiliului Judeţean?
Ion Spârleanu: Eu am fost coleg cu preşedintele Ion Cîlea, de când era director la Direcţia Agricolă. Muncea la fel de mult şi atunci. Cred că este destul de potrivit pentru această funcţie, pentru că el cunoaşte şi problemele de administraţie mai bine decât alţii, mai ales că a fost înainte şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean. Domnul Cîlea împarte în mod egal fondurile cam la toţi. Din 40 – 50 de miliarde la trei luni face socoteala la 80 – 90 de localităţi şi le dă cam 60 – 70 de milioane la fiecare. Eu chiar am renunţat de două – trei ori la fondurile de la Consiliul Judeţean în favoarea altora, care aveau nevoie mai mare să îşi plătească lucrările. Este clar că dacă are unul de plătit 6 – 7 miliarde nu va avea de unde, aşa că riscă să îl dea în judecată constructorii. Oricum, noi ar trebui să ne înţelegem între noi.
Impact real: Ce părere aveţi despre faptul că sunt câteva localităţi unde există lupte interne între cei care conduc organizaţiile locale. Pot afecta acestea rezultatul alegerilor?
Ion Spârleanu: Cea mai bună strategie în aceste cazuri este împăcarea, adică membrii organizaţiei să ajungă la un numitor comun prin discuţii. Tracasările şi reclamaţiile reciproce nu fac bine. Dacă stai tot timpul de reclamaţii nu mai ai timp să faci treabă. Când eu eram primar, şi preşedintele organizaţiei era altul, am avut şi eu probleme în comună. Cel care era preşedinte de partid vorbeşte cu membrii biroului, iar o parte dintre ei şi consilieri îi întoarce împotriva primarului. Eu am avut în birou oameni care mă criticau, dar am avut şi vreo doi care tăceau. Fostul viceprimar era cu preşedintele organizaţiei, nu cu mine, şi mereu mă critica. Printre membrii biroului mai sunt şi unii imparţiali, iar pentru a rezolva problemele mai trebuie să laşi câte puţin şi de la tine. Între timp, preşedintele organizaţiei a fost mazilit, era şi director de şcoală, dar eu nu am nimic cu el. Cel mai bine este să te întâlneşti în biroul organizaţiei şi acolo să se voteze ce este de făcut pentru rezolvarea acestor conflicte.
Impact real: După părerea dumneavoastră există posibilitatea ca anumiţi primari din sudul judeţului care sunt în prezent la PSD să treacă la UNPR?
Ion Spârleanu: Da, cred că există această posibilitate. Sunt mulţi care vorbesc ca şi cum ar fi foarte apropiaţi partidului, dar în acelaşi timp sunt în relaţii foarte bune cu Dan Mazilu. Nu spun 100% că vor trece la UNPR, este mai mult vorba despre lucrări aici, dar 60 – 70% cred că vor trece. Îmi este destul de teamă, mai ales că politicienii care ar trebui să ne reprezinte pe noi nu sunt la fel de insistenţi cum sunt cei aflaţi acum la putere, în anumite situaţii. De exemplu, cei de la PDL dau tot timpul ocol primarilor din sud. Este ca şi cum doi-trei băieţi ar da toată ziua ocol la o fată. Eu le-am spus să nu mă mai caute, pentru că nu am de gând să trec la PDL. Este normal, dacă îţi place o femeie o cauţi o dată, de două ori, dar, dacă nu îi place de tine, nu stai ca prostul pe acolo, pe la geamuri. Constructorii dirijează problema banilor pentru campanie. Constructorii sunt ai lor, pentru că ştiu că la un kilometru de asfalt rămân anumite sume, iar pe baza acestor bani se cumpără voturi. Nu vin pedeliştii foarte des pe aici, dar problema se pune invers. Jurcan ştie că nu îl votează lumea pe aici, dar banii nu au miros.
Impact real: Veţi fi candidatul USL la următoarele alegeri. Ce credeţi că mai trebuie realizat în comună, pentru ca locuitorii să aibă tot confortul necesar?
Ion Spârleanu: În primul rând, trebuie ca proiectele care au fost deja depuse să fie finalizate, mai ales canalizarea. Astea sunt proiecte care se întind pe doi-trei ani, plus altele, sunt lucrări de 70 – 80 de miliarde. În situaţia aceasta, de criză, eu cred că este un lucru bun pentru comuna noastră.
Impact real: Aveţi bani suficienţi pentru a asigura cofinanţarea?
Ion Spârleanu: Facem rost, mai avem şi bani la bugetul local.
Impact real: Care este, în acest moment, relaţia dumneavoastră cu liberalii in localitate?
Ion Spârleanu: Este destul de bună, mergem împreună la alegeri. Ei au avut în mandatele trecute destul de puţini consilieri, unul, doi sau maximum trei. Acum, au unul. Sunt un consilier de la PNL, şase de la PSD, unul de la PNG şi trei de la PDL. Toţi pedeliştii au fost pesedişti înainte.
Impact real: PDL are organizaţie puternică în comună?
Ion Spârleanu: Au 40 – 50 de oameni, dar toţi au fost în PSD înainte. Cei trei consilieri PDL au fost social-democraţi. Este un inginer, fostul preşedinte de la PSD, care este acum la PDL, fostul vicepreşedinte, dar eu cred că scoatem cel puţin 70% la Creţeni.
Impact real: Cum credeţi că se va situa PSD la nivel naţional, după următoarele alegeri?
Ion Spârleanu: Cred că sondajele sunt şi făcute prost la nivel naţional, iar prin redistribuire PSD, oricum, iese cel mai bine. Pericolul este ca anumiţi oameni să nu fie racolaţi de alte partide. Sunt unii care dau impresia că sunt prieteni, dar în preajma alegerilor voturile vor spune altceva. Alianţa va lua oricum majoritatea comunelor în Vâlcea, mai multe decât până acum. Şi chestiunea asta cu unificarea comunelor este făcută ca să ne învrăjbească între noi, să fii duşman cu primarul din comuna vecină, pentru că ai impresia că îţi ia locul.