Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Sandu: Turismul este singurul mod de a dezvolta comuna

Primarul comunei Perişani, Ion Sandu, este de părere că singurul domeniu care poate fi valorificat la Perişani este turismul. Înzestrat cu o putere de muncă extraordinară, prim-gospodarul Ion Sandu a reuşit, pe parcursul ultimilor ani, să realizeze multe investiţii în comuna pe care o administrează. Acesta a implementat numeroase proiecte şi a făcut demersuri pentru a obţine fonduri, pentru a reuşi să aducă o nouă faţă comunei pe care o conduce. Într-un interviu acordat cititorilor Impact real, acesta explică motivele care îl fac atât de ambiţios în dezvoltarea economică a localităţii Perişani.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Ion Sandu: Da, mi-aş dori să finalizez pârtia de schi, să fie funcţională, la standarde maxime. Ideea de a face din comuna Perişani un pol de dezvoltare turistică nu vreau să rămână numai la stadiul de dorinţă, ba, dimpotrivă, sunt conştient, de altfel, că este singurul domeniu care poate fi valorificat la Perişani. După câte ştiţi, la noi este, în prezent, singura pârtie de schi din judeţul Vâlcea şi atrage în fiecare weekend sute de turişti. Problema, în schimb, este cea a lipsei spaţiilor de cazare. Îmi doresc ca în viitor să pot atrage investitori în zonă, care să construiască pensiuni, pentru a le asigura toate condiţiile turiştilor noştri, dar pentru acest lucru este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct şi multe altele. Avem nevoie de mulţi bani, iar noi suntem o comună mică.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Ion Sandu: În primul rând, am încercat să mă organizez, să îmi rânduiesc priorităţile. Când am venit în funcţie, nici un centimetru de drum nu era asfaltat. Şcolile arătau rău, la fel şi baza sportivă. Nu exista nici măcar o echipă de fotbal în comună, iar acum avem o bază decentă şi o echipă pe un loc fruntaş, la nivelul Ligii a patra. Am încercat pas cu pas să fac tot ceea ce am putut pentru ca toţi cetăţenii comunei să fie mulţumiţi, să le vin în ajutor cu ce au nevoie, dar mai sunt foarte multe lucruri pe care îmi doresc să le fac pentru comunitate.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Ion Sandu: Situaţia este destul de dificilă. Dacă era din punctul meu de vedere, terminam de mult.

Impact real: Autostrada de 38 de kilometri, care leagă Sibiu de Piteşti, va trece pe la Perişani. Ştiţi pe unde va trece, mai exact? Aţi făcut exproprieri în acest sens?

Ion Sandu: Încă nu ştim pe unde va trece această autostradă. Ştiu doar că, din 38 de kilometri, 15 vor fi prin comuna Perişani. Cea mai mare parte a autostrăzii va traversa comuna pe piloni, suspendat. Până acum nu s-a făcut nici o vânzare de teren, nu şi-a arătat nimeni interesul pentru această zonă. În partea estică a comunei, între Curtea de Argeş şi până la Sălătrucu, se va face pe o porţiune de 1,7 kilometri subteran, deci, şoseaua va traversa foarte puţin comuna Perişani la nivelul solului.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi în comună?
Ion Sandu: În perioada anului în curs, în cadrul compartimentului Asistenta Sociala au beneficiat de ajutor social 130 de familii. Suntem la zi cu plata indemnizatiilor.

Impact real: Câţi turişti aţi avut în această iarnă la pârtia de schi? Ce impact a avut această pârtie?
Ion Sandu: Am avut aproximativ 1.000 de turişti. Oamenii au primit încântaţi această iniţiativă a mea şi speră ca şi mine ca, pe viitor, să se dezvolte această zonă, să devină una de interes turistic, să avem şi pensiuni unde să se poată caza turiştii.

Impact real: Ce-i lipseşte comunei Perişani?
Ion Sandu: În primul rând, canalizarea, apoi, infrastructura, trebuie ca toate drumurile să fie asfaltate. Încercăm să dezvoltăm şi din punct de vedere turistic localitatea. Oamenii sunt mulţumiţi, observă şi ei eforturile pe care am încercat să le facem pentru a dezvolta economic comuna. Mă voi lupta până la capăt pentru a obţine finanţare pentru pârtia de schi. Dacă nu reuşesc să o obţin, atunci îmi voi da demisia de la primărie.

Impact real: În urma recensământului a scăzut numărul populaţiei?

Ion Sandu: Populaţia comunei este de 2.222 de persoane şi a scăzut cu aproximativ 250 de persoane, cam aceasta este media raportată la numărul de persoane şi în celelalte localităţi.

Impact real: Care ar fi primul lucru pe care v-aţi dori să-l realizaţi, în cazul în care aţi avea bani suficienţi la bugetul local?
Ion Sandu: Pârtia de schi. Vreau să transformăm această comună într-o zonă agroturistică. Agricultura există în localitate, oamenii sunt gospodari, au plantaţii de pomi şi cereale. Ne mai trebuie turism şi sperăm, pentru că zona ne ajută, să atragem şi turişti în zonă. Mai am însă un proiect de anvergură, pe care doresc să-l implementez în următoarea perioadă. Este vorba despre introducerea reţelei de canalizare la Perişani.

Impact real: Cât de mult simţiţi că i-a afectat criza pe locuitori?

Ion Sandu: Nu i-a afectat foarte mult. Au fost obişnuiţi întotdeauna să muncească, se ocupă de agricultură. Din contră, prin amenajarea drumurilor şi prin introducerea reţelei de apă le-am făcut traiul mai uşor. Suntem o comună mică şi orice ajutor din partea cuiva este binevenit şi apreciat.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul de evoluţie a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri?
Ion Sandu: Chiar pot spune că am avut un ghinion foarte mare în privinţa anumitor proiecte. Am fost pe punctul de a pierde ultima tranşă din finanţarea unui proiect de reabilitare a unui drum forestier, din cauza unor mici detalii care nu au fost prevăzute în proiect. Din această cauză, şi în prezent am datorii la firma respectivă. De asemenea, am pierdut finanţarea pentru reabilitarea căminului cultural, din cauza unor măsurări incorecte ale foştilor administratori locali, la dispensarul comunal la fel, aveam un proiect foarte bine pus la punct, dar programul respectiv a aprobat doar proiecte cu sume modice. Pot spune că am avut ghinion, dar am şi învăţat foarte multe din tot ce mi s-a întâmplat.

Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat? Dacă da, de ce?
Ion Sandu: Da. Voi candida şi pentru al treilea mandat. Îmi doresc să transform această comună într-o zonă agroturistică, îmi doresc apă şi canalizare pe toată raza comunei, iar acestea sunt proiecte pe termen lung, care nu se pot realiza într-un mandat sau două.

Impact real: Comuna Perişani se află într-o zonă montană. S-au simţit vreodată cetăţenii comunei ameninţaţi de animalele sălbatice care populează zona montană?
Ion Sandu: Am avut necazuri acum vreo doi ani cu nişte urşi care au intrat într-o gospodărie, dar în ultimul timp nu au mai fost probleme.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi de la PNL la o altă formaţiune politică?
Ion Sandu: Nu m-am gândit, nu îmi place să mă plimb de la un partid la altul. Sunt de părere că o dată ce ai ales un partid trebuie să fii devotat acestuia, indiferent dacă se află la guvernare sau în opoziţie.

Impact real: V-aţi simţit nedreptăţit de faptul că la putere este PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comuna dvs.?
Ion Sandu: Din cauza faptului că am fost dus cu zăhărelul de doamna Udrea că voi primi sprijin pentru pârtia de schi, că a trebuit să fac un proiect de prefezabilitate care m-a costat o grămadă de bani şi pentru că nu văd interes din partea celorlalţi care au o funcţie de conducere să îmi sară în ajutor, pot să spun că m-am simţit oarecum nedreptăţit, nu ştiu dacă neapărat din cauza diferenţei de culoare politică sau că pur şi simplu nu vor sau nu îi interesează.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Perişani? Ce veţi face pentru a aduce venituri suplimentare acestei localităţi?
Ion Sandu: Comuna se poate lăuda cu o poziţionare „de vis”, într-o zonă montană, la poalele celor două masive, Cozia şi Făgăraş. Perişani are o aşezare geografică extrem de favorabilă, care ar putea fi valorificată în scopuri turistice, prin înfiinţarea unor pensiuni agroturistice care ar pune în valoare potenţialul peisagistic, cultural şi ocupaţiile şi obiceiurile tradiţionale din zonă. Ca o disfuncţionalitate evidentă, care împiedică dezvoltarea mai amplă a localităţii, se poate menţiona inexistenţa unui drum modernizat, care să facă legătura cu şoseaua de pe Valea Oltului. În general, se poate afirma că există premise favorabile pentru dezvoltarea economică a localităţii, dacă s-ar pune în practică proiectele de construire a autostrăzii paneuropene care urmează să traverseze şi ţara noastră.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.