Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Ion Sandu: „Perişaniul este o zonă care nu se lasă dezvăluită”

Datorită poziţionării sale, Perişaniul reprezintă o zonă turistică extrem de apreciată. Cei care vizitează această zonă se pot bucura de panorama aşezării la poale de munţi semeţi şi înconjurată de păduri trainice. Aici sunt ascunse, printre munţi şi văi, locuri neasemuit de frumoase, poieni şi pajişti acoperite cu flori de colţ, iar oamenii locului şi-au păstrat cu sfinţenie credinţa şi obiceiurile: „Peisajul este mirific, cu mult peste peisajele elveţiene, austriece sau altele, din lumea cea mare. Perişaniul şi-a păstrat identitatea, din veacuri îndepărtate. Cuvintele frumoase pe care le am eu pentru localitatea aceasta cred că nimeni nu le are. În permanenţă, în zilele mele libere plec pe teren, pe firul văilor, prin pădure, pe munte, să o descopăr. Este un miracol, o zonă virgină care nu se lasă descoperită dintr-o singură plimbare, nu se lasă dezvăluită. De fiecare dată găsesc ceva nou şi studiez în profunzime ce s-a întâmplat în originea veche a locuitorilor de aici. Aici sunt lucruri care nu există în altă parte, zona este unică, în felul ei. Mai mult, tot ceea ce s-a făcut nou din partea administraţiei locale, în special a mea, a fost din dragoste faţă de această localitate”, spune primarul localităţii Perişani, Ion Sandu.

 

Promovarea turismului, o prioritate pentru administraţia locală

 

Venind în sprijinul turiştilor, administraţia locală promovează zona prin intermediul centrului de informare turistică, unde se găsesc hărţi edificatoare şi indicatoare care pot crea o orientare corectă a întregii zone. Toate punctele de atracţie turistică din Ţara Loviştei sunt promovate: Castrul Roman de la Titeşti, Castrul Roman de la Racoviţa, Castrul Roman de la Berislăveşti, Castrul Roman de la Perişani, locul luptei de la Posada, din anul 1330, cele două trasee turistice montane Perişani – Cabana Cozia şi pârtia de schi Dalia crescând şi ele atractivitatea localităţii: „Prin intermediul acestui centru de informare, turiştii sunt informaţi şi despre cele şapte minunate cascade aflate pe Valea Roşie, în munţii Cozia. Spun asta pentru că puţini ştiu că, pe această vale, te întâmpină un peisaj de vis, unic în felul său, un loc în care ai prilejul să vezi cum toată piatra din jurul acestor cascade este îmbrăcată, indiferent de anotimp, într-un muşchi de piatră unic, având o culoare unică în lume. Perişaniul este o zonă virgină din punct de vedere turistic, dar toate aceste frumuseţi trebuie cunoscute, pentru a atrage turişti”, mai spune primarul.

 

Pârtia de schi „Dalia”, un proiect amânat

 

De peste şase ani, primarul din Perişani se chiuie să-i convingă pe reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului că alocarea fondurilor necesare pentru finalizarea pârtiei de schi „Dalia” va poziţiona zona pe harta pârtiilor de schi din România. Perişaniul face parte deja din mănunchiul celor şase aşezări ale Ţării Loviştei pline de farmec, constituind cea mai importantă zonă sub aspectul turismului montan în primul rând din cauza potenţialului turistic natural, de o mare spectaculozitate, precum şi datorită patrimoniului istoric. Primarul afirmă că punerea în valoare a potenţialului turistic este unul dintre principalele obiective ale administraţie locale: „Pentru pârtia de schi am făcut un alt studiu de fezabilitate. Este un proiect le care nu am renunţat. Investiţia prevede o valoare de aproximativ 50 de miliarde. În momentul de faţă am documentaţia depusă pentru obţinerea avizului de mediu şi acordul respectiv, ca mai apoi să pot merge cu documentaţia la Ministerul Turismului şi să încerc să-i conving să îmi aloce fondurile necesare pentru a finaliza acest proiect, care va da plusvaloare zonei. Programele europene nu permit finanţarea unor astfel de investiţii deoarece astfel de proiecte sunt considerate generatoare de profit, iar administraţia locală nu are posibilitatea susţinerii costurilor. Incompetenţa guvernanţilor se răsfrânge asupra comunităţilor. Dacă noi am gândi ca nemţii sau austriecii, ţara noastră ar fi un colţ de Rai”, afirmă primarul. În anul 2011, Primăria Perişani a iniţiat demersurile pentru înscrierea unei zone cu potenţial pentru domeniul schiabil, aflată pe teritoriul administrativ al localităţii. În acest sens, primăria a solicitat finalizarea unui studiu de fezabilitate. Ulterior studiul a fost depus la Ministerul Dezvoltării şi Turismului pentru avizare, în anul 2012. În continuare, pentru atingerea ţintei propuse, de înscriere a zonei cu potenţial pentru domeniul schiabil, administraţia locală trebuie să treacă la faza a doua a proiectării, şi anume întocmirea studiului de fezabilitate. Pârtia de schi din punctul Dalia este un obiectiv important de atracţie în domeniul turismului, care are o lungime de 600 de metri şi o lăţime de 100 de metri, fiind situată la altitudinea de 860 de metri, cu o înclinaţie de 40 de grade. „Pârtia, construită din fondurile Consiliului Local este uşor accesibilă şi este o provocare pentru toţi turiştii care trec pe Defileul Oltului, pentru a veni şi să schieze la Perişani. Aceasta este una dintre pârtiile cele mai late din zonă, chiar mai lată decât cea de la Rânca”, spune primarul.

 

Posada Perişani, campioana judeţului la fotbal

 

Primarul este un împătimit incurabil al fotbalului, care cunoaşte frumuseţea acestui sport prin echipa înfiinţată de el, Posada Perişani, pe care o susţine cu foarte mare drag.

Spune că, după ce a ocupat funcţia de primar, una dintre promisiunile făcute tinerilor din localitate au privit înfiinţarea unei echipe de fotbal care să reprezinte cu mândre comuna. „Acest sport-rege se construieşte doar prin devotament şi dăruire, iar eu sunt îndrăgostit de fotbal şi l-am dorit întotdeauna prezent în localitatea pe care o gospodăresc”, afirmă primarul. Astfel, Ion Sandu a reuşit ca Posada Perişani să fie astăzi un punct de reper pe harta sportului-rege din Vâlcea. Echipa este, în mare parte, este creaţia lui, şi a ajuns acolo unde şi-au propus. Spune cu mândre că echipa este susţinută în primul rând „cu sufletul” , iar despre partea financiară, dacă există pasiune şi dacă te zbaţi, este imposibil să nu ai o echipă la acest nivel: „Trofeele echipei sunt un succes pe parcursul celor şapte ani: Cupa României, Super Cupa, un Campionat Judeţean, de trei ori a fost vicecampioana judeţului. În anul 2004, în programul electoral, una dintre cele 18 promisiuni privea înfiinţarea unei echipe de fotbal şi asta pentru că, în istoria localităţii, niciodată nu a existat o echipă de fotbal care să fi activat într-un campionat judeţean organizat de Agenţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea. Acest lucru s-a întâmplat. S-a înfiinţat echipa după ce Daniel Duroi, preşedintele clubului mi-a reamintit făgăduiala făcută în campanie. La început echipa formată era de râsul curcilor, iar băieţii nici regulamentul jocului nu-l ştiau prea bine. Primul meci pe care l-a avut echipa noastră a fost cu echipa localităţii Budeşti, care ne-a bătut la scorul de 9 – 1, scor meritat. Următoarele meciuri le-am avut acasă, dar cu aceleaşi rezultate. Pentru mine era umilitor, deoarece niciodată nu am fost pus în situaţii neplăcute, mai ales atunci când reprezint localitatea. I-am spus antrenorului că munca mea şi imaginea localităţii nu trebui să fie umbrită de rezultatele echipei. După această discuţie, antrenorul a întărit echipa cu noi jucători, astfel încât, în primul an ne-am clasat pe locul 10 în clasament, iar în următorul an am intrat în Liga a IV-a, clasându-ne pe locul al III-lea. În anul 2011 echipa a fost campioana judeţului. Poziţia de campioni şi vicecampioni, şi Cupa României câştigată de trei ori ne-am păstrat-o până astăzi”, povesteşte cu mândrie primarul Ion Sandu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.