Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Sandu: „Nu am nici un fel de relatie cu parlamentarii”

primar3Primarul Ion Sandu îşi doreşte ca proiectul său de suflet, pârtia de schi, să fie o adevărată atracţie turistică în zona de nord a judeţului. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla prin 2014, deoarece administraţia locală nu dispune de fondurile necesare unei asemenea investiţii. După ultimele alegeri parlamentare, Ion Sandu a rămas cu un gust amar în privinţa promisiunilor pe care parlamentarii le-au făcut. Pentru acest fapt, primarul din Perişani susţine că nu mai are nevoie de sprijinul nici unui parlamentar şi că va face în aşa fel încât să se descurce singur.

Impact real: Care au fost domeniile pe care aţi acţionat în primul rând, atunci când aţi devenit primar?
Ion Sandu: Am încercat să mă organizez, să îmi rânduiesc priorităţile. Când am ajuns în funcţie, nici un centimetru de drum nu era asfaltat. Şcolile arătau rău, la fel şi baza sportivă. Nu exista nici măcar o echipă de fotbal în comună, iar acum avem o bază decentă şi o echipă care a terminat campionatul trecut pe locul secund la nivelul Ligii a IV-a. Am încercat pas cu pas să fac tot ce am putut pentru ca toţi cetăţenii comunei să fie mulţumiţi, să le vin în ajutor cu ce au nevoie şi mai sunt foarte multe lucruri pe care mi le doresc pentru comunitate.

Impact real: Cum vedeţi punerea în funcţiune a pârtiei de schi, iarna aceasta?
Ion Sandu: Nu o văd prea bine. Probabil, în iarna anului 2014 va fi pârtia de schi aşa cum mi-o doresc eu. Anul acesta nu vom reuşi să punem în funcţiune instalaţia, o voi monta doar în ideea să nu se deterioreze stând pe jos, să nu se oxideze fierul, dar nu am posibilitatea să merg mai departe, pentru că am nevoie de cel puţin un miliard de lei vechi pentru a transforma curentul din linie medie în linie de joasă tensiune care să îmi aducă o tensiune de cel puţin 300KW. Din acest motiv trebuie să mai aştept.

Impact real: Principala problemă o reprezintă locurile de cazare. Şi-a manifestat cineva intenţia să construiască şi să investească în zona pârtiei de schi?
Ion Sandu: O pensiune deja există şi au condiţii foarte bune, inclusiv piscină. O a doua pensiune care se va construi la Perişani va fi în satul Poiana, puţin mai departe de pârtia de schi, este vorba despre un bucureştean care a depus un proiect pe Măsura 3.1.3. şi care a obţinut deja acceptul de finanţare. Probabil, în toamna aceasta vor începe lucrările. Mai sunt şi alte intenţii, dar nematerializate până acum.

Impact real: De curând, aţi preluat şi o asociaţie de obşte. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?
Ion Sandu: Aşa este, am preluat o asociaţie personal, dar numai ca să le demonstrez acţionarilor ce trebuie să facă un consiliu de administraţie gospodar, pentru că nu au mişcat nimic. Chiar dacă Legea 161 spune că nu prea ai voie să faci aşa ceva, am studiat şi am constatat că, fiind asociaţie non-profit, pot face parte din consiliul de administraţie fără probleme şi să nu ajung în incompatibilitate sau conflict de interese. Sunt pus pe şedinţe, cu menţiunea că pe toată perioada respectivă nu voi solicita nici un sprijin pecuniar, iar dacă nu iei nici un ban şi nu semnezi documente prin care să intri în contradicţie cu funcţia nu este incompatibilitate. În schimb, mi-am dat demisia din calitatea de reprezentat legal în AGA Vâlcea, pentru că există incompatibilitate şi conflict de interese în acest caz. În Legea 161 se specifică foarte clar că acolo unde primarul reprezintă comunitatea în asociaţii este conflict de interese. 90% dintre colegii mei nu au făcut acest lucru, doar eu, primarul Fârtat de la Horezu şi cel de la Băbeni. Am convocat Consiliul Local să desemneze pe altcineva, cu toate că era mult mai bine să fiu eu, primarul, acolo.

Impact real: Care este relaţia cu parlamentarii din zonă?
Ion Sandu: Nu mai am nici un fel de relaţie cu nici un parlamentar. Nici măcar comunicare nu mai există şi nu mai doresc nici să fiu sprijinit şi nici să mai comunice cu mine. Fac tot ce pot eu, prin forţe proprii, deoarece în campania electorală au promis că vor împărţi fondurile în funcţie de rezultatele în urma alegerilor parlamentare. Am avut primul loc, ca de obicei la USL, iar când s-au împărţit fondurile am luat la fel ca primarii cu cele mai slabe rezultate la vot. Şi, atunci, merită să mai muncesc?

Impact real: Cum credeţi că va fi la următoarea campanie electorală?
Ion Sandu: Veţi vedea la următoarea campanie electorală cum se adeveresc vorbele mele de astăzi.

Impact real: Majoritatea bisericilor se construiesc în prezent cu iz electoral. Cum s-a ajuns la decizia de a vă arunca într-o asemenea investiţie, ţinând cont de faptul că sprijinul de la Ministerul Cultelor nu a fost unul consistent?
Ion Sandu: Nu a fost făcută cu iz electoral, pentru că satul Poiana avea nevoie de o biserică nouă, cea existentă fiind prea veche şi dărăpănată. Este satul în care locuiesc şi m-am gândit că ar fi o ruşine pentru mine, ca primar, să nu încerc să fac ceva în acest sens, ţinând cont că toate bisericile de pe raza comunei au fost reconstruite sau reabilitate. Mi-am dat seama că oamenii sunt reticenţi la aşa ceva, că nu au posibilităţi financiare, că preotul este şi mai reticent şi atunci am închis biserica pentru două luni, am luat taurul de coarne, cum se spune, şi nu am mai lăsat pe nimeni să intre acolo până nu a venit Episcopia cu oamenii săi, să ia măsuri cu preotul respectiv, care ar trebui măcar să nu ne mai încurce, dacă nu ne ajută. Noi am făcut totul, de la eliberarea autorizaţiei până la demararea construcţiei. Sunt reprezentantul legal al lucrărilor şi am finalizat deja obligaţia contractuală cu constructorul până la stadiul respectiv, iar acum am alte două protocoale încheiate cu două firme, una să facă tencuielile interioare şi cealaltă să îmi pună acoperişul şi învelitoarea. În privinţa preotului, nu ştiu dacă tot dânsul va ajunge să slujească şi în această biserică.

Impact real: Când preconizaţi că va fi gata noua biserică?
Ion Sandu: Greul a trecut, a fost dificil atunci când nu aveam bani, când a trebuit să închidem biserica şi când ne încurca preotul. Nu ştiu cu exactitate să vă spun, mai avem nevoie de încă 3 miliarde de lei vechi pentru a finaliza această investiţie.

Impact real: Reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Ion Sandu: Avem o populaţie de 2.222 de locuitori şi asta încerc să fac de doi ani. Bugetul meu a fost creat în aşa fel încât să îmi pot asigura salariile tuturor angajaţilor din primărie şi să îmi acopăr cheltuielile. În 2004, când am ajuns primar, bugetul primăriei era undeva la 40.000 de lei şi numai pentru iluminatul public cheltuiam 30.000 de lei anual, în condiţiile în care funcţiona numai trei luni pe an. Acum, bugetul nostru a ajuns la 5 miliarde de lei vechi. Cu aceşti bani, îmi plătesc toţi salariaţii şi utilităţile, fără să fi mărit într-un mod semnificativ taxele şi impozitele. În schimb, am identificat toate sursele potenţiale de venit. La noi în comună nu intră nici un comerciant ambulant cu diverse mărfuri până nu trece pe la noi, pe la primărie. Poliţiştii din comună ştiu acest lucru şi au o problemă cu mine în cazul în care nu urmăresc aceste persoane. Avem o taxă de 20 de lei, iar dacă vin 10 persoane pe săptămână, asta înseamnă 2.000 de lei.

Impact real: Aţi mai avut probleme cu alunecările de teren?
Ion Sandu: Am avut şi încă mai avem mari probleme. Sunt foarte multe locuinţe afectate de alunecările de teren în acea zonă, satul Spinu este al treilea ca populaţie dintre cele cinci sate ale comunei. Singura şansă este regularizarea pârâului Spinu, care este afluent al pârâului Băiaşu, dar, în opinia mea, este nevoie de o investiţie de câteva sute de miliarde. Cum nu avem bani acum, nu ştiu ce vom face în această direcţie. Eu intenţionez să îi conving pe cei de la ABA Olt să mai întocmească un proiect, dar, în momentul de faţă, nu se poate face mare lucru, deoarece mai avem un astfel de proiect în derulare. Este vorba de regularizarea albiei pârâului care merge în paralel cu drumul şi care urmează să se asfalteze cu fonduri europene. Acolo am cuprins şi ziduri de sprijin la albia pârâului. Este o investiţie mare, de 80 de miliarde de lei vechi. Am adus-o pe doamna ministru Varga aici, la Perişani, şi a promis că mă va ajuta. Acum nu mai pot cere să începem alt proiect de regularizare, pe partea cealaltă.

Impact real: Anul trecut, echipa de fotbal Posada Perişani a făcut o figură frumoasă în campionatul judeţean, fiind marea perdantă a locului 1, pe ultima sută de metri. Care va fi obiectivul echipei de fotbal a localităţii?
Ion Sandu: Anul acesta nu vom mai avea nici un obiectiv, ci doar clasarea în primele zece locuri, pentru că anul trecut le-am oferit jucătorilor mai mult decât au putut duce, iar ei nu au oferit exact ce trebuia. Pentru mine, locul doi este ca şi locul 10, atât timp cât nu s-a reuşit promovarea. Cheltuielile au fost mari, iar sportivii puteau sa termine pe locul 1 şi să meargă la baraj din nou şi, chiar dacă pierdeau, important era să îşi apere şansele, pe măsura finanţării noastre.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.