Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Sandu: Eu fac parte dintr-un partid prin conjunctura functiei

primar3Primarul comunei Perişani, Ion Sandu, a vorbit într-un interviu acordat Impact Real despre planurile pe care le are pentru acest an, precum şi în mandatul următor, pentru dezvoltarea localităţii. Consideră că poziţia de primar îl onorează, îl obligă şi îl responsabilizează în fiecare zi. Pentru primarul care nu se aşteaptă la un scor mai mic de 90% fiecare zi este o provocare, dar şi o ocazie de a demonstra că a meritat încrederea şi susţinerea concetăţenilor. Spune că oriunde l-ar purta valurile vieţii, nu există un loc mai frumos şi mai pitoresc decât Ţara Loviştei, ascunsă între munţi, de care nu se poate despărţi.

Impact real: Politica este importantă, pentru un primar?
Ion Sandu: Eu fac parte dintr-un partid prin conjunctura funcţiei şi prin ceea ce fac. După doctrină sunt liberal, pentru că liberalii sunt persoane care trebuie să îşi creeze un buget propriu, să facă afaceri, să producă ceva. Asta am făcut eu, în anul 2004 când am intrat în administraţie, şi am observat că bugetul local avea colectate doar 300 de milioane şi consumau energie electrică de 300 de milioane de lei pe an. Capitolul colectare a taxelor şi impozitelor era aproape de zero. Astăzi, bugetul este la 7 miliarde anual, iar gradul de colectare nu este mai mic de 90%, de când sunt eu primar. Nu am pus taxe şi nu am mărit impozitul, aşa cum s-a procedat în alte localităţi, şi asta pentru că cetăţenii au conştientizat că, într-un fel, banii s-au întors către ei, prin investiţii. Prima dată am instituit o comisie care a pornit în toată comuna, prin toate satele, la toate gospodăriile şi au reanalizat după registrul agricol suprafaţa construită, materialul declarat în construcţie la fiecare gospodărie. Am făcut asta pentru că înainte de a fi eu primar, nu erau declarate toate construcţiile corespunzător. Interesul era să nu se colecteze taxele, asta până în anul 2004, când mi-am dat seama ce se întâmplă. Atunci am constituit imediat comisia şi am trimis viceprimarul, agentul agricol, inspectorul fiscal pe teren, cu registrele în braţe, şi le-am spus că mai întâi să înceapă de la casa primarului. Cu riscul de a pierde din electorat am luat această decizie, însă compensarea a venit prin obiectivele realizate. Până în anul 2004 nu se făcea nimic în această comună: era cea mai slab organizată comună, cea mai săracă, din toate punctele de vedere, iar gospodăriile erau sărăcăcioase. În momentul în care au început să apară drumuri asfaltate, fiecare gospodărie să aibă apă la robinet, să se construiască poduri, şcolile să fie reabilitate şi modernizate sau cămine culturale moderne, lucrurile s-au mişcat în sensul pozitiv. Anul acesta, până în prezent avem deja gradul de colectare de peste 30%.

Impact real: Pe parcursul celor trei mandate s-a întâmplat vreodată să nu aveţi majoritate, în Consiliul Local?
Ion Sandu: În primul mandat, Perişaniul a fost o comună de gradul doi şi am avut 13 consilieri atunci, dintre care 11 din PNL. În cel de-al doilea mandat am avut 9 consilieri din 11, iar în mandatul al treilea nu am avut decât şase, şi aceştia au ieşit la redistribuire. În primul mandat am ieşit cu un procent de 70%, în al doilea mandat cu 93%, am fost primarul clasat pe locul întâi pe ţară, iar la al treilea mandat am obţinut 85%. Sper ca şi în campania aceasta să scot un procent bun.

Impact real: Aţi avut momente când v-aţi gândit să renunţaţi la funcţia de primar?
Ion Sandu: Atunci când vezi că, la nivel naţional, primarii sunt vânaţi de toată lumea, de ANI, de DNA, de presă, iar în opinia multora primarii sunt văzuţi ca nişte hoţi, te doare când ştii că nu ai făcut nimic din toate acestea. Dacă luam nu 10%, cât se vorbeşte că se practică, ci numai 5% din cele 600 de miliarde, bani pe care i-am atras în localitate, astăzi eram miliardar. Eu sunt un om ca oricare altul, care a făcut un împrumut la CAR pentru care trei ani plătesc rate, iar gospodăria mi-am făcut-o de mult, nu de acum. Mă mândresc, pentru că am o gospodărie frumoasă, datorită faptului că sunt gospodar.

Impact real: Ce v-aţi propus să faceţi, cu bugetul de anul acesta?
Ion Sandu: Anul acesta ne putem baza pe un buget de 20 de miliarde de lei vechi, la care se adaugă bugetul şcolilor. Din acest buget, o parte va fi alocată pentru continuarea lucrărilor la şcoala din satul Spinu, care nu mai este funcţională de trei ani, dar în clădire îşi desfăşoară activitatea o grădiniţă. De anul trecut am înfiinţat atelierul de şcoală profesională, pe care l-am modernizat şi dotat. Şcoala profesională cu profil de confecţii textile din Perişani este în al doilea an de funcţionare. Anul acesta avem 19 copii, în anul doi sunt 2, iar în cadrul şcolii există un atelier, pe care l-am înfiinţat anul acesta şcolar, pentru că în primul an şcolar am avut un protocol cu Faurecia, iar elevii mergeau direct la fabrică şi făceau practica. Am considerat, însă, că se învaţă mai puţin acolo, decât aici. Am achiziţionat în acest scop maşini de cusut şi am amenajat un spaţiu adecvat. În ambele clase, numărul băieţilor este proporţional cu al fetelor, deşi la Perişani, statistic, sunt mai mulţi băieţi născuţi decât fete. În prezent funcţionează la Perişani trei şcoli, în afară de şcoala profesională. Avem Şcoala cu clasele I-VIII Perişani, I-VIII Poiana şi şcoala I-VIII Mlăceni, dar şi grădiniţe în fiecare sat: în total sunt patru grădiniţe, cu un număr de 15 -22 de copii fiecare. Avem şcoli de nivel european, cu grupuri sanitare în interior, fiecare clasă fiind dotată cu mobilier nou, cu table noi, cu centrale termice, magazii de lemne şi locuri de joacă pentru cei mici.

Impact real: Populaţia scade sau creşte, la Perişani?
Ion Sandu: După ultimul recensământ din comună, populaţia a crescut. Am avut 2222, iar în prezent avem 2400 de persoane, şi prevăd că, în viitorul apropiat, populaţia va creşte cu mult mai mult, şi asta se datorează faptului că zona este extrem de atractivă şi foarte căutată. În ultimii doi ani au început să vină şi din alte localităţi persoane care îşi cumpără teren aici şi vor să se mute la noi, construindu-şi case de vacanţă sau pensiuni.

Impact real: Localitatea beneficiază de reţea de canalizare şi apă potabilă?
Ion Sandu: Ultimii kilometri de reţea de apă sunt în lucru. Reţeaua este finalizată ca şi coloană de distribuţie, captările sunt făcute, mai trebuie să se construiască doar gospodărirea de apă, aceştia fiind ultimii kilometri de reţea, şi se va închide proiectul în toată localitatea. Sistemul este predat Apavilului, Perişaniul fiind prima comună din judeţ care a făcut acest pas.
Canalizarea se va realiza prin master planul judeţului, pe o lungime de 25 de kilometri, la valoarea de 2,5 milioane de euro. Toate satele vor fi cuprinse în acest proiect, pentru extinderea reţelei de apă cu 2 kilometri. Localitatea nu beneficiază de reţea de canalizare deoarece a fost un proiect care nu a ajuns la finanţare în trecut, din motive independente de voinţa mea. Acum suntem înscrişi în master plan, fiind şi prima localitate care s-a înscris în Apavil, deci avem întâietate pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Proiectul a fost demarat, în sensul că noi am avut un proiect pentru canalizare depus în anul 2010, prin PNDR, Măsura 3.2.2., dar a fost reportat la finanţare, din cauză că am mai derulat proiecte cu fonduri europene şi, din acest motiv, ne-au scăzut zece puncte.

Impact real: Corecţiile financiare pentru România sunt estimate la un miliard de euro şi afectează toate proiectele aprobate până în octombrie 2011 Administraţia locală din Perişani a plătit până acum vreo corecţie financiară?
Ion Sandu: Nu am plătit niciodată corecţii, la nici un proiect derulat cu fonduri europene, nici măcar un leu. La centrul de informare turistică au venit cu o corecţie financiară, pentru că am construit un pod pe care nu l-am prins în proiectul respectiv şi depăşeam valoarea banilor alocaţi prin GAL. A fost o corecţie de 2000 de lei, o sumă infimă. Nu am pierdut nici diversele şi neprevăzutele, pentru că am avut un meci cu ei până la ANRMAP, o luptă directă, timp de 6 luni, cât m-au ţinut în aşteptare, pentru că nu au vrut să îmi aprobe aceste cheltuieli neprevăzute, în condiţiile în care îmi avizaseră toată partea de achiziţii, dar ulterior am obţinut toţi banii.

Impact real: Doriţi să schimbaţi şi iluminatul public?
Ion Sandu: Am purtat discuţii cu cei din domeniul consultanţei şi am fost informat că sunt axe pe care le putem accesa, cu fonduri europene, iar valoarea proiectul va fi de un milion de euro. Prin acest proiect, toată reţeaua de iluminat public se va moderniza.

Impact real: Mai vedeţi atractivă funcţia de primar?
Ion Sandu: Mie îmi place ceea ce fac. Dacă nu ar fi această atracţie necondiţionată, nu poţi face treabă. Nu poţi face bine un lucru care nu îţi place. Nu am urmărit niciodată satisfacţia personală, dar analizez, aspir şi tânjesc după sentimentul de mulţumire din partea cetăţeanului. Dacă ar fi să îmi fac o caracterizare, pot spune că sunt ambiţios şi am acea dorinţă arzătoare de a realiza ceva, oriunde m-aş afla. Pentru ca Perişaniul să devină localitatea cea mai frumoasă şi atractivă din judeţ, aş mai avea nevoie de două mandate. În campanie nu am plecat niciodată cu alai după mine, din casă în casă, să le spun oamenilor să mă voteze. Nici de data aceasta nu o sa-mi fac campanie, pentru că un primar trebuie să fie în campanie în toţi cei patru ani de mandat. Ordinea şi disciplina sunt elementele mele preferate, fac parte din caracterizarea mea, chiar dacă îmi este foarte greu şi mie, şi tuturor celor care sunt în preajma mea, în special a angajaţilor, pentru că totul se dirijează sub stricta mea observare. Având obiectivele în ordine, muncim mult mai puţin. Am la primărie un colectiv destul de bun şi pregătit la nivelul salarizării, dar nu vorbim de profesionişti: pe aceia niciodată nu-i vom găsi într-o primărie, luând salariul minim pe economie.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.