Primarul comunei Perişani, Ion Sandu se află în fruntea comunităţii de 12 ani şi este spre finalul celui de-al treilea mandat. Acum se pregăteşte pentru „lupta” de anul viitor, având intenţia de a-l câştiga pe cel de-al patrulea. Ce a realizat până acum şi ce proiecte are pentru viitor, puteţi citi în interviul acordat publicaţiei Impact Real.
Impact Real: Unde vă regăsiţi cel mai bine, în administraţie sau în politică?
Ion Sandu: Eu fac mai mult administraţie, politică mai puţin, dar, atunci când trebuie ne unim, şi asta se întâmplă o dată la patru ani, în campanie. Nu aş putea să mă dezic de partidul de unde am pornit, am verticalitate. Dacă era să plec, plecam de mult, şi asta o făceam atunci când îi promisesem domnului Ion Cîlea, în situaţia în care se asfalta drumul Câineni – Curtea de Argeş. Aş fi trecut atunci la PSD, şi asta o făceam doar pentru comunitate, nu pentru altceva.
Impact Real: Drumul naţional 7D, Câineni – Perişani – Curtea de Argeş, care traversează Ţara Loviştei este în continuare drum de pământ?
Ion Sandu: DN 7D are 31 de kilometri lungime pe raza judeţului nostru şi este în continuare drum de pământ. Consider că am pierdut oportunitatea de a-l moderniza din zelul unora, pentru că acest drum putea fi astăzi clasificat ca drum judeţean şi îl puteam prinde în Programul Operaţional Regional, aşa cum am dorit şi am avut ideea cea mai sănătoasă, din punctul meu de vedere. Din ultimele informaţii pe care le am, CNADNR s-a interesat de soarta drumului, la propunerea mea, iar, în momentul de faţă, studiul de fezabilitate este în lucru. Demersurile sunt, însă, de durată. De la studiul de fezabilitate până la execuţia lucrărilor mai este un pas, adică obţinerea finanţării pentru realizarea proiectului tehnic, deci este nevoie de bani. Dacă se va face, însă, rost de bani, abia anul viitor se termină proiectul tehnic, şi apoi putem vorbi de obţinerea unei finanţări a lucrărilor de execuţie de circa 17 milioane de euro, atât se preconizează că va costa acest drum.
Impact Real: Noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, conform HG 14/2015, a avantajat bugetul Perişaniului, anul acesta?
Ion Sandu: La începutul anului, prin aceste fonduri, destinate echilibrării bugetelor locale noi nu am primit decât diferenţa de la 7 miliarde, cât am încasat. Anul trecut am avut un an de vârf în colectarea taxelor şi impozitelor locale, colectând 7 miliarde de lei vechi, şi am avut şi nişte restanţe de primit de la subvenţia APIA. Când am trimis raportările ni s-a dat doar diferenţa, astfel încât, anul acesta, ne-am trezit cu un buget mai mic, de doar 2,5 miliarde, faţă de cât trebuia să primim. În condiţiile în care încasasem 7 miliarde, am mai primit 8 miliarde de lei vechi, faţă de alte comune, care au încasat unu sau două miliarde şi au primit chiar şi 13 miliarde de lei vechi la bugetul local.
Impact Real: Ce-i lipseşte comunei Perişani?
Ion Sandu: Nu avem reţea de canalizare şi avem mare nevoie de infrastructură, pe care o voi finaliza o dată cu accesarea fondurilor europene. Dar, în primul rând, încercăm să dezvoltăm localitatea din punct de vedere turistic. Oamenii sunt mulţumiţi, observă şi ei eforturile pe care am încercat să le facem pentru a dezvolta economic comuna. Altfel spus, obiectivul meu este turismul şi mă voi lupta până la capăt pentru a-l concretiza. În acest capitol întră şi obţinerea finanţării pârtiei de schi.
Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Perişani?
Ion Sandu: Comuna se poate lăuda cu o poziţionare „de vis”, într-o zonă montană, la poalele celor două masive, Cozia şi Făgăraş. Perişaniul are o aşezare geografică extrem de favorabilă, care ar putea fi valorificată în scopuri turistice, prin înfiinţarea unor pensiuni agroturistice care ar pune în valoare potenţialul peisagistic, cultural, ocupaţiile şi obiceiurile tradiţionale din zonă.
Impact real: Sunteţi un mare iubitor al fotbalului de calitate, iar acest lucru se vede, deoarece sportul este foarte bine reprezentat în localitate, prin echipa „Posada Perişani”. De ce durează atât de mult finalizarea bazei sportive, mult aşteptată de localnici?
Ion Sandu: La baza sportivă nu am reuşit decât să montăm tribunele, să punem pământul vegetal, dar va trebui apoi să nivelăm terenul cu un autogreder. Proiectul este început cu bani de la stat, prin OG 7, doar că nu am mai primit nici o finanţare, şi am continuat lucrările cu bani din bugetul local. Din această cauză, investiţia se derulează foarte greu.
Impact real: O dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare, ce proiecte vor absorbi bani europeni, în această etapă?
Ion Sandu: Deja am demarat un proiect, pe Măsura 4.3.D, pentru modernizarea drumurilor de interes local, a tuturor uliţelor săteşti care se pot moderniza prin viitorul proiect, pe o lungime de 5,5 kilometri. Astfel, voi încheia de asfaltat fiecare uliţă din Perişani. Vom intra în cea de-a două sesiune, pentru că, din evaluarea punctajului făcut de mine şi de proiectant, am constatat că nu depăşim mai mult de 55 de puncte. Acest nou proiect va aduce în comuna Perişani inclusiv modernizarea a două drumuri forestiere: unul care începe din drumul Groşi, drum care face legătura între comunele Berislăveşti şi Perişani şi ajunge direct la Cabana Cozia, având o lungime de 6 kilometri. Pe acest drum, turiştii pot ajunge de la Perişani, în cel mult 30 de minute sus, la Cabana Cozia. Al doilea drum pleacă din satul Poiana, trece printr-o pădure de răşinoase, pe o lungime de 2,5 kilometri şi ajunge spre noua gospodărire de apă la care se lucrează acum. Va duce către o păşune alpină din zona respectivă. Acolo se va construi o stână turistică, indiferent a cui este proprietatea, şi era normal ca, la acea păşune alpină să ajungă un drum modern, de unde turiştii să poată vedea toată localitatea, în splendoarea ei, până jos, la Cornet şi tot muntele Cozia, în întregime.
Impact real: Când se va finaliza ultima extindere a reţelei de apă de la Perişani?
Ion Sandu: Proiectul se derulează prin O.G. 28, iar conducta este îngropată pe o lungime de 8 kilometri, fiind făcute două captări de suprafaţă. Vorbim despre două izvoare originale, şi spun asta pentru că apa curge la suprafaţă, la o altitudine de 150 de metri, iar apa izvorăşte de la 100 de metri adâncime. Avem apă cu un debit foarte mare, şi cred că, dacă o înmagazinăm în nişte rezervoare, putem să alimentăm toate gospodăriile din zonă, până la Câineni. Avem 30 de kilometri de reţea de apă care funcţionează, şi la care se vor mai adăuga şi aceşti 8 kilometri. În total sunt 40 de kilometri de reţea de apă. Comuna Perişani a fost prima comună din mediul rural care, în 2007, a încheiat contract de concesionare cu Apavil, pentru o perioadă de 49 de ani.
Impact real: La Perişani, reţeaua de apă este pe ultima sută de metri, iar ultimii kilometri de drumuri vor intra curând la asfaltare. Despre reţeaua de canalizare ce ne puteţi spune, aveţi proiecte în acest sens?
Ion Sandu: Nu avem canalizare, dar, în momentul de faţă, aproape fiecare gospodărie are amenajată fosă care se vidanjează. Relieful este foarte dificil aici, sunt zone unde casele sunt construite în pantă, sub nivelul drumului şi, într-o astfel de situaţie, este foarte greu să demarezi un sistem de canalizare care să şi funcţioneze fără probleme. Eu intenţionez să găsesc o soluţie mult mai practică: încerc să descoperim o finanţare care să ne poată oferi achiziţionarea unor fose vidanjabile, fose ecologice pentru grupuri de gospodării.
Impact real: Localitatea are finalizată strategia de dezvoltare?
Ion Sandu: Strategia de dezvoltare a localităţii a fost făcută şi este pregătită să o putem avea ca ghid. În opinia mea, strategia de dezvoltare locală este, practic, un fel de program electoral al oricărui primar.
Impact real: Cât de tentantă mai poate fi această funcţie, în condiţiile în care DNA şi ANI sunt pe urma tuturor aleşilor locali? Vă mai doriţi încă un mandat?
Ion Sandu: Şi eu, personal am reclamaţii la DNA şi la ANI. Într-adevăr, sunt şi câteva motive de a fi sancţionat cu condamnarea de incompatibilitate sau conflict de interese, pentru că mi-am angajat cele două nurori la primărie, pentru faptul că au fost nurorile mele şi au participat la un concurs la care nu a mai participat nimeni, un concurs trecut prin toate procedurile. Sunt două fete care au terminat studiile la facultăţi de stat cu note maxime, fiind bine pregătite pentru administraţie publică. Cu toate acestea, articolul 31 din lege spune că este conflict de interese dacă pentru tine sau pentru o rudă apropiată până la gradul doi ai semnat actul de numire, sau o dispoziţie. În Legea 215 spune că viceprimarul poate primi sarcinile primarului prin dispoziţie doar când acesta pleacă în concediu. Puteam să fac şi asta, dar era o minciună, o găselniţă, iar mie nu îmi stă în caracter să fac aşa ceva. Legal este să nu îi iei dreptul unui om să participe la un concurs, cu scopul de a lucra într-un domeniu pentru care este pregătit. Conform Constituţiei României, orice cetăţean are dreptul să participe la un concurs şi să se angajeze pe un post pentru care este pregătit profesional. Într-o altă ordine de idei, mă pot condamna pentru că fac parte din Consiliul de Administraţie al şcolii şi există, într-adevăr, interes din partea mea faptul ca aceste şcoli să funcţioneze şi să fie administrate bine, deoarece în acest scop le-am construit. De aceea, nu voi ieşi din acest consiliu de administraţie, ci voi merge cu ei până în pânzele albe. Legea 1/ 2011 vine şi spune că primarul sau reprezentantul lui trebuie să facă parte din Consiliul Local, iar eu nu am pus reprezentant. Eu sunt primarul, deci este normal ca eu să fiu cel care reprezintă localitatea. ANI ia de bună legea lor, adică Legea 161, în care se spune că primarul nu are voie să facă parte din Consiliul de Administraţie în instituţiile publice locale. În această situaţie ne vom întâlni la instanţă. Nici măcar nu îmi voi angaja avocat. Mă voi duce personal, pentru că, mai bine decât mine, nu poate nimeni spune lucrurile pe nume, în faţa celor care judecă.
Intr-adevar, e greu sa faci sistem de canalizare intr-un astfel de relief, asa ca fosele ecologice sunt solutia ideala. Mult succes sa obtineti finantarea necesara!