Ion Nicolae, primarul comunei Câineni, a decis să părăsească PDL-ul, pentru că nu a fost sprijinit în cei patru ani de mandat, când guvernarea democrat-liberală s-a aflat la conducerea destinelor ţării. Înainte de alegeri, primarul Nicolae a decis să treacă la PNL şi să candideze pentru un nou mandat sub sigla USL. Liberalul speră să nu trăiască o nouă dezamăgire în acest mandat şi să fie sprijinit să-şi ducă la bun sfârşit proiectele demarate. Ion Nicolae s-ar bucura ca, în cazul regionalizării, comuna Câineni să fie preluată de judeţul Sibiu,unde îşi găsesc, de altfel, de lucru majoritatea localnicilor.
Impact real: Care este relaţia dumneavoastră cu cetăţenii din comună? Cum aţi reuşit să le explicaţi că nu aţi fost sprijinit politic în mandatul trecut?
Ion Nicolae: Uşa de la primărie a stat deschisă tot timpul, pentru că, dacă un singur cetăţean aş fi respins în fiecare zi, în 365 de zile înseamnă o mare parte dintre votanţii mei. În Consiliul Local nu mi s-a întâmplat să am vreun punct pe ordinea de zi care să nu treacă. Am încercat să-i mulţumesc pe toţi, am mai stat cu ei de vorbă, pentru că aşa se pot rezolva problemele cel mai uşor.
Impact real: Ce alte proiecte aţi mai avut în vedere, pentru modernizarea localităţii?
Ion Nicolae: Am avut un proiect depus la Mediu, pentru panouri solare, în care avem trei obiective principale: Şcoala Grebleşti, Şcoala Câinenii Mici şi Primăria Câineni. Ştiu că, pe acest segment de mediu, proiectele pentru panouri solare au fost stopate, nu ştiu din ce cauză, sunt peste trei sute de astfel de proiecte aprobate, dar al nostru este depus de peste un an. Sperăm să se dea drumul finanţării. Noi economisim cu implementarea acestui proiect, deoarece putem scădea din cheltuieli între 35 şi 40%, după cum am calculat. Am mai făcut un proiect pentru spaţiul verde, fiindcă eu nu sunt de acord ca în faţa unei primării să fie o baracă de lemne. Vreau să demolez baraca de aici şi să fac un parc frumos, dar proiectul pe care l-am depus este neeligibil. S-a luat în considerare că spaţiul alocat pentru el este mult prea mic şi s-a declarat neeligibil. Dacă este nevoie, voi amenaja acest spaţiu cu bani de la bugetul local, pentru că nu îmi place cum arată această zonă.
Impact real: De ce aţi părăsit PDL?
Ion Nicolae: Pentru că nu am fost ajutat în cei patru ani cu absolut nimic, deşi a fost la guvernare acest partid. Am fost, la momentul respectiv, doar 13 primari PDL şi nu am fost sprijinit. Ce se întâmpla dacă am fi fost 43, cum are acum PNL-ul? Le-am spus conducătorilor partidului că aceasta este situaţia şi că din acest motiv am decis să trec la alt partid, pentru că nu am fost sprijinit. Totuşi, sunt încrezător că nu am muncit degeaba. În toate proiectele am pus suflet şi muncă, să nu mai vorbesc ce implicaţii financiare au necesitat. Noi, primăriile, depindem în primul rând de Consiliul Judeţean şi de conducerea de la nivel central.
Impact real: În aceste condiţii, credeţi că până la finalul mandatului aveţi şanse să finalizaţi proiectele începute?
Ion Nicolae: Când am venit la primărie, în 2008, mi-am propus foarte multe şi am întocmit proiecte, fără să ştiu că nu voi primi nici un fel de sprijin şi, totuşi, oamenii au avut încredere în mine, m-au înţeles, iar pentru acest mandat m-au votat peste 70% dintre aceştia. Când vezi că oamenii au încredere, nu-ţi doreşti să-i mai dezamăgeşti. Pentru mine contează foarte mult ce laşi în urma ta şi, dacă tot te baţi cu pumnul în piept că eşti mai bun decât cel pe care l-ai înlocuit, trebuie să se şi vadă ceva. Eu sunt tot timpul alături de oameni, măcar să-i asculţi. Mi-aş dori ca toate aceste proiecte să se termine, pentru care am cheltuit bani şi am pus suflet, şi mă implic în totalitate în rezolvarea lor, dar nu depinde numai de mine, din păcate. Eu consider că în acest mandat voi realiza ce mi-am propus. Primul mandat a fost aşa, ca de început, abia vezi cum stau lucrurile, este mai greu până te obişnuieşti, dar deja de la al doilea nu mai ai nici o scuză.
Impact real: Ce veţi face dacă, nici de această dată, nu veţi fi ajutat, iar sprijinul care vi s-a promis va rămâne doar la stadiul de promisiune?
Ion Nicolae: Nu ştiu ce voi mai face, sincer, nu m-am gândit. Sper să nu trăiesc o a doua dezamăgire. Prima am simţit-o la sfârşitul mandatului trecut şi nu îmi mai doresc să trăiesc o astfel de experienţă. În momentul în care am făcut pasul spre PNL şi am discutat clar cu domnul Buican, i-am şi spus ceea ce îmi doresc, respectiv sprijin pentru proiectele pe care le-am muncit ca acestea să fie promovate. Trecerea la PNL am făcut-o pentru binele comunităţii.
Impact real: În privinţa asistenţei sanitare, care este situaţia la ora actuală?
Ion Nicolae: Avem un spital la Câineni, de anul trecut, cu specialişti din zonă, avem medic de familie, deci suntem acoperiţi în ceea ce priveşte acest lucru. Am văzut că există multe localităţi unde nu este medic de familie. Eu le-am pus la dispoziţie dispensarul cu titlu gratuit, îşi plătesc doar utilităţile, am mai ajutat şi cu lemne, când au avut defecţiuni, am trimis acolo instalatorii care ne fac nouă treaba la şcoli sau la instituţii. Din păcate, dispensarul arată rău, nu au mai fost făcute investiţii de mulţi ani. În acest mandat mi-am propus inclusiv reabilitarea clădirii, deoarece este absolut necesară.
Impact real: Cât din experienţa anterioară v-a ajutat în munca de primar?
Ion Nicolae: Şi acolo, dar şi aici lucrezi cu omul. Obştea de moşneni Câinenii Mări a fost rampa mea de lansare către primărie. M-am lovit de oameni, dar eu, ca preşedinte, întotdeauna, am încercat să-i ajut pe moşneni.
Impact real: Sunteţi la limita dintre judeţele Sibiu şi Vâlcea. Oamenii care au decis să părăsească localitatea, înspre ce zonă s-au îndreptat mai mult?
Ion Nicolae: Înspre Sibiu, până la care şi distanţa este mai mică, doar 40 de kilometri, faţă de Vâlcea, 60 de kilometri. De multe ori am afirmat că mi-aş fi dorit să aparţinem de judeţul Sibiu, pentru că sunt altfel oamenii, au altă gândire, seriozitate.
Impact real: Circula un zvon potrivit căruia comuna Câineni, în cazul unei reorganizări teritoriale, ar putea fi preluată de judeţul Sibiu. Ce părere aveţi?
Ion Nicolae: Da, am auzit şi eu. M-aş bucura din tot sufletul şi mi-aş dori din toate punctele de vedere ca localitatea noastră să facă parte din judeţul Sibiu. Câineniul este poarta de intrare din judeţul Vâlcea, se poate vedea cu ochiul liber diferenţa. Dacă am face numai o comparaţie între Câineni şi Boiţa, acest lucru este suficient. Diferenţa este izbitoare, nu ai cum să nu observi aşa ceva. Se vede, în primul rând, şi din educaţia noastră şi din comportament, deoarece sunt lucruri care depind mai ales de noi.
Impact real: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea lui, în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
Ion Nicolae: Contează şi partidul destul de mult, mai ales în momentul în care este vorba de unul aflat la guvernare, care are toate pârghiile pentru a te ajuta şi a-ţi promova proiectele pe care le-ai întocmit, dar contează şi omul.
Impact real: Despre activitatea sportivă în comună ce ne puteţi spune?
Ion Nicolae: Comuna Câineni a avut un teren de fotbal chiar lângă gară, dar o dată cu venirea unei firme italiene, acum zece ani, care a avut sediul chiar în acea zonă, terenul a fost dezafectat. Nu ştiu ce înţelegere a fost făcută atunci între primar şi firma respectivă, dar nu am găsit nici un act doveditor la primărie că firma şi-ar fi luat angajamentul de a amenaja din nou terenul de sport, aşa cum a fost înainte. Dimpotrivă, l-a lăsat cu tot felul de resturi de beton pe el. Avem terenuri de sport cu dimensiuni mici la şcoli, la şcoala de la Câinenii Mari şi Grebleşti, dar nu sunt suficiente. Noi facem parte şi dintr-un GAL şi am optat pentru partea Ardealului, aşa că putem accesa câteva proiecte. Unul dintre aceste ele vizează şi amenajarea a două terenuri de sport la şcolile menţionate. Am mai specificat şi necesitatea obţinerii unor utilaje pe plan local, deoarece ne confruntăm iarna cu probleme de deszăpezire pe uliţe, deci ne-ar trebui un buldo-excavator şi o vidanjă.
Impact real: Care este situaţia colectării taxelor şi impozitelor la Câineni?
Ion Nicolae: Situaţia nu este una bună, şi mă refer în primul rând la amenzile care sunt date în comuna Câineni. Este o sumă imensă: am depăşit patru miliarde, bani neîncasaţi din amenzi. Este vorba de amenzile care se dau fetelor care stau în parcări, amenzile care se dau vânzătorilor «de comori», adică celor care stau pe marginea drumului şi vând fel de fel de bijuterii, amenzile care se dau pe structura silvică, celor care sunt prinşi în pădure cu delicte forestiere. Toate aceste amenzi vin la Primăria Câineni, inclusiv cele de circulaţie. Avem persoane care au 80-90 de milioane sau chiar 150 de milioane de lei vechi amenzi, dar care nu au absolut nimic pe numele lor, nici o proprietate, nu au o locuinţă sau o maşină. Circulă cu maşini înmatriculate cu tot felul de numere, sunt persoane împotriva cărora noi nu putem lua nici o măsură, iar acest lucru nu face decât să ne tragă în jos, deoarece gradul de colectare a taxelor şi impozitelor ne scade foarte mult, din aceste motive.