Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nicolae: Eu nu am fost un primar favorizat cu absolut nimic de partidul care se afla la putere

Primarul comunei Câineni a fost nevoit să ia administraţia locală aproape de la zero, pentru că în decursul ultimilor ani nu s-au realizat prea multe lucruri în zonă, dar nu a simţit nici sprijin din partea partidului pe care îl reprezintă, deşi acesta se află la putere.

Impact real: În ce stare aţi găsit administraţia locală din Câineni atunci când aţi devenit primar şi care au fost primii paşi făcuţi în vederea dezvoltării comunei?
Ion Nicolae: Când am venit la primărie, arhiva comunei Câineni era aruncată undeva, într-o cameră, în saci de rafie care mucegăiseră, iar Codul Fiscal al primăriei nici măcar nu era ridicat de la Finanţe, iar de aici am făcut câte un pas înainte. Nu exista nici măcar o toaletă la Primăria Câineni. La o şedinţă pentru autostrada care se va face în zonă, una dintre doamne a întrebat unde avem toaleta, tot în baraca din spate? Mi-a crăpat obrazul de ruşine şi am făcut o toaletă cu tot ceea ce trebuie în clădirea nouă. Este primărie totuşi, s-a schimbat total aspectul. Am găsit depus un singur proiect, pe Ordonanţa 7, cea cu alimentarea cu apă. În 2008, când m-am instalat în funcţie, lucrarea era făcută în proporţie de 10%, dar era plătită 95%. Viceprimarul meu a început să se ia de ei, dar eu m-am înţeles până la urmă cu constructorul, spre surprinderea mea. A înţeles problemele lucrării şi am finalizat-o cu bine. Riscam să mă lase cu furtunurile ridicate la capetele uliţelor şi nu era bine. În satul Grebleşti, pe drumul care duce la Boişoara am avut probleme cu terenul, care era stâncos, iar conducta era îngropată la nici zece centimetri. Datorita terenului care avea probleme, era stâncos în satul Grebleşti la ieşire, pe drumul care duce la Boişoara îngheţa mereu apa în conducte, şi am spus că aşa ceva nu era normal. Întâmplarea a făcut ca drumurile naţionale să vină şi să facă o rigolă de scurgere acolo şi la nici 10 centimetri au săpat şi au spart conducta de apă. Nu se poate ca la suprafaţă să pui o conductă de alimentare cu apă. Păcat de comuna noastră, pentru că este una de 2700 de locuitori, o comună de luat în seamă, în nordul judeţului, este practic poarta de intrare în judeţul Vâlcea, dinspre Ardeal, iar diferenţa se vede cu ochiul liber, din păcate. Încercăm totuşi să schimbăm faţa localităţii. Cu toată criza asta, am reuşit să depunem un proiect pentru reabilitarea Căminului Cultural Grebleşti care a trecut şi aşteptăm finanţare. Singurul proiect pe care l-am găsit de la fostul primar a fost cel cu alimentarea cu apă, pentru că primarul de la Boişoara l-a luat pe fostul primar de aici şi au mers împreună la Bucureşti, să depună dosarele.

Impact real: Ce părere aveţi despre eventuala comasare a comunelor, având în vedere că în nordul judeţului Vâlcea sunt mai multe comune cu foarte puţini locuitori?

Ion Nicolae: Da, sunt comune mici, în mare parte, iar apropo de Titeşti m-am întrebat de când s-a înfiinţat cu ce se va întreţine. S-a înfiinţat ca o comună nouă, dar când am văzut acum că are 800 de locuitori, este clar că nu are cum să reziste. Acum, cu restructurarea, din cele cinci comune probabil vor rămâne două: Câineni, Perişani, Boişoara, Titeşti, Racoviţa, Şi Perişaniul este mic, ca şi Racoviţa, probabil vor rămâne numai două valabile, şi cred că una dintre ele va fi Câineni.

Impact real: Aveţi investiţii importante care se fac în zonă?
Ion Nicolae: Avem şi investitori puternici aici. Firma Hidroconstrucţia execută lucrarea la hidrocentrala pe care o avem aici, pe raza comunei Câineni, care este proprietatea Hidroelectrica.

Impact real: Aţi simţit că sunteţi sprijinit sau aţi fost sprijinit de actuala putere, ţinând cont de faptul că sunteţi un primar democrat-liberal?
Ion Nicolae: Ar trebui ca măcar o dată la patru ani să se realizeze măcar 10% din promisiunile care sunt făcute, şi ar fi bine pentru oameni. La mine nu contează culoarea politică, nu contează că eşti pesedist, pedelist sau liberal. Vreau să spun că un an şi jumătate, din vara anului 2008, de fiecare dată când mă duceam cu documente pentru a cere bani de la Consiliul Judeţean  Vâlcea, trebuia să le fac în trei exemplare. Unul îl depuneam la registratură, personal depunem şi la domnul preşedinte Cîlea unul, iar unul mergea la etajul trei, la domnul Bulacu, să fiu sigur că mă bagă cineva în seamă. După un an şi jumătate am văzut că dânsul nici nu mă luase în seamă. Îmi spunea să îmi fac strategie de dezvoltare. Mi-am făcut şi strategie, dar nici asta nu a fost suficient. Mi-am dat seama că duc degeaba toată documentaţia. După ce am făcut strategia de dezvoltare a comunei şi am depus-o la toată lumea, inclusiv la domnul Bulacu, dumnealui nici măcar nu ştia că o primise. Soţia domnului Bulacu este din Câinenii Mari, am zis că atrag spre noi oameni care sunt legaţi de această comunitate, dar acest lucru nu s-a putut. Eu nu am fost un  primar favorizat cu absolut nimic de partidul care se află la putere, deşi dintr-un consilier local pe care l-au avut democrat-liberalii la Câineni au câştigat acum patru consilieri. L-am pierdut pe al cincilea pentru şase voturi, la redistribuire. În rest, PC-ul are 3, PSD 2 şi liberalii 1. Două bătălii prin care am trecut m-au învăţat că o luptă electorală se duce cu totul şi cu totul altfel.

Impact real: Aveţi şi probleme cu finanţare în privinţa anumitor proiecte?
Ion Nicolae: Proiectul de reabilitare a Căminului Cultural Grebleşti a fost publicat, a fost declarat eligibil, am întrunit numărul de punte şi aşteptăm să vedem când se dă drumul la finanţare. Avem şi un proiect depus pe mediu, pentru panouri solare în care avem trei obiective principale: Şcoala Grebleşti, Şcoala Câineni Mici şi Primăria Câineni. Ştiu că pe acest segment, de mediu, proiectele pentru panouri solare au fost stopate, nu ştiu din ce cauză, dar am înţeles că se va da drumul acum şi că sunt peste trei sute de astfel de proiecte aprobate, dar proiectul nostru este depus de peste un an. Noi economisim cu implementarea acestui proiect  între 35-40% scădere din cheltuieli, aşa cum am calculat.
Am mai făcut un proiect pentru spaţiu verde, fiindcă eu nu sunt de acord ca în faţa unei primării să ai o baracă de lemne. Vreau  să stric baraca de aici şi să fac un parc frumos, dar proiectul pe care l-am făcut este neeligibil. S-a luat în considerare că spaţiul alocat pentru el este mult prea mic şi mi s-a declarat neeligibil. Noi avem un monument în faţa Primăriei, fântâna „David Paporgescu” şi l-am chemat pe directorul Florin Epure la noi, rugându-l să ne prezinte pe cineva care să ne facă un proiect pentru că eu vreau să mut această fântână, care nu este bine poziţionată. Vreau să fac aici un spaţiu verde şi acest monument nu este bine poziţionat. În plus, am reuşit să pregătesc în fiecare iarna comuna de sărbători, punând beculeţe care să dea o altă senzaţie iarna. Cumpăram materiale de 10 – 15.000 de lei în satele respective şi mi s-a părut foarte avantajos, pentru că manopera era inclusă. Am început cu 10.000 în primul an când m-am instalat la primărie, cu Valorisul, iar anul acesta am alocaţi 15.000 de lei pentru toate satele comunei, iar arterele principale ale comunei au fost reabilitate. Chiar la iluminatul public, noi nu avem voie să intervenim fără firmă autorizată. Eu am reabilitat iluminatul public chiar din primul an pentru că lămpile erau vechi şi le-am schimbat pe toate. Un lucru foarte bun care se derulează în satul Câinenii Mici a fost regularizarea văii satului Câinenii Mici. Aveam probleme cu apa, dar acum se schimbă tot aspectul, iar centrul civic va arăta altfel, iar pentru asta îi mulţumesc domnului director Spătar de la Hidroelectrica şi domnului director Mirea care execută regularizarea.

Impact real: Ce aţi făcut în momentul când aţi observat că nu eraţi sprijinit politic?
Ion Nicolae: Uşa de la primărie a stat deschisă la perete toată vara şi primăvara, pentru că, dacă un singur cetăţean aş fi respins în fiecare zi, în 365 de zile înseamnă o mare parte dintre votanţii mei. În Consiliul Local nu mi s-a întâmplat să am vreun punct pe ordinea de zi care să nu treacă. Am încercat pe toţi să-i mulţumesc, am mai stat cu ei de vorbă, pentru că aşa se pot rezolva problemele cel mai uşor.

Impact real: Să înţeleg că nici unul dintre proiectele care a fost depus până acum nu a obţinut finanţare efectivă?
Ion Nicolae: Nu, aveţi dreptate.

Impact real: În aceste condiţii, credeţi că până la finalul mandatului aveţi şanse să finalizaţi proiectele începute?
Ion Nicolae: Eu mi-aş dori să termin cel puţin jumătate dintre ele, dacă nu pot toate. Pentru mine contează foarte mult ce laşi în urma ta şi dacă tot te baţi cu pumnul în piept că eşti mai bun decât cel pe care l-ai înlocuit, trebuie să se şi vadă ceva. Eu sunt tot timpul alături de oameni, dar măcar trebuie să-i asculţi. Mi-aş dori ca toate aceste proiecte să se termine, pentru care am cheltuit bani şi am pus suflet, şi mă implic în totalitate în rezolvarea lor, dar nu depinde numai de mine, din păcate.

Impact real: Cum vă descurcaşi în privinţa asigurării cofinanţării proiectelor?
Ion Nicolae: Cofinanţările pe care le-am avut le-am primit de fiecare dată de la Consiliul Judeţean. În momentul când am depus documentaţia pentru proiectele respective am primit cofinanţarea, chiar dacă nu mi s-au dat de fiecare dată toţi banii, dar am primit.

Impact real: Aveţi şi câteva monumente istorice importante în localitate. Reuşiţi să le puneţi în valoare?

Ion Nicolae: Unele dintre aceste monumente, mai exact două biserici se află chiar pe lista A, este vorba despre bisericile din Câinenii Mici, Biserica Sfinţii voievozi Mihail şi Gavril şi Biserica Sfântul Nicolae, are sunt declarate monumente istorice, a avut loc restaurarea picturii în cea din Câinenii Mici, unde avem preot tânăr şi isteţ. L-am şi sprijinit, am construit o anexă a bisericii şi am reuşit să băgăm şi căldură în biserică. Am ţinut cont de faptul că la biserică merg două categorii de persoane: copiii şi bătrânii. Crucea se află în faţa primăriei şi mai avem un monument în Câinenii Mari, plus la Râul Vadului cimitirul foştilor ostaşi căzuţi în timpul războiului.

Impact real: În privinţa asistenţei sanitare care este situaţia la ora actuală?
Ion Nicolae: Avem un spital la Câineni, de anul trecut, cu specialişti din zonă, avem medic de familie, deci suntem acoperiţi în ceea ce priveşte acest lucru. Am văzut că există multe localităţi unde nu este medic de familie. Eu le-am pus la dispoziţie dispensarul cu titlu gratuit, îşi plătesc doar utilităţile, am mai ajutat şi cu lemnul când a fost necesar pentru încălzire, iar când a fost necesar şi au mai avut defecţiuni am trimis acolo instalatorii care ne fac nouă treaba la şcoli sau la instituţii.

Impact real: Cum se vede din mediul rural diferenţa dintre un partid politic sau altul? Oamenii ştiu care este diferenţa dintre PNL, PSD, PDL sau alt partid?
Ion Nicolae: Nu, oamenii judecă partidele prin prisma celor pe care îi cunosc. Dacă eu m-aş apuca să denigrez pe cineva şi aş sta cu 5 – 6 oameni la masă, mesajul s-ar transmite şi toată lumea ar înţelege şi ar fi convinsă de acest lucru. Foarte puţin oameni sunt informaţi. Atunci când mi-am dat demisia din PDL chiar mi-a părut rău să nu am putut să candidez de la UDMR, să arăt că omul contează, şi nu partidul. Oricum, ca primar în funcţie ai avantajul din start de 15 – 20% în faţa altor candidaţi, dar numai dacă ai ştiut să ţi-l creezi în aceşti patru ani. Dacă nu ai ştiut şi te gândeşti cum să faci pe ultima sută de metri pentru a mai ieşi o dată, atunci este o mare problemă.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Ion Nicolae: Eu nu am fost un primar favorizat cu absolut nimic de partidul care se afla la putere "

  1. Teleaba Ana-Maria spune:

    Ati mentionat in interviu de toate satele din com cainenii iar satul robesti este nimic pentru com?
    in legatura cu canalizarea din analizaresatul robesti nu ati avut fonduri pentru c dar a fost banii ?

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.