Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nafliu: Speram ca anul 2015 sa fie unul istoric pentru comuna Galicea

PRIMAR si VICEPRIMARAdministraţia locală din Galicea se declară total nemulţumită de evoluţia proiectelor aflate în derulare. Cu toate acestea, primarul Ion Năfliu şi viceprimarul Florea Udrea speră ca 2015 să fie un an istoric pentru comuna Galicea, fiind de părere că singura modalitate de dezvoltare rapidă a localităţilor o reprezintă fondurile europene. Despre noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, Ion Năfliu spune că sunt alocări haotice, după criterii inechitabile.

Impact real: Cu ce gânduri porniţi în noul an dumneavoastră, ca primar, şi administraţia pe care o coordonaţi?
Ion Năfliu: Îmi doresc să finalizez proiectele pentru apă, canalizare şi asfaltare. Dacă noi, în 2016, nu avem apă în comuna Galicea şi canalizare, nu avem ce mai căuta la porţile oamenilor. Nu se poate, de 12 ani, să nu rezolvi aceste probleme esenţiale. Înseamnă că nu suntem buni noi, cu toate că am făcut potecă pe la toate uşile şi am încercat pe toate căile.

Impact real: Sunteţi membru PNL, iar la Consiliul Judeţean avem o conducere liberală.  Vă aşteptaţi să aveţi mai mult sprijin decât până acum?
Ion Năfliu: Asta nu înseamnă că suntem la putere, şi nici nu vom fi, până nu se duc toţi cei care au folosit sintagma „nu sunt ca mine, deci nu-i al meu”. Noi, la Galicea, chiar dacă am fost la putere sau nu am fost vitregiţi, şi asta se vede. Ce proiecte finalizate avem noi, la Galicea, o localitate aflată la 25 de kilometri de oraş, fără apă, fără canalizare, fără asfalt şi cu un drum judeţean neasfaltat de 50 de ani? Abia acum ne chinuim să ajungem şi noi la un standard minim al vieţii. Nu avem mari pretenţii, dar ne dorim apă, drumuri asfaltate şi canalizare. Acestea sunt cele mai importante lucruri pentru noi, galicenii, şi abia apoi putem vorbi de prosperitate. Până atunci, acestea sunt cele mai necesare lucruri pentru noi. Cristian Buican ne-a spus că nu va face abstracţie de noi, pentru că suntem liberali, şi o să facă în aşa fel încât va împărţi fondurile aşa cum trebuie, pentru fiecare localitate în parte, după priorităţi. Nu ne-a spus că, dacă suntem liberali, ne va ajuta doar pe noi şi o să fim avantajaţi faţă de ceilalţi, chiar dacă PSD, cât a fost la putere, a dat doar la ai lor. Buican a spus că noi nu vom fi aşa, că vor fi bani pentru toţi locuitorii judeţului Vâlcea. Actuala conducere a Consiliul Judeţean are o gândire bună. Prin votul din 16 noiembrie trebuie să înţelegem să facem şi noi, pas cu pas, o altfel de politică.

Impact real: PNL a dat în judecată Guvernul, pentru că nu organizează alegeri. Pentru vâlceni consideraţi că sunt oportune?
Ion Năfliu: Mulţimea nu reprezintă PSD, mulţimea suntem noi toţi şi cred că, până la urmă, se trezesc şi dumnealor, şi o să facă ce trebuie, pentru că, dacă în lege scrie ca, după 90 de zile, să faci alegeri, consider că este normal să avem alegeri. Noi mergem pe ideea că cel mai potrivit candidat din partea PNL este domnul Buican, pentru că este tânăr şi sperăm să facă treabă. Este omul care gândeşte cu adevărat dezvoltarea judeţului.

Impact real: Ce părere aveţi despre noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, conform HG 14/2015?
Ion Năfliu: Sunt alocări haotice, după nişte criterii inechitabile. Galicea este o comună mare, şi consider că suntem prejudiciaţi, pentru că nu ne putem compara cu o localitate mică. Din punctul meu de vedere este o mare prostie să-i ajuţi doar pe unii. Primeam în fiecare an, de la Consiliul Judeţean, bani, poate mai mulţi decât ne-a dat Guvernul acum, şi mai puteam facem ceva. Am stabilit şi anul acesta nişte priorităţile pe care le avem în comună, însă nici pe jumătate nu le vom onora. Din bugetul local, obligatoriu, trebuie să plătesc salariile pentru personalul primăriei, pentru compartimentul administrativ, dar şi anumite obiective.

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?
Ion Năfliu: La noi, nici un consilier nu este „Gică contra”, chiar dacă avem majoritatea, şi nici nu ducem frică de majoritate, pentru că noi venim cu proiecte pentru interesul localităţii şi lucrăm cu cărţile pe masă.

Impact real: Ce proiecte sunt prioritare, anul acesta?
Ion Năfliu: Avem un proiect cu tineri şi pentru tineri. Încercăm să-i atragem alături de noi, la primărie, printr-un program de voluntariat. Nu-i chemăm să adune gunoaiele şi mărăcinii din comună, vrem să-i avem alături de noi. Vom organiza întâlniri cu tinerii aici, la primărie, pentru că ei au viziuni, idei, şi vrem să le aşternem, să le punem în discuţie. Încercăm să facem la nivel de comună o fundaţie, prin care fiecare om de bunăcuviinţă poate să ne sprijine. Iar fiecare tânăr care vrea să facă ceva în localitatea noastră va fi sprijinit de această fundaţie. Noi avem nevoie de ideile creative ale tinerilor, şi îi aşteptăm să ne fie alături.

Impact real: Ar fi necesar un cămin pentru persoanele vârstnice şi singure din localitate?
Ion Năfliu: Este necesar un astfel de proiect, dar vom încerca să vedem dacă putem obţine sprijin de la Consiliul Judeţean, deoarece noi, la nivel local, nu putem garanta sustenabilitatea unui astfel de obiectiv. Deţinem un spaţiu de 2000 de metri pătraţi în satul Teiu, unde am vrea să facem un centru de zi sau de primiri urgenţe. În prezent, avem 40 de persoane în localitate care sunt vulnerabile. Am mai avut o astfel de iniţiativă, dar nu am reuşit să găsim sursa de finanţare.

Impact real: Atragerea investitorilor în localitate este un obiectiv atins în acest mandat?
Ion Năfliu: Puterea economică a comunei este foarte limitată. Atâta timp cât nu avem apă, canalizare şi asfalt, nimeni nu mă întreabă de nimic, pentru că nu-i pot oferi nimic.

Impact real: Sunteţi pregătiţi pentru venirea iernii în orice moment?
Ion Năfliu: Ne-am gospodărit din timp, în sensul că avem utilajele noastre şi 4 angajaţi la compartimentul administrativ, inclusiv grafice realizate tot timpul, în aşa fel încât, dacă mâine va ninge, noi ştim cum trebuie să intervenim, pentru îndepărtarea zăpezii. Avem trei utilajele ale noastre, achiziţionate chiar din anul 2004 de la MAPN, când se dădeau cu titlu gratuit anumite utilaje: o basculă, o rabă, un tractor, o remorcă, iar, pe parcurs, ne-am achiziţionăm şi un buldo-excavator în anul 2005, plus unul nou, anul trecut, în valoare de 60.000 de euro. Astfel, reuşim să intervenim absolut la toate lucrările.

Impact real: Din luna septembrie 2014 v-aţi alăturat Grupului de Acţiune Locală „Oltul Puternic”, structură compusă din localităţile alăturate din judeţele Vâlcea şi Olt. Ce proiecte v-aţi gândit să accesaţi?
Ion Năfliu: După multe încercări, de-a lungul anilor, am reuşit să ne asociem şi noi la un Grup de Acţiune Locală existent, cu sediul la Grădinari, în judeţul Olt. În perioada următoare vom accesa un proiect pentru extinderea iluminatului public, prin care vom crea o reţea stradală mult mai economică, în comparaţie cu ceea ce avem în prezent. Prin acest proiect se vor monta nişte lămpi care să aibă energie regenerabilă. Va trebui să cesionăm serviciul firmei respective pe o perioadă de 5 ani, timp în care societatea îşi va amortiza cheltuiala, după care tot sistemul va rămâne al Consiliului Local. În această perioadă, noi vom plăti din ce în ce mai puţin.

Impact real: Singura modalitate de dezvoltare rapidă a localităţilor este în continuare accesarea fondurilor europene. Localitatea Galicea a beneficiat de bani europeni?
Ion Năfliu: Am avut un proiect pe fonduri SAPARD, pentru modernizarea şi asfaltarea a două drumuri comunale, DC 177 Piepteşti, pe o lungime de 2,9 kilometri, şi drumul comunal Dealul Mare Cocoru, pe o lungime de 4 kilometri, un drum care nu a fost prevăzut pentru asfaltare. Era un drum cu macadam, piatră spartă şi bitum, cu rigole betonate şi podeţe făcute, care nu au durată de viaţă prea mare. Am mai avut un proiect prin fonduri Phare,
„Sistem zonal de colectare a deşeurilor”, astfel că, în prezent, la Galicea există o staţie de transfer, în satul Bratia Deal, la care sunt arondate şase localităţi, valoarea proiectului fiind de 600 de mii de euro. Proiectul a constat în achiziţia de maşini, o staţie de transfer şi de colectare a deşeurilor. Tot cu fonduri europene am mai depus un proiect care nu a trecut, pe Măsura 3.2.2, fiind declarat iniţial eligibil, dar fără finanţare, pentru introducerea reţelei de
canalizare, apă, un centru social şi asfaltarea drumurilor comunale. Am pus la punct deficienţele care erau în proiect, dar au schimbat regula în timpul jocului, şi apoi am avut un punctaj mai mic, faţă de cât trebuia, proiectul rămânând în aşteptare.

Impact real: Câte şcoli mai funcţionează în comună şi ce înseamnă că „se închide o şcoală”?
Ion Năfliu: Natalitatea a scăzut, dacă acum zece ani aveam 600 de copii, în prezent, mai avem 350. Astăzi, avem în localitate doar două şcoli, în rest, toate s-au închis. A mai rămas şcoala din centru, cu clasele I- VIII, o şcoală cu clasele I-IV şi grădiniţa din satul Bratia Deal, plus o altă grădiniţă, cu 20 de copii, în satul Cocoru, care sunt într-o stare destul de bună, pentru că noi am reuşit, în perioada 2004-2008, să reabilităm toate şcolile cu fonduri guvernamentale. Anul trecut am reabilitat atelierul şcolar, deoarece se degradase. Am avut, la un moment dat, şcoală profesională în comună. Ne-am propus în acest an să amenajăm, la şcoala V-VIII din centru, spaţiul exterior şi să facem împrejmuirea la ambele şcoli. Cel mai important este că avem un proiect cu fonduri de la Ministerul Învăţământului, prin Banca Mondială, pentru construirea unei grădiniţe cu program normal, cu patru săli de clasă, care a fost aprobată pentru finanţare, s-a ţinut inclusiv licitaţia.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.