Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nafliu: Lipsa utilitatilor ii determina pe investitori sa ne ocoleasca

Primarul localităţii Galicea, Ion Năfliu, îşi doreşte să atragă în perioada următoare cât mai mulţi investitori în zonă şi, în acest sens, este dispus să pună la dispoziţia lor suprafeţe de teren cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta o afacere pe teritoriul comunei, cu condiţia ca ei să creeze locuri de muncă pentru populaţia locală, cu accent pe tineri. Finalizarea proiectului de alimentare cu apă şi canalizare ar putea fi un pas important în atragerea de investitori în zonă, iar colaborarea bună cu viceprimarul Florea Udrea l-a ajutat pe primar să realizeze foarte multe pentru localitatea pe care o conduce.

Impact real: Au fost mărite taxele şi impozitele la Galicea?
Ion Năfliu: Da, le-am mărit, din cauza faptului că în luna decembrie am avut arierate. Dacă nu majoram taxele, nu mai puteam să cerem fonduri. În curând, comuna Galicea o să fie un şantier şi avem depus la Agenţia Fondului de Mediu un proiect care cuprinde 6 kilometri de canalizare şi 7 kilometri de alimentare cu apă. Taxele au fost mărite cu rata inflaţiei, nu am avut ce face, deoarece noi nu le-am mai majorat până acum, din 2009 nu au mai crescut. Singurul scop este binele locuitorilor comunei Galicea.

Impact real: Se apropie 1 martie. Pregătiţi ceva special pentru doamne?
Ion Năfliu: Da. Vrem să le urăm, cu această ocazie, tuturor doamnelor din comună multă sănătate şi succes în tot ceea ce întreprind. De 8 martie le vom întâmpina cu câte o floare, un obicei pe care administraţia locală îl păstrează încă din anul 2004, de când am ajuns la aceasta primărie şi de când am fost în permanenţă o echipă. Aş vrea să le mulţumesc atât lor, cât şi cetăţenilor comunei Galicea.

Impact real: Ce aşteptări aveţi pentru anul 2013, referitor la fondurile destinate investiţiilor în comuna Galicea?
Ion Năfliu: Aş vrea ca anul 2013 să fie pentru comuna Galicea cel puţin ca 2012.

Impact real: Banii pe care îi va aloca Guvernul vor fi mai puţini anul acesta. Vă gândiţi să accesaţi fonduri europene?
Ion Năfliu: Am avut o şedinţă cu preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, în care au spus că vor să organizeze la nivel de judeţ o echipă de tineri care se pricep să ne informeze ce proiecte pot fi accesate şi am îmbrăţişat ideea dumnealui, care cred că este foarte bună. Este important să nu mergem haotic şi să existe specialişti care să ne îndrume pentru a nu cheltui bani aiurea. Am înţeles că acum se pune accent pe apă şi canalizare şi consider că este un lucru foarte important. Apa şi canalizarea sunt esenţiale pentru oamenii de la ţară. Scopul nostru este să accesăm fonduri europene pentru că, dacă ar fi vorba să ne întreţinem singuri, nu am avea posibilitate să o facem. Noi nu încasăm mai mult de trei-patru miliarde tot anul, nu am avea cum să acoperim nici salariile, fără să mai vorbim despre investiţii.

Impact real: În 2011, PDL a avansat ideea reorganizării teritoriale, care vizează fiecare localitate, planul fiind desfiinţarea comunelor care nu depăşesc 3.000 de locuitori şi care nu pot să se autofinanţeze. Guvernul Ponta pare să îmbrăţişeze această idee. Ce părere aveţi?
Ion Năfliu: Dumnealor fac o analiză corectă şi stabilesc ce vor face cu comunele respective. Prefer să îi las pe alţii să decidă. Comuna Galicea este de gradul 2, are aproximativ 4.000 de locuitori şi, de multe ori, când mă enervam şi când existau discuţii referitoare la alocarea de fonduri chiar le spuneam oamenilor că localitatea noastră nu este un sat cu 1.000 oameni, ci are 4.000 de suflete care au nevoie de utilităţi şi de condiţii pentru a-şi duce traiul zilnic.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Galicea?
Ion Năfliu: Comuna noastră se poate lăuda printr-un relief variat, este apropiată de Râmnicu Vâlcea. Înainte de 1989, era printre primele cinci localităţi la producţia de legume şi cereale, una dintre priorităţile pe care va trebui să le aibă şi în viitor. Avem o comună frumoasă, oameni muncitori care păstrează tradiţiile şi, în acest fel, istoria localităţii noastre poate fi dusă mai departe.

Impact real: V-aţi gândit la o strategie pentru atragerea de investitori în comună?
Ion Năfliu: Noi vom oferi un sprijin substanţial pentru investitorii care doresc să facă ceva pe meleagurile de aici. Este vorba despre punerea la dispoziţia acestor investitori a unor suprafeţe de teren cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta o afacere pe teritoriul comunei Galicea, cu condiţia ca ei să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii de aici, cu accent pe populaţia tânără, bineînţeles. Măsura face parte din planul amplu al actualei administraţii locale de la Galicea de a atrage tineretul, astfel încât, în cel mai scurt timp, comuna să se transforme dintr-o localitate rurală cu o populaţie relativ îmbătrânită într-o aşezare rurală cu cea mai mare populaţie tânără dintre toate comunele vâlcene. Înainte de a le oferi investitorilor accesul gratuit la anumite suprafeţe de teren, Primăria Galicea investeşte masiv în punerea la punct a infrastructurii prin lucrări de modernizare a tuturor drumurilor locale, modernizarea şi extinderea iluminatului public şi realizarea serviciului de apă şi canalizare. Prin acest lucru nu urmărim numai întinerirea populaţiei comunei prin motivarea tinerilor să nu mai plece în alte părţi, dar vrem să atragem şi investitorii de partea noastră, deoarece este cunoscut faptul că aceştia înseamnă o sursă importantă de îmbogăţire a bugetului comunei, prin taxele şi impozitele pe care urmează să le plătească. Recunosc faptul că lipsa utilităţilor îi determină pe investitori să ne ocolească. Toţi se gândesc să aibă doar profit, nu şi cheltuieli. Aceştia ar dori să ajungă la un nivel în care să se îmbogăţească peste noapte.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna pe care o conduceţi?
Ion Năfliu: Noi cred că suntem pe locul 1, suntem foarte deficitari în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Toate drumurile judeţene pe care le avem parcă ar fi comunale, să nu le spun altfel. Noroc că anul trecut s-a reuşit asfaltarea a unui kilometru de drum judeţean şi, din acest motiv, anul 2013 mi-aş dori să fie cel puţin ca anul 2012. În ultima parte a anului 2012 am asfaltat un kilometru la Tătărani – Milcoiu şi încă unul pe Budeşti-Câmpu Mare. S-ar putea să fie bine şi anul acesta, deoarece în 2014 vor fi alegeri prezidenţiale.

Impact real: Ajuns la al treilea mandat, ce sfaturi le-aţi da celor care acum sunt pentru prima dată în funcţia de primar al unei comune?
Ion Năfliu: Acelaşi lucru pe care l-am făcut şi noi, eu împreună cu viceprimarul Florea Udrea. Noi nu am ţinut cont că unul este primar, iar celălalt este viceprimar, am fost pentru echipă şi, din acest motiv, şi în cazul aparatului administrativ, am încercat tot timpul să-i atragem de partea noastră. Un colectiv închegat generează treabă bună, nu este foarte greu. Noi doi cred că suntem prima echipă din judeţul Vâlcea care are biroul în aceeaşi încăpere. Este normal să mai existe şi păreri contrare, dar sunt doar de moment şi reuşim să trecem foarte uşor peste ele. Noi suntem o familie bine închegată în primărie.

Impact real: V-aţi gândit vreodată să inversaţi rolurile?
Ion Năfliu: Sigur că da, vă daţi seama că şi eu pot să stau lângă dumnealui: poate peste patru ani, de ce nu? Aşa cum am făcut şi data trecută, am văzut cum este atmosfera: dacă este bine mergem aşa, dacă nu, mai schimbăm. Importante pentru noi sunt dorinţele cetăţenilor, iar dacă dânşii doresc o schimbare, noi o vom respecta şi vom face tot timpul ceea ce ne stă în putinţă să-i mulţumim.

Impact real: Este suficient bugetul din anul 2013 pentru a realiza tot ce v-aţi propus?
Ion Năfliu: Nu avem încă cifra exactă, dar întotdeauna bugetul este insuficient pentru obiectivele pe care noi ni le-am propus, dar nu o să stăm să păzim primăria, o să ne schimbăm domiciliul, dacă este necesar. Am făcut proiecte, facem în continuare şi trebuie să ducem la bun sfârşit lucrările de infrastructură. Dacă punem la punct drumurile, cu unele facilităţi pe care o să le creăm investitorilor, aceştia se vor stabili şi la noi, aşa cum s-a întâmplat şi cu comunele limitrofe Mihăeşti şi Budeşti. Trebuie să ne pregătim să-i primim, pentru că, în acest fel, vor apărea şi fonduri suplimentare pentru primărie, din taxe şi impozite.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.