Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nafliu: „Ca primar, daca nu accesezi proiecte cu fonduri europene, esti fiul ploii”

primarIon Năfliu, primarul comunei Galicea, povesteşte, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, că ruperea USL nu ar trebui să afecteze prea mult administraţiile locale şi continuarea proiectelor pentru dezvoltarea localităţilor. Totodată, o dată cu intrarea în opoziţie, liberalul Năfliu se gândeşte serios la accesarea de fonduri europene, pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele pe care şi le-a propus. Implicarea politicului în administraţie este, în opinia primarului, un handicap pentru buna desfăşurare a activităţii. Ce proiecte şi-a propus să acceseze după înfiinţarea GAL-ului, dar şi ce modificări a făcut în structura unităţilor de învăţământ aflăm în rândurile de mai jos.
 
Impact real: GAL-urile reprezintă, în prezent, o oportunitate de accesare a fondurilor, majoritatea comunelor vâlcene făcând parte dintr-un astfel de Grup de Acţiune Locală. Sunteţi înscrişi într-un asemenea proiect comun?
Ion Năfliu: Pe data de 4 martie înfiinţăm şi noi un GAL, din care vor face parte 9 comune: Galicea, Budeşti, Nicolae Bălcescu, Stoileşti, Milcoiu, Olanu, Drăgoeşti, Mihăeşti, dar şi o localitate din partea Argeşului, Poienari. În total, vom face 32.862 de locuitori. Am tot aşteptat, pentru că ni s-a promis că vom face parte din GAL-ul înfiinţat împreună cu comuna Prundeni, în zona aceea, dar nu s-a materializat nimic, până în prezent. La nivelul nostru am stabilit că, deşi, de exemplu, comuna Mihăeşti sau Budeşti sunt mai mari, ca populaţie, noi dorim ca suma accesată să fie împărţită în mod egal tuturor localităţilor componente. Şi câteva zeci de mii de euro sunt foarte buni, deoarece mai reuşim să realizăm proiectele mărunte.

Impact real: Pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, v-aţi gândit la un proiect pe fonduri europene?
Ion Năfliu: Ne gândim şi, de ce să nu spunem adevărul, trebuie să găsim pe cineva care, într-adevăr, se pricepe. Într-o şedinţă de partid i-am sfătuit pe cei de la PNL să facă în aşa fel încât, la nivel de judeţ, să găsească o echipă care să se priceapă la întocmirea unor astfel de proiecte, deoarece pe noi, primarii, ar putea să ne păcălească foarte uşor fel de fel de firme. Această decizie ar trebui să se ia de la nivel mai înalt, pentru că trebuie să recunoaştem faptul că nu avem specialist în primărie pentru a întocmi astfel de proiecte importante, din cauză că nici nu sunt motivaţi, având salarii mizere.

Impact real: A fost nevoie de comasarea şcolilor sau de reducerea numărului de clase aici, la Galicea?
Ion Năfliu: Nu a fost nevoie de comasare. Clasele V-VIII de la Bratia le-am adus la Galicea. La fel s-a întâmplat şi cu clasele I-IV de la Cocoru, pe care le-am adus tot aici, la centru. În rest, este totul bine, avem patru şcoli. Pe copiii de la grădiniţă nu i-am mutat, ci i-am lăsat să înveţe tot acolo. Am făcut o adresă la Consiliul Judeţean şi la Inspectoratul Şcolar să mai primim şi noi un microbuz de 35 de locuri. Avem aici două microbuze, am avut noroc cu liberalii, în acest sens, dar sunt 380 de copii de adus la şcoală, pentru că localitatea noastră are în jur de 100 kilometri. Nu este uşor, dacă vrei ca elevii să înceapă cursurile la aceeaşi oră. Dacă nu mai primim încă o maşină, vom ajunge să devansăm orele, îi vom lua pe cei mari mai de dimineaţă şi pe cei mici mai târziu.

Impact real: Necesită reabilitare unităţile şcolare din comună?
Ion Năfliu: Mai avem mici investiţii de făcut, cum ar fi reabilitarea unei magazii de lemne sau mici retuşuri. Problema este însă că am reabilitat şcolile şi le-am lăsat închise, din cauza lipsei elevilor. Satul fără şcoală şi fără biserică este mort. Am încercat toate posibilităţile: să le dăm o altă destinaţie, le-am oferit posibilitatea de a-şi face cluburi pentru pensionari în locaţiile respective, dar oamenii nu mai vor, nu-i mai încântă nimic.

Impact real: De curând, au fost aprobate spre finanţare încă 15 proiecte de reabilitare a caselor de cultură numai în judeţul Vâlcea. Aţi avut depus un proiect prin CNI?
Ion Năfliu: Am avut un proiect de acest fel pentru cămine culturale, dar l-am pierdut, pentru că am fost în opoziţie, la momentul respectiv. Am renunţat şi am depus documentaţia la Agenţia Fondului de Mediu, pentru a accesa proiectul pentru apă şi canalizare, pe care l-am şi început. Acum, dacă se va da din nou drumul pe Măsura 3.2.2., încercăm să intrăm şi noi cu reabilitarea căminului cultural. Dacă nu faci proiecte cu fonduri europene, eşti fiul ploii, stai degeaba pe aici, pe la primărie. Ce să-ţi dea şi de la Consiliul Judeţean, nu vedeţi că nu sunt bani pentru investiţii?

Impact real: După trei ani de guvernare s-a produs inevitabilul: ruperea USL. Sunteţi pregătiţi să intraţi în opoziţie?
Ion Năfliu: Noi tot timpul am fost în opoziţie. Aici, pe plan local, încercăm să facem doar administraţie, dar certurile şi deficienţele de la nivel naţional ne afectează şi pe noi. Este normal să ne afecteze, atâta timp cât am mers împreună şi le-am promis oamenilor multe lucruri – iată că au trecut doi ani de la începerea acestui mandat – şi nu am făcut mai nimic. Nu contează cine este la putere, dacă nu sunt bani pentru investiţii. Pe noi ne afectează nu ruperea USL, cât lipsa de fonduri. La noi, la ţară, nu primează politicul, noi zicem că facem administraţie. PSD nu cred că se va opune proiectelor noastre, deoarece nu vrem să facem pentru noi, să luăm ceva acasă, ci doar pentru comunitate. Dacă eu le spun că vreau să fac ceva bun pentru comunitate, atunci ei nu au cum să se opună şi să voteze altfel.

Impact real: V-aţi gândit să înfiinţaţi un centru de colectare a fructelor? Ar fi necesar în localitate?
Ion Năfliu: Ne-am gândit şi chiar prin GAL ne-am propus să înfiinţăm un astfel de centru, care, probabil, va fi făcut în zona Milcoiu – Nicolae Bălcescu, deoarece acolo sunt mai multe fructe, dar ne vom folosi şi noi de acesta. Fiecare comună are necesităţile ei, care trebuie prioritizate exact în felul acesta.

Impact real: Unde consideraţi că s-a greşit, în ceea ce priveşte evoluţia proiectelor, încât s-a ajuns la un blocaj?
Ion Năfliu: Nu există o strategie, o corelare între strategia de la nivel local cu cea de la nivel naţional. Noi, ca administraţie locală, facem inventarierea tuturor obiectivelor pe care dorim să le realizăm. Apoi, le prezentăm, iar unele dintre ele se aprobă, iar altele nu. Poate că nu sunt în ordinea priorităţilor, noi nu putem să luăm banii şi să le schimbăm destinaţia, deoarece te bagă la deturnare de fonduri, şi atunci avem probleme cu oamenii, care vor să realizăm ce au dânşii nevoie. Se pune acum accentul să nu mai stăm cu mâna întinsă la Guvern, să ne apucăm să producem bani, se finanţează numai obiectivele care produc. Ni se spune să atragem investitori, dar cum să-i atrag eu, dacă nu avem infrastructura pusă la punct, nu avem utilităţi. Cine vine la mine, mai ales în contextul actual, în care ştim foarte bine că Vâlcea, din punct de vedere economic, este un judeţ mort. Înseamnă că eu nu o să realizez niciodată nimic, dacă nu atrag investitori. Este greu să realizez infrastructura rutieră, apa sau liniile electrice. Întâmpinăm greutăţi peste tot. Anul 2013 a fost cel mai prost an al nostru, ca administraţie locală, s-au dus doi ani din mandat şi nu am făcut nimic.

Impact real: Este benefică această implicare substanţială a politicului în administraţie sau afectează mai mult bunul mers al lucrurilor?
Ion Năfliu: Eu nu contest faptul că Guvernul ar avea bani, dar, atât timp cât premierul Ponta şi-a luat angajamentul că toate lucrările începute se vor finaliza, era un lucru care pe noi de avantaja, deoarece aveam proiectele începute, dar iată că nu s-a făcut nimic din ce s-a promis. Ni se cer fel de fel de adrese, dar nu se ţine cont de ele nici la repartizarea fondurilor, nici la aprobarea proiectelor. Avem o mulţime de proiecte pe la fel de fel de instituţii, sunt în sertare şi nici nu am primit răspuns. Este o debandadă! Atât timp cât politicul este implicat prea mult în toate domeniile de activitate, niciodată nu va merge treaba la noi, pentru că nu se vrea. Fiecare suntem la conducere patru ani, trebuie să ne ţinem de promisiuni faţă de cei care ne-au ajutat ca să câştigăm alegerile, dar, în loc de asta, schimbăm din funcţii oamenii competenţi şi punem unii incompetenţi care, până se obişnuiesc, sunt înlocuiţi şi ei. Nu există o strategie la nivel naţional de care să se ţină cont.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.